Téma pre veriacich a všetkých ľudí dobrej vôle

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
jin
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Téma pre veriacich a všetkých ľudí dobrej vôle

Príspevok od používateľa jin »

Keď tu už takáto téma je, prispejem aj ja, krásna kniha je "Kniha o pastierovi - Joan Davis".
Čo sa týka Chatrče - mne sa táto kniha veľmi páčila, bral som ju však iba ako pekný príbeh, rovnako, ako aj ostatné knihy s potenciálom na ovplyvnenie nahliadania na boha, vieru, či cirkev (Brown, Baigent a.i.). Na Boha, trojjedinosť sa nepozerám cez cirkev. Mám vlastnú vieru, ktorá je pre mňa smerodajná. Verím v Boha, verím, že Ježiš prišiel na zem a že je to boží syn.
Dogmatizmus cirkvi mi však pije krv.
Čo sa týka Banášovej, Hríba, atď. Prečo sa vôbec začali riešiť v tejto téme? Týchto ľudí mám rád, vážim si ich, no nespájam ich s náboženstvom a nebol to ani hughitov zámer.
Nakoniec obohatím tunajšiu hudobnú zbierku o nádherné a podľa mňa najkrajšie Agnus Dei.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

jin napísal:Čo sa týka Banášovej, Hríba, atď. Prečo sa vôbec začali riešiť v tejto téme? Týchto ľudí mám rád, vážim si ich, no nespájam ich s náboženstvom a nebol to ani hughitov zámer.
Po pár príspevkoch hughita, každá jedna podobná téma sa premenila na jeho hádky s veriacimi – nechcel by som, aby aj táto téma skončila ako podobné bahno.
On vieru nechápe, nechápe veriacich ľudí a konflikty vznikajú z nepochopenia. Preto bude lepšie keď túto tému nechá na pokoji v záujme všetkých...

Čo sa týka banášovej Hríba a spol. – už tu na forum pridával podobné kampane „čo si myslia celebrity o viere“ z ateizmus.sk – kde boli povyberané celebrity z väčšinou negatívnymi postojmi. Prečo by mali nejaké tzv. celebrity ovplyvňovať a určovať ľudom ako a čomu majú veriť atď.? Mne osobne sa tieto kampane protivia – ako keď celebrity natáčajú hromadné spoty „voľte radičovú a pod.“ A celkovo už ho poznám ako svoje topánky – využil tento post, aby sa sem votrel s akože bielou zástavou a zmenil to tu na propagandu ateizmu. Takže toľko k hughitovi, dúfam, že už ho nebudem musieť v tejto téme riešiť, má sa kde realizovať chlapec, takže problém vyriešený...

inak krásne agnus dei, naozaj duchovná hudba....Pridám jednu nádhernú vec od bratov Rusov:

hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Vyhlásil som, že sem nebudem prispievať, ale keď budeš takto klamať tehla, tak jednoducho sem napísať musím - kydať na hlavu si nenechám.

Tá kampaň nie je vôbec ateistická, nie je vôbec o celebritách. Sú tam rôzne osobnosti z oblasti cirkvi, športu, vedy, školstva, umenia a aj šoubiznisu. Čo som pár videí pozeral, väčšina je veriacich a vyjadrujú sa k tejto téme.

Takže neviem odkiaľ máš tú propagáciu ateizmu, opäť sprosto klameš a zavádzaš. Takže toľko. Už tu nespomínaj moje "meno" - ak sa tak stane a nebudeš tu tmáriť, tak toto je môj posledný príspevok v tejto téme.

// No áno, ale bolo to v inom kontexte - ale nechcem to tu rozoberať, byť OT, koniec. Debatujte si tu k téme. :wink:
tehla

fajn, dohoda

// inak mne si vyčítal, že sa k tebe vyjadrujem aj keď som povedal, že sa už nebudem, ale vyjadril som až potom, čo si ty písal o mne - najprv do karmy a potom aj na fore, takže vidíš ako to je
jozefitko
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa jozefitko »

to v kazdej teme musia byt tie vase hadky... si to rieste cez PM
tehla

kniha - páter Damián - misionár na ostrove malomocných:
Prílohy
dam (1).JPG
dam (2).JPG
dam (3).JPG
dam (4).JPG
dam (6).JPG
dam (5).JPG
CepepeH
Novice
Novice

