Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
Ešte dodatok k tomu môjmu príspevku - táto vetička vystihuje tieto úvahy o existencii a neexistencii boha: Čosi je preveľmi pravdepodobné a že opak je takmer nemožný.
-
javatar
Hardcore addict
Hugo:
cely ten clanok je zalozeny na vyberoch nekonzistentnosti ktoru si definuje a formuluje sam (potial som dosiel viac mi nebolo treba), lenze ako spomenul kali najskor je potrebna definicia a tu bohuzial spolahlivu nemame (potom by uz bolo najmenej spravit hypotezu a dalej pokracovat)
obdobnych clankov sa da napisat tony - to je ako keby som napadol, ze fyzici pri tvorbe teorii si vymyslaju dimenzie (ono je to skutocne tak - nieco si vymyslia a pri matematickom testovani ak im nesedia vypocty v 4D svete (aky zakusame a vnimame) tak pridaju dalsi rozmer (ak to pomoze pri vypoctoch) - inak povedane "napasovavaju predpokladanu realitu tak aby im to sedelo s hypotezou")
maly a jednoduchy priklad:chces mi povedat ze neexistuje sposob ako priamo dokazat ze mnoziny B a C nemaju ziaden spolocny bod? teda NEEXISTENCIU spolocneho bodu?
cely ten clanok je zalozeny na vyberoch nekonzistentnosti ktoru si definuje a formuluje sam (potial som dosiel viac mi nebolo treba), lenze ako spomenul kali najskor je potrebna definicia a tu bohuzial spolahlivu nemame (potom by uz bolo najmenej spravit hypotezu a dalej pokracovat)
obdobnych clankov sa da napisat tony - to je ako keby som napadol, ze fyzici pri tvorbe teorii si vymyslaju dimenzie (ono je to skutocne tak - nieco si vymyslia a pri matematickom testovani ak im nesedia vypocty v 4D svete (aky zakusame a vnimame) tak pridaju dalsi rozmer (ak to pomoze pri vypoctoch) - inak povedane "napasovavaju predpokladanu realitu tak aby im to sedelo s hypotezou")
maly a jednoduchy priklad:chces mi povedat ze neexistuje sposob ako priamo dokazat ze mnoziny B a C nemaju ziaden spolocny bod? teda NEEXISTENCIU spolocneho bodu?
To si reagoval na ktorý článok ?
K tomu obrázku: ale my sa bavíme o dokázaní neexistencie niečoho, čo neexistuje. Spoločný bod existuje. Ten obrázok dokazuje to, že v danej konštelácii ten spoločný bod nie je (neexistuje v danej konštelácii), nie že neexistuje univerzálne. Stačí mi to prekresliť a už ten spoločný bod bude nepochybne existovať.
Ako som napísal: dokázať neexistenciu boha či janka hraška s úplnou istotou sa nedá.
Úplne najlepšie bude, ak mi dokážeš tu a teraz 100% dokážeš, že neviditeľný ružový jednorožec neexistuje.
Inak, ja už ani neviem, ty si vlastne čo: ateista, deista, teista či agnostik ?
K tomu obrázku: ale my sa bavíme o dokázaní neexistencie niečoho, čo neexistuje. Spoločný bod existuje. Ten obrázok dokazuje to, že v danej konštelácii ten spoločný bod nie je (neexistuje v danej konštelácii), nie že neexistuje univerzálne. Stačí mi to prekresliť a už ten spoločný bod bude nepochybne existovať.
Ako som napísal: dokázať neexistenciu boha či janka hraška s úplnou istotou sa nedá.
Úplne najlepšie bude, ak mi dokážeš tu a teraz 100% dokážeš, že neviditeľný ružový jednorožec neexistuje.
Inak, ja už ani neviem, ty si vlastne čo: ateista, deista, teista či agnostik ?
