Zakaz fajcenia v celej EU ?
-
javatar
Hardcore addict
Re: Zakaz fajcenia v celej EU ?
ephram:
1. osobitna miestnost pre fajciarov je vynimka v zakaze, nie som proti takemuto rieseniu
2. kde to zijes? aj ked je pravda, ze BA je "mestom paradoxov", v zivote som nemal problem v ziadnom vacsom meste najst podnik otvoreny do polnoci kde bola dost kvalitne oddelena fajciarska cast od nefajciarskej a co si matne spominam ked som bol naposledy v BA tak ma tiez zobrali do baru kde bola dobra nefajciarska cast
3. laskavo ma neskatulkuj, ja som za oddelenie - teda aby bol nefajciar chraneny, tento zakaz je ale vytlacanie fajciarov uplne niekde prec na balkony
a len pre tvoju info: cigarety som pred par mesiacmi nechal, moja spotreba tabaku sa obmedzila na snuff (neobtazuje okolie), vodnu fajku (svoju v domacom prostredi s ludmi fajciacimi ju so mnou) a klasicke fajky ktore fajcievam len v pripade ze to okoliu nevadi (pripadne sam)
1. osobitna miestnost pre fajciarov je vynimka v zakaze, nie som proti takemuto rieseniu
2. kde to zijes? aj ked je pravda, ze BA je "mestom paradoxov", v zivote som nemal problem v ziadnom vacsom meste najst podnik otvoreny do polnoci kde bola dost kvalitne oddelena fajciarska cast od nefajciarskej a co si matne spominam ked som bol naposledy v BA tak ma tiez zobrali do baru kde bola dobra nefajciarska cast
3. laskavo ma neskatulkuj, ja som za oddelenie - teda aby bol nefajciar chraneny, tento zakaz je ale vytlacanie fajciarov uplne niekde prec na balkony
a len pre tvoju info: cigarety som pred par mesiacmi nechal, moja spotreba tabaku sa obmedzila na snuff (neobtazuje okolie), vodnu fajku (svoju v domacom prostredi s ludmi fajciacimi ju so mnou) a klasicke fajky ktore fajcievam len v pripade ze to okoliu nevadi (pripadne sam)
-
maciatko99
Medium Star
Takže ak niekto chce ísť do slušného podniku v ktorom sa nefajčí, má ísť na opačný koniec Slovenska do Bratislavy alebo do Košíc?
Som za to, aby fajčiari neobmedzovali nefajčiarov. Nevadí mi, ak si musím ísť zapáliť niekde mimo, horšie je to ale v zime a človek musí na seba hodiť bundu alebo kabát, aby nezmrzol.
Som za to, aby fajčiari neobmedzovali nefajčiarov. Nevadí mi, ak si musím ísť zapáliť niekde mimo, horšie je to ale v zime a človek musí na seba hodiť bundu alebo kabát, aby nezmrzol.
javatar, povedzme si to otvorene, vacsine fajciarov nestoji zdravotny stav inych ludi ani za to, aby zdvihli zadok, spravili par krokov a zapalili si vonku...a to je velmi smutne...
pokial viem, tak to o oddelenych priestoroch u nas plati uz dnes, v praxi to ale v drvivej vacsine funguje na priklade toho "vykonavania potreby v bazene"...sancie za porusenie su smiesne a este som v zivote nepocul, ze by niekto za porusenie dostal pokutu...
a pokial tu niekto spominal vzduchotechniku, tak s tym na mna nechodte, ked sa fajci v kaviarnach v nakupnych centrach, tak sa ten dym rozleze po celej hale a dychaju ho vsetci, aj nefajciari, aj deti...a viem to aj z vlastnej skusenosti, kedze som pracoval pre jedno nemenovane najvacsie nakupne centrum v BA, kde sme prve 2 mesiace od otvorenia fungovali na baze totalneho zakazu fajcenia aj vo vnutornych kaviarnach (nakupne centrum postavil a vlastni irsky developer), no po 2 mesiacoch na tlak prevadzkarov vnutornych kaviarni (kedze mali mensie trzby ako nase vonkajsie kaviarne, kde sa fajcit mohlo) sme povolili fajcenie aj v nakupnom centre...a ta kvalita vzduchu predtym a potom je podstatne ina...teraz je to ovela horsie...a to sme minuly rok mali urcite technologicky najmodernejsiu vzduchotechniku zo vsetkych nakupnych centier na Slovensku...
