Zakaz fajcenia v celej EU ?

Diskusie na politické témy...

Ste sa uplny zakaz fajcenia ?

Ano
197
65%
Nie
87
29%
Neviem / Je mi to jedno
17
6%

Celkom hlasov: 301

javatar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Zakaz fajcenia v celej EU ?

Príspevok od používateľa javatar »

Argument neprijmam. To nie je vinou fajciarov. Hojko tvrdi ze na fajciarov pracuje. Ja tvrdim, ze s financneho hladiska su fajciari pre stat prinosom. Chcem vediet ako to je, nie kde koncia peniaze. Mimochodom ak mam pravdu staci ze v tom zdravotnictve skonci 1/10 penazi a zvysok moze ist na rozvoj spolocnosti.
hypper
Darca
Darca

Príspevok od používateľa hypper »

Co sa tyka toho fajcenia tak super priklad je mozne vidiet v tomto videjku od 3min55sekundy
http://www.videacesky.cz/ostatni-zabavn ... eho-zivota

btw odporucam cele videjko a aj to predchadzajuce
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

Hojko
nie kazdy fajciar ma rakovinu... nie kazdy nefajciar je zdravy alebo ma zdr. problemy sposobene len pasivnym fajcenim...
a aj keby kazdy fajciar mal rakovinu tak by stat zasa usetril na dochodku...
to ze by si dla 3 nasobnu dan je podla mna rovnaka blbost jak keby nefajciarom a abstinentom zdvihli dochodkove odvody
lebo ziju zdravo a je predpoklad, ze sa doziju dlhsieho dochodku a to stat stoji tiez kopu penazi, tak nech si ho predplatia
tak ako fajciari liecbu... ale je to blbost lebo stale je to len spekulacia...

zacneme uplnym zakazom fajcenia a skoncime zakazom priemyselnej vyroby... vratime sa do jaskyni a budeme zit zdravo...

tam kde su ludia natesno (napr zastavka) nefajcim, respektujem okolie, ale preco to okolie chce zakazat fajcit vsade?
ludia by sa mali navzajom respektovat a nie viest nezmyselne debaty a robit si napriek...
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

hypper - prijemne zabita hodina casu, dobre by sa o tom filozofovalo...

ArkanoviTigrovi - pokial tejto spolocnosti nieco beriem (a aj moje zdravie je urcitym sposobom nieco co patri spolocnosti) mal by som jej to neako kompenzovat - a teda pokial spotrebna dan z tabaku nevyvazuje nasledky uzivania tabaku ma sa zvysit na taku uroven aby zostavajuci fajciari (lebo so zvysenim ceny sa znizi pocet fajciarov) vykompenzovali skody ktore robia

naopak princip spotrebnej dane je spravny - a ako nam ukazali v madarsku (kde viac zdanili junk food) mal by sa aplikovat na miestach kde robi najviac skody - a to je prave odvetvie fastfoodov (nakolko najvacsim zabijakom spolocnosti su prave srdcovo-cievne choroby ktora ma na svedomi strava a zivotny styl v daleko vacsej miere ako fajcenie - a to sa este mozem rozpisat o tom ze nie je fajcenie ako fajcenie)

ludia (hlavne velka skupina nefajciarov) bude vsak vzdy davat za priklad modeloveho fajciara prave reprezentanta fajciarov ktory je netolerantny, fajci nadpriemerne a hlavne nechava svoj dym dychat cim viac ludi - lenze tuto skupinu by rado odstranilo aj vela fajciarov a pokial sa bude bojovat len proti tomuto (v zaujme ochrany nefajciarov) - som za
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2011100401 - asi toľko k tomu zdaneniu nezdravých potravín....
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

No neprecital som si cely clanok ale poznam dfens takze si viem predstavit o com to je.

Musim sa ospravedlnit lebo som to napisal naozaj blbo - slo mi skor o to, ze ked sa tak radikalne bojuje proti fajceniu ktore nie je na prvom mieste v skodlivosti tak preco sa neotvara otazka toho najviac skodliveho?