-
javatar
Hardcore addict
hugo
1. reagoval som na clanok zo zositov humanistov
2. ako som uz spominal v tej OT debate v LVP - rovnice piateho stupna: neexistuje moznost vyjadrenia korenov z ich koeficientov a ten dokaz je vseobecny a plati na vsetky rovnice 5teho stupna - je to ukazkovy priklad dokazu univerzalnej a uplnej neexistencie niecoho
3. pokial tam nie je za danych podmienok uplna istota (podmienky sa mozu definovat volne) - neda sa to nazvat dokazom, univerzalny dokaz je taky ktory plati za vsetkych podmienok
4. janko hrasko existuje
5. moj svetonazor je pre tuto debatu uplne irelevantny, bavime sa totiz o pravidlach ktore som nevymyslel ani ja, ani ty - len sa ti ich snazim ozrejmit - ale ak ta to zaujma mozem sa rozpisat v poobednajsich hodinach (teraz musim makat na kapitalistu
)
1. reagoval som na clanok zo zositov humanistov
2. ako som uz spominal v tej OT debate v LVP - rovnice piateho stupna: neexistuje moznost vyjadrenia korenov z ich koeficientov a ten dokaz je vseobecny a plati na vsetky rovnice 5teho stupna - je to ukazkovy priklad dokazu univerzalnej a uplnej neexistencie niecoho
3. pokial tam nie je za danych podmienok uplna istota (podmienky sa mozu definovat volne) - neda sa to nazvat dokazom, univerzalny dokaz je taky ktory plati za vsetkych podmienok
4. janko hrasko existuje
5. moj svetonazor je pre tuto debatu uplne irelevantny, bavime sa totiz o pravidlach ktore som nevymyslel ani ja, ani ty - len sa ti ich snazim ozrejmit - ale ak ta to zaujma mozem sa rozpisat v poobednajsich hodinach (teraz musim makat na kapitalistu
To už moc zachádza do matematiky a k tomu sa ja neviem riadne vyjadriť, lebo z matiky som abnormálne sprostý.2. ako som uz spominal v tej OT debate v LVP - rovnice piateho stupna: neexistuje moznost vyjadrenia korenov z ich koeficientov a ten dokaz je vseobecny a plati na vsetky rovnice 5teho stupna - je to ukazkovy priklad dokazu univerzalnej a uplnej neexistencie niecoho
Aj tu sa mi však zdá, že sa dokazuje neexistencia len v nejakom konkrétnom prípade: inak korene a koeficienty existujú, to, že v tomto konkrétnom prípade nie, je úplne normálne možné. Celkovo matematika s takýmito pojmami pracuje, takisto ako napr. sčítava a odčítava nekonečná, existujú väčšie a menšie nekonečná a podobne.
Takisto môžem prehlásiť, že dinosaury na Zemi už neexistujú a túto ich neexistenciu môžem dokázať. Ale to len preto, že o dinosauroch vieme, že kedysi existovali.
Ja som z tvojho (nie svetonázoru, ale postoji k tejto otázke) postoju nechcel nič vyvodzovať, len ma to zaujíma. Najprv som si myslel, že si to niekedy dávno dal najavo a ja som už len zabudol, ale zrejme si vôbec neodprezentoval. ,)moj svetonazor je pre tuto debatu uplne irelevantny
Inak ti prajem príjemne vytváranie nadhodnoty, kapitalista sa určite poteší.
-
senator8008
Light Star
Dobre, tak ak sa nechceš hrať, tak mi prosím ťa vyvráť existenciu Aštara Šerana.4. janko hrasko existuje![]()
Sympatické správy z Čiech - ovečiek rapídne ubudlo.
http://zpravy.idnes.cz/kdo-nas-potrebuj ... _domaci_jj
http://zpravy.idnes.cz/kdo-nas-potrebuj ... _domaci_jj
-
tehla
Viete, čo by vám pomohlo? Žiť nachviľu na opustenom ostrove – bez dawkinsa, hawkinsa, Lenina, šivu, alaha, Aštara Šerana, takej filozofie, hentakej teorie, marxa, bakunina, spoločnosti Prometheus, atd. nevysedávať celé dni na internete, nečítať všetky možné teórie od výmyslu sveta a chváliť sa tým, čo všetko ste napratali do tej hlavy a aké máte “dôkazy” (z veľkej väčšiny same zbytočnosti), ale byť tzv. “nahý pred Bohom”, jednoduchý. Spoznávať pravdu v jej autentickej podobe. Podľa mňa to by vám dalo životnú múdrosť, nie vysedávanie celé dni na internete a presviedčanie seba a iných o nezmysloch. A nemusel by to byť ani ostrov – stačil by život niekde na dedine, kde by ste museli manualne pracovať a všetko si zaslúžiť – aj jedlo. Takto len kvasíte na internete a predbiehate sa, kto vypotí komplikovanejší nezmysel a kto sa bude ostatným zdať viacej "mám toho veľa načítaného".
