Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa hughito »

Tvoje odporúčania, i keď určite myslené s dobrým úmyslom, nepotrebujem, ďakujem.

A áno, som ľudská bytosť, ale vo vzťahu k tomu, čo som opísal, som proste veľmi máličko. :)
Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Veľmi sa mi páči, ako si "ateisti" v tejto téme vypomôžu trefným citátom nejakého starého alebo súčasného filozofa alebo mysliteľa. Chlapi, skúste niečo vytvoriť sami - skúste SAMI sumarizovať vlastné myšlienky, má to väčšiu hodnotu, než papagájovať po niekom, nie?

Hughito - stále nerozumiem, prečo sa navážaš do Tehlu a toho, že tu vraví niečo o morálke? Akoby sme ty alebo ja boli lepší. NIKTO na svete by po čisto racionálnej stránke nemal mať právo iným kázať o morálke. A vieš kam by potom dospel svet? Do totálnych sračiek. Pretože, ako sám tvrdíš (hľadať ti to v diskusii nebudem), človek je len zviera, ktoré koná EGOISTICKY a morálka je prejav nepodmieneného altruizmu. :)

Inak je super pozorovať, ako Javatar napíše, že je veriaci Kresťan a už si musí prejsť "martýriom," kedy doňho začnú prítomní ateisti hádzať kamene a skúšať pevnosť jeho viery. Chlapi, baví vás to? Rýpe niekto do vás, prečo ste ateistami a nie zrovna pohanmi, keď predsa na našom území má pohanstvo hlboké korene...? Robíte si srandu z kresťanskej lásky, hádžete na nás, ako málo ju my Kresťania dodržujeme a súčasne tvrdíte, že aj vy ako ateisti ste vysoko morálne bytosti. Prosím, súhlasím s vami, že morálny sa dá byť aj bez kresťanstva. No ste si istí, že pre brvno vo vlastnom oku vidíte to brvno v našom?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

hughito napísal:Akože, "zmysel" to dáva, ale nič to nemení na tom, že mi to príde úplne absurdné.
Nuz, bud nechces pochopit, nedokazes pochopit alebo zle vysvetlujem. Ani ja neviem na 100% ako to je, vysvetlujem ti len moje domienky. Neziadam suhlas s mojim nazorom len ti ho vysvetlujem.
hughito napísal:Ak by aj nejaká tá obrovská sila/boh/energie jestvovala a presahovala celý náš vesmír v celom jeho čase, možno nekonečne, dokonca možno celý hyperpriestor s x ďalšími vesmírmi, tak na nás by "akurát tak sral pes." My sme nič. Zrnko piesku na púšti dostatočne nevystihuje našu malosť a bezvýznamnosť. Sme menej ako môj nočný prd.
V porovnani z celym vesmirom sme naozaj maly. Ale dovol mi istu analogiu. V porovnani s velkostou Zeme a rozmanitostou nerastov je taky diamant cim taky zaujmavy, ze si zasluzi tolko pozornosti? Ved v porovnani s tou masou co je Zem je to len zrnko v piesku. A kolko je vo vesmire zivota a este k tomu javiaceho znamky inteligencie? (osobne si myslim, ze nie sme jedinou zijucou planetou to vsak do tejto temy nepatri)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Stoporko: Ja mám na háku citáty a viac krát som tu predostrel otázky, na ktoré mi NIK z veriacich rozumne neodpovedal. Totiž - oni odpovedali v podstate dogmatickými citátmi z kostola. Myšlienky som tu taktiež sumarizoval viac krát a boli veselo ignorované.

Takže - ak vidíš chyby na našej strane, mal by si trochu popohnať aj vlastný tábor, keď už takto moralizuješ a poučuješ iných o brvnách v oku :) (Mimochodom, do javatara kamene nehádžem, takže som mimo tvojho podozrenia.) Takže kľudne si nájdi moje otázočky a feel free to answer - poprosím ale vopred, "odpovede" typu "lebo ježiš" a "lebo takto to cítim" určite nepovažujem za odpovede.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

