Batéria v notebooku / el. sieť - vyberať či nie?

Ak ste si nevybrali z kategórií vyššie, môžete použiť túto časť.
Misco13
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Batéria v notebooku / el. sieť - vyberať či nie?

Príspevok od používateľa Misco13 »

Cawte. Idem kupovat notebook a zaujima ma ako sa co najlepsie starat o bateriu. Nasiel som tu temy kde sa riesi tento problem ale uz pomerne stare a nevyjadruju sa jasne. Dufam ze mi nejaka tema neusla, ak ano vopred sa ospravedlnujem. Je dobre bateriu (myslim ze Li-ion ale rad sa poucim aj co sa tyka inych typov) vyberat ked je pocitac dlhsie pod sietou? Napr. ja, som doma 3 dni na private kvoli skole 4 a do skoly notebook nepotrebujem a neberiem....v terene notebook ani nefici v podstate. Sem tam vynimky. A ak vyberat tak v akom stave? Kolko ma byt dobita ked ju vyberiem? A lepsie vybrat ju ked je notebook vypaty ci zapaty?

Dakujem

- tu su tie temy co som cital:

Kód: Vybrať všetko

http://www.hojko.com/ako-na-to-s-baterkou-v-notebooku-t77943.html
http://www.hojko.com/ako-pouzivat-notebook-bateriu-t55864.html?start=0
http://www.hojko.com/notebook-zapojeny-v-elektrine-alebo-nie-t128145.html?hilit=notebook
Gangy
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Batéria v notebooku / el. sieť - vyberať či nie?

Príspevok od používateľa Gangy »

Nie nevyberaj, nema to zmysel, v niektorych pripadoch to moze bateriu naopak poskodit (ked ju mas vybratu prilis dlho).
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

No u mna to spravilo presny opak. Ani nie pol roka po kupe nevydrzala ani 10 minut. DNes vydrzi akurat tak zapnutie a hned chcipne. Zalezi na druhu baterie.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Misco13, co sa tohto tyka, tak som o tom precital nespocetne vela clankov. Najdes x a y dovodov, preco to robit hentak a preco to robit takto. Ja som si pred rokom kupil MacBook Pro, a sam iste uznas, ze to nie je najlacnejsi notebook, tak som mal opravnene strach prave o baterku, aj vzhladom na to, ze tam vymena nie je bezne taka, ako to byva u normalnych notebookov. Tak som zacal citat a dospel som k tomu, co odporucili aj na oficialnych Apple strankach. Nie je ziadny problem, ak notebook nechas aj cely mesiac na nabijacke. Ale odporucaju raz mesacne urobit taku vec, ako je "kalibracia". Proste vytiahnes notebook a pracujes na nom v plnej zatazi, kym sa baterka nevybije. Potom ho nechas vypnuty a das ho nabit do plna. A potom mozes zase pouzivat a pracovat aj na nabijacke.

Viac k problematike najdes tuto: http://support.apple.com/kb/ht1490

Neviem, ako je to s kalibraciou u ostatnych znaciek, ale v mojom pripade sa to 100% vyplatilo a robim to uz len takto.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Presne tak, ja som to robil s mojim "obycajnym" notebookom a aj po viac ako 2ch rokoch vydrzi na baterke s wifi takmer 2 hodiny, ked bola baterka nova, tak to bolo nieco cez 2 hodiny. A ani netreba pracovat pri plnej zatazi, ja som proste len vytiahol kabel a nechal ho vybit pri normalnej "praci" na internete.
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa johny541 »

Potvrdzujem teóriu Gothara a P4ry :) Škoda, že som na to prišiel až pri odpálení jednej baterky, síce to bolo už dávnejšie.
110mat110
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa 110mat110 »

Chalani, dakujem vam toto som nevedel. Vyskusam to, kedze baterka na mojom netbooku vydrzi uz "len" 2 hodininy namiesto povodnych skoro 8. Bal som sa, ze budem musiet kupit novu
Jakub140
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jakub140 »

Mám netbook HP mini 210. Batériu doma mám nabitú a vytiahnutú. Keď idem do terénu, batériu zasuniem a po skončení práce zas odložím. Po roku a pol opotrebenia batérie minimálne, vydrží mi 8 hodín.
Misco13
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Notebook budem mat dalsi tyzden, dufam ze bude mat tu automatiku ze ked je bateria nabita (bude sa dat nastavit pri kolkych % sa ma opat zacat dobijat kvoli samovolnemu vybijaniu) tak ju vtedy odpoji z obvodu a setri tym cykly.

Akurat, pre svoje dobre pochopenie zhniem. Raz do mesiaca vymlatiti bateriu (aj ked to bude Li-ion, lebo tie udajne to nemaju rady a poskodzuju sa ale zas vraj maju na to ochranu...) a vypnuty notebook nechat dobit do plna a opat pouzivat. A vytahovat baterku mozno tak ked budu prazdniny a pojde aj viac tyzdnov doma na sieti...resp ani to netreba....to uz je asi jedno co citam, hlavne ci som pochopil tu kalibraciu.