Toto tvrdil Ježiš, keď povedal: “Blahoslavení duchom chudobní, lebo ich je kráľovstvo nebeské.”
Toto tvrdil Ježiš, keď povedal: “Blahoslavení duchom chudobní, lebo ich je kráľovstvo nebeské.”
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
A tebe sa to stalo, tehla? A prečo práve bez Šivu, Alaha? Prečo by som mal stáť nahý práve pred bohom, ktorého uctievaš ty? Ako si prišiel na to, že ten tvoj je ten správny (KUK na tento obrázok)? Odkiaľ berieš to sebavedomie, keď 1.7 miliardy ľudí po celom svete verí v Alaha a nie v tvojho boha? A čo tak vziať do úvahy, že zo siedmych miliárd po celom svete veria v tvojho boha (alebo jeho deriváty) iba dve?
Takže tehla - podľa mňa by ti takýto pobyt na opustenom ostrove dal životnú múdrosť, nie vysedávanie celé dni na internete a presviedčanie seba samého a iných o NEZMYSLOCH. A nemusel by to byť ani ostrov - stačil by ti život na dedine, kde by si musel manuálne pracovať a všetko si zaslúžiť - aj jedlo. ...Blablablablabla...
---Tehla, ktoré z tebou predstavených "odporúčaní" si sám podstúpil, alebo práve podstupuješ, keď nám to tu všetkým odporúčaš? Alebo sa snáď považuješ za tak "osvieteného", že ty to proste nepotrebuješ a druhým tu budeš dávať rozumy? A vôbec - čo hľadáš tak často na Internete a prečo tu vlastne kvasíš? Tuším by si si mal prejsť Evanjelium podľa Lukáša, šiestu kapitolu a 41. verš, predtým, ako nás tu budeš všetkých zo svojho pomysleného trónu dokonalosti poučovať. (LOL, ja musím byť proste super, vyrástol som na dedine a na slušnom obnose manuálnej práce, take that MOFO)
Veruže, si blahoslavený, tehla, ešte ťa aj budem citovať:
Takže tehla - podľa mňa by ti takýto pobyt na opustenom ostrove dal životnú múdrosť, nie vysedávanie celé dni na internete a presviedčanie seba samého a iných o NEZMYSLOCH. A nemusel by to byť ani ostrov - stačil by ti život na dedine, kde by si musel manuálne pracovať a všetko si zaslúžiť - aj jedlo. ...Blablablablabla...
---Tehla, ktoré z tebou predstavených "odporúčaní" si sám podstúpil, alebo práve podstupuješ, keď nám to tu všetkým odporúčaš? Alebo sa snáď považuješ za tak "osvieteného", že ty to proste nepotrebuješ a druhým tu budeš dávať rozumy? A vôbec - čo hľadáš tak často na Internete a prečo tu vlastne kvasíš? Tuším by si si mal prejsť Evanjelium podľa Lukáša, šiestu kapitolu a 41. verš, predtým, ako nás tu budeš všetkých zo svojho pomysleného trónu dokonalosti poučovať. (LOL, ja musím byť proste super, vyrástol som na dedine a na slušnom obnose manuálnej práce, take that MOFO)
Veruže, si blahoslavený, tehla, ešte ťa aj budem citovať:
tehla napísal:...koľko samoľúbej pýchy...
-
tehla
LOL, ty chápeš vôbec, čo pišem? Inymi slovami - v jednoduchosti sa začne pred človekom objavovať pravda sama od seba a vela toho pochopi - hovorim nielen z vlastnej skusenosti, ale to ti potvrdi mnoho ludi.