Príspevok od používateľa CepepeH »

tuto knihu mam doma, velmi kladne hodnotim, popisuje tam cely zivot, aj vysvetlenie spravania patra.
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Hádam to sem patrí :) kniha (a aj to bolo sfilmované) o záchrane manželstva s duchovným podtextom :)

Dar lásky (Kendrick Stephen, Kendrick Alex), v češtine- Výzva lásky, resp. film- Fireproof

( tu je niečo bližšie o tom: http://www.porta.sk/p-359-dar-lasky.aspx )

a film:
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

videli ste niekto film Fireproof?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

ja - bol som nuteny priatelkou :lol:

myslienka je fajn, na danu temu ale radsej odporucam knihu "5 Jazykov lasky", film ako taky je preidealizovany a moc romanticky - ale na vecer so zenskou sa hodi
johny29
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa johny29 »

Nedavno. Velmi slabo spracovany film,myslel som ze tie myslienky budu hlbsie.
Tiez odporucam 5 jazykov lasky, velmi rozumne pisana kniha.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Tú knihu "5 jazykov lásky" odporúčam aj ja (aj moja nežná polovička). Skvelá kniha, ktorá mi pomohla lepšie pochopiť, prečo vznikajú nezhody vo vzťahoch a ako ich riešiť. (aj keď žena ako taká sa pochopiť nedá, to je axióm :D )

Taktiež je super aj "pokračovanie" tej knižky - 5 Jazykov odpustenia (či jak sa presne volá).

A dovolím si takú osobnú otázku - ako vnímate Boha? Vnímate nejako Jeho vedenie vo vašom živote? Stala sa vám už niekedy "náhodná" udalosť, ktorá vám prišla max. zbytočná, no časom sa vám zužitkovala pre božie dielo?
tehla

Stoporko – presúvam to sem, lebo to je už trocha špecializovaná téma – odpustky – pohľad na odpustky trocha zdeformovalo protestantské hnutie – takže Karl Keating – čomu skutočne veria katolíci – taký menší výťah:
Aby ste získali čiastočné odpustky musíte sa pomodliť určenú modlitbu, alebo vykonať predpísaný dobrý skutok. Musíte byť v stave milosti, najneskôr pri dokončení týchto predpísaných úkonov. Pravidlo hovorí „pri ukončení“, pretože často je súčasťou predpísaných úkonov aj spoveď a pred jej vykonaním sa nemusíte nachádzať v stave milosti. Ďalším potrebným úkonom je úmysel získať odpustky. Ak robíte požadovaný skutok, ale nechcete získať odpustky, je zrejmé, že ich nezískate.

Enchiridion hovorí, že „na získanie úplných odpustkov treba vykonať dobrý skutok obdarený úplnými odpustkami a splniť tri nasledujúce podmienky: sviatostnú spoveď, sväté prijímanie a modlitbu na úmysel Svätého Otca. Okrem toho sa vylučuje akákoľvek trvalá záľuba k akémukoľvek hriechu, aj k ľahkému.“

Existuje príbeh sv. Philipa Neri, ktorý zomrel v roku 1595, ktorý hovorí, že keď sv. Philip kázal v preplnenom kostole o jubilejných odpustkoch, dostal videnie, v ktorom sa dozvedel, že iba dvaja ľudia tieto odpustky skutočne získajú – stará upratovačka a sám svätec. Nie je to príliš povzbudzujúce, však? Ale nebojte sa, ak aj nie ste dokonale disponovaný a nemôžete získať úplné odpustky, stále vám ostávajú odpustky čiastočné.

Musíme si jasne uvedomiť, že trest za hriechy nie je odstránený súčasne s vinou. Môže nám byť odpustené a aj tak musíme trpieť. Napríklad rodičia môžu akceptovať ospravedlnenie svojho potomka a odpustiť mu, ale potomok môže stále dostať na víkend domáce väzenie. Nie je v tom nič nespravodlivé. Utrpenie môžeme podstúpiť po smrti v očistci, alebo aj počas života. A tu môže mať rôzne formy. Jednou z foriem je aj pokuta, ktorú dostaneme ako pokánie po spovedi. Spätne si potom Cirkev uvedomila, že ak môže byť táto pokuta zmiernená v prípade, že kajúcnik prejavuje dostatočnú ľútosť, musí platiť táto možnosť zmiernenia trestu aj po smrti.

