Ziskanie zbrojneho preukazu

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Ziskanie zbrojneho preukazu

Príspevok od používateľa beardie »

a preto budes volit Smer, dakujeme
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

beardie,
o tom môžeme debatovať v Politike....
Ty máš svoje priority, ja zase moje....
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

pre pinheada...
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 ... -muj-hrad/

uprimne, dost ma to sokovalo...ked vam niekto pravidelne rozbija vyklad a vykrada obchod, policia s tym nic neurobi...vy toho zlodeja pristihnete, varujete ho, vystrelite do vzduchu a ho trafite do ruky...on vam zacne nadavat, ze co to robite, poda na vas trestne oznamenie a vas policia obvini z pokusu o ukladnu vrazdu...nonsens...

to aby clovek vo vlastnom obchode najprv viedol s lupicom 5minutovy rozhovor (ked sa chce vyhnut problemom s policiou) o tom, ci radsej nechce prestat lupit, ci sa bude branit alebo nie, ci nahodou nema zbran pri sebe a ze ja ju mam a pouzijem ju, pokial neprestane...
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

no nastastie, na slovensku je zakon trosku dalej ako v cechach.
ale este par postrehov, vysetrovatel si moze obvinovat co chce, konieckoncov je to jeho praca, no az sud rozhoduje, resp prokurator moze tiez konanie zastavit ak sa jedna o konanie v nutnej obrane
bohuzial v cesku je zakon fakt strasne na <>

k prvemu pripadu:
na slovensku bol podobny pripad, chlap mal zlatnictvo, legalne drzanu strelnu zbran, zlodej mu vykradal obchod, vystrelil varovne do vzduchu, zlodej utekal prec, ale aj s taskou plnou sperkov, dalsi vystrel smeroval od zadu, priamo na vitalnu zonu (strelec bol vlemi dobry strelec), zlodej nasledne pada k zemi mrtvy. strelec bol oslobodeny, sud konstatuje, ze konal v medziach nutnej obrany, kedze utek so sperkami BOL UTOKOM NA CHRANENY ZAUJEM=majetok.
dikcia zakona je pre tento pripad rovnaka u nas ako v CR

k druhemu pripadu:
clovek ma niekedy pocit, ze vysetrovatel uz moze byt vazne kazdy, ked niekedy pocuje a cita tie obvinenia...na druhu stranu v CR neplati tzv "farmarsky zakon" ktory plati u nas (§26 trestneho zakona), takze u nas by to bolo ovela jednoduchsie kedze zakon umoznuje pri naruseni domovej slobody prekrocit medze nutnej obrany a pouzit priamo zbran na vyhnanie utocnika

k tretiemu pripadu:
toto uz je vazne nonsens, ukazkovy pripad nutnej obrany, nechapem co drbalo sudcovi, toto by som na mieste advokata hnal az na europske sudy

ako zaver by som zhodnotil,ze som rad, ze aspon nieco je na slovensku dobre a to paragrafy o nutnej obrane a opravnenom pouziti zbrane ktore su od r. 2005 fakt v prospech obrancu
Pinhead
King
King

ColdRain,
v podstate s Tvojím príspevkom súhlasím a tiež sa pod neho podpisujem... rozhodne zákony máme lepšie ako bratia Česi....
Akurát k tomu tretiemu prípadu.... Čítal som o tom viac článkov a správ a nezdá sa mi to až také jednoznačné, ako to podávala rodina toho zavretého.... Je tam pár otáznikov....
ColdRain
Addict
Addict

ak by sa ti to chcelo hladat, bol by som velmi rad keby si tie clanky hodil aj sem, velmi ma to zaujima a okrem ineho pisem z nutnej obrany bakalarku
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

obvinenie obcana, ktory sa stretol so zakonom maximalne pri dopravnej kontrole, z trestneho cinu pokusu o ukladnu vrazdu rozhodne nie je ziadna sranda...sa tvaris ako keby sa nic nestalo, u nas v SR ta kludne mozu bez odsudenia drzat vo vazbe az 5 rokov, pricom nemusim hovorit, ze pri tak zavaznom obvineni je vazba takmer ista...a sudy sa mozu tahat aj roky, a poskodenie dobreho mena je to najmenej, ak si si pozrel tu relaciu, tak zhodne kazdy jeden hovoril o tom ako zavazne psychicke a psychosomaticke nasledky moze mat take obvinenie...
ColdRain
Addict
Addict

