Vesmir

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
mi-chau
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Vesmir

Príspevok od používateľa mi-chau »

Hmm ak sa vesmir rozpina, a rozpinanie je zvacsovanie velkosti, ako sa moze rozpinat nieco nekonecne?
Matematicky rozumiem tomu, ze ∞ + 10 = ∞ ale prakticky ktorym smerom sa k vesmiru prida desat metrov ked vesmir nema konce? :lol: dobre, nie?
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Podľa mňa tento "problém" vzniká len pri 3-rozmernom ponímaní vesmíru.
No vesmír má minimálne 4 rozmery o ktorých vieme. Ide o to, že pokiaľ za "hranicami" nieje definovaný ani čas,
nedá sa moc hovoriť o tom, že tam niečo je alebo ,že je tam prázdny priestor.
Jednoducho také niečo neexistuje, pretože tam neplynie čas. V podstate to isté čo pri Veľkom tresku.
Všetci sa pýtajú čo bolo pred ním, no je to nepodstatné kedže čas začal plynúť až po Veľkom tresku.

A ako napísal Hawking, ak aj bol nejaký časopriestor pred Veľkým treskom, je zbytočné sa pýtať na jeho definíciu a vlastnosti,
kedže v singularite tento časopriestor vo svojej podstate zanikol a vznikol nový.
Takže ak aj existovala nejaká príčina zmrštenia a Veľkého tresku tak sa o nej nikdy nedozvieme, pretože akákoľvek informácia o nej zanikla pri singularite.
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

mi-chau: Povrch gule je tiež nekonečný a predsa sa môže zväčšovať a zmenšovať :) Jedna z teórií aj prirovnáva vesmír k povrchu gule, aj keď to možno na prvý pohľad odporuje nášmu chápaniu priestoru, ale v dokumente Elegantný vesmír to bolo celkom pekne vysvetlené na príklade s drôtom - pri pohľade z "diaľky" sa drôt javí len ako čiara, ale z blízka môžeme vidieť aj tretí rozmer...Potom to pokračovalo teóriou, že pri ďalšom priblížení sa môžu objaviť ďalšie rozmery, ale už si to príliš nepamätám :oops:
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

mi-chau napísal:Hmm ak sa vesmir rozpina, a rozpinanie je zvacsovanie velkosti, ako sa moze rozpinat nieco nekonecne?
Matematicky rozumiem tomu, ze ∞ + 10 = ∞ ale prakticky ktorym smerom sa k vesmiru prida desat metrov ked vesmir nema konce? :lol: dobre, nie?
Aj nekonečnú šnúru z gatí môžeš ešte naťahovať. A ak by nemala obmedzenia (že by praskla), tak ju môžeš naťahovať donekonečna a stále rýchlejšie.

//autoeditácia príspevku (20 Dec 2016, 12:23)
Fajn článok o Saganovi (o tom dôležitejšom).

http://historyweb.dennikn.sk/clanky/det ... FkO1yorLIW
Scorpion90
King
King

Príspevok od používateľa Scorpion90 »

Zaujimavy clanok na temu buducnost vesmiru:

http://21stoleti.cz/2016/12/23/44428/
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict