Motorový olej

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Motorový olej

Príspevok od používateľa Michaelo »

Zdravím,

už dávnejšie mi pípala kontrolka o oleji v motore. Kúpil som si litrovú fľašu a pomaly som dolieval až kým som nemal olej medzi Min a Max (divné je že sa mi tam vtrepalo 8dcl.). No a teraz, po možno mesiaci mi dnes znova pípala kontrola o oleji. Bolo to v miernej zákrute kde som šiel možno 50Kmph (bez šance aby to tak naklonilo hladinu oleja). Neviem či to s tým niečo má ale cestou zo školy (ešte v meste) mi auto prišlo ako primrznuté. Normálne na trojke idem do kopca a vytiahne to aj na 80Kmph (aj v 4ke má tendenciu zrýchľovať). A teraz mi na trojke v rovine pri stlačení plynu akoby chcípalo (mal som 2200ot. a po stlačení plynu sa proste nič nedialo, a keď som ho stlačil ešte viac tak som myslel že skape motor). Po nahriatí sa to zlepšilo, no toto mi ešte nespravilo a to dnes nebola najväčšia zima.

Nejaké rady? idem si zapáliť tak skontrolujem aj hladinu oleja no príde mi to divné. Viem že t o auto žerie viac oleja po nehode s klinovým remeňom (roztrhol sa) a následnej oprave motoru, ale toto je trochu veľa na mňa. A divné mi príde aj to že Octavie majú vraj len okolo 0,5L nádrž na olej (vraj, to mi bolo povedané). Ako mi tam mohol vojsť takmer 1 liter (rátam aj 0,1 (až 0,2) L čo tam bolo pred doliatím) a stále som bol len v polovici?

Viem že sú to trochu blbé otázky no rád by som bol o čosi múdrejší.

Vďaka za help.
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Re: Motorový olej

Príspevok od používateľa Suffel »

0,5L nadrz na olej? :D teraz neviem ci som mimo ja alebo ty :).. ak to mas 1.6 75kW tak su to na 99% kruzky na piestoch.. bezna vada tychto motorov ze po 200 000km zacali zrat olej.. my sme to mali tak isto zralo to pol litra na 1000km alebo tak nejako..
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tak neviem aká tam je veľká nádrž. Pred mesiacom tam bolo cca 9 dcl (8 som dolial ja plus to čo tam bolo).
Teraz som skontroloval a bol pod minimom. Dolial som ďalšie 2 dcl. čo mi ostalo a stále to nie je nad minimom (prikladám foto po doliatí).

Ps.: To auto nemá 200.000 km ale len 185.000 (predsa len to rozdiel je).

Pred doliatím bol olej presne pred tým odleskom kde sa začína tá tyčinka ohýbať.
Prílohy
Fotené mobilom.
Fotené mobilom.
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

noo olej by som ti radil urcite doliat aspom do polky medzi MIN a MAX.. lebo ked sa niekde prudko naklonis a nahodou cerpadlo ti nenasaje olej tak pridres motor, aj ked by sa to nemalo stat ale mozne je vsetko..

kolko to ma km nemusi byt ani tak rozhodujuce ako si pisal tak ti roztrhlo remen co tomu mohlo len pomoct.. pripadne sa pozri do nadrzky s vodou ci tam nemas olej.. ale myslim ze to budu tie kruzky pripadne tesnenia ventilov.. niekade sa ti musi ten olej stracat bud ti tecie, dostava sa do vody alebo do spalovacieho priestoru..
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

To auto bolo už dávnejšie v servise a vraj ten olej nikde nevyteká.

A ako hvorím, bolo to v strede a za mesiac to šlo pod minimum. Podľa mňa to je veľmi rýchlo.
Akú nádrž má vlastne octavia? Nechcem dole behať po technický.
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

ak ti ide do spalovania tak to vobec nieje velmi rychlo a ako som uz povedal na 99% su to kruzky na piestoch.. tieto motory trpeli touto vadou aj inak bezne zrali viacej oleju co bolo aj v tolerancii..

zda sa mi ze okolo 4,2 litra :)
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Hmmm no pekne. Takže si mám zakúpiť vždy 1L oleja do zásoby že?