Ale nebol by som proti spotrebnej dani na jedla z polotovarov (aj ked by to asi muselo ist ruka v ruke so znizenou danou na potraviny aby menu v restikach (kam chodi dost ludi jest) radikalne nestuplo - restiky by potom mohli zvazovat aj nepolotovary). V kazdom pripade sme dost OT.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Na nete sa daju najst rozne statistiky, tie su vsak odlisne. Niekde sa hovori, ze stat vyberie az 3x viac na spotrebnej dani ako sa skutocne da na liecbu rakoviny, ine cisla hovoria o opaku, pretoze s tym suvisi aj vedlajsia liecba, napriklad liecba pasivynch fajciarov alebo inych nadorovych ochoreni. 90 percent fajciarov trpi rakovinou pluc (zdroj nefajci.eu, zzz.sk).
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

90% fajciarov trpi rakovinou pluc? Hmm... tak to je huste prehnana statistika - jedine relevantne cislo co som ohladom SR nasiel bol prijem zo spotrebnej dane z tabaku do rozpoctu za rok 2009. Nedostal som sa vsak ani k nakladom na zdravotnictvo a vobec nie zvlast na rakovinove ohorenia.

A diverzita statistik len znamena, ze su zmanipulovane. Tomu co som nasiel ohlasom prijmov bolo na financie.gov.sk coz povazujem za relevantny zdroj. Len by som potreboval ak by niekto nasiel aj vydaje.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

heker napísal:Predaj v lekarni by este viac spomalil predaj liekov. Od tohto mesica je novela zakona a lekar nepredpisuje konkretny liek, ale len zlozenie a tak farmaceut ponuka alternativu. Keby sa tam miesali fajciari, tak by tam boli rady ako den pred Vianocamo v hypermarkete.
Ale čo, vždy hľadajú len len zámienky čo a prečo sa nedá, nemôže sa. Môže sa, všetko, keď sa chce. Alebo nechajme to tak, nech je fajčiarov veľa, koho to zaujíma?! Vo Švajčiarsku môže lekár narkomanovi vypísať hoci aj heroín alebo kokaín, hocičo a dajú im to špecializovaní lekári na túto problematiku v nemocniciach a pod. aj viackrát denne, len aby znížili kriminalitu, čo by spáchali aby získali obrovské peniaze na tieto látky a aby niekto z toho dobre zarábal ich predajom, lacnejšie vyjde keď im to dajú zadarmo, ako sú škody, ktoré prináša tento "biznis". Samozrejme len tomu, čo je ozaj závislý nie že hocikomu. Keď sa to dá s drogami tak s cigaretami by sa to nedalo?

Na začiatok by som to spravil tak, že by každý musel ísť k lekárovi, kto fajčí, podľa toho by mali "povolené" nakupovanie cigariet v lekárni, kde by zaznamenávali ich číslo poistenca a obvodný lekár by dostával mesačné hlásenia/výpisy o spotrebovaných množstvách, tak by sa aj zistilo, že kto si kúpil 500 kartónov, tak už asi s nimi obchoduje na čierno alebo dať limit 2 krabičky denne to znamená 6 kartónov mesačne ešte lepšie riešenie. Pri tom by mohli mať povinnú preventívnu prehliadku, mnohým by sa pomohlo včasnou diagnózou rakoviny pľúc.

Keby spotrebné dane z cigariet dali na liečbu a aj prevenciu, tak by sa problém s cigaretami aj podobným spôsobom určite dal viac-menej riešiť.

