Dnes ma navštívil sused s tým, že chce otvoriť pobočku v Nitre - predaj PC a komponentov. Nebudem písať omáčky ako, prečo, začo, idem rovno k veci:
Dal mi 3000€, aby som objednaj z predajní komponenty na vyskladanie profi gamerského počítača, ktorý bude keď aj pretaktovaný a nemám sa báť chladenia. Skrátka musí to byť delo. Túto príležitosť ponúkol ešte dvom ľuďom a kto to vyhrá, môže si počítač nechať a získava prácu na polovičný úväzok ako "skladač" počítačov, inak povedané tvorca PC na mieru.
Ja to musím vyhrať, lebo v stávke je to, že sa budem môcť opäť naplno venovať počítačom a budem zasa múdrejší.
Takže plány mám takéto:
V prvom rade okúsim skrinku. Plánujem ju rozdeliť na 4 časti, každá časť bude samostatne chladená. Bude si to vyžadovať úpravy skrinky a klampiarčinu, ale to zvládnem.
1. časť by tvorila vrch skrinky. Tu by sa nachádzalo veškeré chladenie a napájanie. Chladenie chcem použiť vodné, kvôli pretaktovaniu CPU a GPU. Nachádzala by sa tu vodná pumpa, trojradiátor pre odvod tepla z vody, 2 malé radiálne ventilátory.
2. časť by tvorila stred skrinky až po spodok. Tu by sa nachádzala MB s veškerími komponentami. V tejto časti by sa nenachádzal žiadny ventilátor, komplet všetky súčasti by boli chladené vodou - RAM, CPU, GPU, NB, SB. Tu by vznikalo iba malé teplo, prakticky zanedbateľné.
3. časť by sa nachádzala v predu skrinky až po vrchnú časť 1. Tu by boli uložené plošné spoje teplomera a PWM regulácie chladenia, plus optické jednotky a čítačka POCKET MEDIA diskov, pamäťových kariet. Priestor bude chladený radiálnym ventilátorom spôsobom pretlak - ventilátor tlačí vzduch smerom do chladeného priestoru. (opačný spôsob - podtlak je ventilátor vzduch nasávajúci z chladeného priestoru. Tu vznikne podtlak, ktorý sa vyrovnáva prúdením nového vzduchu, čím vlastne nastáva výmena vzduchu). P.S.: s fyziky som mal 4
4. časť bude skôr "rezervná" pre pripojenie prefiférii. Nakoľko tvorí zadnú časť skrinky, bude mať rýchlo odnímateľné veko pre pripojenie I/O zariadení, zozadu počítača budú vychádzať len káble v kope, už žiadne nepríjemné kabeláže porozhadzované smerom odhora až dolu. Nakoniec tu budú disky s pripojením SATA II a III, kde porty budú vyvedené priamo sem, rovnako aj napájanie diskov. Umožní to rýchlu výmenu, resp. rozšírenie diskov bez použitia akéhokoľvek spojovacieho materiálu! Aj tento priestor bude chladený, rovnako ako 3.
Grafické jadro počítača budú tvoriť dve najnovšie karty AMD Radeon HD6990 prepojené do CrossFireX, čo zabezpečí plný výkon aj v tých najťažších podmienkach. Pôvodné chladenie bude odstránené a bude nahradené vodným blokom, ktorý bude chladiť súčasne GPU, ako aj pamäte. Spolu by malo byť dostupných cez 8GB GDDR5 pamäte!
O uloženie príkazových dát sa postará najnovšia nízkonapäťová pamäť DDR3 o celkovej kapacite 16GB, takisto chladená vodou!
Disk bude Western Digital SATA III s celkovou pamäťou 2TB.
Teraz ale jedna otázka:
Mám siahnuť po osemjadrovom AMD, alebo nejaký intel i7?