Kedze hughito nie moc uplne sa vyjadril k tomu dlhemu javatarovemu prispevku tak sa vyjadrim ja.
javatar napísal:Trosku k tym rovniciam. Kvadraticke rovnice sa ucia tusim este v deviatom rocniku ZDS. Tiez sa na ne uci vzorec - tiez som sa ucil ako ho odvodit (a je to zlozitejsie nez ten kruh). Tiez je vseobecny. No a rovnice piateho stupna riesilo uz vela matematikov a na ten vzorec neprisli. To samozrejme neznamena, ze neexistuje kym neprisiel niekto a urobil dokaz o tom, ze sa to neda (od hodin matematickej analyzy uz uplynulo vela rokov takze uplne konkretne ti ho nevysvetlim). A dokaz bol o parametroch (teda ziadne konkretne cisla, same n-ka, x-ka a podobne. Dufam, ze sa uz chapeme. Proste neexistuje vzorec na vypocet rovnice 5-teho stupna a je to dokazane. Dokaz o neexistencii.
To je dokaze o neexistencii spsobu alebo skor vseboecneho pravidla ako sa dopracovat ku konkretnemu vysledku. Co to znamena? Len tolko ze to s dokazovanim o existencii a neexistencii boha suvisi velmi okrajovo. Realne to moze vyzerat tak, ze sme schopny dokazat, ze nie sme schopny najist sposob a vseobecne pravidlo o existnecie resp neexistencii boha, to ale neznamena ze nevieme dokazat neexistenciu nejakeho konkretneho boha.

Uz na predchadzajucej strane som apeloval nato aby bol definovany pojem boh aspon minimalne z tvojho ponimania, lebo tazko tu dokazovat existenciu alebo neexistenciu niecoho co ani nevieme co je. Pokial nemame pevnu definiciu co to je neni mozne sa o tom dalej bavit aspon zo strany nas neveriaich a preto to mozno miestami vypada ze veriaci ma v diskusii trochu prevahu. Pokial oznacime boha prostrednictvom nejakeho nabozenstva, ci uz krestanstva, islamu alebo pohanstva je ako som uz dokazal na priklade toho Thora velmi lachke dokazat jeho neexistenciu. Bez definicii sa nikam nepohneme, lebo ty, stoporko a tehla vseci vnimate boha inac.

Dalej k tomu tvojmu vysvetleniu viery, v prvom rade odporucam (aj vsetkym ostatnym v pritomnej diskusii) tento clanok http://pohanskykruh.wordpress.com/2011/ ... ho-vyvoje/

V tej prvej casti pises celkom mudro az na ten 4 bod kde uz zachadza do dohadov a nasledne to potom s dalsimi 3 moznostami sklbis ako nejaku pevnu skutocnost a z toho vyvodzjues dalsie zavery. Apropo ty vlastne sam priznavas ze tvoja viera neni stopercentna a beres do uvahy moznost ze sa mozes mylit. Tu sa ale teraz ja pytam je toto uz potm viera vo svojom pravom slova zmysle? Alebo je to len vysvetlenie si niecoho nepochopitelneho svojim vlastnym subjektivnym pocitom s tym ze som schopny vnimat aj objaketivne nazory a uznat aj moznosti svojho vlastneho omylu? Ak si vezmeme definciu viery, tak viera je pevne presvedcenie v nieco. Viera nepripusta fakt ze sa moze mylit. Z toho dovodu ta tazko povazovat objektivne za veriaceho cloveka.

Cele to ja uzavrem prave tak ze namierim na tu citaciou od G.B.Shawa, a davam do plena taku velmi hypoteticku otazku pre vsetkych zucastnenych. A teda ak by vam bola navrhnuta moznost vysvetlenia alebo poznania nazvem to teorii vsetkeho a vsetkych otazok suvisiace s existneciou boha seba sameho a univerza v ktorom zije, s podmienkou ze po vysvetleni ak by bolo to vysvetlenie hoc jake (ci pozitivne alebo negativne) by prisiel o svoj zivot, prijali by ste to?
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko:
Veľmi sa mi páči, ako si "ateisti" v tejto téme vypomôžu trefným citátom nejakého starého alebo súčasného filozofa alebo mysliteľa. Chlapi, skúste niečo vytvoriť sami - skúste SAMI sumarizovať vlastné myšlienky, má to väčšiu hodnotu, než papagájovať po niekom, nie?
Ale no tak, Stoporko, toto by si si mohol odpustiť. Iba ja tu mám v tejto téme takmer 1000 príspevkov, takže takéto poznámky považujem za úplne bezpredmetné.
stále nerozumiem, prečo sa navážaš do Tehlu a toho, že tu vraví niečo o morálke? Akoby sme ty alebo ja boli lepší. NIKTO na svete by po čisto racionálnej stránke nemal mať právo iným kázať o morálke. A vieš kam by potom dospel svet? Do totálnych sračiek. Pretože, ako sám tvrdíš (hľadať ti to v diskusii nebudem), človek je len zviera, ktoré koná EGOISTICKY a morálka je prejav nepodmieneného altruizmu.
To teraz neviem na čo presne narážaš vo vzťahu ku tehlovi, teraz sa tá debata celkom rozprúdila, takže neviem, keď tak upresni.

