Odvody do socialnej poistovne

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
mikkimikki
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Odvody do socialnej poistovne

Príspevok od používateľa mikkimikki »

Zdravím, prosim poraďte mi ak viete alebo máte prehľad.... som ponovom SZČO, a zistil som že údajne pri prevýšení zisku činiaceho 12-násobok minimalnej mzdy
vznika povinnost platiť odvody do socialnej poisťovne. Na internete som nasiel ze tento minimálny základ je cca. 3948,72€. (* ďalej zaokruhlime na 3950)

Predstavme si modelovú situáciu že za rok zarobím 10000 EUR. to znamena ze som minimalny prijem prevysil o 6050 EUR.
Keď si dokážem vydokladovať náklady na prevádzu, resp. fungovanie v hodnote 6050 EUR som povinny platit odvody do socialnej poistovne
kedze moj realny prijem bude tych 3950 co je základ, alebo povinnost platit sa odvyja od hrubych ziskov mimo ,,náklady,, ?

VEĽMI PEKNE ĎAKUJEM
presiel som uz cely internet, informácii je určite dostatok aj mimo ale osobne mám už v tom guláš...

+ nevie niekto ako to je s nákladmi na dochádzanie s motorovym vozidlom ktore nieje vo vlastnictve firmy ?
podla vypoctov na podnikam.sk ak potrebujem denne precestovat 45 km tak pri priemernej spotrebe 9 Litrov a cene benzinu 1.45EUR s amortizaciou
cini cyska dennej nahrady cenu 14,11 EUR. Tzn. ze ked prejdem za rok kvoli praci cca 11800 KM by moja nahrada + benzin mala byt 3 724,38 EUR.
1. otazka znie - mozem takto auto a pri takomto vypocte naklado vyuzivat na kazdodenne dochadzanie ? 2. je tato ciastka plne odpocitatelna polozka s vypoctu zakladu dane ?
3. musi sa v pripade takehoto vozidla platit cestná daň ?

EŠTE RAZ VELMI ĎAKUJEM :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: Odvody do socialnej poistovne

Príspevok od používateľa hojko »

Ak sa nemylim, tak SZCO si moze uplatit pausalne vydavky 40, resp. 60 percent. V pripade, ze si chces do vydavkov uplatit napriklad auto a s tym spojeny servis+pohonne hmoty, musis sa stat platcom DPH, ci uz automaticky po prekroceni prijmu 49 790 eur alebo sa mozes stat dobrovolnym platcom DPH. V tom pripade musis auto ku koncu roka prihlasit na danovom urade, zaplatit zan dan (lisi sa od krajov), a potom si mozes uplatnovat vydavky na auto. Tam sa to tusim riesi dvojakym sposobom, bud to riesis pausalnymi vydavkami a odpocitavas si urcitu cast z najazdenym km a blockov na PHM alebo to riesis knihou jazd. Nie som si isty ako to je, v tomto by ti vedel poradit skor Goten a napisat presne co a ako. Cestna dan je zrejme dan z motorovych vozidiel a je to vlasne to co dom pisem - platca DPH, prihlasene auto na danovom a zaplatena dan...
mikkimikki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa mikkimikki »

diky, .. este by som poprosil ak by si vedel ty alebo niekto iny ... ta povinnost platit do socialnej poistovne ... tak podla netu som zistil ze pravdepodobne musia do socialnej poistovne platit vsetci zo zakladnych prijmov mimo vydaje ... kto presiahol tych cca 3950 EUR ale pani z ,,expertka z HN,, napisala prispevok: Ak zistíte po ukončení zdaňovacieho obdobia roka 2010, že ste prekročili 12-násobok (nie minimálnej mzdy) ale minimálneho vymeriavacieho základu pre SZČO, čo je pre rok 2010 (12 x 329,06 eur) suma vyššia ako 3 948,72 eur, tak sa stávate povinným platiteľom odvodov do SP od 1. 7. 2011 (resp. od 1. 10. 2011 ak ste mali odklad podania DP).

... a podľa zákona je definicia vymeriavacieho zakonu:
Vymeriavací základ povinne nemocensky poistenej a povinne dôchodkovo poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby je polovica pomernej časti základu dane z príjmov fyzických osôb dosiahnutých vykonávaním podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti. Pomerná časť základu dane je časť pripadajúca na jeden kalendárny mesiac výkonu podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti.

to znamena ze vypocet vymeriavacieho zakladu by mal byt: dosiahnute prijmi / 12 / 2

preto sa pytam - kedze ten zaklad je 3950 EUR .... a moje prijmi budu celkovo za rok napr. 5000 EUR ... som povinny platit do socialnej poistovne alebo sa to pocita tak ze moj vymeriavaci zaklad je 5000 / 12 / 2 = 208,3 cize nedosahuje 329,06 mesacne a nemusim platit ? ...

ĎAKUJEM :)
goten
VIP
VIP

Príspevok od používateľa goten »

Ak je tvoj príjem viac ako 3948,72 €, tak musíš začať platiť odvody do SP od 1.7. nasledujúceho roka.
Napísať odpoveď