Nakup z Ciny cez net -- platba clo a dph

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Runes
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Nakup z Ciny cez net -- platba clo a dph

Príspevok od používateľa Runes »

Neviem ci som sice trafil uplne topic ale jedna sa o nakup elektroniky cez net. Teda konkretne som objednal na hobbyking.com dake elektromotorceky a inu elektroniku na moju diplomovku. Otazka je ako to je s platbou DPH a cla viete dakto helfnut abo poradit. Ako sa to plati kolko to asi je a da sa dako narokovat odpustenie kedze som student a jedna sa o komponenty na diplomovu pracu. Ked som pisal na colny urad mi akurat poslali miesto odpovede pre ludi, milion zakonov a v nich sa fakt neorientujem.

zasielka ma hodnotu aj s postovnym cca 226S

Dalsia zasielka ide z USA zo shopu aeroquad.com a tam je objednavka za cca 260S

Dik za akukolvek radu
Jaccobinho
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Re: Nakup s Ciny cez net -- platba clo a dph

Príspevok od používateľa Jaccobinho »

objednával som z USA displej na ntb - šiel cez FedEx, ten ma po prílete balíka na Slovensko kontaktoval s ponukou, že za nejakých 16 € mi to preclia a dodajú na moju Slovenskú adresu - bolo potrebné vypísať a naskenovať nejaké splnomocnenia, takže som sa rozhodol, že si to preclím sám.. prišiel som do FedExu v BA na letisku, cca 200 m od neho som potom šiel na colnicu, kde som zaplatil clo (20% asi?, bolo potrebné mať doklad o zaplatení - napr. receipt z PayPalu) a následne mi naspäť vo FedExe danú zásielku vydali.. toť vše ;)

z Číny som zatiaľ objednával vždy len zásielky s cenou do cca 50$ (malá elektronika) a tie mi vždy prišli poštou po cca 10 dňoch - žiadne problémy s colníkmi, zásielka nikdy nebola úradne otvorená, na každej bola len pečiatka Bratislavskej pošty že bola preclená
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Moje skusenosti hovoria asi nasledovne:
-Cena zasielky je urcena podla faktury, ktora je v nej prilozena, resp. cena zasielky sa taktiez udava na "sprievodnom" listku ktory je pri zasielke
-predajca uvadza bud: realnu cenu, nerealnu (nizku) cenu, alebo "gift" (dar)

A co na to slovenska colna sprava?
-Dotycny sa vyspal dobre, veri udaju na zasielke, vyzve ta na preclenie (teda 19% DPH z celkovej ceny tovar+postovne, +clo (zalezi od kategorie tovaru, daj si vyhladat TARIC na webe) - cca 1-4%
-Dotycny sa vyspal super, a bez ohladu na cenu uvedenu na stitku zasielku otvori, prekontroluje, a posle ti ju dalej bez akehokolvek cla/dph

Ano, mozes to na nich skusit s tym ze ty si za to zaplatil ozaj menej, co im aj dolozis, no ak je tam este aj prilozena faktura, bolo by to od teba velmi drze :-)

Cize zaver? Slovenska colna sprava je velmi nevyspytatelna, niekedy dokladujes cenu a preclievas aj za prkotinu v hodnote 40USD, inokedy ti prejde zasielka za 200 USD bez povsimnutia. Len doplnim, ze v pripade ak nevies dolozit cenu zasielky, a udaj na zasielke sa im nepozdava, maju pravo vychadzat z "beznej ceny u nas" a z toho ti vyrubia clo+DPH
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Nakup z Ciny cez net -- platba clo a dph

faktura tam bude podla mna nacapena a rovnako mam ju aj ja v majli :D no kazdopadne ma caka este asi celkom fesna suma 460S = cca 400€ takze este dalsiu rezervu 80€ :S maj got :D
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Urcite to nebude na skodu. A ak sa stane, ze ich potrebovat nebude, ber to ako vianocny darcek :-)
Dedomil
King
King

Príspevok od používateľa Dedomil »