O tom, že človek koná egosticky: no aj to, ale takto som to určite neprezentoval, ja nie som zástanca tohto smeru myslenia, čo je vidieť hlavne na politických témach. Ja nedeterminujem dnešný stav spoločnosti tým, že človek "je od prírody taký či onaký" - to sú nezmysly.

Čo sa týka tej morálky, rád túto tému rozoberiem detailnejšie, lebo je potrebné rozbiť tento mýtus o tom, že korene morálky sú ukryté v náboženstve. Často sa na to veriaci aj cirkevní hodnostári odvolávajú, dokonca aj dnes bol v TV Zvolenský a nemal nič iné na robote, len bľabotať o morálke.

Inak je super pozorovať, ako Javatar napíše, že je veriaci Kresťan a už si musí prejsť "martýriom," kedy doňho začnú prítomní ateisti hádzať kamene a skúšať pevnosť jeho viery.
Ja to tak vôbec neberiem. V podstate je to jeho voľba, dobrovoľne to napísal, dobrovoľne sa vyskytuje na diskusnom fóre v príslušnej téme, takže o čom ?

Na mňa pokojne môžete "útočiť," ja sa obránim veľmi rýchlo a jasne, lebo mám jasne definované svoje presvedčenie, postoje, aj vieru a viem prečo a viem si to všetko aj náležite obhájiť - samozrejme v obmedzení mojich rozumových a vzdelanostných mantinelov.

javatar:
Nuz, bud nechces pochopit, nedokazes pochopit alebo zle vysvetlujem. Ani ja neviem na 100% ako to je, vysvetlujem ti len moje domienky. Neziadam suhlas s mojim nazorom len ti ho vysvetlujem.
Ok, akceptujem.
A kolko je vo vesmire zivota a este k tomu javiaceho znamky inteligencie?
No práveže ho môže byť toľko, že si to ani nevieme predstaviť. Celkovo sme obmedzení vzhľadom na ten obrovský, nepredstaviteľný priestor a preto odmietam akékoľvek antropomorfné princípy. Kedysi boli doktríny, že Zem je stred Vesmíru. No, dnes sme sa posunuli, ale stále sú podobné tendencie, ktoré vychádzajú primárne z istých kruhov.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

hughito napísal:Čo sa týka tej morálky, rád túto tému rozoberiem detailnejšie, lebo je potrebné rozbiť tento mýtus o tom, že korene morálky sú ukryté v náboženstve. Často sa na to veriaci aj cirkevní hodnostári odvolávajú, dokonca aj dnes bol v TV Zvolenský a nemal nič iné na robote, len bľabotať o morálke..
Môžeš rozbíjať koľko chceš, ale nerozbiješ. Kto bol pôvodcom kresťanskej morálky, ak nie Ježiš Kristus? Ktorý morálny systém je dokonalejší ako kresťanská morálka? Ľudožrúti v Papui-novej guinei? Alebo hinduisti, ktorí sa klaňajú zvieratám? Alebo materialisti a mamonári? Či moslimovia, ktorí napr. ponižujú ženy? Alebo ty budeš pôvodca lepšieho morálneho systému? Alebo kto, Dawkins? Politici? Nebud smiešny. Naozaj nie si schopny vidieť tu dokonalosť a pravdu Ježišových slov, ktoré nikto nikdy neprekonal a neprekoná?
hughito napísal:lebo mám jasne definované svoje presvedčenie, postoje, aj vieru a viem prečo a viem si to všetko aj náležite obhájiť - samozrejme v obmedzení mojich rozumových a vzdelanostných mantinelov..
Aspoň, že si priznávaš svoje mantinely. Tvoj rozumček je príliš malý na to, aby si pochopil niečo také, ako Božia láska.
Kali520 napísal:A teda ak by vam bola navrhnuta moznost vysvetlenia alebo poznania nazvem to teorii vsetkeho a vsetkych otazok suvisiace s existneciou boha seba sameho a univerza v ktorom zije, s podmienkou ze po vysvetleni ak by bolo to vysvetlenie hoc jake (ci pozitivne alebo negativne) by prisiel o svoj zivot, prijali by ste to?.
nie
hughito
Redeemer
Redeemer

