oplatí sa SSD ?
oplatí sa SSD ?
Zdravím
Už nejakú dobu zvažujem kúpu SSD disku a preto sa chcem spýtať či sa naozaj oplatí investovať, poprípade ktoré disky/radiče majú v súčasnosti najlepší pomer cena - výkon.
Už nejakú dobu zvažujem kúpu SSD disku a preto sa chcem spýtať či sa naozaj oplatí investovať, poprípade ktoré disky/radiče majú v súčasnosti najlepší pomer cena - výkon.
-
p4ra
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
Re: oplatí sa SSD ?
Ja mam Corsair SSD 90GB asi 2. mesiac a musim povedat, ze kupa sa oplatila. OS je PODSTATNE sviznejsi a definitivne by som odporucal. Ale nie za dnesne ceny HDD..
pred týždňom som nahodil 90gb OCZ, lebo po 3,5 roku mi odišiel disk... zatiaľ maximálna spokojnosť... a dnešné ceny diskov? ssdčka sa robia na tchajwane, nie v thajsku... SSD cenou veľmi hore nešli... tie sú proste drahé...
-
p4ra
Redeemer
Maki ma asi pravdu. Nemam prehlad, kde sa co vyraba, ani som neskumal, ktore HDD presne isli hore s cenou, takze potom kupuj SSD, nie je o com, ale suhlasim, ze si treba priplatit.
-
hrban
Addict
pred dvomi dňami som hodil corsair 90 GB a max spokojnosť, opera loaduje srtránky ako blesk, win svižný, tiež si chválim
rozhodne oplatí. už rok na SSD a bola to najlepšia investícia (ocz vertex2 60GB)
Síce SSD disk nemám, ale zo všetkých strán počujem, že je to super. Mal som možnosť pracovať s PC, na ktorom bol SSD a rozhodne to bolo rýchlejšie.
A ceny SSD diskov nešli nejako rapídne hore, nemajú totiž mechanické časti (ktoré HDD majú) a o tieto časti je teraz núdza.
A ceny SSD diskov nešli nejako rapídne hore, nemajú totiž mechanické časti (ktoré HDD majú) a o tieto časti je teraz núdza.
-
Michaelo
Hardcore addict
Curuj: Píšeš že máš tento Vertex2. Nechcel by si ho vymeniť za Vertex3 keby že máš možnosť? predsa len Vertex3 má podobnú cenu a je 2x taký rýchly.
to je ako pekné, ale ja som napríklad kupoval teraz agility 2... prečo? lebo motherboard mi podporuje SATA2, tak načo mi tam bude SATA3 disk? keď to bude aj tak obmedzené
-
Michaelo
Hardcore addict
No jo. Ale moja podporuje SATAIII 6Gbps
Takže radšej trochu doplatiť a kúpiť Vertex3
tak si ber... bráni ti niekto? pred rokom sata3 ani nebolo keď curuj kupoval ssd....
-
Michaelo
Hardcore addict
Ja viem že nebolo. Preto sa pýtam či by to nevymenil keby že mal možnosť výmenu napr za 10€ príplatok.
Ja rozhodne áno.
Ja rozhodne áno.
Nazdar, nebudem zakladať novú tému,
potreboval by som poradiť ktorý z týchto SSD by som mal zobrať:
CORSAIR Force GT Series 120GB
OCZ Vertex 3 Series 120GB
Alebo ak je v cenovej kategórii lepšia možnosť, rád si nechám poradiť.
Ďakujem
potreboval by som poradiť ktorý z týchto SSD by som mal zobrať:
CORSAIR Force GT Series 120GB
OCZ Vertex 3 Series 120GB
Alebo ak je v cenovej kategórii lepšia možnosť, rád si nechám poradiť.
Ďakujem
-
Michaelo
Hardcore addict
Z tých dvoch skôr Corsair. Ale pozrel by som aj niekde aký počet reklamácií mali (aj keď to nie je moc podstatné, reklamuješ, vymenia za nový) a recenzie. Ale Corsair je rýchlejší, inak má všetko rovnaké (OCZ neuvádza ale spotrebu).
Tie reklamácie napríklad som od OCZ SSD zatiaľ nikde nepostrehol iba na CORSAIR ale to bolo nejaké iné SSD.
Kde si prosím ťa pozriem tie reklamácie? ak sa to dá:-D
Kde si prosím ťa pozriem tie reklamácie? ak sa to dá:-D
podla mna sa SSD stale neoplati...
preco?
- Bootovanie OS - ok, lenze kolkokrat denne bootujes ? ja obvykle raz/dva, pri updatoch 3x, cize usetrim dokopy max. cca. 30s
- Rychlost prehliadaca - nacitanie stranok ? - tento argument co tu padol mi nepride korektny...
- Rychlost OS - no zalezi od RAM a CPU, disk dostava zabrat pri bootovani, core je v ram... zisk s SSD, mozno odozva OS = usetris na odozve dajme tomu 5s dokopy za hodinu prace z os...
