Ako vysvetliť, čo robí programátor.

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
BX
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Ako vysvetliť, čo robí programátor.

Príspevok od používateľa BX »

awtt, aj ja som na tvoje vysvetlenie zvedavý :)

Ja som svoje programovanie ešte laikovy nevysvetloval - tiež sa držím toho, že otázku radšej odbijem niečím jednoduchým.

Ja to ale skusim prirovnať ku kvantovej fyzike. Raz odomňa kamarátka - budúca fyziologička - chcela vedieť, čo to vlastne je. Tak som jej to skúsil nejako extrajednoducho vysveliť, ale už pri atómoch bola stratená. V škole fyziku nemala, o atóme len počula a už pojmy ako protón, elektrón, fotón na ňu boli moc.
Vtedy som usúdil, že bez 4 hodinovej prednášky typu "rýchly úvod do časticovej fyzyky" a ďalšej 2 hodinovej "Rýchly úvod do teórie relativity" to asi nepôjde.
Tak sa dozvedela, že kvantová mechanika je mágia a muselo jej to stačiť.

Z toho vyplýva, že sa to likovy vysvetliť, aj keď veľmi povrchne, určite dá - ak máš na to týždeň :)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

no ja som to uz skusal tak ze vlastne pisem pocitacu co ma robit - ale na otazku AKO som uz laicky zrozumitelne odpovedat nevedel... takze awtt ak mozem poprosit (ak ano tak prosim ;-) ):

1. skus mi vysvetlit laicky co robi programator
2. skus mi polo-laicky vysvetlit neuronove siete, ci sa mi do nich oplati investovat cas (rozumej - ci sa to dokazem naucit dostatocne rychlo a ci v tom najdem zamestnanie)
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Skus pustit nejake naucne video, ako napriklad tron:
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

OOP sa da vysvetlit ( no zostava to pri vstahu dednia ), ale od toho ako v nom programovat je to neuveritelne daleko. Neuronove siete sa daju vyvetlit ludom, ktory vedia ako funguju skutocne neurony a mozok, evolucne algoritmy pochopi ten co vie co je to darvinova teoria evolucie, ale vstko pedstavuje len abstrakciu skutocne jetvujucich javov.

Uplne ina kava je rekurzia ( aj medzi IT-ckramy sa najdu taki co ju nechapu) alebo unyverzalny turingov stroj, a plno inych veci co v realnom svete nejestvuju.

Ale aj keby toto vsetko vysvetlis stale to nehovori takmer nic o tom com robim.
Sagittarius
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Sagittarius »

No to je všetko pravda, ale na čo zachádzať do detailov. Myslím si, že s prácou elektrotechnikov (presnejšie elektrotechnických inžinierov) je to podobné a určite sú aj ďalšie povolania, kde je to takto. :)
black evil
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa black evil »

Cely čas vas sledujem a stale čakam na odpoved od awtt.
awtt
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa awtt »

A co cches odomna pocut?
Otazka co robi programator je asi taka abstrakna ako co robi zvarac.

Vsetko musis vysvetlit na prikladoch, lebo ked mne priatelka povie ze jej oco je zvarac myslis ze viem co robi? Moja predstava je asi taka ze ma prilbu a bucha elektrodu o dve zeleza, co sa priblizuje predstaveuje laika o programatorovi ktory sedi na stolicke a bucha do klavesnice.

Ale ked mi povie ze robi na lodi a montuje vetracie sachty alebo hocico ine, tak si pod tym predstavym ovela viac.
A o to ide, ty nikomu nepotrebujes vysvetlovat ziadne algoritmy, protokoly, jazyky atd... lebo to je absolutne nepodstatne.

Potrebujes vysvetlit vysledok tvojej prace a mam pocit ze nato tu vsetci absolutne zabudate.
BX
Addict
Addict

A ak je výsledok tvojej práce algoritmus, protokol, či jazyk?
black evil
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa black evil »

awtt napísal:A co cches odomna pocut?

Vsetko musis vysvetlit na prikladoch, lebo ked mne priatelka povie ze jej oco je zvarac myslis ze viem co robi? Moja predstava je asi taka ze ma prilbu a bucha elektrodu o dve zeleza, co sa priblizuje predstaveuje laika o programatorovi ktory sedi na stolicke a bucha do klavesnice.

