Zdravím nájde sa tu niekto kto vie programovať PLCcka c jazyku LAD v Step 7 ? potreboval by som pomoct s jedným zadaním.
Ďakujem
Programovanie PLC jazyk LAD
Re: Programovanie PLC jazyk LAD
Priloz zadanie a idealne aj s programom, co si uz napisal.
Takže mam vytvorit program pre maticovu klavesnicu 4X4 ktora bude vypisovat stlacenu klavesu na 7 segmentovy displayAiden napísal:Priloz zadanie a idealne aj s programom, co si uz napisal.
Programy ktore som skusal nefungovali. Funguje to asi tak ze su tam stlpce a riadky napriklad sw1 ma suradnice 1 riadok a 1 stlpec
problem mam v tom ze ked stlacim sw1 tak mi na to reaguje cely stlpec to potrebujem vyriesit, stlpce prepinam v cykle
Nechapem to ked aktivujem len 1 riadok ako mozu ist ostatne
- Prílohy
-
- keypad-schematic.gif
- (7.67 KiB) 432 stiahnutí
Prepac, skor som sa k tomu nedostal.
Pozri sem http://utmrobocon2011.blogspot.com/2011 ... eypad.html Vsimni si hlavne 2 obrazok. Zisti, ci v programe nemas skor logicku chybu, pretoze zapojenie by malo byt spravne.
Pozri sem http://utmrobocon2011.blogspot.com/2011 ... eypad.html Vsimni si hlavne 2 obrazok. Zisti, ci v programe nemas skor logicku chybu, pretoze zapojenie by malo byt spravne.
Musis si nastavit riadky ako vstup a stlpce ako vystup(alebo naopak...). Cize na stplce ktore mas v cykle stale budes posielat trebars uroven H. Na vstupoch(riadky) mas nastavenu nulu a ked stlacis trebars klavesu 10 tak sa stane to ze na vstupe ROW3 sa ti zmeni uroven s L na H. Kedze stlpce mas v cykle tak vies ktory stlpec sa akurat vykonaval, v pripade tlacitka 10 to je stlpec col2.
Staci ti teda pomocou toho ze ktory stlpec je v cykle aktualny a ktory riadok zmenil uroven zistit aka klavesa sa stlacila... Je dobre nastavit aj nejake opozdenie medzi skenovanim stlpcov(20-30ms).
To preco ked je aktivny v jednom case len jeden stlpec a funguju vsetky je celkom lahko vysvetlitelne. Dajme tomu ze mas mikrokontroler ktory ma cas jedneho cyklu 100ns a dajme tomu ze to prezeniem a skontrolovanie 4 stlpcov mu trva 1000 cyklov. V tomto pripade skontroluje vsetky stlpce za jednu sekundu 10 000 krat. Cize jednoduchá odpoved je ze je proste taky rychly ze to stiha a ty mas pocit akoby boli stale vsetky stlpce aktivne.
Staci ti teda pomocou toho ze ktory stlpec je v cykle aktualny a ktory riadok zmenil uroven zistit aka klavesa sa stlacila... Je dobre nastavit aj nejake opozdenie medzi skenovanim stlpcov(20-30ms).
To preco ked je aktivny v jednom case len jeden stlpec a funguju vsetky je celkom lahko vysvetlitelne. Dajme tomu ze mas mikrokontroler ktory ma cas jedneho cyklu 100ns a dajme tomu ze to prezeniem a skontrolovanie 4 stlpcov mu trva 1000 cyklov. V tomto pripade skontroluje vsetky stlpce za jednu sekundu 10 000 krat. Cize jednoduchá odpoved je ze je proste taky rychly ze to stiha a ty mas pocit akoby boli stale vsetky stlpce aktivne.