pokial viem, tak to o oddelenych priestoroch u nas plati uz dnes, v praxi to ale v drvivej vacsine funguje na priklade toho "vykonavania potreby v bazene"...sancie za porusenie su smiesne a este som v zivote nepocul, ze by niekto za porusenie dostal pokutu...
a pokial tu niekto spominal vzduchotechniku, tak s tym na mna nechodte, ked sa fajci v kaviarnach v nakupnych centrach, tak sa ten dym rozleze po celej hale a dychaju ho vsetci, aj nefajciari, aj deti...a viem to aj z vlastnej skusenosti, kedze som pracoval pre jedno nemenovane najvacsie nakupne centrum v BA, kde sme prve 2 mesiace od otvorenia fungovali na baze totalneho zakazu fajcenia aj vo vnutornych kaviarnach (nakupne centrum postavil a vlastni irsky developer), no po 2 mesiacoch na tlak prevadzkarov vnutornych kaviarni (kedze mali mensie trzby ako nase vonkajsie kaviarne, kde sa fajcit mohlo) sme povolili fajcenie aj v nakupnom centre...a ta kvalita vzduchu predtym a potom je podstatne ina...teraz je to ovela horsie...a to sme minuly rok mali urcite technologicky najmodernejsiu vzduchotechniku zo vsetkych nakupnych centier na Slovensku...
-
javatar
Hardcore addict
maciatko99: mesto kde by taky podnik nebol nepoznam
ephramko: zase si ma nepohopil - ja som za aby fajciari fajcili v priestoroch na to urcenych aby podniky vedeli kvalitne izolovat fajciarov od nefajciarov - zakaz fajcenia ako nam ho EU predklada je ale o plosnom zakaze fajcenia v akomkolvek podniku a nemoznost vytvorenia fajciarni
ephramko: zase si ma nepohopil - ja som za aby fajciari fajcili v priestoroch na to urcenych aby podniky vedeli kvalitne izolovat fajciarov od nefajciarov - zakaz fajcenia ako nam ho EU predklada je ale o plosnom zakaze fajcenia v akomkolvek podniku a nemoznost vytvorenia fajciarni
-
maciatko99
Medium Star
Bolo by dobré upresniť pojem podnik, pretože nie je podnik ako podnik. Máme reštaurácie, kde musí byť nefajčiarská časť a to sú tie o ktorých sa tu písalo ako o oddelených priestoroch. Sú tu bary a krčmy, potom sú tu kaviarne, diskotéky a taktiež už spomenuté cukrárne.
Reštaurácia - Nefajčiarská zóna, ale nie moc vhodné na každodenné posedenie pri pive alebo víne, alebo poldeci.
Bar a krčma - Videla som len jeden bar na Slovensku na ktorom sa nefajčilo, určite ich ešte pár je, ale zrejme len v metropolách.
Kaviareň - Klasická obrana kaviarne je, že ku káve patrí cigaretka. Škoda to komentovať.
Diskotéka - V metropolách každodenná možnosť posedenia, v menších mestách len víkendová zábava. Už som ich pár videla rozdelených na fajčiarskú a nefajčiarskú časť, bolo to pravdepodobne kvôli modernizácií, snahe o západný štýl a aj efektu ochrániť nové drahé kreslá.
Cukráreň - Nemá význam vyjadrovať sa. Ak chceš punčový rez alebo kávové zrno, tak pôjdeš do cukrárne.
Týmto som chcela teda povedať, že reštaurácia nie je vhodná na pivárčenie, v krčmách, baroch a kaviarňách vhodných na posedenie sa fajčí (česť výnimke jedného percenta), diskotéka a cukráreň sú už iná kategória, porovnateľná možno práve k reštaurácii.