Keď je možné kontrolovať spotrebu liekov tak prečo by to nebolo možné to isté s cigaretami???
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Cesar
ked sa u nas zavedie heroin na predpis tak navrhuj aj cigarety, cize nikdy...
sorac ale tvoj prispevok mi pripomina slohovu temu na zakladnej skole s nazvom: "keby som mal kuzelnu palicku" :D

//autoeditácia príspevku (09 Dec 2011, 18:35)
keby sa dali dane z tabaku na liecbu zdr. problemov spojenych s cigaretami tak verim, ze by nefajciari nic nedoplacali...
v Bosne stoja cigarety 2.5 konvertabilnej marky (1.25€), v Srbsku 150dinarov (cca 1.5€) a stat urcite neni stratovy,
kam idu u nas tie dane? tipujem, ze na socialne davky a rozkradanie...
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

V Taliansku alebo Francuzsku stoja cigy 4eur a kam tie peniaze idu ked krachuju?
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

no o talianoch a ich pracovnej moralke som co to cital a mysllim ze francuzi maju dost nezamestnanich pristahovalcov...

//autoeditácia príspevku (09 Dec 2011, 20:15)
samozrejme netvrdim, ze vsetky peniaze koncia na franc. predmestiach ale vobec to nebude zanedbatelne cislo...
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Cesar - cim viac stazis kupovanie cigariet a zvysis cenu tym viac podporis nakupovanie v zahranici a pasovanie

IMHO by sa mal k tomu stat postavit trhovo - teda spotrebnu dan na zaklade poriadnej analyzy nastavit tak aby mu priniesol co najvacsi prijem

uvedom si ze pre stat nie je problem nastavit dan tak aby krabicka stala aj 100€ ale potom by ich prijem zo spotrebnej dane na tabak vyrazne klesol...

//edit: este jedna vec - ked si niekto kupuje liek na predpis je velmi mala sanca ze ho bude zdielat, pri cigaretach je zdielanie krabicky bezna prax...
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2011083101
tu je pohľad na vec od majstra D-FENSa.... a pod to sa aj podpisujem....
Merco_
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Merco_ »

http://www.webnoviny.sk/ekonomika/slova ... lanok.html paráda :/ platí to aj pre tabaky do VF takže ma to moc neteší...
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

Mne jeden američan vravel že v niektorých štátoch v USA je taký systém že pri nákupe tabakových, alkoholových alebo nejakej skupiny výrobkov si pýtajú zdravotnú kartu. A potom podľa spotreby sa ti počíta suma ktorú musíš navyše zaplatiť k poisteniu. To mi prišiel ako celkom zaujímavý systém. Jednoducho kto veľa fajčí a pije bude platiť aj veľké zdravotné.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Rubiki - ok, preco nie - ale potom zrusit spotrebnu dan na tabakove vyrobky (cim ich cena klesne pod polovicu - teda aspon cigariet), v USA su staty kde je spotrebna dan len na cigarety - takze pokial si sulas tak vies usetrit nehorazne prachy

Merco_ - a prave tu sa ukazuje to o com som pisal - ty nebudes menej fajcit, ty budes objednavat viac tabaku zo zahranicia (uz len pre vyber aky tu na svk pre VF mame)

Pinhead - DFENS pise dobre veci ale s tou elasticitou dopytu velmi nesuhlasim
Cesar
Addict
Addict

javatar napísal:Cesar - cim viac stazis kupovanie cigariet a zvysis cenu tym viac podporis nakupovanie v zahranici a pasovanie

IMHO by sa mal k tomu stat postavit trhovo - teda spotrebnu dan na zaklade poriadnej analyzy nastavit tak aby mu priniesol co najvacsi prijem

uvedom si ze pre stat nie je problem nastavit dan tak aby krabicka stala aj 100€ ale potom by ich prijem zo spotrebnej dane na tabak vyrazne klesol...

//edit: este jedna vec - ked si niekto kupuje liek na predpis je velmi mala sanca ze ho bude zdielat, pri cigaretach je zdielanie krabicky bezna prax...
Aj ako uvádza názov témy, malo by to tak byť vrámci EU, nie len na Slovensku, zrejme len tu by to nemalo taký zmysel, veď nie sú ani hranice, dovezú koľko len chcú všetci a vyriešené. Keď je už jednotný trh, tak samozrejme by to mal nejaký efekt, keby to tak bolo vo viacerých krajinách, najlepšie všade v celej EU. Z Ukrajiny by si si doviezol cigarety ťažko už aj dnes...