keby mali kazdeho obvineneho zo zlocinu drzat vo vazbe tak by tie vazby praskali vo svikoch, zasa to neprehanaj, viem, ze to dobre zniea 5 rokov je mrte vela ale fakt vazba sa uklada ked je dovodne podozrenie, ze by si maril vysetrovanie alebo usiel, co u bezneho cloveka nehrozi

ok, beriem, ze pre bezneho obcana je to strasny sok, ale to je prave chyba, pravne povedomie je na bode mrazu a obcania netusia, a prave strach z neznameho je podla mna to co ich desi...na druhu stranu poznam pripady kedy stihanie zastavil uz prokurator, ked sa jednalo o nutnu obranu a pod a neslo sa ani pred sud.

//autoeditácia príspevku (17 Nov 2011, 22:33)
to tak to uz skutocne nie je take jasne ako to prezentovali v tej reportazi
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

ako je to so zbranou na gumovy projektil treba zp? nejaky tip na takuto pistolku
Pinhead
King
King

Na zbraň s úsťovou energiou strely vyššou alebo rovnou hodnote 16 Joul potrebuješ zbrojný preukaz a nákupné povolenie.... Nakoľko sa jedná o zbraň podliehajúcu povoľovaciemu a evidenčnému konaniu.... A teraz po lopatisticky.... Drvivá väčšina zbraní vystreľujúcich gumové projektily túto hodnotu prekračuje (prakticky ma nenapadá žiadna, čo by mala spomínanú energiu nižšiu) a teda ich vlastníctvo (a prípadné nosenie) vyžaduje presne ten istý proces ako klasická strelná zbraň.... teda v našich končinách je táto kategória zbraní prakticky nepoužívaná.... Inak je to na východ od našej hranice (Ukrajina, Bielorusko, Rusko etc), kde sú podobné hračky používané na civilnú sebaobranu, nakoľko vlastníctvo krátkej strelnej zbrane (pištole, revolveru) je pre bežného občana legislatívne veľmi komplikované....

Zopár príkladov na zbrane vystreľujúce gumové projektily....
Prílohy
Flash Ball od francúzskeho výrobcu Verney-Carron.... <br />Dvojranová zbraň strieľajúca tenisové loptičky.....
Flash Ball od francúzskeho výrobcu Verney-Carron....
Dvojranová zbraň strieľajúca tenisové loptičky.....
V Rusku predávaná pištoľ tureckej výroby.... Viacmenej prekonštruovaná plynovka....
V Rusku predávaná pištoľ tureckej výroby.... Viacmenej prekonštruovaná plynovka....
Slovenský produkt vychádzajúci zo skutočnej pištole K100.... ale pochopiteľné skonštruovaný tak, aby sa nedal upraviť na normálne strelivo...
Slovenský produkt vychádzajúci zo skutočnej pištole K100.... ale pochopiteľné skonštruovaný tak, aby sa nedal upraviť na normálne strelivo...
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

Pinhead: zbrojak=nakupne povolenie? alebo ako taketo povolenie funguje :)

ja som este nasiel tuto na gumaky

http://www.prodej-zbrani.cz/cs/cz-83__s436x21p.html
Pinhead
King
King

Zbrojný preukaz je oprávnenie na držanie a nosenie (záleží od skupiny) strelnej zbrane..... Nákupné povolenie je doklad, ktorý oprávňuje zakúpiť konkrétnu zbraň....
Na zbrojný preukaz je potrebné urobiť skúšky, nákupné povolenie policajti vystavia po zaplatení 4,5 EUR (v kolkoch)....
Jj.... len to čo si tam dal je ostrá varianta tejto zbrane (na závere má napísané - 9mm Browning).... ale áno vyrába sa aj verzií strieľajúcej gumovými projektilmi....
spermia
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa spermia »

s tym sudom v CR to nie je take zle. myslim ze na dfens-cz.com som cital clanok kde bolo rozpisanych par pripadov nutnej obrany z ktorej jeden zahrna:
1, strelec pod vplyvom alkoholu
2, nelegalne drzana zbran
3, 1 mrtvy, 1 zraneny
4, strelec oslobodeny