Problémom niektorých podnikov vo vzduchotechnike je spôsob filtrácie a odvetrávania. Niekde sa len nasáva vzduch a fúka von, to je však problémom v zimnom období, pretože to vezme aj teplo a vykurovacie náklady sú vysoké. Riešením je filtrácia a ionizácia vzduchu, ale je to náročná investícia, pretože ak chce niekto poriadne čistiť, tak musí prebehnúť vzduch uhlíkovým filtrom, hepa filtrom, fotokatalyzáciou (UV - známe napríklad z čistenia klimatizácie v podnikoch a v automobiloch), na výstupe sa pridajú ióny. Drahá investícia, ale nižšie prevádzkové náklady.
Reštaurácia - Nefajčiarská zóna, ale nie moc vhodné na každodenné posedenie pri pive alebo víne, alebo poldeci.
Bar a krčma - Videla som len jeden bar na Slovensku na ktorom sa nefajčilo, určite ich ešte pár je, ale zrejme len v metropolách.
Kaviareň - Klasická obrana kaviarne je, že ku káve patrí cigaretka. Škoda to komentovať.
Diskotéka - V metropolách každodenná možnosť posedenia, v menších mestách len víkendová zábava. Už som ich pár videla rozdelených na fajčiarskú a nefajčiarskú časť, bolo to pravdepodobne kvôli modernizácií, snahe o západný štýl a aj efektu ochrániť nové drahé kreslá.
Cukráreň - Nemá význam vyjadrovať sa. Ak chceš punčový rez alebo kávové zrno, tak pôjdeš do cukrárne.
Týmto som chcela teda povedať, že reštaurácia nie je vhodná na pivárčenie, v krčmách, baroch a kaviarňách vhodných na posedenie sa fajčí (česť výnimke jedného percenta), diskotéka a cukráreň sú už iná kategória, porovnateľná možno práve k reštaurácii.
Problémom niektorých podnikov vo vzduchotechnike je spôsob filtrácie a odvetrávania. Niekde sa len nasáva vzduch a fúka von, to je však problémom v zimnom období, pretože to vezme aj teplo a vykurovacie náklady sú vysoké. Riešením je filtrácia a ionizácia vzduchu, ale je to náročná investícia, pretože ak chce niekto poriadne čistiť, tak musí prebehnúť vzduch uhlíkovým filtrom, hepa filtrom, fotokatalyzáciou (UV - známe napríklad z čistenia klimatizácie v podnikoch a v automobiloch), na výstupe sa pridajú ióny. Drahá investícia, ale nižšie prevádzkové náklady.
-
pryja
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Niekto tu spominal, ze telo potrebuje nikotin:
K tomu zakazu fajcenia na zastavkach napr. to vobec nefunguje. Mozu tam vycapit aj desat zakazov, kazdu chvilu sa najde nejaky debil, co si sadne rovno pod plagat a drzo si zapali. Sice chodia po meste desiatky policajnych hliadok a ked niekoho prichytia, tak ho napomenu, ale to je asi tak vsetko. Pokutu davaju len v pripadoch, ze niekto fajci pod zemou v metre.Nebezpečné chemické látky v cigaretovom dyme
Nikotín
Je bezfarebný, olejovitý a na vzduchu hnedne. Má ostrú, pálčivú chuť a tabakovej rastline dodáva charakteristickú vôňu. Nikotín patrí medzi prudké rastlinné jedy (alkaloidy), v mozgu sa viaže na acetylcholínové receptory nikotínového typu, zvyšuje produkciu dopamínu a ovplyvňuje mezolimbický systém. Narušuje funkciu vegetatívneho nervstva a môže vyvolať ochrnutie až smrť v dôsledku obrny dýchacieho centra .Výsledkom jeho pôsobenia je, že v stresovej situácii pôsobí relaxačne a v pokoji naopak povzbudzujúco. Okrem účinku na mozog zvyšuje frekvenciu srdca, krvný tlak, dráždi sliznicu dýchacích ciest a u začínajúcich fajčiarov je zodpovedný za nevoľnosť i vracanie. Nadmerná dávka nikotínu môže zvyšovať pozitívne zážitky vyvolané inými druhmi správania (relaxácia, pitie čiernej kávy, uspokojenie hladu i sexuálnych návykov). Človeka zabije nikotín v množstve približne 50 – 60 mg.
-
guess.whoo
Redeemer
Ja tiez nemam rad cigaretovy dym a neznasam podniky, ktore nie su oddelene. Ale na druhej strane uplny zakaz fajcenia je podla mna diskriminaciou. Potom nech zakazu aj alkohol - liecenym alkoholikom tiez nerobi dobre, ked niekde sedia pri kave a pri vedlajsom stole si niekto dava palenku. Takychto prirovnani by sa dalo menovat ovela viac.
Tiež by som nebol za úplné zrušenie fajčenia (cigarety fajčím možno 10 ročne, na chate or so...ale fajčím vodnú). Skorej by som bol za to aby dával väčší pozor na tých čo si zapália na zastávkach, alebo podobných miestach a nejaké pokutky za to, je to také chutnučké ked si stojíš na zastávke a nejaký buran si tam medzi 20 ľuďmi zapáli cigaretku a parádne to ide do ksichtu. Úplné zrušenie je aj tak kravina, z čoho by mal štát potom zisky...
-
javatar
Hardcore addict
na druhej strane na zastavkach kde su popolniky sa fajciari zdrzuju pri nich (pokial neprsi) - par takychto zastavok MHD v Ziline je - mozno tadialto vedie cesta - alebo potom vazne tvrde pokutovanie a pokial nepomoze ani to tak potom viac aktivistov typu supervaclav...
-
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
neviem co by vsetci chceli zakazovat fajcit... ze diskriminacia nefajciarov...
to skor ja ako fajciar sa citim byt diskriminovany... lebo narozdiel od nefajciara davam statu zarobit aj na dani z tabaku...
zachvilu si ani kebab nebudem moct dat na ulici lebo chudak diskriminovany hladny bezdomovec bude mat krce v zaludku
to skor ja ako fajciar sa citim byt diskriminovany... lebo narozdiel od nefajciara davam statu zarobit aj na dani z tabaku...
zachvilu si ani kebab nebudem moct dat na ulici lebo chudak diskriminovany hladny bezdomovec bude mat krce v zaludku
To je ten rozdiel - kebabom nikoho nijak priamo neovplyvňuješ. Ale cigaretami áno.
Ja som rád, že sa to takto vyvinulo a vidím aj isté zmeny na ľuďoch: za prvé, oveľa menej ľudí fajčí ako pred ešte len nejakými 6 rokmi a za druhé, na zastávke alebo v nejakej skupine ľudí si už ten, čo si chce zapáliť odstúpi bokom.
Ja som rád, že sa to takto vyvinulo a vidím aj isté zmeny na ľuďoch: za prvé, oveľa menej ľudí fajčí ako pred ešte len nejakými 6 rokmi a za druhé, na zastávke alebo v nejakej skupine ľudí si už ten, čo si chce zapáliť odstúpi bokom.
-
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
hughito, ja osobne som nefajcil na zastavke medzi ludmi ani vtedy ked to nebolo zakazane... a nemam problem ani teraz, respektujem to...
ten kebab samozrejme ber s rezervou
inak k podnikom len tolko, ze jeden znamy ma bar rozdeleny na 2 miestnosti a zahadou je, ze ta nefajciarska
nebyva nikdy ani len zdaleka tak plna jak fajciarska a o zarobkoch ohladom kofolky a cajicku asi pisat nemusim...
zaujimave je to, ze nefajciari, ktori si idu vypit sedia aj tak s kamaratmi fajciarmi...
ten kebab samozrejme ber s rezervou
inak k podnikom len tolko, ze jeden znamy ma bar rozdeleny na 2 miestnosti a zahadou je, ze ta nefajciarska
nebyva nikdy ani len zdaleka tak plna jak fajciarska a o zarobkoch ohladom kofolky a cajicku asi pisat nemusim...
zaujimave je to, ze nefajciari, ktori si idu vypit sedia aj tak s kamaratmi fajciarmi...
Tak v takom bare mne osobne to nevadí ( ked si vypijem aj tak si to nebudem pamätať
) alebo chodievame von si sadnúť ,vačšina z mojej partie sú nefajčiari. Ale to na zastávke ma fakt občas serie, naštastie už sa to nestáva tak často a porovnávať to s kebabom
Hughito to vystihol. Ti máme ďakovať za to že nás "zabíjaš" svojím dymom hlavne že peniažky padajú do kasičky?