Bolo to tu X krat rozoberane. Ak nieco kupujes musis sa aj s postovnym stat vzdy do urcitej sumy. Je lepsie sa dohodnut s predajcom pri odosielani aby do zasielky nedal ziadne reklamne letaky a fakturu, ale ak ju aj da (fakturu) tak nech ju vystavi na fake sumu dajme tomu 2-3€. Dokonca aby aj vo fakture uviedol Shipping: Free.
Zatial som nemal ziadny problem a to napr. z US kupujem pomerne casto nieco.
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

hmm no jo ale tuna je rozdiel v tom ze sa jedna o diplomovu pracu teda komponenty nanu cize ono to pojde dako aj legalnou cestou podla mna len ked som pisal na colny urad tak mi odoslali odpoved stylom milion zakonov milion paragrafov a neviem sa s toho vysomarit.
Naseil som tam akurat toto

Kód: Vybrať všetko

V kapitole V – „Oslobodenie od dovozného cla“ predmetného Nariadenia, je v článkoch 23 až 27 upravený postup a podmienky, za splnenia ktorých colné orgány prepustia tovar dovážaný osobami bez dovozných ciel a kapitola XI články 42-52 pojednávajú o oslobodení dovozného cle pre Tovar, ktorý je určený na vzdelávacie, vedecké a kultúrne účely, vedecké prístroje a zariadenia.
ale to je len CLO
Este by to chcelo dane a vobec ako to je s danou sak ja som zaplatil dan uz v Cine to si ju mozem narokovat dako spat ??? ako ked sme neboli v EU vtedy si clovek na hranici dako vyuctoval dan spat a na slovenskej hranici ju zaplatil.

Jeden chalan mi poradil ze co sa tyka elektromotorov tak pokial preukazem ich znicenie tak je to oslobodene od dani aj cla lebo vykazem to ako "testovacie motory" len potrebujem protokol o ich znehodnoteni.
Ako konkretne som objednaval tieto veci
http://www.aeroquadstore.com/AeroQuad_S ... q2-110.htm
http://www.aeroquadstore.com/XBee_Pro_6 ... -08742.htm
http://www.aeroquadstore.com/APC_12x3_8 ... 2038sf.htm 2x
http://www.aeroquadstore.com/APC_12x3_8 ... 038sfp.htm 2x
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=13987
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=2169
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=16583
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=2163 4x
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Product=68
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=5690 4x
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=8992

a je to 226+280 =506S = 380€ a k tomu mi mozu bachnut dan 76€ co je dalsia supa :D

Ako ide oto ze je to self sponzoring studenta kedze fakulta by to vedela zaobstarat az v maji a koncom maja treba odovzdat pracu
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Uvediem len že keď kupujem z eBay/DX z chiny, tak vždy len blbosti malých rozmerov a keď som aj kupoval nad 22€ rádiostaničky, tak prišli v malých škatulkách ktoré unikajú pozornosti colníkov. Číňania taktiež vždy zaklamali o cene a napísali 5$.
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

jo zlato ale toto je troska iny pripad. No prave som tam bol sa popytat a asi to nepude nijak kedze je zasielka pisana namna keby sla na skolu tak by to mozno slo ale takto je minimalna az nulvoa sanca :S
Phase
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Phase »

Zdravim, mam v plane si kupit cyklisticky dres z Ciny (cez DHGate) v hodnote asi 30€.. problem bude ale asi na SK colnici, som si vedomy ze zaplatim 20% DPH, ale nemozu mi to zhabat kedze ide o fake ? Dakujem za odpovede :?
Dedomil
King
King

Zhabat asi nie, ale skus sa s odosielatelom dohodnut nech fakturu vystavi na mensiu sumu a postovne nech uvedie ze si neplatil ziadne.
tomastomas4
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa tomastomas4 »

dph (20%) platis pri sume nas 22 € , CLO platis pri sume nad 150 € . Samozrejme len ak ti tu zasiellku zachitia
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Dres ti urcite nezhabu aj ked je fake. Ziaden zakon take nieco nepozna. Jedine keby si tie faky predaval, to je ale o inom. To by potom mohli aj ludi na ulici mohli vyzliekat a habat im veci.
Phase
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Phase »

