Sukromie vs. prehladanie batohu

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
mailer
Star
Star

Sukromie vs. prehladanie batohu

Príspevok od používateľa mailer »

Ahojte, dnes som prisiel na internat a vratnicka za ucelom kontroly ma vyzvala na vylozenie obsahu batohu (ci tam nemam alkohol). Odmietol som to s tym, ze na to nema pravo. Ona mi na to povedala, ze to internat bude povazovat ako keby som tam alkohol mal a teda si ma zapise. Tym to skoncilo.

Mala ona pravo mi prehladavat moj batoh?
Pinhead
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Sukromie vs. prehladanie batohu

Príspevok od používateľa Pinhead »

Za smerodatnú by som považoval zmluvu o ubytovaní, ktorú si isto s internátom podpisoval.... Tam je všetko podstatné uvedené.... Teda aj to, či je alkohol zakázaný, či povolený a možný spôsob kontroly tohto nariadenia....
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

V ubytoacich podmienkach je isto napisane, ze alkohol sa na intrak nosit nema. Preto si myslim, ze postupovala spravne. Imho, je opravnena kontrolovat vsetky osoby, ci su ubytovane, resp. ci niekto neprenasa na internat zakazane latky, ako je alkohol.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

tak tak, ked je zakazane nosit na intrak chlast, tak ma pravo to skontrolovat, tvoje pravo na sukromie je obsiahnute v tom, ze mas moznost si vybrat ci na tom intraku budes byvat, ked uz tam raz byvas si povinny akceptovat jeho pravidla(resp sa mozes odstahovat)...
kafiatko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kafiatko »

Som podpisovala zmluvu 19.10.2011 na jeden intrák a hneď v II. časti mojej zmluvy bod 3 je písané - citujem : " Uvytovaný nesmie bez súhlasu ubytovateľa:
d, držať, vyrábať, prechovávať omamné alebo psychotropné látky...
ale tušim u nás na intráku to vôbec nekontrolujú... každé ráno je upratovačkám jasné čo sa v noci dialo, a pri odubytovávaní to zvyčajne vyzerá takto
Prílohy
DSC01459.JPG
DSC01461.JPG
J.O.S.E
King
King

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

mailer napísal:Ahojte, dnes som prisiel na internat a vratnicka za ucelom kontroly ma vyzvala na vylozenie obsahu batohu (ci tam nemam alkohol). Odmietol som to s tym, ze na to nema pravo. Ona mi na to povedala, ze to internat bude povazovat ako keby som tam alkohol mal a teda si ma zapise. Tym to skoncilo.

