tehla napísal:
Analógia s farboslepým spočíva v tom, že presviedčaš ludi, ktorí niečo videli, zažili a vedia, že je to inak ako hovoríš o niečom, čo si sám priznal, že nevieš

1. Pohlad farboslebeho je cisto subjektivny, lebo ma poruchu zraku.
2. Pohlady nejakych ludi na zaklade nicoho overitelneho iba ich reci je ich subjektivny pohlad
3. Moje priznanie smerovalo k tomu co nepoznam a neni mozne si to objektivne overit.
4. Tvoja viera je tvoj subjektivny vnutorny pocit a presvedcenie, ktore si nemozno racionalne a objektivne overit.
javatar napísal:Navyse ako som tu pisal vela krat: pytat sa na to "ako svet funguje" (pristup ateistickeho vedca) a "ako ho stvoril boh" (pristup teistickeho vedca - a teraz nemyslim na skumanie "povedal a stalo sa") je v praxi totozna otazka, rovnake metody skumania, rovnaku chladnu logiku.
Toto su len slovne hracky kde mozno slovo vytvor, tvroca, tvorivost atd zamenit hoci cim trebars aj prirodnym zakonom. Podstata vzdy ostava rovnaka len sa meni podstatne meno za pridavne meno. Otazka ale je akym sposobom sa dopracuvam k odpovediam.
Tvoj prispevok je uz silno filozoficky a odbaca od pojmu viera a verit v nieco skor smerom k metafyzickym otazkam. Veda logika a racionalita je sice vynalez ludi ale je zalozeny na pozorovani udalosti ktore prebiehaju okolo cloveka a je schopny ich nejakym sposobom zachytit. Co je mimo diania tochto ludskeho vedomia a schopnosti tieto udalosti zachytavat, ak tam teda nieco je, je len otazkou ci sme schopny sa tam niekedy vobec dostat nasou vedou, logikou a racionalitou a ked aj ci je hodne to nazyvat bohom.
Stale trvam natom ze viera je len dopredu viereknuty vysledok bez pocitania, a takyto vysledok je vlemi malo pravdepoodbne ze bude pravdivy.