- spustanie hier a programov - ok bude rychlesie, ale o kolko ? Photoshop nepustas kazde 2min, ale raz za 3hodiny a usetris pri loadingu 2-3s ? tiez zalezi skor od CPU/RAM, datovy tok nieje moc velky...
- kopirovanie velkych suborov (BD/iso/rar), v poriadku usetris radovo minuty, lenze kolko krat denne kopirujes na 120GB SSD 10GB subor?
- vyhladavanie ? search pouzivam priemerne raz za tyzden...
takze by som to zhrnul, ak pri beznom modernom disku HDD (nie z cias dinosaurov) stracas dokopy cas ulohami vyssie spomenutymi napr. 5min/hod. tak s SSD to nebude o moc menej, budu to rovnako operacie trvajuce mozno v case 4min/hod a v tomto case ratam hlavne odozvu...
cize co je realne plus SSD ?
- rychlesie spustanie OS - ktore casto nerobis
- rychlesie spustanie app -to sice casto robis, ale maloktora aplikacia je az tak velmi datovo narocna(na data z disku), zisk minimalny, pokial budete argumentovat hrami, tak dost vela zalezi aj od optimalizacie danej hry pri loadingu, a vo velmi vela pripadoch tie hry stoja za prdlajz.
- odozva systemu - tu by sa dalo spekulovat, ale cisla odozvy su radovo ms... rozdiel medzi 5ms a 200ms sice spoznas, ale neusetris nim nic...
- kopirovanie - vid. vyssie, kolkokrat do dna kopirujes velke subory a hlavne kolko sa ti ich zmesti na male SSD...
podla mna stale tie velkosti a rychlosti niesu az tak markantne aby som si kupil SSD, je to sice frajerinka ale realny zisk +/- 15%-25% z casu, ktory je pri beznom pouzivani aj tak nie velmi vysoky ...
ak mate samozrejme argumenty proti, piste, rad si ich precitam...
preco?
- Bootovanie OS - ok, lenze kolkokrat denne bootujes ? ja obvykle raz/dva, pri updatoch 3x, cize usetrim dokopy max. cca. 30s
- Rychlost prehliadaca - nacitanie stranok ? - tento argument co tu padol mi nepride korektny...
- Rychlost OS - no zalezi od RAM a CPU, disk dostava zabrat pri bootovani, core je v ram... zisk s SSD, mozno odozva OS = usetris na odozve dajme tomu 5s dokopy za hodinu prace z os...
- spustanie hier a programov - ok bude rychlesie, ale o kolko ? Photoshop nepustas kazde 2min, ale raz za 3hodiny a usetris pri loadingu 2-3s ? tiez zalezi skor od CPU/RAM, datovy tok nieje moc velky...
- kopirovanie velkych suborov (BD/iso/rar), v poriadku usetris radovo minuty, lenze kolko krat denne kopirujes na 120GB SSD 10GB subor?
- vyhladavanie ? search pouzivam priemerne raz za tyzden...
takze by som to zhrnul, ak pri beznom modernom disku HDD (nie z cias dinosaurov) stracas dokopy cas ulohami vyssie spomenutymi napr. 5min/hod. tak s SSD to nebude o moc menej, budu to rovnako operacie trvajuce mozno v case 4min/hod a v tomto case ratam hlavne odozvu...
cize co je realne plus SSD ?
- rychlesie spustanie OS - ktore casto nerobis
- rychlesie spustanie app -to sice casto robis, ale maloktora aplikacia je az tak velmi datovo narocna(na data z disku), zisk minimalny, pokial budete argumentovat hrami, tak dost vela zalezi aj od optimalizacie danej hry pri loadingu, a vo velmi vela pripadoch tie hry stoja za prdlajz.
- odozva systemu - tu by sa dalo spekulovat, ale cisla odozvy su radovo ms... rozdiel medzi 5ms a 200ms sice spoznas, ale neusetris nim nic...
- kopirovanie - vid. vyssie, kolkokrat do dna kopirujes velke subory a hlavne kolko sa ti ich zmesti na male SSD...
podla mna stale tie velkosti a rychlosti niesu az tak markantne aby som si kupil SSD, je to sice frajerinka ale realny zisk +/- 15%-25% z casu, ktory je pri beznom pouzivani aj tak nie velmi vysoky ...
ak mate samozrejme argumenty proti, piste, rad si ich precitam...
nemam nic proti, ale doplnim jednu vyhodu ssd oproti klasickemu hdd a tou je ticho
ok, to je velky argument, lenze k tomu aby si dosiahol absolutne ticho, musis mat vodnika na ostatnych komponentoch.CheZteR napísal:nemam nic proti, ale doplnim jednu vyhodu ssd oproti klasickemu hdd a tou je ticho
-
phatres1994
Star
ja nemam vodnika a tiez najviac pocujem disky...inak vsetko mam noctua
-
hrban
Addict
momentálne SSD disky niesú až také drahé v porovnaní s HDD