Cieľom takéhoto opatrenia by nebol maximalizovať príjem štátu zo spotrebnej dane ale sťažiť prístup mladých k cigaretám. Alebo o čom sa to bavíme vlastne? Mne sa zdá, že mnohým tu ide o to, ako by si štát mohol maximalizovať príjem z predaja cigariet nie o znížení počtu fajčiarov alebo o ochranu zdravia. Samozrejme viem, že politici vyzbierajú pekný balík peňazí cez tieto dane, ja by som aj tak siahol k drastickým krokom. Treba sa rozhodnúť, či chceme aby mladí nezačali fajčiť alebo je to jedno a keď ochorie hocikoľko ľudí na rakovinu ale aspoň štát získa peniaze?

Treba nejaký veľký zásadný krok spraviť aby sa niečo zmenilo. Čo už zmení postupné zvyšovanie ceny cigariet alebo že by si vypočítal o koľko by sa mala zvýšiť cena, aby sa ešte ľuďom neoplatilo kupovať cigarety v zahraničí, aby náhodou štát nestratil na daniach ale to už je jedno, že koľko mladých ľudí z vlastnej hlúposti začne ročne fajčiť? Vidí niekto nejakú súvislosť medzi cenou cigariet a medzi tým, či niekto začne alebo nezačne fajčiť, niekto mladý??

Nejaké malé kozmetické zmeny, postupné pomalé zvyšovanie ceny neprináša žiaden efekt. No samozrejme všetci len vyprávajú ale spraviť voľačo to už nie, veď nič sa nedá, nemohlo by sa, aj tak by to nefugovalo, nikde to tak nie je tak načo by to tak vôbec bolo. Treba vždy len robiť to, čo ostatní, aj to s oneskorením niekoľkých rokov alebo nerobiť nič. To, že by sme boli iniciatívny, nejaké riešenie, to nie, no aj preto je Slovensko tam, kde je, lebo všetci len čakajú na veľký zázrak, že všetko sa raz sám od seba vyrieši alebo to vyrieši to niekto za nás a nám poradí - je to tak.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Cesar - podla mna vnimas fajcenie ako cisto ako zlo - ak si zaslepeny tymto pristupom nikdy nevymyslis ucinne opatrenie a ak by si aj mal moc, siel by si len hlavou proti muru... toto nie je dobry pristup...
Cesar
Addict
Addict

Fajčenie nie je čisté zlo? Hm, to je pre mňa novinka. Čo pozitívne prináša pre zdravie ľudí, že fajčia? :shock: Alebo keby si mal syna, dcéru, a jedného dňa by si sa dozvedel, že pravidelne fajčí, páčilo by sa ti to, že aké je to dobré? Zatiaľ som sa s tým nestretol. :D A keby ti to vadilo, zrejme by si bol názoru, že je zlé, keď na čerpacej stanici alebo v trafike predajú cigarety hocikomu.

To samozrejme viem, že štát zarobí pekné peniaze zo spotrebných daní ale takýmto prístupom by sme mohli legalizovať aj trvdé drogy alebo aspoň marihuanu, dať tam vysoké spotrebné dane a aspoň štát zarobí ďalšie peniaze. Či to potom niekomu uškodí, kašleme na to, hlavne, že sú daňové príjmy?

A ako som napísal nie som za zákaz cigariet, čo by robili tí, čo fajčia už 20 rokov, nevedia prestať a nevyrábali by sa, to nie, ale ja by som bol za to, aby počet nových fajčiarov klesol na minimum a to nastane len vtedy, keď veľmi veľmi sťažíme prístup k cigaretám, ináč nie. Cena a pod. nezaberá, nový fajčiar nespotrebuje 2 krabičky denne len postupne viac a viac a možno na začiatku mu vystačí krabička aj na týždeň, takže aj keby stáli 10 eur ani tak by to vôbec nič neriešilo.
Napísať odpoveď