Pavol toto chápal. Napísal Kolosanom: „Teraz sa radujem v utrpeniach pre vás a na vlastnom tele dopĺňam to, čo chýba Kristovmu utrpeniu pre jeho telo, ktorým je Cirkev.“ (Kol 1,24). Teraz môžeme pomôcť jeden druhému. Môžeme pomôcť tým, ktorí tu už s nami nie sú. A svätí nám tiež môžu pomôcť. Ak Mystické telo niečo znamená, je to práve toto. Musí to znamenať, že svätý sa za nás môžu modliť a že my sa môžeme modliť (a konať pokánie) za duše v očistci. Ak neznamená, potom solidarita Mystického tela musí byť iba podfuk.

Pavol VI. v svojej apoštolskej konštitúcii o odpustkoch hovorí, že z týchto úvah pochádza viera, že Cirkev môže jednotlivcovi odpustiť trest pre zásluhy Krista a svätých. V priebehu storočí potom vzniklo používanie odpustkov. Týmto prehĺbil učenie Cirkvi, nezmenil ho však.
Alebo pokúsim sa ti to vysvetliť svojimi slovami – katolíci veria, že duše neustále spolupracujú – teda – my sa modlíme za zomrelé duše v očistci, duše v nebi sa modlia za nás (tým sa aj vysvetľuje, prečo sa katolíci modlia ku svätcom alebo k Panne Márii, čo ty odmietaš –my veríme, že tieto sväté duše majú veľkú moc pomáhať....)

Keď tak vezmeš – už napr. Kristova obeta na kríži je ten najväčší odpustok za celé ľudstvo – on nás týmto vykúpil (tým, ktorí Jeho obetu prijali)

Takže snaď ti to pomohlo lepšie pochopiť, čomu veríme
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Tehla - vďaka za informáciu :) Už konečne rozumiem, čo sa dnes rozumie pod pojmom odpustok :) Nerozumiem ale jednej časti tej citácie: " Môže nám byť odpustené a aj tak musíme trpieť. Napríklad rodičia môžu akceptovať ospravedlnenie svojho potomka a odpustiť mu, ale potomok môže stále dostať na víkend domáce väzenie. Nie je v tom nič nespravodlivé. Utrpenie môžeme podstúpiť po smrti v očistci, alebo aj počas života. A tu môže mať rôzne formy. Jednou z foriem je aj pokuta, ktorú dostaneme ako pokánie po spovedi." Mohol by si mi toto viac objasniť? Lebo mne pri tom hneď napadne kšeft s odpustkami z Lutherových čias, kedy stačilo vhodiť do kasy nejakú sumu a "duša tvojho strýka odletela z očistca."

A mohol by si mi, prosím, tiež vysvetliť, na základe čoho RKC verí v očistec? Pretože pokiaľ viem, tak sa očistec spomína len vo Vulgáte, nikde inde (som ale tvor nevedomý a omylný :) ).
tehla

Stoporko napísal:Lebo mne pri tom hneď napadne kšeft s odpustkami z Lutherových čias, kedy stačilo vhodiť do kasy nejakú sumu a "duša tvojho strýka odletela z očistca."
Prirodzene. Takže pokuta znamená to, že katolíci po spovedi ako pokánie za vyznané hriechy sa modlia motlitby, ktoré im uloží kňaz...

Ja osobne som ešte nikdy nepoužil peniaze ako odpustok, nejak ma to nikdy nenapadlo... ani nikto, koho poznám, ale viem, že niekde som čítal, že odpustky môžeš získavať aj poskytovaním almužny žobrákom a pod.
Stoporko napísal: A mohol by si mi, prosím, tiež vysvetliť, na základe čoho RKC verí v očistec? Pretože pokiaľ viem, tak sa očistec spomína len vo Vulgáte, nikde inde (som ale tvor nevedomý a omylný :) ).
Napr. na základe toho, že do neba nič nečisté nepríde. Aby si mohol predstúpiť pred Boha a byť blažený vo večnosti, musíš „učiniť za dosť“ za všetky svoje hriechy. Vieš jak sa hovorí – Boh je nekonečne spravodlivý, preto svoje hriechy si odpykáme alebo odčiníme buď už počas života, alebo v očistci. Je to v podstate veľká Božia milosť, lebo duša, ktorá hrešila – keďže nemôže vstúpiť do neba nebude zatratená, ale môže sa očistiť v očistci...