Môžeš rozbíjať koľko chceš, ale nerozbiješ. Kto bol pôvodcom kresťanskej morálky, ak nie Ježiš Kristus? Ktorý morálny systém je dokonalejší ako kresťanská morálka? Ľudožrúti v Papui-novej guinei? Alebo hinduisti, ktorí sa klaňajú zvieratám? Alebo materialisti a mamonári? Či moslimovia, ktorí napr. ponižujú ženy? Alebo ty budeš pôvodca lepšieho morálneho systému? Alebo kto, Dawkins? Politici? Nebud smiešny. Naozaj nie si schopny vidieť tu dokonalosť a pravdu Ježišových slov, ktoré nikto nikdy neprekonal a neprekoná?
Ja som nehovoril o kresťanskej morálke, ale morálke ako takej.

Inak sa mi ľúbi to tvoje opovrhovanie všetkým iným a elitárstvo, ktoré tú pravidelne predvádzaš. S tým súvisí aj toto:

Kód: Vybrať všetko

Aspoň, že si priznávaš svoje mantinely. Tvoj rozumček je príliš malý na to, aby si pochopil niečo také, ako Božia láska.
Niet čo dodať, rozumný človek si spraví obraz sám.
tehla

Inak sa mi ľúbi to tvoje opovrhovanie všetkým iným a elitárstvo, ktoré tú pravidelne predvádzaš. S tým súvisí aj toto:

Kód: Vybrať všetko

Niet čo dodať, rozumný človek si spraví obraz sám.
To ale platí pre všetkých, aj pre mňa. Takže šup-šup, rýchlo vymyslieť nejaký iný protiargument :wink:
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

preco by mal nieco vymyslat na pseudoargument "Bozia laska", z nasho pohladu je to na smiech
senator8008
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa senator8008 »

hinduisti, ktorí sa klaňajú zvieratám?
Čo má spoločné klaňanie sa zvieratám s morálkou? A ako sú na tom kresťania, ktorí sa klaňajú sochám? Radšej sa budem klaňať niečomu živému, ako by som sa mal klaňať kusu kameňa.
Či moslimovia, ktorí napr. ponižujú ženy?
Rovnako ako vy. Emancipácia žien nemá nič spoločné s kresťanstvom.
Naozaj nie si schopny vidieť tu dokonalosť a pravdu Ježišových slov, ktoré nikto nikdy neprekonal a neprekoná?
To je tá zaslepenosť že už nikdy nemôže prísť nič lepšie a dokonalejšie. To je tá tvoja pýcha(už na ňu upozorňujem po niekoľký raz no stále si mi ju nevyvrátil), na ktorú si ty tak hrozne upozorňoval. A neviem o čom hovoríš, no kresťanská morálka nieje ani zďaleka dokonalá. Či ty si dokonalý čo sa týka morálnych rozhodnutí?
tehla

Tak a teraz sa obhajujte vy, pre zmenu. Ateistická morálka nie je pre mňa žiadna morálka. Takže nech sa páči. Presvedčte ma, že ateistická morálka je lepšia ako kresťanská, že život bez Boha a bez viery v lásku a viera v smrť je lepšia a pridám sa na vašu stranu - a možno stiahnete aj viacerých so sebou. Nech sa páči, máte priestor.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ty zavádzaš svoje pojmy a my ich máme obhajovať ?

Nikto tu o žiadnej ateistickej morálke nehovoril, v podstate taká ani neexistuje. Moja morálka (a myslím si, že do veľkej miery ani tvoja) sa neodvíja od nejakého svetonázoru alebo ne/náboženského presvedčenia. Či mi chceš povedať, že keby si nemal JK a kresťanstvo, tak by si hlušil ľudí po ulici a natieral ich hovnami ?