Boh je len jeden pre všetkých - aj pre moslimov aj pre Aštarov Šeranov. To, čo chcel od nás Boh najjasnejšie a najjednoduchšie vyjadril Ježiš Kristus.
Snaď tentoraz dešifruješ význam napísaného správne.
Boh je len jeden pre všetkých - aj pre moslimov aj pre Aštarov Šeranov. To, čo chcel od nás Boh najjasnejšie a najjednoduchšie vyjadril Ježiš Kristus.
Snaď tentoraz dešifruješ význam napísaného správne.
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
A ja som sa ťa pýtal - ktorými z tých procesov si prešiel ty, že nám to tu odporúčaš? A prezrel si si ten obrázok, na ktorý odkaz som tu posielal? A prečo tu zasa kvasíš, namiesto tebou spomínaných aktivít? Mne sa pravda objavila už dávno, preto som ateista - God made me an atheist, who are YOU to question his wisdom?? Fascinuje ma, že ako na základe svojich vlastných dohadov a čudných myšlienkových pochodov vieš s takou istotou tvrdiť, že nám sa pravda neobjavila - je to preto, lebo máme inú pravdu, ako ty, preto, lebo nie je identická tej tvojej, pričom z nejakého dôvodu máš pocit, že tá tvoja je tá pravá a že ostatní ju musia vidieť tiež? LOL.
Boh je len jeden pre všetkých? Kebyže nesedím v kresle, tak spadnem na riť - toto je pre mňa úplná novinka, nože, rozveď túto myšlienku. A nejaký ježiš kristus ma nezaujíma, jeho samotná existencia nebola poriadne potvrdená, nie ešte to, či niečo povedal, alebo nie (vzhľadom na to, že koľko krát bola cirkvou editovaná biblia a evanjelijá, tak ani srnky netušia, čo vlastne povedal a "čo od nás boh chcel najjasnejšie).
Ja som to dešifroval veľmi správne, možno až príliš správne. Jednoducho som iba obnažil tvoj egoizmus a egocentralizmus. Márne to tu budeš zakrývať kdejakými frázami typu "chápeš ty vôbec, čomu píšem", na pochopenie písaného textu ešte schopnosti chválasatanovi mám (ináč by som bol už dávno bez práce a štúdia).
Boh je len jeden pre všetkých? Kebyže nesedím v kresle, tak spadnem na riť - toto je pre mňa úplná novinka, nože, rozveď túto myšlienku. A nejaký ježiš kristus ma nezaujíma, jeho samotná existencia nebola poriadne potvrdená, nie ešte to, či niečo povedal, alebo nie (vzhľadom na to, že koľko krát bola cirkvou editovaná biblia a evanjelijá, tak ani srnky netušia, čo vlastne povedal a "čo od nás boh chcel najjasnejšie).
Ja som to dešifroval veľmi správne, možno až príliš správne. Jednoducho som iba obnažil tvoj egoizmus a egocentralizmus. Márne to tu budeš zakrývať kdejakými frázami typu "chápeš ty vôbec, čomu píšem", na pochopenie písaného textu ešte schopnosti chválasatanovi mám (ináč by som bol už dávno bez práce a štúdia).
tehla respektujem ta aj tvoje nazory a vieru ale to tvoje odporucanie nabada ludi aby nemysleli. Tieto odporucania zo vseobecneho hladiska vedu masu k otroctvu, kedze clovek je obmedzeny len na svoje vlastne prezitie pricom mu nezostava cas na poznanie a kladenie si otazok ohladom svojho vlastneho bytia a podstaty.
Tvoje odporucania sa daju parafrazovat asi tak ze je nezmyselne sa vzdelavat a obohacovat svoj intelekt lebo je to zbytocne a z toho sa nenazereme.
Napriklad na tomto fore sa stretavame s roznymi nazormi a presvedceniami, niektorymi ktore nam vyhovuju, niektore zase nie. S takym hughitom som neustale konfrontovany v nazoroch ohladom politiky a sociologie, co si myslim ze je len dobre pre nas oboch. Taketo diskusie vedu k pozaniu argumentov druhej strany a mozno casom ukazu ze v tych tvojich vlastnych nazoroch su nejake trhliny ktore treba vyplnit.