Inak mi fajčiari vobec nevadia, len na tých zastávkach kde je viac ludí aj deti a tak.
Inak mi fajčiari vobec nevadia, len na tých zastávkach kde je viac ludí aj deti a tak.
Mne by zas skôr nevadili tie zastávky, lebo predsa len, to je vonku a tam to nie je také, ako keď sedíte v bare, kde okolo vás 3 ľudia fajčia + fajčí x ľudí v bare, takže je to o niečom inom. Kedysi mi to vôbec nevadilo, teraz mi je to vyslovene nepríjemné, ale tak raz za x mesiacov čo sa ja dostanem do baru to vydržím.
-
hojko
Site Admin
ArkanoviTigrovi: Ty davas statu zarobit na dani z tabaku, avsak ja musim robit na takych ako si ty. Liecba rakoviny pluc, pazeraka alebo hrtana sposobena fajcenim je 3x drahsia ako tebou argumentovana spotrebna dan z cigariet, ktora putuje do statneho rozpoctu. Takze keby bolo na mne, tak 3x zdvihnem spotrebnu dan, aby sa to dorovnalo a platili by ste si liecbu sami sebe, okrem toho by som tam pridal este nieco navyse, aby ste platili liecbu aj nam, pasivnym fajciarom, ktorych rakovina pluc tiez postihuje vdaka vam.
Ja by som zaviedol, aby cigarety boli na lekársky predpis v lekárni, tam treba aj zdravotný preukaz, je tam aspoň vek, aspoň by nepribudlo toľko mladých fajčiarov ako takto, lebo teraz cigarety predajú hocikomu. Úplný zákaz by bol dobrý ale viem, že prestať je ťažké (aspoň ako to hovoria fajčiari, ja nefajčím), nejako to ale brzdiť treba, aspoň aby mladí s tým nezačali.
A to, že vo fajčiarskej časti je viacej ľudí nie je žiaden zázrak, keď niekde idete povedzme štyria a z toho dvaja fajčia tak pôjdeš s nimi. Alebo pôjdu dvaja sem dvaja tam, asi nie že?
A to, že vo fajčiarskej časti je viacej ľudí nie je žiaden zázrak, keď niekde idete povedzme štyria a z toho dvaja fajčia tak pôjdeš s nimi. Alebo pôjdu dvaja sem dvaja tam, asi nie že?
Predaj v lekarni by este viac spomalil predaj liekov. Od tohto mesica je novela zakona a lekar nepredpisuje konkretny liek, ale len zlozenie a tak farmaceut ponuka alternativu. Keby sa tam miesali fajciari, tak by tam boli rady ako den pred Vianocamo v hypermarkete.
Cigarety v lekárni na predpis od lekára? Dobrý nápad!
Spoločenský tlak na fajčiarov, kontrola zdravotného stavu....I like it!
Spoločenský tlak na fajčiarov, kontrola zdravotného stavu....I like it!
-
javatar
Hardcore addict
mozem vediet zdroj? lebo viem ze ked som kedysi po tomto patral tak som sa dopatral akurat aka je situacia v cehach a tam naklady na rakovinu su cca 10krat mensie ako prinos do rozpoctu pricom tabakove vyrobky su v cechach lacnejsie a fajci tam tusim o par percent menej ludi - neviem v com je slovensko az tak diametralne ine aby tu bol rozdiel z pomeru naklad/prijem 0,1 na 3 (teda 30 nasobny)hojko napísal:ArkanoviTigrovi: Ty davas statu zarobit na dani z tabaku, avsak ja musim robit na takych ako si ty. Liecba rakoviny pluc, pazeraka alebo hrtana sposobena fajcenim je 3x drahsia ako tebou argumentovana spotrebna dan z cigariet, ktora putuje do statneho rozpoctu. Takze keby bolo na mne, tak 3x zdvihnem spotrebnu dan, aby sa to dorovnalo a platili by ste si liecbu sami sebe, okrem toho by som tam pridal este nieco navyse, aby ste platili liecbu aj nam, pasivnym fajciarom, ktorych rakovina pluc tiez postihuje vdaka vam.
Nepodstatné. Tie peniaze aj tak nekončia v zdravotníctve.