Ešte takto: ak niekoho privedie kresťanstvo k ešte lepšiemu a kvalitnejšiemu morálnemu životu, tak v pohode, ja to beriem. Iba odmietam to, že morálne korene sú skryté v náboženstve, že nábožensky založený človek je apriori morálnejší ako ateista a že náboženstvo má až taký zásadný vplyv na tieto veci. Napríklad ako ukazuje táto téma, tak u teba to zjavne žiadne pozitívne dopady nemá, ba naopak. Naopak napr. u takého Stoporka sa dajú vystopovať tie pozitívne prvky.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Meh. Aký "život bez viery v lásku"? To ako ateisti nemôžu milovať, alebo ako si to myslel? Tuším v niektorých momentoch už poriadne preháňaš v tých prozaických, srdcervúcich frázach, ktoré ako keby som vytrhol z tvorby Jána Botta. Brzdi trochu a uvažuj - čo je to "viera v smrť"? To, že vieš, že umrieš? No to vieme aj my, ateisti, to len aby som ťa vyviedol z omylu.

Je fakt neskutočne vtipné, že veriaci sa tu dožadujú akýchsi vysvetlení, keď ja tu už aspoň 10 strán čakám na racionálne odpovede na moje otázky a furt som ich nedostal. A to od nikoho, teraz to neber tak, že to očakávam práve od teba. Namiesto toho sme tu fasovali poučenie o tom, aby sme si zamietli pred vlastnými prahmi a k tomu bonusové karmy.

Najhoršie na tom je, že to celé staviaš do úplne zlej roviny - ateisti nie sú tí, ktorí vyhlasujú, že ich morálka je najlepšia, to skôr plynie (hlavne) z tvojich príspevkov a príspevkov iných veriacich. Teda vy máte dokázať, prečo je vaša morálka lepšia, nie my máme dokázať, že je lepšia, pretože pokiaľ ja vidím, tak to nik z ateistov nič také netvrdil. Presne to isté, čo som už vysvetľoval v minulosti - BURDEN OF PROOF je na vás, nie na nás (tak ako aj v prípade dokázania existencie boha alebo ježiša).
senator8008
Light Star
Light Star

tehla napísal:Tak a teraz sa obhajujte vy, pre zmenu. Ateistická morálka nie je pre mňa žiadna morálka. Takže nech sa páči. Presvedčte ma, že ateistická morálka je lepšia ako kresťanská, že život bez Boha a bez viery v lásku a viera v smrť je lepšia a pridám sa na vašu stranu - a možno stiahnete aj viacerých so sebou. Nech sa páči, máte priestor.
Nič ako ateistická morálka neexistuje. Každý človek má tú svoju, tú vlastnú. Či už je to kresťan alebo moslim alebo ateista. Pretože pochybujem, že aj keď si kresťan, tak by si bol schopný pre vieru zabiť. No v mene kresťanstva sa to niekoľkokrát robilo. No pravdepodobne so zabíjaním v mene náboženstva nesúhlasí. Takže je tvoja morálka iná ako morálka kresťana. Takisto som na 99% presvedčený že ani ty nedodržiavaš všetky kresťanské rady a prikázania. Druhá časť tvojho príspevku sa ma už prakticky ani netýka. Ja ťa(a ani nikoho iného) nesnažím presvedčiť o svojej pravde(aj keď to tak v niektorých príspevkoch mohlo tak vyzerať). Ja len chcem aby ste dokázali prijať aj pravdu niekoho iného. Pretože tieto hádky mi pripomínajú hádky podporovateľov konšpiračných teórií s ich odporcami. Tiež si tam každý hovorí to svoje a väčšinou konšpirátori obviňujú odporcov týchto teórií z hlúposti. No čo je väčšia hlúposť? Veriť bezmedzne médiám alebo konšpiračným teóriám?
V tejto téme som podporujem hughita a spol. hlavne kvôli tomu, že majú v debate navrch(aj keď vám to hrozne kazil ramaya).
Inak chcem ťa pochváliť, že sa zatiaľ úspešne vyhýbaš pýche, ktorú si tu niekoľko krát spomenul. No chcel by som ťa poprosiť aby si už konečne odpovedal.
tehla