A pokial ide o mna toto forum nebrem nejak osobne a nikdy som ho nebral a problemi tu vznikajuce pre mna exstiuju len v case ked som na fore pritomny. A co sa tyka mojho casu na internete ako takom, co ma clovek asi robit ked doma sedi so zlomenou nohou?
Clovek ktory si mysli a a bezhlavo veri ze ta jeho pravda je jedina a ze sa nikdy nemoze mylit je na najlepsej ceste sa stat hlupym fanatikom v tom najhorsom slova zmysle.
Tvoje odporucania sa daju parafrazovat asi tak ze je nezmyselne sa vzdelavat a obohacovat svoj intelekt lebo je to zbytocne a z toho sa nenazereme.
Napriklad na tomto fore sa stretavame s roznymi nazormi a presvedceniami, niektorymi ktore nam vyhovuju, niektore zase nie. S takym hughitom som neustale konfrontovany v nazoroch ohladom politiky a sociologie, co si myslim ze je len dobre pre nas oboch. Taketo diskusie vedu k pozaniu argumentov druhej strany a mozno casom ukazu ze v tych tvojich vlastnych nazoroch su nejake trhliny ktore treba vyplnit.
A pokial ide o mna toto forum nebrem nejak osobne a nikdy som ho nebral a problemi tu vznikajuce pre mna exstiuju len v case ked som na fore pritomny. A co sa tyka mojho casu na internete ako takom, co ma clovek asi robit ked doma sedi so zlomenou nohou?
Clovek ktory si mysli a a bezhlavo veri ze ta jeho pravda je jedina a ze sa nikdy nemoze mylit je na najlepsej ceste sa stat hlupym fanatikom v tom najhorsom slova zmysle.
Zbytočne to tu riešite a pachtíte sa za nejakými dôkazmi.
Viera je dar od Boha. Prečo niekto ten dar dostal a niekto nie , to je tá zásadná otázka ??
Ale ak chcete aj vy vieru , tak Ježiš Kristus ponúka jednoduchý recept "Proste a dostanete"
Ale ako som už písal pýcha vám niečo také nedovolí. Pýcha je ten neprekonateľný múr medzi vami a Bohom. Preto ho nemôžete spoznať a pochopiť. Poniektorí by to asi považovali za osobné poníženie "Prosiť Boha o niečo" , a za prejav šialenstva prosiť niekoho v existenciu koho ani neverím ...
Keď prekonáte pýchu vo svojich srdciach , tak ste na najlepšej ceste dostať tento dar.
Viera je dar od Boha. Prečo niekto ten dar dostal a niekto nie , to je tá zásadná otázka ??
Ale ak chcete aj vy vieru , tak Ježiš Kristus ponúka jednoduchý recept "Proste a dostanete"
Ale ako som už písal pýcha vám niečo také nedovolí. Pýcha je ten neprekonateľný múr medzi vami a Bohom. Preto ho nemôžete spoznať a pochopiť. Poniektorí by to asi považovali za osobné poníženie "Prosiť Boha o niečo" , a za prejav šialenstva prosiť niekoho v existenciu koho ani neverím ...
Keď prekonáte pýchu vo svojich srdciach , tak ste na najlepšej ceste dostať tento dar.
ked dostanem tu vieru, ako sa zlepsi moj zivot?
viera v imaginarnu nedokazatelnu bytost, hmm, nie som isty...
ak to pouzivas len ako osobnu barlicku, dobre, berem, ked nemas ani len tolko sebavedomia, aby si prezil zivot 'sam', tvoj problem
viera v imaginarnu nedokazatelnu bytost, hmm, nie som isty...
ak to pouzivas len ako osobnu barlicku, dobre, berem, ked nemas ani len tolko sebavedomia, aby si prezil zivot 'sam', tvoj problem
beardie - Dobre , že si načal túto tému. Veď to je vlastne celý zmysel kresťanov. Ty to zužuješ len na nejakých ja neviem 50 , 70 alebo 100 rokov.
Ale nám ide o večný život v tom je celá tá finta. To sa už však dostávame k tomu , že veríme tiež v to , že človek má telo aj dušu.