Ale ked uz, skladovanie baterie...lepsie v chlade co je logicke....ale na kolko ma byt nabita/vybita ked ju dam prec? Aj na dlhsiu dobu...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Litiove baterky neposkodzuje samotne vybijanie, ale uplne vybitie, no to v notebooku nedosiahnes, pretoze sa vzdy sam vypne a musel by si ho opakovane zapnut niekolkokrat po sebe na niekolko sekund, aby si sa k tomu uplnemu vybitiu priblizil.
Nabijat mozes aj pri zapnutom notebooku, baterke je to uprimne jedno, nabija sa akurat nizsim prudom.
Ked ju budes vytahovat kvoli dlhsiemu uskladneniu, tak ju nechaj nabitu priblizne na 50%, tym zabranis tomu, aby sa vplyvom samovybijania dostala pod minimalnu hranicu napatia na clankoch a zaroven zabranis strate kapacity, pretoze litiove baterie nemaju rady skladovanie pri plnom nabiti. A ano, niektori borci skladuju baterky v chladnicke, ale podla mna je to zbytocne, pretoze realny prinos je maly. Staci tych 50% nabitia a odlozit niekde do skrinky (mimo slnka, radiatora, atd.).
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

p4ra napísal:Misco13, co sa tohto tyka, tak som o tom precital nespocetne vela clankov. Najdes x a y dovodov, preco to robit hentak a preco to robit takto. Ja som si pred rokom kupil MacBook Pro, a sam iste uznas, ze to nie je najlacnejsi notebook, tak som mal opravnene strach prave o baterku, aj vzhladom na to, ze tam vymena nie je bezne taka, ako to byva u normalnych notebookov. Tak som zacal citat a dospel som k tomu, co odporucili aj na oficialnych Apple strankach. Nie je ziadny problem, ak notebook nechas aj cely mesiac na nabijacke. Ale odporucaju raz mesacne urobit taku vec, ako je "kalibracia". Proste vytiahnes notebook a pracujes na nom v plnej zatazi, kym sa baterka nevybije. Potom ho nechas vypnuty a das ho nabit do plna. A potom mozes zase pouzivat a pracovat aj na nabijacke.

Neviem, ako je to s kalibraciou u ostatnych znaciek, ale v mojom pripade sa to 100% vyplatilo a robim to uz len takto.
vdaka. bal som sa ze moj MB P bude trpiet tym, ked ho napr. pocas hrania sa necham na nabijacke aj ked na kabli uz svieti na zeleno. teraz si ma ukludnil. mal som strach, lebo prave takto som na starom Delle zlikvidoval baterku za 4 mesiace...
Misco13
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Ma napadla taka otazka este, ked idem trebars spat a vypinam notebook, mam ho odpojit od zdroja? Vytiahnut z elektriky? Maval osm vo zvyku vypinat celu zastrcku ale uz to nerobim lebo mi router a modem na fibernet nesiel a tym padom nasim v obyvacke telka :) Ci proste ma byt na elektrike furt? Co je lepsie?
black evil
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa black evil »

Podľa mňa to máš jedno, ja ho nechávam v nabíjačke stále a čo ste písaly s tou kalibraciov, ja ju robim každe 2 tyždne.
Ja mám v notebooku malú batériu, hned po kúpení notebook vydržal (pri naj. záťaži) 2 a pol hodiny, mám ho viac ako pol roka a kapacita sa zmenšila ani nie o 10%.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

je to nb, nema/nemusi byt furt v elektrike,
ked si doma podla mna nie je dovod bežať na baterii, kludne ju vyber
black evil, ked nechavas nb stale v nabijacke tak mi povedz, na co tam nechavas tu bateriu?
black evil
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa black evil »

CheZteR napísal:je to nb, nema/nemusi byt furt v elektrike,
ked si doma podla mna nie je dovod bežať na baterii, kludne ju vyber
black evil, ked nechavas nb stale v nabijacke tak mi povedz, na co tam nechavas tu bateriu?
Nechcem ju poškodiť, no síce ju nechávam stále v nabíjačke no kalibráciu robím raz za 2 týždne a ja s notebookom aj cestujem, treba my ho občas do školy a tam som bez el. takže používam aj bateriu.
Dieg0
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dieg0 »

Neviem čo riešite.Nechcete aj pri vystúpení z auta vyberať baterku a brať si ju domov?
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

ak s tym autom tyzden nikde nepojdem - ano
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

p4ra napísal:Misco13, co sa tohto tyka, tak som o tom precital nespocetne vela clankov. Najdes x a y dovodov, preco to robit hentak a preco to robit takto. Ja som si pred rokom kupil MacBook Pro, a sam iste uznas, ze to nie je najlacnejsi notebook, tak som mal opravnene strach prave o baterku, aj vzhladom na to, ze tam vymena nie je bezne taka, ako to byva u normalnych notebookov. Tak som zacal citat a dospel som k tomu, co odporucili aj na oficialnych Apple strankach. Nie je ziadny problem, ak notebook nechas aj cely mesiac na nabijacke. Ale odporucaju raz mesacne urobit taku vec, ako je "kalibracia". Proste vytiahnes notebook a pracujes na nom v plnej zatazi, kym sa baterka nevybije. Potom ho nechas vypnuty a das ho nabit do plna. A potom mozes zase pouzivat a pracovat aj na nabijacke.

Dik, objednali sme do firmy nejake macbooky, takze tato info sa hodi.

// teraz pozeram, ze nove macbooky maju li-pol baterky.. nebude jej vadit, ked bude cely cas na nabijacke a sem tam ju nakalibrujem? Na apple KB sa spominaju len li-ion baterky.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Ciastocne bude, pretoze Li-polky sa maju skladovat pri nabiti okolo 60%. Baterky nabite na 100% pri dlhsom skladovani stracaju kapacitu. Takze je to podobne ako Li-ion, rozdiel je v tom, ze Li-ion maju tekuty elektrolyt a Li-pol tuhy.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Ja uz tomu applu nerozumiem http://www.apple.com/batteries/

Preco to volaju Lithium-ion polymer? Tak co su tam teda za baterky? Li-ion alebo li-pol, alebo je to to iste?
Napísať odpoveď