Socializmus alebo demokracia?

Diskusie na politické témy...

Chceli by ste, aby sa sem vratil PRESNE taky politicky rezim, aky bol pred r. 1989?

ano
82
14%
nie
459
80%
je mi to jedno
33
6%

Celkom hlasov: 574

beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Socializmus alebo demokracia?

Príspevok od používateľa beardie »

v tom clanku jasne pisu, ze ludia s nizsimi prijmami su nestastni z toho, ze bohatnu len bohati
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

hughito napísal:Čím rovnejší, tým šťastnejší?

Výskumníci v novej prelomovej štúdii o šťastí a rovnosti ukázali, že keď pri ekonomickom raste medzi ľuďmi narastajú rozdiely, nebudú šťastnejší.

Prečo sa obyvatelia Spojených štátov amerických v posledných 50-tich rokoch nestali šťastnejšími? Ekonómom táto otázka spôsobuje ťažkosti. Od roku 1962 sa bohatstvo priemernej domácnosti v USA zdvojnásobilo. Ako národ sme výrazne zbohatli. Mali by sme byť azda aj omnoho šťastnejší. Aspoň podľa konvenčnej ekonomickej teórie.

pokr. v článku
Len mi ukáž kde "konvenčná ekonomická teória" spája šťastie s bohatstvom. O tom počujem prvý krát. Počul som už o životnej úrovni, ale o šťastí ešte nikdy. Nepočul som dokonca ani o tom, žeby jestvovala metóda ako merať ľudské šťastie, tobôž nie o tom ako ho merať v čase. Neviem ani o tom, že by šťastie mohlo nejako u človeka kvantitatívne do nekonečna rásť. Nevidím ani žiadnu logiku v tom ak niekto nazerá na šťastie tak, že by sa malo s časom zvyšovať. To praľudia boli veľmi nešťastní, potom v staroveku boli bohatší a menej nešťastní, stredovek už bolo znesiteľné nešťastie, novovek už sa začínalo svitať na lepšie časy, 20 storočie po vojne to bol asi výbuch šťastia a dnes by sme mali byť už aspoň na úrovni Mikuláša čo si dal jointa, už sa teším ako raz príde rovnosť aj bohatstvo a budeme také šťastní, že nás z toho porazí.

Ten článok je v podstate jeden veľký populistický nezmysel. :roll:
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

A takto vyzerá demokracia a "demokracia" v Grécku.

jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

http://www.zbierka.sk/zz/predpisy/defau ... t=262/2011
§422d
Kto verejne popiera, spochybňuje, schvaľuje alebo sa
snaží ospravedlniť holokaust, zločiny režimu založené-
ho na fašistickej ideológii, zločiny režimu založeného
na komunistickej ideológii
alebo zločiny iného podobného hnutia, ktoré násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy smeruje k potlačeniu základných
práv a slobôd osôb, potrestá sa odňatím slobody na
šesť mesiacov až tri roky.
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

O zločinoch komoušov nepochybujem, ale celý ten paragraf by som vyhodil zo zákona.... lebo to považujem za obmedzenie slobody prejavu.....
hughito
Redeemer
Redeemer

Tak tak.
jackb
Redeemer
Redeemer

Pinhead napísal:O zločinoch komoušov nepochybujem, ale celý ten paragraf by som vyhodil zo zákona.... lebo to považujem za obmedzenie slobody prejavu.....
neviem, ale ak sa nemylim ospravedlnovat zlocin je tiez zlocin. kradze pozemku, unosy, mucenie, otrocka praca, vrrazda pol miliardy osob, kradez penazi pri menovej reforme... su stale len zlociny
alebo ako si to myslel?
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

....ja mám na komunistov pomerne jasný názor, ale určovať zákonom tieto veci nepovažujem za správne.... pretože tieto opatrenia môžu veľmi ľahko utlmiť akúkoľvek debatu či výskum v danej oblasti....
A o čo sme potom lepší ako totalita????
hughito
Redeemer
Redeemer

jackb: Pol miliardy ?
jackb
Redeemer
Redeemer

Pinhead: ale robit vyskum mozes aj bez ospravedlnovania, schvalovania, popierania ci spochybnovania zlocinov komunizmu.
hugito: v tom zakone nie je nic o "rezime zalozenom na komunistickej ideologii" na Slovensku. pol miliardou som mal na mysli najma gulagy, ak sa pripocitaju podobne "institucie" v celom komunistickom priestore moze ich byt viac
hughito
Redeemer
Redeemer

Stále neviem ako si sa k takému číslu dopátral. Známe je len notorických 100 000 000, ktoré je navyše nadsadené.
jackb
Redeemer
Redeemer

100M je podla mna len otazka leninskych a hlavne stalinskych cistiek... v juzovychodnej Azii a v Cine ich tiez nebolo malo. a plus sucet obeti v Europe
podla mna je 5-nasobok tvojho cisla mozny
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

Ten zakon je je*** tak jak jeho tvorcovia.