Mala ona pravo mi prehladavat moj batoh?
Podľa mňa toto právo nemala a uvediem aj prečo. Ako bolo poznamenané, tak si asi podpísoval nejakú ubytovaciu zmluvu (tam si musel mať podmienky, s ktorými si svojim podpisom súhlasil). Ale ty si ju podpísal s ubytovateľkou, ktorá pôsobí vo vzťahu k Tebe ako štatutár, a teda práva a povinnosti by mala vykonávať ubytovateľka/ubytovateľ, a preto ak Ti niekto má vykonať prehliadku veci, za účelom, či tam nemáš chľast, tak je to iba ta ubytovateľka za prítomnosti svedka...ktorým môže byť spomínaná vrátnička, upratovačka.... .Vždy je v tomto prípade potrebné žiadať, aby Ti ten, kto chce prehliadku vykonať, preukázal na základe akého dokladu má na to právo. A predsa vrátnička je kto ? aké sú jej povinnosti obsiahnuté v pracovnej zmluve ??? vie mi niekto na to odpovedať...svojvoľne si predsa nemôže prehliadať veci osôb ubytovaných na internáte, má sedieť na vrátnici a kontrolovať, či sa tam pohybujú naozaj ľudia, ktorí bývajú na intráku a bodka.
Inak rád by som upozornil aj na to, že súkromie má svoju oporu v ústave, v zákonoch....nejaký "interný" blud predsa nemôže mať vyššiu právnu silu ako spomínane právne akty.
U nás na intrákoch sa tiež stáva, že ubytovateľka si príde na izbu, bez súhlasu ubytovaných (narúša tým súkromie) a ide kontrolovať spotrebiče a či ich nemám v skrini a vyzve ma, aby som jej ukázal svoju otvorenú skriňu...to sa ešte nestalo, aby som jej v tomto vyhovel a dodnes bývam na intráku a prečo ? lebo na to nemá právo. Predsa ja, ako nájomca mám tiež nejaké práva....minule na moju izbu vletel nejaký zamestnanec - ja som sa učil na kuchyni (spolubývajúci v sprche) a on kričí môžem vstúpiť ? ...nikto mu neodpovedal a on čo neurobí...Vstúpil a začal sa potulovať po izbe...mne to samozrejme nedalo a tak som asi po 30 sekundách vletel na izbu s výrazom vraha, ktorý pozerá na svoju obeť a našiel som ho ako sa pohybuje popri mojich veciach a zisťuje čo všetko mám....rýchlo som ho z izby vyhnal a nech príde ešte raz, tak pôjde aj so zárubňou :D
Alebo pred týždňom si prišla ubytovateľka na moju izbu a chcela mi dať pokutu 16,50 e za údajne posunutie písacieho stola...to mala jedno šťastie, že som nebol na izbe... A zase tu máme príklad ako je jej jedno, či sa skutok, za ktorý som mal platiť ja pokutu stal alebo nestal...Ako mi ona dokáže, že ten stolík nebol posunutý, už keď som na izbu prišiel sa ubytovať ??...následne už o pokute nehovorila a doteraz s tým drží hubu.

Ako napísal kafiatko:
" Uvytovaný nesmie bez súhlasu ubytovateľa:
d, držať, vyrábať, prechovávať omamné alebo psychotropné látky

tým pádom to máme vyriešené....ubytovateľ je kto ??? vrátnička ???? predsa nie, ale ubytovateľ je ten, kto autora témy ubytoval a nie kto mu kontroluje preukaz, či patrí na daný intrák !

Kapciózna otázka: Je SBS-kár v obchodnom centre oprávnený Vám prehľadať tašku, batoh, kabelku, ak má podozrenie, že ste niečo ukradli ???
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

neviem jak to je ale myslim ze pravo na to ma...
trosku OT ale porovnam to s fotbalom:
tiez je tam nejaky organizacny poriadok a prehladava ta
casto hocijaky dement co nema dokoncenu zakladnu...

a jak keby teho nebolo malo tak v Presove dostali detektory kovov:
SBS: zapipalo mi to, co mate v tom vrecku?
FAN: penazenku...
SBS: ja som kovovu penazenku este nevidel, vytiahni to :D (ze by mince?!?)

//autoeditácia príspevku (18 Nov 2011, 10:54)
Kafiatko
vyzera to ze niekto je verny svojej znacke :D
ColdRain
Addict
Addict

jose si zabil, dobre dlho som sa tak kvalitne nezasmial :D ubytovatel je pravnicka osoba, ta ma sice nejaky statutarny organ, ale ten moze samozrejme delegovat svoje pravomoci na zamestnancov, kludne len internym predpisom alebo ustnym nariadenim a v pripade, ze toto delegovanie nie je v rozpore so zakonom (v tejto suvyslosti ma napada len to, ze zenu nemoze prehladavat chlap) tak si to moze delegovat aj na upratovacku a ty musis znasat to, ze ta bude pri vstupe kontrolovat upratovacka

ano ustava ti garantuje ochranu sukromia, lenze ty nebyvas na intraku vo vlastnom, ale v cudzom, cim si vstupil snim do zmluvneho vztahu a zaviazal si sa dodrziavat iste pravidla, cize tvoja sloboda v tejto chvily skoncila do tej miery do akej ju limituju tieto pravidla...nikto ta nenuti na tom intraku byvat, ak sa ti nepacia podmienky za akych to ubytovatel poskytuje, tam su dvere a zbohom, mozes ist hladat privat, je to presne to iste ako ked mas na listku na koncert napisane ze je zakazane nosit zbrane, noze, flase atd a pri vstupe ta sbs prehmata, ty nemusis sbs dovolit aby ta prehladala, ale musis brat nasledok ktorym je to, ze ta nepustia na koncert, chapes?