Zdravim, nakoniec som si ten dres objednal z DHGate od jedneho predajcu, poslal peniaze (27.3.), predajca mal tri dni aby tovar poslal, nic neozyval sa, preslo 5 dni, neodpisoval na spravy, klikol som na tlacitko refund, predajca ho samozrejme hned zamietol s tym ze hned oznacil objednavku ako shipped a pridal vymyslene trackovacie cislo. Pisal som aj do DHGate co mam za problem, tam si ma prehadzovali z jednej mailovky na druhu ako horuci zemiak. Nakoniec som sa nasr*l a otvoril som dispute na PayPal (vcera). Dnes mi odpisali z dhgate aby som zrusil dispute na PP a potom mam kliknut na refund pri objednavke, ktory schvaluje !!predajca!! tie spiny cinske si snad robia zo mna prdel. Uvidim ako sa k tomu PP vyjadri, snad mi vratia peniaze. Toto je moja skusenost s DHgate, uz nikdy viac, smradi.. uz som verny iba ebayu :?
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ja len k otmu zhabaniu veci ze je fake, zakon to umoznuje ako nikto to neriesi ale ked si objednas daku vec ktora je napodobnenina oreginalu tak colnici si mozu prizvat znalcu plus oficialneho distributora pre SVK ten ked sa zhodne so znalcom ze je to napodobnenina ich vyrobku tak to putuje do spalovne. Ked to nieje velka zasielka tak to ani vacsinou nekontroluju mne preclili len velke zasielky plne suciastok ked som dal mensie tak na tie dlabali, idealne je ked to ide cez swis post :D jednu zasielku s ciny plnu suciastok blbo spravili museli prebalit a aby dorucili vcas poslali to cez swis post tym padom bol vstup na kontinent vo svajciarsku a nasi to ani neotvarali len som mal na baliku podciarknute swis :D inokdy mam podciarknutu sumu pripadne zoznam veci. Take finty ze GIFT alebo 20S nefunguju :) to ma colnik vysmial ked osm mal na krabici sam povedal ze otvaraju bez ohladu nato c je tma napisane proste vytipuju balik a je to. Potom musis doniest kopiu platby co si prevadzal tu co je na krabici neuznavaju. TO je naprd ze potom preclia aj postovne. Teoreticky mas narok od krajiny odosielatela pozadovat dan spat ale tak skusit to je asi dopredu prehraty boj :D
Dedomil
King
King

a) colnik ma pravo otvorit akukolvek zasielku bez ohladu nato ci ti to poslal brat, mama, otec, sestra alebo nejaky e-shop.
b) bavime sa tu o normalnych zasielkach a nie o velkych krabiciach. Ak mas v zasielke 50-100x tu istu vec je jasne ze to nieje pre tvoju osobnu potrebu.
c) ak nakupujes z tychto krajin je dobre sa s e-shopom dohodnut aby zasielka bola odoslana sposobom od fyzickej osoby + oznacit postovne platil odosielatel. Nesmie byt nikdy podozrenie ze to je z e-shopu. Fakturu nech ti poslu na mail. Ak by som ti ja kupil v cine v obchode nieco a dal tu vec do balika v originalnom obale ako som to kupil bude to mat absolutne to iste podozrenie ako keby ti to poslal e-shop.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

vcera som spravil objednavku z ciny, v case, ked v cine bola polnoc, teraz je vikend, v pondelok silvester a v utorok neviem ci je aj u nich nejaky sviatok ci nie...otazka znie, kedy mi to poslu? :lol: dal som to posielat cez dhl, za co som si aj kua priplatil :D
Dedomil
King
King

Minule som chcel nieco z Kuala Lumpur bo mali to tam za skvelu cenu, ale postovne cez DHL ze 118€ tak som sa nato nakoniec vykakal :lol:
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Dedomil napísal: c) ak nakupujes z tychto krajin je dobre sa s e-shopom dohodnut aby zasielka bola odoslana sposobom od fyzickej osoby + oznacit postovne platil odosielatel. Nesmie byt nikdy podozrenie ze to je z e-shopu. Fakturu nech ti poslu na mail. Ak by som ti ja kupil v cine v obchode nieco a dal tu vec do balika v originalnom obale ako som to kupil bude to mat absolutne to iste podozrenie ako keby ti to poslal e-shop.
Podozrenie, nepodozrenie, oni tie zasielky idu aj cez rontgen, takze oni to ani nemusia otvarat.
Napísať odpoveď