Tvorcovia tychto zakonov nemaju patent na historicku pravdu a z toho nemozno ani vyvodzovat taketo zavery. Je to rovnake jak keby napr zakonom bola chranena teoria relativity a nebolo by ju mozne popierat aj napriek tomu ze mozno su uz nove objavy http://vat.pravda.sk/zem/clanok/17627-v ... mi-neveri/

Dalsi krok smerom k totalite a je ironia ze to ideme rozoberat prave v dnesny dnen.
hughito
Redeemer
Redeemer

jackb napísal:100M je podla mna len otazka leninskych a hlavne stalinskych cistiek... v juzovychodnej Azii a v Cine ich tiez nebolo malo. a plus sucet obeti v Europe
podla mna je 5-nasobok tvojho cisla mozny
Ale..práveže tých 100 miliónov je akože súčet všetkých komunistických režimov. Takže, tvoja nevedomosť je napravená. :wink:
jackb
Redeemer
Redeemer

tak potom pan Solzenicin velmi nadsadil o situacii v Sajuze :)
kazdopdne ospravedlnovat zavrazdenie takeho mnozstva ludi, rovnako o jedineho cloveka, nepovazujem za spravne.

a je pozoruhodne, ako by niektori radi skoncovali so zidmi, moslimami, Romami, atd., no je im proti srsti ked sa im zakonom zakaze obhajovat to...
hughito
Redeemer
Redeemer

Heh, tak čo píše Solženicyn vo svojich románoch nie je smerodajné. To číslo 100 000 000 pochádza z knihy The Black Book of communism, ktorú písali viaceré historici, ale neskôr sa dvaja samotní spoluautori sa od toho čísla dištancovali - argumentovali až posadnutosťou ďalšieho autora (Courtois) toto číslo dosiahnuť.

Ale táto debata mi príde nie podstatná - tie zločiny sa spáchali a je to odsúdeniahodné.

// inteligentná reakcia karmistu, stojí za zverejnenie: trepes ty cerveny kmer.ty hovado ak ini popieraju 6 mil obeti holokaustu tak sa rozculujes ale obete komunizmu ti nevadia patris do basy ty cervena spina
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Pinhead napísal:....ja mám na komunistov pomerne jasný názor, ale určovať zákonom tieto veci nepovažujem za správne.... pretože tieto opatrenia môžu veľmi ľahko utlmiť akúkoľvek debatu či výskum v danej oblasti....
A o čo sme potom lepší ako totalita????
Keď o nič iné aspoň to, že keď sa ti toto celé nepáči tak môžeš odísť kde chceš - na západ alebo aj na východ, napríklad do komunistickej Severnej Kórei, keď sa už niekomu až tak páči komunistické zriadenie, ten môže ísť... ba aj keď sa to tam niekomu nepáči, tak sa aj slobodne môže vrátiť bez toho, aby musel ísť do basy, že odišiel niekde do zahraničia. V minulom režime, kto odišiel do zahraničia sa už veľmi vrátiť nemohol, maximálne tak do väzenia. To bol ale skvelý systém...

Je aj úplne nereálne, že nieto si myslí, že sa socializmus môže vrátiť, lebo sa nevráti, nebolo to životaschopné.

To ale nehovorím, že život za socializmu bol zlý, lebo nebol, bol kľud, všetci mali istotu práce, dôchodku, bezplatné zdravotníctvo, školstvo ale keby nebola revolúcia, skôr či neskôr by to krachlo aj tak.

Jediné, čo môžeme ľutovať, že kvôli socializmu sme zmeškali možnosti, ktoré vo svete boli po 2. SV. Keby tu bol slobodný svet, pohyb ľudí, tak by sme nemuseli byť tam kde sme, a ČR-SR by mohlo byť niekde úplne inde ako bol v roku 1988-89.

Komunizmus je nepodarok dejín. (A fašizmus tiež.)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Toto je stara tema, no nenasiel som lepsiu, necital som ju celu, iba par prispevkov, chcem ale reagovat na OT prispevok z inej temy a nepokracovat v OT, takze reakcie na obrazok ktory tam niekto pridal.
111vývoj ekonomiky na Slovensku.jpg
Vzdy ked vidim ako niekto zdiela taketo obrazky, nestiham sa cudovat aki su ludia ombedzeni....

"Nominálna mzda priemerne zarábajúceho Slováka sa zvýšila z 3 142 Kčs v roku 1989 na úroveň 858 EUR v roku 2014. Po prepočte konverzným kurzom na eurá sme v revolučnom roku 1989 v priemere zarábali 104 EUR mesačne."

Take auto ci farebny televizor si vela percent ludi nemohlo vobec dovolit, ti co ano, ho splacali aj 20 rokov, teraz si mozme dovolit kupit telku do kazdej izby, pocitac, tablet, smartphone, smartwatch a ktovie ake este dalsie obrazovky a vacsinu po roku ci po par zahodime a kupime si novsie.

Hovorili o tom nedavno aj na TA3, aj o praci, kazdy mal zamestnanie a plat, ale pracovali iba niektori, to mi pride ovela menej fer ako dnesne socialne davky.

K cestovaniu, slobode, dostupnosti tovaru ci dokonca zatvaraniu, muceniu a zabijaniu nevinnych ludi sa ani nebudem vyjadrovat.

Este sa vyjadrim k hlasovaniu, teda nie k vysledku ale poctu uzivatelov, ktori hlasovali ANO, ci ze im je to jedno, to ma sokovalo, mozno sa to snazili vysvetlit, ale rad by som ich posadil do stroja casu, napr. do roku 1968 a nechal ich tam aspon takych 10 rokov, potom by som ich nechal hlasovat znova.
hughito
Redeemer
Redeemer

Neviem či by hlasovali o moc inak. Treba to vnímať dobovo. Samozrejme, ten obrázok je nezmysel.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

Len v skratke, keby sa povojne nedržíme ruska ale západu, tak sme teraz na úrovni nemecka/rakúska a platy sú dvoj až trojnásobné, to, že sme boli pod ruskom až do 1989 nás úplne pochovalo...Asi toľko k téme má do povedania slovák žijúci v západnej európe.
Napísať odpoveď