Seth82 napísal:Teda vy máte dokázať, prečo je vaša morálka lepšia, nie my máme dokázať, že je lepšia, pretože pokiaľ ja vidím, tak to nik z ateistov nič také netvrdil.
Prečo by sme mali dokazovať stale iba my? Kde je to napisane? Dokazujte vy, že váš nekresťanský pohľad na svet je ten lepší. Zatiaľ ste ma ani trochu nepresvedčili.
senator8008 napísal:Nič ako ateistická morálka neexistuje
suhlasim
hughito napísal:ak niekoho privedie kresťanstvo k ešte lepšiemu a kvalitnejšiemu morálnemu životu, tak v pohode, ja to beriem.
Som rad.
senator8008 napísal:Ja ťa(a ani nikoho iného) nesnažím presvedčiť o svojej pravde(aj keď to tak v niektorých príspevkoch mohlo tak vyzerať).
Ano, aj vyzeralo. Som ale rád, že v tejto téme možno nastane zmierlivejší tón a zastaví sa kameňovanie kresťanov a prestanete sa správať ako lovci duchov a hľadať zámienky na útoky. Snáď...
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Asi nechápeš - prečo BY sme mali dokazovať niečo, čo netvrdíme (teda že náš pohľad na svet je lepší)? A kde ste čo dokazovali? Veď už po tisíci krát píšem - nik z veriacich tu zatiaľ NIČ nedokázal a to tu máme už cez 300 strán diskusie. Za to, že tu od veriacich padá kopec príspevkov, ktoré nič nedokazujú alebo neobjasňujú, my predsa nemôžeme. Ale vytŕhanie z kontextu ti ide celkom dobre (ohľadom toho pokusu o tej morálke, ktorý si vystrihol a zasa si raz dokázal, že tvoja kresťanská pýcha je proste nad limit chápania - naznačil si, že ateisti morálku vôbec nemajú).
senator8008
Light Star
Light Star

tehla: Zase to robíš :D.
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

tehla napísal:Tak a teraz sa obhajujte vy, pre zmenu. Ateistická morálka nie je pre mňa žiadna morálka. Takže nech sa páči. Presvedčte ma, že ateistická morálka je lepšia ako kresťanská, že život bez Boha a bez viery v lásku a viera v smrť je lepšia a pridám sa na vašu stranu - a možno stiahnete aj viacerých so sebou. Nech sa páči, máte priestor.
Ja by som sa hanbil akekolvek moje rozhodnutie podmienene strachom z pekla a bozieho hnevu, prikazane jasnymi pravidlami biblie povazovat za moralne. To nieje moralka ale poslusnost.

Ak existuje boh, som si 100% isty ze sa do neba dostanem ovela skor ako clovek ktory robi moralne rozhodnutia z vlastneho presvedcenia a pomaha ludom len kvoli samotnej radosti a pozitku z vykonaneho skutku, nez clovek ktory sice robi rovnake skutky ale len preto, lebo je presvedceny ze musi - inak bude po smrti tvrdo potrestany.

Pretoze ak sa nemylim tak aj biblia samotna hovori ze je dolezity skor zamer nez skutok samotny, pretoze ak si daroval peniaze charite len pre budovanie svojho imidzu pred mediami a nie pre tuzbu pomoct, je to hriech a nie dobry skutok. Z tohto principu je teda takmer kazdy dobry skutok vykonany krestanom na zaklade jeho viery* falosny a stava sa hriechom. Pretoze ho nerobi na zaklade tuzby pomoct, len si - ked aj podvedome - "zaraba" na miestenku v nebi.

Preto je uz len z principu pre mna "ateisticka moralka" omnoho lepsia nez krestanska.
Pre mna si prave ty prikladom skazeneho cloveka, lebo slepo nasledujes presvedcenie ktore ti prikazuju v kostole a nie svoje vlastne, a este mas tu drzost povazovat sa za nadradeneho.