Ježiš povedal: „Ja som vzkriesenie a život. Kto verí vo mňa, bude žiť, aj keď umrie. A nik, kto žije a verí vo mňa, neumrie naveky. "
Ale nám ide o večný život v tom je celá tá finta. To sa už však dostávame k tomu , že veríme tiež v to , že človek má telo aj dušu.
Ježiš povedal: „Ja som vzkriesenie a život. Kto verí vo mňa, bude žiť, aj keď umrie. A nik, kto žije a verí vo mňa, neumrie naveky. "
tehla: Presne ako napísal kali, tehla, tie tvoje odporúčania, no neviem. Takisto každý najlepšie vie, čo robí "celé dni," takže sa nás nesnaž nejak všetkých škatuľkovať a niekam zaraďovať.
Takisto to konfrontovanie názorov - neviem ako ty, ja to určite neberiem osobne a ani sa to osobne cez fórum brať nedá - je len prospešné, každá strana je "nútená" obhájiť si svoj názor a to by malo viesť ku vylepšeniu vlastných daných názorov, prípade zbavenia sa nejakých neprávd, ktoré sme dovtedy zastávali + sa človek dozvie aj viac vecí, ktoré by sa inak nedozvedel. Napr. ja mám veľmi rád takéto rôzne "vážne" diskusie o bohu, o politike a iných veciach aj v reálnom živote, ale toľko príležitostí sa proste nevyskytne a ani taká široká škála názorov, ako na rôznych fórach, preto si tento deficit kompenzujem napr. aj tu.
ramaya:
A inak, dobre že si začal tému o smrti aj ty. Aspoň vidieť, že hordy kresťanov veria do značnej miery len preto, lebo majú proste strach zo smrti. Vlastne obchod so strachom zo smrti sa ukázal ako jeden z najúčinnejších podvodov v dejinách.
Každý sa istým spôsobom smrti bojí, hlavne ak je človek ešte mladý a niečo pod. si ani nepripúšťa, ale čo sa týka mňa osobne, absolútne v ničom by mi nepomohla viera v nejaké vymyslené, neidentifikovateľné "nebíčko," kde všetci dobrí ľudia, resp. ich dušičky raz pôjdu a budú šťastné až..naveky.
Haha, ďakujem, neprosím, radšej prijmem to, k čomu nás vedú všetky naše doterajšie poznatky a to, že príde absolútny koniec a prirovnal by som to stavu pred narodením. Čiže, my vieme, aké to je, keď nežijeme, keď sme boli "mŕtvi," každý z nás si to zažil a nebolo to nič hrozné, lebo to bude človeku už naozaj úplne jedno, ak to nastane.
Zmysel vidím v tom, prežiť život plnohodnotne, spokojne, niečo po sebe zanechať, umrieť s čistým svedomím. A keď sa mi toto podarí, tak možno umriem aj pokojne a bez strachu.
Takisto to konfrontovanie názorov - neviem ako ty, ja to určite neberiem osobne a ani sa to osobne cez fórum brať nedá - je len prospešné, každá strana je "nútená" obhájiť si svoj názor a to by malo viesť ku vylepšeniu vlastných daných názorov, prípade zbavenia sa nejakých neprávd, ktoré sme dovtedy zastávali + sa človek dozvie aj viac vecí, ktoré by sa inak nedozvedel. Napr. ja mám veľmi rád takéto rôzne "vážne" diskusie o bohu, o politike a iných veciach aj v reálnom živote, ale toľko príležitostí sa proste nevyskytne a ani taká široká škála názorov, ako na rôznych fórach, preto si tento deficit kompenzujem napr. aj tu.
ramaya:
To by ma potom naozaj veľmi zajímalo, prečo som ja, kali, seth a x iných tento dar nedostali. Veľmi zaujímavé. Vo veľa prípadoch je viera dar od rodičov, ktorý sa s daným človekom vezie už celý život. Pozrite si výpoveď B. Vaščáka, dokonalý príklad: http://100nazorov.sk/ (dajte si sekciu Športovci a tam ho nájdete).Viera je dar od Boha. Prečo niekto ten dar dostal a niekto nie , to je tá zásadná otázka ??
