Vymazanie sukromnych udajov

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Son-Goku
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Vymazanie sukromnych udajov

Príspevok od používateľa Son-Goku »

caute miestni pravnici budu vediet ale je to podla isteho zakona o ochrane sukromna alebo ako to znie, ze mozem na poziadanie aby zmazali vsetko o mne.len neviem presne o ktory zakon sa jedna ani cislo ZZ.ide o to ze mi opet volali tupci ci mam doma matrace kolko rokov atd, minule to bolo s pilulkami,ponozkami a tvrdia ze cisla maju nahodne generovane co im neverim.chcem aby sa to neopakovalo a preto sa chcem spytat ci to staci cez net poslat alebo musi byt pisomne s podpisom.dakujem a odmenim sa k :plus:
propernex
Medium Star
Medium Star

Re: Vymazanie sukromnych udajov

Príspevok od používateľa propernex »

to čo ti tvrdia je pravda, mám známeho v presne takom call centre, oni majú kúpené databázy od operátorov a náhodne ich vytáčajú, jediné čo môžeš proti tomu spraviť, že požiadaš operátora o utajenie tvojho čísla, čo ale asi nebude zadarmo.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Pokial ta neoslovi menom a priezviskom, tak sa nejedna o osobne udaje, nakolko osobny udaj je taky udaj, ktory mozno spojit s urcitou osobou. V takomto pripade by sa jednalo o meno a priezvisko viazane k telefonnemu cislu. Tak ta oslovia pan ci pane, tak tvoje meno nemaju a mas smolu.

propernex: Urcite nemaju kupene ziadnu databazu od operatorov, pretoze to by bola silna kava, ak by operator poskytol osobne udaje tretej strane.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...hojko, ja mám pocit, že ani meno a priazvisko nieje osobný údaj, pretože menom a priezviskom ešte nemôžeš identifikovať osobu...koľko tvojich menovcov môže existovať?...osobný údaj je rodné číslo, resp Adresa s menom...jednoducho súbor údajov, podľa ktorých sa dá povedať "áno, toto je on". To, že sa voláš Janko Haluška ešte neznamená, že naozaj si správny Janko Haluška, lebo takých Jankov môže byť viac. Ale keby si bol Janko Haluška z Konvalinkovej 18, tak to už hej, lebo koľko Jankov Haluškov býva na Konvalinkovej 18?...
sliaCan
Expert
Expert

Príspevok od používateľa sliaCan »

Lenze hojko napisal "meno a priezvisko viazane k telefonnemu cislu" a takyto udaj, resp. databaza takychto udajov rozhodne bude databazou osobnych udajov. Pripajam este definiciu pojmu osobne udaje podla zakona o ochrane osobnych udajov, keby mali aj dalsi diskuteri chut rozoberat, co su to osobne udaje, aby sa mali o co opriet.

§ 3
Osobnými údajmi sú údaje týkajúce sa určenej alebo určiteľnej fyzickej osoby, pričom takou osobou je osoba, ktorú možno určiť priamo alebo nepriamo, najmä na základe všeobecne použiteľného identifikátora alebo na základe jednej či viacerých charakteristík alebo znakov, ktoré tvoria jej fyzickú, fyziologickú, psychickú, mentálnu, ekonomickú, kultúrnu alebo sociálnu identitu.

Ja by som povazoval aj databazu telefonnych cisel za subor osobnych udajov, kedze telefonne cislo je jednak unikatny udaj a jedno telefonne cislo nema viac nez jedna osoba (na rozdiel od mena) a jednak sa podla telefonneho cisla zvacsa da spolahlivo zistit meno majitela tohto telefonneho cisla (narozdiel od rodneho cisla, pretoze tieto udaje su spolahlivo utajovane) prostrednictvom telefonneho zoznamu (aj ked, tam je ten system opacny, zadajte meno a dostanete telefonne cislo, ale zrejme by to slo aj naopak) ci infolinky operatora (v praxi, ak by som zavolal na infolinku a chcel by som telefonne cislo na A z mesta B, tak by to zrejme slo), pripadne na internete (cez google, som nasiel na megauploade databazu telefonnych cisel orange-u z roku 2006 - hh). Druhou vecou je temporalny charakter telefonneho cislo, a teda, ze ho osoba moze stale menit, ale operator zrejme uz taketo "pouzite" telefonne cislo nemoze opatovne priradit novemu zakaznikovi. Ja nevravim, ze tato interpretacia je spravna, a ona vseobecne pravne akceptovana asi ani nie je.

(ON TOPIC)

Ak sa chces ohanat paragrafmi, tak azda § 20 ods. 3 pism. a) zakona c. 482/2002 Z. z. o ochrane osobnych udajov je ten, ktory hladas, to ci ho mozes v tomto pripade aplikovat a voci akemu subjektu nejdem vobec riesit.
Dotknutá osoba na základe bezplatnej písomnej žiadosti má právo u prevádzkovateľa namietať voči a) spracúvaniu jej osobných údajov, o ktorých predpokladá, že sú alebo budú spracúvané na účely priameho marketingu bez jej súhlasu a žiadať ich likvidáciu.
http://www.dataprotection.gov.sk/buxus/ ... 8_2002.pdf
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...ale podľa telefónneho čísla nemáš šancu zistiť kde ten človek býva a nieje to identifikátor žiadnej charakteristiky uvedenej v tebou priloženom zákone...nepopisuje ani " fyzickú, fyziologickú, psychickú, mentálnu, ekonomickú, kultúrnu alebo sociálnu identitu". A tým pádom telefónne číslo...aj keby bolo použité s menom nieje osobným údajom. Aspoň podľa mňa, ale rád sa nechám poučiť.
sliaCan
Expert
Expert