*(je to boldom a cervenou farbou ale predpokladam ze si to v hlave aj tak vytesnis)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

kali520 napísal:To je dokaze o neexistencii spsobu alebo skor vseboecneho pravidla ako sa dopracovat ku konkretnemu vysledku. Co to znamena?
Nic, len tolko, ze sa da dokazat ze nieco neexistujuce neexistuje. O tom sme sa s hugom hadali. On tvrdil, ze dokazovane tvrdenie musi byt vzdy pozitivne. S dokazovanim akehokolvek boha to nema nic.
kali520 napísal:Uz na predchadzajucej strane som apeloval nato aby bol definovany pojem boh aspon minimalne z tvojho ponimania, lebo tazko tu dokazovat existenciu alebo neexistenciu niecoho co ani nevieme co je. Pokial nemame pevnu definiciu co to je neni mozne sa o tom dalej bavit aspon zo strany nas neveriaich a preto to mozno miestami vypada ze veriaci ma v diskusii trochu prevahu.
No nemam pocit ze veriaci ma prevahu. Prave kvoli objektivnej empirickosti mam pocit ze tu prevahu maju ateisti. A uz som tu niekde prave vdaka tomu, ze pojem boh nesplna predpoklady pre vedecku hypotezu dokazoval, ze veda nema prostriedky aby ho potvrdila ci vyvratila. Konkretne jeho prejavy na zaklade tvrdeni uz ano (zem stara 6000 rokov a podobne).
kali520 napísal:V tej prvej casti pises celkom mudro az na ten 4 bod kde uz zachadza do dohadov a nasledne to potom s dalsimi 3 moznostami sklbis ako nejaku pevnu skutocnost a z toho vyvodzjues dalsie zavery. Apropo ty vlastne sam priznavas ze tvoja viera neni stopercentna a beres do uvahy moznost ze sa mozes mylit. Tu sa ale teraz ja pytam je toto uz potm viera vo svojom pravom slova zmysle? Alebo je to len vysvetlenie si niecoho nepochopitelneho svojim vlastnym subjektivnym pocitom s tym ze som schopny vnimat aj objaketivne nazory a uznat aj moznosti svojho vlastneho omylu? Ak si vezmeme definciu viery, tak viera je pevne presvedcenie v nieco. Viera nepripusta fakt ze sa moze mylit. Z toho dovodu ta tazko povazovat objektivne za veriaceho cloveka.
Prepac ale ja nedokazem povedat, ze moje presvedcenie je jedine spravne a inak to byt nemoze. Uz som sa v zivote mylil v mnohych veciach a viem, ze som obmedzeny. Moja viera Boziu existenciu neposobuje (aj ked je aj teoria, ze Boh zacal existovat v momente ked v neho zacal verit Chuck Norris ;-) ).
kali520 napísal:Cele to ja uzavrem prave tak ze namierim na tu citaciou od G.B.Shawa, a davam do plena taku velmi hypoteticku otazku pre vsetkych zucastnenych. A teda ak by vam bola navrhnuta moznost vysvetlenia alebo poznania nazvem to teorii vsetkeho a vsetkych otazok suvisiace s existneciou boha seba sameho a univerza v ktorom zije, s podmienkou ze po vysvetleni ak by bolo to vysvetlenie hoc jake (ci pozitivne alebo negativne) by prisiel o svoj zivot, prijali by ste to?
momentalne nie
hughito napísal:No práveže ho môže byť toľko, že si to ani nevieme predstaviť. Celkovo sme obmedzení vzhľadom na ten obrovský, nepredstaviteľný priestor a preto odmietam akékoľvek antropomorfné princípy. Kedysi boli doktríny, že Zem je stred Vesmíru. No, dnes sme sa posunuli, ale stále sú podobné tendencie, ktoré vychádzajú primárne z istých kruhov.
Celkovo vo vesmire ano ale stale ked to vezmes k pomeru k celemu vesmiru tak sa dostanes k malemu cislu. A ak mas na mysli ine formy zivota tak prave ta nasa bude vzacna tym, co vsetko k zivotu potrebuje (ono tych podmienok co je potrebne k "nasemu" zivotu je celkom dost - iba vdaka rozsahu vesmiru si myslim ze je pravdepodobnejsie ze este niekde zivot "velmi podobny nasmu" existuje). A navyse veta "moze ho byt tolko ze az" je pre teba dost dvojsecna pretoze umoznuje hypoteticku existenciu foriem zivota, ktore nedokazeme vnimat a oznacujeme ich ako "duchov" ;-) . Ale toto prosim ta nerozoberaj k metafyzike sa dostat velmi nechcem.
Napísať odpoveď