No samozrejme, že áno. Ty si takto určite tiež nepostupoval. Ty už si svoju vieru mál krásne implementovanú v sebe. Teda, ak sa mýlim, tak ma oprav.Poniektorí by to asi považovali za osobné poníženie "Prosiť Boha o niečo" , a za prejav šialenstva prosiť niekoho v existenciu koho ani neverím ...
A inak, dobre že si začal tému o smrti aj ty. Aspoň vidieť, že hordy kresťanov veria do značnej miery len preto, lebo majú proste strach zo smrti. Vlastne obchod so strachom zo smrti sa ukázal ako jeden z najúčinnejších podvodov v dejinách.
Každý sa istým spôsobom smrti bojí, hlavne ak je človek ešte mladý a niečo pod. si ani nepripúšťa, ale čo sa týka mňa osobne, absolútne v ničom by mi nepomohla viera v nejaké vymyslené, neidentifikovateľné "nebíčko," kde všetci dobrí ľudia, resp. ich dušičky raz pôjdu a budú šťastné až..naveky.
Haha, ďakujem, neprosím, radšej prijmem to, k čomu nás vedú všetky naše doterajšie poznatky a to, že príde absolútny koniec a prirovnal by som to stavu pred narodením. Čiže, my vieme, aké to je, keď nežijeme, keď sme boli "mŕtvi," každý z nás si to zažil a nebolo to nič hrozné, lebo to bude človeku už naozaj úplne jedno, ak to nastane.
Zmysel vidím v tom, prežiť život plnohodnotne, spokojne, niečo po sebe zanechať, umrieť s čistým svedomím. A keď sa mi toto podarí, tak možno umriem aj pokojne a bez strachu.
Niekto to nazýva pýcha, iný rozum.
//Hitchensove Hitchslapy
//Hitchensove Hitchslapy
Včera zomrel Christopher Hitchens.
Česť jeho pamiatke.
http://www.vanityfair.com/online/daily/ ... s-19492011
http://www.vanityfair.com/online/daily/ ... s-19492011
hughito - práveže strach zo smrti máte vy neveriaci. Pretože žijete v presvedčení , že po smrti už nič neexistuje , tak sa snažíte predĺžiť si život za každú cenu.
Túžba po večnom živote je podľa teba strach ? Každý veriaci by chcel radšej žiť večne v nebi ako na večné veky trpieť v pekle. A myslím si , že aj neveriaci by to s radosťou prijali , hlavne nevyliečiteľne chorý a starý ľudia , ktorý sa už tej smrti pozerajú ako sa hovorí priamo do tváre ...
Mnohí ste to tu už v rôznych obmenách písali , ale neviem či ste nad tým uvažovali , že to platí aj z opačného pohľadu.
Z nášho pohľadu je úplne jedno v čo ty veríš alebo neveríš , keď zomrieš tak budeš postavený pred hotový fakt , t.j pred Boha a žiadne doterajšie poznatky ti nepomôžu a nebudeš o tom rozhodovať či niečo prijmeš alebo neprijmeš. Prebudíš sa z tohto svojho Matrixu a budeš v realite.
Rozhodovať sa možeš len do okamihu smrti. Po smrti je už stav duše nemenný , t.j. konštantný.
Ale ako som povedal , ty mi môžeš napísať to isté čo som napísal ja , len z opačného pohľadu.
Túžba po večnom živote je podľa teba strach ? Každý veriaci by chcel radšej žiť večne v nebi ako na večné veky trpieť v pekle. A myslím si , že aj neveriaci by to s radosťou prijali , hlavne nevyliečiteľne chorý a starý ľudia , ktorý sa už tej smrti pozerajú ako sa hovorí priamo do tváre ...
Mnohí ste to tu už v rôznych obmenách písali , ale neviem či ste nad tým uvažovali , že to platí aj z opačného pohľadu.
Z nášho pohľadu je úplne jedno v čo ty veríš alebo neveríš , keď zomrieš tak budeš postavený pred hotový fakt , t.j pred Boha a žiadne doterajšie poznatky ti nepomôžu a nebudeš o tom rozhodovať či niečo prijmeš alebo neprijmeš. Prebudíš sa z tohto svojho Matrixu a budeš v realite.