Príspevok od používateľa sliaCan »

Tak doplnim este, ze sice som napisal celkom suverenne "rozhodne bude databazou osobnych udajov" ale kludne sa mozem mylit, tiez som vyjadril len svoj vlastny nazor.
rados915
Guru
Guru

Príspevok od používateľa rados915 »

Myslím, že nejaké utajenie čísla nepomôže. Ja mám "utajené" číslo od 2003 (podľa starej a ďalších dvoch nových zmlúv), od kedy mám SIMku a aj tak mi volávajú :D Čiže buď sú tie čísla naozaj generované náhodne, alebo si niekde zadal svoje číslo (neviem kde, možno omylom, nedopatrením alebo si jednoducho musel) a oni sa takto k tomu číslu dostali.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Robil som pred rokmi v telemarketingovej spolocnosti. Telefonne databazy sa nakupuju a su VELMI drahe, ale nepredavaju ich priamo operatori.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Stačí sa zúčastniť nejakej súťaže, vyplniť im telefónne číslo, aby Ťa mohli kontaktovať v prípade výhry.... a už Ťa majú... a už Tvoje číslo putuje svetom telemarketingových spoločností. Ktovie, či aj odoslaním hlasovacej smsky do nejakej súťaže (superstar, talent atď) sa niekde tieto čísla neevidujú a následne "zneužívajú".

Možno bude stačiť napísať list.. pre istotu by som mailom aj poštou.. ale... Son-Goku... komu ho chceš adresovať? Či to Ti volajú stále z tej istej spoločnosti?
propernex
Medium Star
Medium Star

robí mi tam blízka osoba áno je to neuveritelné, datábazy majú spolu s menom, priezviskom aj mestom bydliska verte či neverte je to tak. Keď od nich raz niečo kúpiš už sa nachádzaš aj v databáze zákazníkov a tým pádom ti budú volávať častejšie.
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

ale tú databázu nemusí mať každý.
napríklad my vo firme máme služobné mobily kde idú čísla po sebe. minule robili nejaké takéto kvázi akcie "vyhrali ste..." a postupne nám v kancli zvonili mobily.
takže je možné, že proste obvolávajú zaradom čísla.
propernex
Medium Star
Medium Star

tak samozrejme nehovorím o všetkých, jedny majú databázy, druhý vytáčajú náhodne alebo postupne
Son-Goku
Darca
Darca

brm napísal:Stačí sa zúčastniť nejakej súťaže, vyplniť im telefónne číslo, aby Ťa mohli kontaktovať v prípade výhry.... a už Ťa majú... a už Tvoje číslo putuje svetom telemarketingových spoločností. Ktovie, či aj odoslaním hlasovacej smsky do nejakej súťaže (superstar, talent atď) sa niekde tieto čísla neevidujú a následne "zneužívajú".

Možno bude stačiť napísať list.. pre istotu by som mailom aj poštou.. ale... Son-Goku... komu ho chceš adresovať? Či to Ti volajú stále z tej istej spoločnosti?
neviem raz bambusove ponozky,potom nejake lieky a teraz matrace.ale posledny o matracoch som normalne odpovedal 4 otazky a potom zacala ze z ktoreho kraja som,kolko rokov, z ktoreho mesta to som odpovedal az na vek to som si vymyslel,a potom adresu a meno.to som si tiez vymyslel.len teraz ked uz budu volat tak si vypytam nazov spolocnosti a chcem kazdej takej zaslat bud mail alebo list o vymazani udajov.nevztahuje sa na to tento zakon? 428/2002 Z.z o ochrane osobných údajov

//autoeditácia príspevku (29 Nov 2011, 19:10)
sranda no dneska mi volali z dubnice tusim dochodkyna ze som stastlivec a vyhral som to a to.este dobre ze som si meno vymyslel aj adresu teraz budu urcite posielat letaky a nezmysli na tu adresu a tam uz nic teda nenajdu.
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

odkedy nedvíham neznáme čísla, tak mám od takýchto predajcov pokoj. Mám pocit, že skúšajú niekoľkokrát volať, pokiaľ neberieš telefón a po určitom počte neúspešných volaní, mažú číslo z databázy. Aspoň ja mám taký dojem, pretože málokedy sa mi stáva, že mi volá neznáme číslo.
Son-Goku
Darca
Darca

bolo dva roky ticho da sa povedat a raz cca mesiac dozadu volala ohladom matracov som povedal ze nemozem no posledny som si nechal vypocut zo zvedavosti o com to je.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Clovek sa musi naucit byt drzym. Ja som sa to naucil a ked mi volaju, tak ich rovno zrusim: Dakujem, nemam zaujem, dovidenia. Minule som nestihol este zlozit a pani mi zacala madarskym prizvukom rapotat, ze preco nemam zaujem. Tak som povedal, lebo medved a polozil som. Uz viac nevolala.
Son-Goku
Darca
Darca

tak to by som aj ja drzo zlozil keby to bol madar.ked ja som uz takej povahy ze neviem dostatocne odmietnut minule som kvoli tomu 10 minut kecal s dvoma jehovistkami skoro som im slubil ze sa zastavim na ich posedeni.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Vobec nejde o narodnost alebo prizvuk. Zda sa, ze z teba maju cloveka s ktorym sa mozu vsetci dobre porozpravat a mozu mu nutit rozne produkty a robit prieskum. Skus aj ty povedat, ze nemas zaujem a surovo to poloz. Je po probleme.
Jakub140
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jakub140 »

Väčšinou im dvihnem a pokecám, aspoň si oddýchnem :) Predsa len, keď je to prieskum spokojnosti s operátormi, prečo by som sa nezúčastnil, veď to môže pomôcť.
Napísať odpoveď