story: diskoteka, skupina asi 7 ludi najprv provokuje a neskor napadne obzalovaneho, obzalovany vstane, ide do auta kde ma zbran lebo sa boji o zivot, skupina utocnikov ide smerom k autu, obzalovany vola ze ma zbran a ze bude strielat ak sa k nemu niekto priblizi. dvaja sa rozbehnu, prvy pada mrtvy po zasahu z point blank vzdialenosti, druhy prezije. obzalovany 0,8 promile, utocnici 1,8 -2? najvyssi sud: obzalovany po prvom utoku utrpel vazne zranenia, utocnici ho chceli zabit = chranil si zivot.
nedostal ani nepovolene ozbrojovanie. rad by som nasiel celu story(nepamatam si totiz presne vsetky cisla), ale nefunguje search..

dalsi pripad: zena maleho vzrastu vs. 100+ kg hlavohrud ktory ju napadol iba rukami - sud uznal ze jeho ruky vzhladom na rozmery oboch stran boli zbran a preto bolo pouzitie strelnej zbrane opravnene..

problem je len ze to musite dotiahnut az na najvyssi sud. okresne totiz vzdy rozhodli naopak..
Pinhead
King
King

K tomu prípadu....
To je nutná obrana ako vyšitá, ALE čisto osobne vidím problém v dvoch veciach....
A síce.... nespochybňujem samotnú nutnú obranu, ale 0,8 promile je problém.... Strelná zbraň a alkohol sa vylučujú....
Druhá vec.... čo kur*a robí búchačka v aute, keď majiteľ slope na diskotéke???? Toto je hrubé porušenie zákona o zbraniach minimálne na Slovensku....
Teda nutnú obranu uznávam, ale tomu človeku by som minimálne za tú búchačku v aute (ten alkohol s privretím obidvoch očí s ohľadom na okolnosti prípadu by som možno ešte toleroval) odobral ZP natrvalo....

Baba vs. korba - toto je bez debaty vzhľadom k fyz. rozdielom.... možno vo filmoch sa tlčú aj celé hodiny, ale v reáli človeka zabiješ aj holými rukami za ideálnych okolností jedným dobrým zásahom.... takže pohoda...

K tomu najvyššiemu súdu.... Možno v ČR... U nás máme zákon o trochu podarenejší, takže viac prípadov úspešne vyriešili už okresné súdy.... a dokonca nebolo to raz, čo bolo trestné stíhanie zastavené buď vyšetrovateľom alebo prokurátorom, pretože fakty boli jasné (a spomínaní orgáni neboli úplní k...i) a teda nemuselo to ísť ani na súd....
beardie
Redeemer
Redeemer

Pinhead napísal:Teda nutnú obranu uznávam, ale tomu človeku by som minimálne za tú búchačku v aute (ten alkohol s privretím obidvoch očí s ohľadom na okolnosti prípadu by som možno ešte toleroval) odobral ZP natrvalo....
tento pripad poznam, typek bol byvaly vojak, zbran bola drzana nelegalne, kedze bol v teplakoch 2 roky, tak sa vsetko premlcalo
Pinhead
King
King

Jáááj, moja chyba, nevšimol som si tej "drobnosti" že zbraň bola nelegálna.... V takom prípade aj keď NO bola uznaná, tak by sa patrilo trestné stíhanie za nedovolené ozbrojovanie.... Vojak-nevojak, je to občan ako každý iný....
beardie
Redeemer
Redeemer

ano, ako hovorim, kedze si to uz odsedel, tak to prokurator povazoval za dostatocny trest, kedze z povodneho bol oslobodeny
Pinhead
King
King

http://www.streleckarevue.cz/kategorie. ... 04-005.pdf

zaujímavé....

//autoeditácia príspevku (16 Jan 2012, 12:42)
http://fico.blog.sme.sk/c/286305/Americ ... ensku.html

dávam do pozornosti.... Ja viem, že ho tu všetci máte "radi", ale ako právnik sa tento človek otázkam nutnej obrany venuje už dlho (však vydal aj celkom rozumnú knižku).... a tu sú niektoré aspekty problematiky rozpísané celkom "ľudskou rečou"....
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Hmm, to som nevedel, že Fic takto bloguje. Ale inak super článok, Fic to dobre zhrnul a je vidieť, že čo sa tohto týka, máme zákony naozaj postavené dobre a na strane napadnutého. :plus:
Napísať odpoveď