Počkať. 4,2L je maximum že? Tak potom stred je okolo 2L či?
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

ak sa nechystas dat ten motor prekruzkovat tak si mozes kupit do zasoby aj viac oleju ako 1liter..

neviem kolko je maximum ani ta 4,2 litra nieje presna hodnota, nejako som to na octavii nemeral.. na Focuse mam 3,8 litra po MAX...
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

tak ja som mal v polke tej prvej časti tyčinky (neohnutej) olej pred doliatím 0,8L potom bol olej presne medzi MIN a MAX. Takže tipujem že na to aby si sa dostal do stredu je potrebné naliať 1,2L oleja a 1,6L oleja na max. Nerátam olej ktorý je pod tyčinkou lebo tá sa dna nedotýka. Takže také 2L by som povedal. Ale to je len tip :D
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

tak octavia moze mat okolo tych 4l objem, v technickom to uvedene nie je... hladinu oleja by si mal mat nonstop na max a pravidelne dolievat... to, ze to mas teraz v polovici, neznamena to, ze Ti tam chybaju dva litre, ale mozno 0,5l... pri stvorvalcoch moze byt ten rozdiel medzi min a max vo vseobecnosti tak 0,8l, zalezi od motora... dalsia vec - olej meraj este pred vychladnutim motora, idealne par minut po vypnuti...

to, preco zere olej po roztrhnuti remena zalezi od toho, aka velka bola skoda a co sa servisovalo... kolko Ti to zozralo za ten mesiac a kolko si najazdil? mozes to kludne opisat aj na stave hladiny toho oleja medzi ryskami...
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Hmmm vďaka za info. Zajtra pôjdem kúpiť ďalšie 2L oleja :D

Ja som ho meral pri vypnutom motore. Keď prídem zajtra domov tak zmeriam znova.
Za ten mesiac som spravil cca 150 maximálne 250 km A koľko to zožralo máš zaznačené na fotke ;)
Prílohy
spotreba.jpg
icefiresr
Addict
Addict

Príspevok od používateľa icefiresr »

Zober to do servisu a zdiagnostikuj to. Ak chces, kludne dolievaj olej zatial na nejaky mensi dojazd, ale skor ci neskor navstivis servis aj tak.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

dufam ze tym "ziagnostikovanim" nemyslis, aby to napichol na pocitac ... lebo to by zistil asi tak kkt :-)

pokial, ti to netecie von, tak kruzky ... ale pri spotrebe 1/3 naplne (cca. dla mernej tycky) co je v pripade koktávie ca. niekde medzi 1,3-1,5 litru (ta spotreba) na 250km to uz vyzera na nejaku netesnost skor (pretoze aj pri podpalenych kruzkoch by som to videl max. na spotrebu okolo 1l / 1000km ... mne pozicana 1,8T so 400 000km a povodnym turbom aj vsetkymi kruzkami zrala tak 0,3l/100km :-) ) ... takze pekne do teplakov, zobrat z kaflandu velku krabicu na banany, polozit na zem, lahnut na nu pod auto a pozerat pod motor, nechat zohriat a par krat povytacat ... a pozerat, ci ten olej niekde nechčije :-)
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ako som písal. Auto bolo v servise a nezistili pretekanie oleja. Tipujem že to ten remeň poriadne po.ehm. Ale pozriem sa naň. Uvidíme.
icefiresr
Addict
Addict

Príspevok od používateľa icefiresr »

nordkapp_pb samozrejme ze nie :) Pricinu uniku oleja by nemalo byt tazke zistit.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Olej sa dolieva za studena alebo za nižšej teploty nie? lebo pochybujem že ho tam môžem liať ak má auto za sebou 15 KM cestu mojim štýlom jazdy (nie príliš vytáčam ale keď idem do kopca tak 4500 ot. v pohode a potom preradím).
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Michaelo: to moze byt tak cca toho pol litra... dolievaj dalej az po vrchnu hranicu... ak to zerie hentolko oleja, musi tam byt vazna zavada...
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ok. Budem dolievat po 1 dcl az na MAX. A potom popozeram ci nepreteka. Ak nie tak o 2 tyzdne ceknem stav oleja. Ak klesne na polku (medzi Min a Max) tak pojdem do servisu.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

neser sa s tym, vylej tam celu flasku... alebo teda aspon tristvrte...
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

ak by sa mu dostavalo tolke mnozstvo oleja 1,5litra na 250km do spalovacieho priestoru (teraz je jedno kade) tak by mu to muselo neskutocne dymyt.. takze bud ti to dymy a tym padom ti to ide do spalovania ale pri tejto moznosti by si mal mat aj ubytok vykonu alebo sa ti niekde ten olej tecie.. inu moznost nevidim.. 1,5 litra na 250km to sa rovna 1000km - 6 litrov.. to ako keby si vymenil cely olej v motore... takze bud ta spotreba oleja je realna ale musi mat aj nejaku pricinu alebo to je blbost..
Napísať odpoveď