hughito napísal:No, už nastal aj edit, heh.
Začal som písať príspevok, ale rozhodol som sa počkať na doma, kde mám k dispozícii viacero zdrojov. Takže reakciu na isté nezmysly a dezinterpretácia (zrejme skôr z nevedomosti ako úmyselne) v tvojom príspevku čakaj až cez víkend.
Cakam nejaky anarchisticky zdroj ktory bude vypravat o plusoch socializmu a nazve to komunizmus, to ale neni to iste, pozor.
Viem v podstate co chces aj povedat a kam budes mierit (uz ta poznam), dojde to len na nezhodu terminov a mozno to bude zapriciene zlou interpetaciou mojich a tovjich zdrojov a zaroven zatazenych nasimi svetonazormi. Jendo je vsak iste, to co Marx vytvoril (nazvy si to uz jak chces) a nasledne bolo dalej sirene Engelsom, Trockijm a dalej realizovane a inymi zidmi tak sito aj frankfurtskou skolou je povazovane (apon pre mna) za zlo.
senator8008 vyzval som ta aby si svoje tvrdenie niecim podlozil, vidim ze nic. Jednoducho a prosto povedane mylis si socializmus s komunizmom. To socializmus je beztireidna spolocnost so spolocnym vlastnictvom, to on obsahuje tie tzv plusi co si myslite, ze ma komunizmus.
Tvorca komunizmu je Marx (zid, co je dost podstatne) a svoje myslienky obsiahol v knihe Kapital a dielo mu pomohol vytvorit Engels dalsi zid. Tuto knihu doma mam, priznam sa nedokazal som ju docitat, lebo je to totalne nudne citanie a navyse tato kniha ani neobsahuje nejake nove teorie vacsinou prepozicane od Condorceta, Saint-Simona, Augusta Compta.
Marx delil ludi na burzoaziu a proletariat. Toto rozdelenie je ine v dobe kedy Marx zil a ine v dobe dnes. Proletariat su najnizsia vrstva, v dobe Marxa rolnici, robotnici (mozno sem priratat aj prizivnikov, nieco ako cigani, lenze v tych casoch nieco ako pridavky neexistovalo tkaze nejak sa zivit museli). Burzoazia je stredna vrstva obyvatelstva, bars jaky drobny podnikatelia alebo remeselnici (opakujem je to mierene na tu dobu) co boli ta najproduktivnejsia zlozka obyvatelstva. Podla Marxa tato burzoazia moze za vsetko zlo a mala by byt vyhubena, odstranena. Marx vyuzival socializmus ako ideu pre proletariat ktory ju mal prijat a zacat revoluciu s tym ze po vitaztve nastane bezrtiedna sloplocnost ktora si bude sama vladnut (tu je vidiet prinicip anarchie, preto je ta mylsienka pekna a zaroven utopisticka, lebo vzdy potrebuje vedenie). Teda jednoducho povedane
socializmus je viazany na komunizmus rovnako ako je kapitalizmus viazany na globalizaciu.
Na upresnenie jaky zamer sledoval Marx tymto dielom, budem citovat:
Zde je přímý citát z korespondence Karla
Marxe s jiným Židem Baruchem Levym, jak byl citován v "La Revue de Paris" 1.června 1928:
"V novém uspořádání lidstva se děti Izraele rozšíří po celém povrchu Země a všude se bez
opozice stanou vůdčími prvky, zvláště budou-li schopni přísně kontrolovat dělnickou třídu.
Vlády národů, které vytvoří Univezrální republiku se pod pláštíkem vítězství proletariátu bez
odporu poddají Židům, soukromé vlastnictví bude potom židovskými vládci potlačeno a ti budou
všude řídit i veřejné fondy. Tak se naplní slib Talmudu, že v době, kdy přijde Mesiáš, bude
Židům patřit bohatství všech národů na světě."
A presne v tomto duchu zacal revolucia v Rusku, kde tristvrtina komisarov a revolucionarov boli zidia. Bola odstranena stredna a vyzsia vrstva (teda burzoazia), zostal iba ubohy proletariat ktorim zacali vladnut revolucionari, polovicny zid Lenin a zidia Trockij, Zinonjev, Kamenev atd atd.