Ale ked mi povie ze robi na lodi a montuje vetracie sachty alebo hocico ine, tak si pod tym predstavym ovela viac.
A o to ide, ty nikomu nepotrebujes vysvetlovat ziadne algoritmy, protokoly, jazyky atd... lebo to je absolutne nepodstatne.

Potrebujes vysvetlit vysledok tvojej prace a mam pocit ze nato tu vsetci absolutne zabudate.
JA voiem čo je to programator no ako by som to mal vysvetliť inym.
Sagittarius
Guru
Guru

BX napísal:A ak je výsledok tvojej práce algoritmus, protokol, či jazyk?
Teraz si myslím, že awtt má aj pravdu. Lebo ten algoritmus, protokol, jazyk (aj keď nemyslím, že by tu niekto vyvíjal jazyky) sa dajú potom niekde použiť. A hlavne, čo sa týka algoritmu, nikdy sa nerobí kvôli tomu algoritmu, ale kvôli tomu, aby na niečo bol a dal sa niekde využiť. Aj človek, čo automobilke orezáva plechy môže povedať, že pracuje na výrobe áut, lebo ten samotný plech by bol na nič, keby sa nepoužil a v aute. A takisto je to aj s algoritmom.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Sagittarius napísal:aj keď nemyslím, že by tu niekto vyvíjal jazyky)
napriklad ja, ale koli nedostatku casu zostal iba vo faze specifikacie a lexikalneho analyzatora, v buducnosti by som sa chcel tomuto venovat profesionalne

Okrem toho vetcina softveru je neviditelna a dopretu nevies podrobne popisat jeho vlastnosti. A to co vidia bezny uzivatelia GUI, web si naklikas v toolkite alebo v Ruby na Reilsoch co ma od koderstva daleko. Plno koderov vyvyja framworky, alebo ine veci pre inych koderov, respektyve sluzby operacneho systemu, atd.. s cim sa bezny clovek nikdy v zivote nestrne, respektyve stretne ale ani netusi ze take daco jestvuje.
Sagittarius
Guru
Guru

Tak to skús povedať, tak ako si teraz napísal. :) Ale bez cudzích slov. Napr. ten skrytý kód sa dá podľa mňa celkom ľahko vysvetliť. Pravdaže, že len vo všeobecnej rovine. Napr. niekto by robil ekonomický softvér, ale jadro programu, nie GUI, tak by mohol povedať, že: robím programy pre ekonómov a účtovníkov, ale nie užívateľské prostredie, ale to, čo je "za tým" ako vypočíta napr. súvahu, ako predikuje nejakú ekonomickú veličinu (časový rad), atď.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

awtt napísal:A co cches odomna pocut?

Prave toto je problem, ked si zvarac mozes niekomu ukazat co si pozvaral. Ked si programator tak niekedy len velmi tazko niekomu ukazes co si vlastne robil.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

eMPiko napísal:Skus pustit nejake naucne video, ako napriklad tron:
Presne tomuto sa chcem vyhnut - aby sa rozsirovali hollywoodske myty o programatoroch a hackeroch. Proste ta predstava je daleko od reality aj ked ma princip spolocny.

A potom sa stava, ze niekto komu ukradnu laptop nalieha na policii nech mu ho vypatraju podla IP adresy :roll: (nerobim si srandu, toto sa fakt stalo)

awtt: stale citam od teba len vseobecne veci - chcem konkretny priklad s konkretnymi vetami
refr0
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa refr0 »

Mas nasalame :D Ja ked som venku a vypytuju sa co robim poviem ze smetiara. Pravy naskakovac a potom ma neboli hlava z vysvetlovania :D
BX
Addict
Addict

refr0, toto povieš svojej priateľke a už žiadnu nemáš :D
refr0
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Co nemam :D Smetiarsku prax alebo priatelku :D
hwip
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa hwip »

to druhé nie? o tej praxi tu z nás nikto nepochybuje :D
BX to myslel tak, že keby si to povedal s tým smetiarom priateľke, tak by to už nebola priateľka, ale bývalá priateľka :D
refr0
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Na ironii zapracujeme nabuduce :D
hwip
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa hwip »

refr0: z tvojho príspevku irónia nesála :D Bohužiaľ, našli by sa tu debili, ktorý by to mysleli vážne :D Čiže nabúduce do tagov [ironia] a [/ironia], ok?
Napísať odpoveď