sbskar si moze akurat tak piskat, ak ma podozrenie z kradeze moze ta azdrzat do prichodu policie, prehladavat ta nemoze
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

J.O.S.E: to su same bludy a plati to, co napisal ColdRain. Ved si to zober z druhej strany, keby si vlastnil panelak a prenajimal tam byty, tak by si si do zmluvy dal tiez nejake podmienky a sledovanim ich dodrziavania by si poveril tebou vybrane osoby (vratnik, domovnik,...).
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

SBSkar ta moze vyzvat, aby si mu ukazal vrecka alebo nakupnu tazku, ak odmietnes, tak ma smolu a musi cakat na privolanu mestsku policiu.
icefiresr
Addict
Addict

Príspevok od používateľa icefiresr »

Presne ako pise heker (raz mi to vysvetlovala pravnicka na VS).
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

To som teda ešte nezažil, aby vrátnici niekoho prehľadávali, konieckoncov, ani by som sa nedal. Inak, ľudia tu bežne chodia s fľaškami v rukách nakúpenými v obchode priamo do intráku.

A že by niekto chodil priamo do izby a niečo kontroloval ? Tak to sa mi tiež za tú krátku chvíľu čo som na internáte nestalo, ale tiež by letel von (hlavne mám na mysli prípad, že by niekto bez zaklopania, bez ničoho len tak vtrhol dovnútra niečo "kontrolovať").

ColdRain, ty si podstúpil nejaký gramatický výmaz ? Otrasné, ako píšeš v poslednej dobe.

No a SBS-kár samozrejme nemá žiadne právo ma prehľadať a pravdu povediac, ak by som niekde ponáhľal a nejaký sbskár by si niečo zmyslel, tak by som sa s ním ani nebavil a išiel preč bez ohľadu na jeho výzvy alebo hrozby. No a ak by sa pokúsil nejak zastaviť, tak to by som bral ako akt útoku na moju osobu a zariadil by som sa podľa toho. :D
ColdRain
Addict
Addict

hughito napísal:
ColdRain, ty si podstúpil nejaký gramatický výmaz ? Otrasné, ako píšeš v poslednej dobe.
ani nie, len sa mi nechce to po sebe citat, opravovat a dohliadat na vhodnost formulacii, ked sa jedna o kratke prispevky (a dlhe som uplne lenivy pisat, nebavi ma sa hadat a aj tak to kazdy preskakuje), ale ze si to ty, budem si davat pozor aby som vzorne reprezentoval a nebol za opicu :-*
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

huhito
uz som sa par krat zdrzal ale neda mi to...
ty si fakt hrdina co vsetko vie a vsade bol...

normalne by som ti doprial "utok na tvoju osobu"
nie preto ze ti chcem zle ale aby si sa trosku zobudil...

co ked ta chyti nejaky SBS na ktoreho fyzicky nemas,
budes mudry, zavola "pomahat a chranit", natrepe mu kraviny
a noc stravis priputany na stolicke a budu sa k tebe spravat "velmi milo"?

neodpovedaj mi, ani ma to nezaujima, viem ze ty zase vytiahnes nejaku tu svoju mudrost...
ale ked si raz zazijes potom nebudes vypisovat to co teraz...
Numline1
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Numline1 »

Podla mojho nazoru, ak si plnolety, tak nemaju pravo ta prehladavat bez podozrenia, ze ten alkohol naozaj mas. Dokonca aj v tom pripade bu skor mali volat policiu, ktora asi na to pravo rovnako nema. Je nonsens aby ti niekto pod vymyslenou zamienkou prehrabaval veci... Tu su ale vsetko len moje dohady.
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Pokiaľ je v zmluve o ubytovaní napísané, že alkohol je zakázaný (internát je de facto neverejný priestor a preto si jeho prevádzkovateľ môže dať takéto podmienky), tak si treba v nejakom internom nariadení pohľadať, na koho posunul internát právomoc dodržiavať jeho výkon....
Pokiaľ sa to niekomu nepáči a odmieta sa podrobiť kontrole, v poriadku, ale tým pádom mu môže byť odopretý vstup do objektu - analogická situácia s už spomínanou diskotékou a zákazom fľašiek či zbraní....

Treba si dávať pozor na to, čo kto podpisuje.... Lebo ten podpis okrem iného potvrdzuje, že poznáte pravidlá a budete ich rešpektovať (na diskotéke či koncerte sa za podobnú zmluvu dá pokladať zakúpená vstupenka, ktorou vzniká právny vzťah s danou prevádzkou)....
hughito
Redeemer
Redeemer

ColdRain:
ani nie, len sa mi nechce to po sebe citat, opravovat a dohliadat na vhodnost formulacii, ked sa jedna o kratke prispevky (a dlhe som uplne lenivy pisat, nebavi ma sa hadat a aj tak to kazdy preskakuje), ale ze si to ty, budem si davat pozor aby som vzorne reprezentoval a nebol za opicu :-*
Formulácie ani forma príspevku mi žily netrhajú, ale tie niektoré y/i to je do očí bijúce. :D Napr. súvyslosti a pod. špecialitky. A v poslednom čase som si akosi začal týchto špecialitiek viac všímať. :)

AT: To je dobré, najprv nakydáš a potom napíšeš, že nech neodpovedám, lebo ťa to nezaujíma. Dobrý prístup.

Celkovo ma tvoje konštrukty nezaujímajú, lebo, neviem ako ty, ale ja v obchodom kradnúť nezvyknem, takže svedomie mám čisté a nenechám sa prehliadať od nejakého človeka na základe jeho domnienky. Osobne sa mi to ešte nestalo, ale viem, že sa to zvykne stať, SBS-kár prehliada osobu pred očami ostatných ľudí a aj keď nenájde nič, je to značne zahanbujúce a ponižujúce pre danú osobu. Navyše, ak je to aplikované na menšie mesto, kde "každý každého pozná", tak už sa hneď začnú viesť reči (vychádzam zo skutočných udalostí).

A tie tvoje lekcie o stoličke na policajnej stanici ? Áno, určite by som tak skončil a celú noc by ma bili policajti kvôli takejto situácii. :roll: Určite tak argumentuješ, lebo niečo pod. zažil nejaký tvoj súputnik futbalový fanúšik, ktorý robil bordel a na stanici dostal pár po hube. (ak nie, tak sa vopred ospravedlňujem za konštrukciu)
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

hughito
len tie "konstrukty" sa stavaju a nikdy nevies na akeho dementa natrafis...

inak ked ta to tak trapi tak mne policajt vyrazil dolnu sedmicku ked som slusne namietal ze si
nemozem odskocit ked nas viedli na tehelne pole jak zajatcov...
hughito
Redeemer
Redeemer

Heh, tak som to s tou mojou vykonštruovanou situáciou sčasti trafil. Avšak myslím si, že to je trocha iný prípad ako zadržanie a čakanie na policajtov v obchodnom dome.

Policajti, ako sa zdá, tieto situácie (futbal) celkom radi využívajú na vybíjanie nejakých komplexov, lebo v takýchto prípadoch sú v podstate nepostihnuteľní (podobne ako pri razii). Každopádne, je to čistý primitivizmus.
sliaCan
Expert
Expert

Príspevok od používateľa sliaCan »

Konkurencia prav je v zivote uplne standardnym a castym pravnym javom. Ona ma pravo poziadat ta, aby si ukazal obsah svojho batoha. Ty mas pravo odmietnut, takuto kontrolu. Ona nema pravo vymoct si takuto kontrolou silou; ale ma pravo iniciovat tvoje vylucenie z internatu, pretoze existuje dovodne podozrenie, ze porusujes ubytovaci poriadok a preto ukazat obsah tvojho batoha bolo v podstate v tvojom vlastnom zaujme.
Napísať odpoveď