(Inak aby si bol v obraze, v očistec verí nielen katolícka cirkev, ale aj anglikánska cirkev,niečo podobné je aj v pravoslávnej cirkvi a aj v judaizme...)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Tehla - supiš, díky :) Plne súhlasím s tým, že do neba k Ockovi nič nečisté nepríde. No nerozumiem odkiaľ sa vzalo "Aby si mohol predstúpiť pred Boha a byť blažený vo večnosti, musíš „učiniť za dosť“ za všetky svoje hriechy. " Ja mám za to, že všetky naše hriechy už raz a navždy odčinil Ježiš na kríži, nie?

Ono ak to zoberieme fakt do extrému, tak aj reinkarnácia v hinduizme je v podstate taký "očistec," nie? :) Z toho čo si písal mi vychádza, že v očistec neveria hlavne protestantské cirkvi (s výnimkou anglikánov - aj keď je otázka, či sú oni protestanti)
tehla

Stoporko – príliš sa spoliehať len na Božiu milosť je hriech – to je to, čo ateisti vyčítajú katolíkom – že kľudne hrešia a potom sa spoliehajú, že sa aj tak pôjdu vyspovedať. Vy protestanti ste na tom ešte horšie pozerám :lol:

Podobne podľa mňa Luther zohavil myšlienku konania dobrých skutkov – keď povedal, že všetky skutky, hoci by sme sa akokoľvek snažili sú zlé a jedine Božia milosť nás privedie k spáse (zásada sola fide). To by mohlo dosť veľa ľudí demotivovať od konania dobrých skutkov, veď „aj tak je to nanič“

Teda – myšlienka Kristovej výkupnej obety pre ľudstvo – to sedí, ale aj my sami sa musíme zo všetkých síl snažiť, aby sme si ju vôbec zaslúžili – v Biblii stojí „cesta je úzka“ – teda nič také, že ja už som spasený, lebo Kristus za mňa zomrel a môžem hocijako hrešiť, ani zo svojich hriechov sa nemusím nijak očisťovať alebo ich odčiniť pod. Si vezmi – keď urobíš niečo zlé, tak ťa to ťaží na duši, máš blbý pocit, nemávneš rukou – ale veď aj tak Ježiš za mňa zomrel, keď to odčiníš, napravíš, máš z toho dobrý pocit ..

a s reinkarnáciou na mňa nechoď - ty už miešaš dokopy všetko možné ako maltu v miešačke :wink:
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Tehla - si ma vôbec nepochopil. Plne súhlasím, že sa treba snažiť nehrešiť. No myslím si, že aj keď občas zhreším a oľutujem to pred Bohom, tak som pred ním potom znova úplne čistý - teda zo svojho pohľadu nevidím pre kresťana dôvod na očistec.

Teda: zhodneme sa, že "nič také, že ja už som spasený, lebo Kristus za mňa zomrel a môžem hocijako hrešiť..." No súčasne tvrdím, že je to celé o vzťahu s Bohom - ja ho napríklad beriem ako Big Daddyho (nepliesť s postavou z hry! :D ) a keď zhreším, tak je z toho smutný. A keďže Ho mám veľmi rád, tak nechcem, aby bol smutný. A myslím si, že tak by to malo byť (môj názor) u všetkých kresťanov.

A nič nemiešam! "Protřepat, nemíchat!" :D Normálne som to dal ako myšlienku na zamyslenie. Pretože mne príde očistec ako v princípe niečo podobné. IMHO
tehla

Stoporko napísal: No myslím si, že aj keď občas zhreším a oľutujem to pred Bohom, tak som pred ním potom znova úplne čistý - teda zo svojho pohľadu nevidím pre kresťana dôvod na očistec.
Ja som ťa pochopil.

Takže ten, čo svoje hriechy neoľutuje - je podla teba automaticky zatratený? To je potom dosť nemilosrdné. My katolíci veríme, že aj takýto zatvrdilý človek môže byť spasený - ak sa za neho napr. modlia členovia rodiny, alebo hocikto u Boha, ale musí prejsť očistcom... Teda aj takto by si mohol vidieť dôvod na očistec.
A napr. tiež si myslím, že len ľútosť nestačí - dôležitejšie sú skutky....
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Tehla - vôbec netvrdím, že ten, kto neoľutuje, bude zatratený!!!! :) Myslím, že moje debaty s Hughitom a spol. v inej téme na túto problematiku sú jasné :)
Napísať odpoveď