Dnes sa hrajú ďalšie zápasy švédskej Elitserién, a mňa zaujal zápas
Brynäs - Färjestads BK,
pri kurze 2,15 na Brynäs, ktorý hraje v poslednom období viac než slušne.
Brynäs si v poslednom zápase poradil vonku so silnou Skellefteou 3:1, pričom sa priblížil k možnosti, dnes Skellefteu preskočiť, ak zaboduje proti Farjesdadsu naplno. Dlho som študoval to, že prečo je Brynäs taký dobrý, keďže vo svojom strede nemajú nejakú "megastar" s výnimkou zraneného kapitána Dackella...dospel som k záveru, že Brynäs na mňa pôsobí ako liaheň talentov švédskeho hokeja...produktivitu vedú mladí hráči, ktorí majú ledva 20 rokov, útoky sú skvelé zostavené a dnes sa predstavia v zostave, s akou slávili úspech na ľade Skelleftey. V prvom útoku pôsobí Johan Larsson, je druhý najrpoduktivnejší hráč svojho tímu (21 6+12 18), pričom je narodený v roku 1992, bude kapitánom švédskej dvaciatky v zime na MS do 20 rokov a už bol aj draftovaný Minnesotou v roku 2010 ako 56-tka v druhom kole. V útoku ho dopĺňajú starší Widing a Johansson...V druhom útoku pôsobí Calle Järnkok, ktorý tiež bol drafotvaný v roku 2010 Detroitom ako celková 51-tka...v tejto sezone ma skvelé čísla (21 6+10 16)...Až v treťom útoku pôsobí najproduktívnejší hráč Sebastien Lauritzen 21/19, taktiež doplnený kvalitnými útočníkmi.
Jednotkou v bráne je Johan Holmqvist, skúsený 33-ročný brankár so skúsenosťami z NHL, vystriedal viacero tímov Elitserién.
Dnes nenastúpia kapitán Andreas Dackell a jeden z najlepších útočníkov Jacob Silfverberg, ktorého návrat sa očakáva čo nevidieť. Aj napriek týmto absenciám hraje Brynäs skvelé, poráža ťažkých súperov, tento tím je plný bojovnosti, mladých a perspektívnych hráčov, ktorí dnes podľa môjho názoru s Färjestadsom vyhrajú v riadnom hracom čase.
Färjestads je úradujúcim majstrom vo Švédsku, avšak po zisku titulu sa víťazné mužstvo rozpadlo ako domček z karát...manažment nedokázal odchody svojich opôr dostatočne nahradiť, a tak sa stalo, že hráči ako Marius Holtet, Anders Bastiansen, ktorí hrali minulú sezonu v 3 útoku dnes hrajú v 1 útoku.
Čo ma trochu zaráža je, že na súpiske Färjestadsu nevidím najmä v útoku mladšieho hráča, ktorý by dokázal mužstvo viesť a byť vzorom svojou bojovnosťou, čo je vo švédsku nevyhnutné. Útočníci mi prídu pomerne starí vzhľadom na iné mužstva a ich útočníkov.
Prvý útok v zložení Poulssen-Bastiansen-Holtet nazbieral v tejto sezóne ak to zrátam v 21 zápasoch iba 15 bodov, čo je na prvý útok asi najslabšia produktivita v celej lige, Poulssen 4 body, Bastiansen 5 bodov a Holtet 6 bodov. Najproduktívnejší hráč je Mikael Johansson, člen 4 útoku so 17 bodmi..za ním je hlbšia priepasť a nasleduje až obranca Nygren s 11 bodmi, pričom sú to jediní dvaja hráči s dvojciferným počtom bodov. Za zmienku stojí druhý útok v zložení Berglund-Wallin-Aslund...avšak prví dvaja majú po tridsiatke, pričom s produktivitou to nie je vôbec dobré...
Navyše z tímu odišiel Fredrik Sjostrom do Frolundy a tím jeho odchod nikým nenahradil. Najlepším strelcom je zranený Hannes Hyvonen, ktorý v 12 zápasoch dokázal streliť 8 golov, a to má už 36 rokov, dnes zrejme nenastúpi. Spolu s ním sú zranení aj: Hillding, Grundel, Klefbom...dištanc má Sanny Lindstrom.
Na záver by som skonštatoval, že Brynäs, ktorý je vo forme, podáva skvelé výkony vďaka mladými perspektívnym hráčom, ktorí sú doplnení o skúsenejších hráčov, rovnomerným rozložením pomerov síl v tíme, by si dnes mal poradiť so slabo hrajúcim Farjestadsom, ktorý nepodáva ani zďaleka také výkony, na základe ktorých sa stal v minulej sezone majstrom. Navyše tieto mužstva majú za sebou už prvú konfrontáciu v tejto sezóne a Brynäs dokázal vyhrať na ľade Farjestadsu presvedčivo 4:1. Ja verím Brynäsu a z týchto dôvodov si na nich stavím za stredný vklad.