Rozhodovať sa možeš len do okamihu smrti. Po smrti je už stav duše nemenný , t.j. konštantný.
Ale ako som povedal , ty mi môžeš napísať to isté čo som napísal ja , len z opačného pohľadu.
-
tehla
Tak vidíš, sám si to pochopil. Svedomie je niečo prirodzené, čo má každý. A keď podľa neho žije, smrti sa bojí menej – prečo? Lebo podvedome vie, že ho čaká súd za jeho život. Že to nebude len tma. A tak to ma byť. Ani o tom nevieš a prirodzene z teba vychádza pravda. A o tom hovorím budte jednoduchí, spoznávajte seba, svet, Boha. Nenechajte sa klamať kde kým (to plati jak pre niektorých cirkevníkov, tak pre dawkinsov, hawkinsov atd), lebo keď slepy vedie slepého, obidvaja spadnú do jamy.hughito napísal:Zmysel vidím v tom, prežiť život plnohodnotne, spokojne, niečo po sebe zanechať, umrieť s čistým svedomím. A keď sa mi toto podarí, tak možno umriem aj pokojne a bez strachu.
Seth – ano zažil som život na dedine.
Kali – ja ťa tiež rešpektujem, to vieš, ale nerozumieš o čom pišem. Nenabadam, aby si nemyslel, nabadam, aby si si vyčistil hlavu. V jednoduchosti je krasa a pravda. To je cele. Ja tiež čitam, vzdelavam sa, ale to nenahradi tu školu života.
Lebo su dva druhy mudrosti – získaná priamo – a to sa nedá inak ako životom a priamou skusenosťou, alebo získaná sprostredkovane, cez knihy. Rozmyšľaj, ktorá má pre teba väčšiu hodnotu. Určite si sa niekedy v živote už čudoval, koľko mudrosti je v jednoduchych ľudoch - v nejakej babičke z lazov, ktorou pohrdaju mestskí a učení ľudia, ktorí chodia ako pávi, že oni toho majú veľa načítaného
Veď napodobne. Tiež len diskutujem - môj život tu od toho nezavisi.Kali520 napísal:A pokial ide o mna toto forum nebrem nejak osobne a nikdy som ho nebral a problemi tu vznikajuce pre mna exstiuju len v case ked som na fore pritomny.
Tak v taky čas asi nič, prajem skore vyliečenie. Mne osobne je jedno, kolko času tu traviš, neber to ako nejaky utok, len myslim, že niektorym by fakt neuškodilo tu hlavu prečistiť a hlavne začať trocha žiť aj mimo netu a utvrdzovať sa v kadejakých pochybnych teóriách a život uteká pomedzi prsty. Berte to ako dobrú radu, nič viac a nič menej. Činy sú dôležitejšie ako slová a kopec "premudrelych" dristov.Kali520 napísal:A co sa tyka mojho casu na internete ako takom, co ma clovek asi robit ked doma sedi so zlomenou nohou?
To plati pre všetkych. Ja ti to poviem takto. ty stale hovoríš niekomu – dajte mi dôkaz, hladáš argumenty v článkoch, vedeckých prácach, ale ten kto má autentickú skúsenosť to nepotrebuje. A okrem toho pravda je proste pravda. Buď niečo pravda je, alebo nie je. Ži v pravde a pravda ťa oslobodí. Nebudeš sa pýtať iných, ale budeš poznávať sám, poznanie je totiž vždycky osobné. Rozmýšľajte, čo vás oddeľuje od pravdy – ako už ramaya napísal, je to predovšetkým pýcha. Pyšný človek nežije v pravde – klame seba aj iných, žije ako kôň s klapkami na očiach, pred pokorným sa pravda objavuje sama od seba…Kali520 napísal:Clovek ktory si mysli a a bezhlavo veri ze ta jeho pravda je jedina a ze sa nikdy nemoze mylit je na najlepsej ceste sa stat hlupym fanatikom v tom najhorsom slova zmysle.