Survival,turistika a všetko okolo toho
Re: Survival,turistika a všetko okolo toho
nooo, pred rokom som chcel usetrit a v teple a bezvetri konca augustu v kosovskych a mecodskych horach mi to stacilo.
ale stavat ho tento rok na koci juna v pocas vychrice na hrebeni pohoria v strede Macedonska (a spat prvu noc bez hornej vrstvy, ktoru som nasiel na salasi o 2km dalej) mu dalo zabrat. festaky to len dorazili
uz viem, ze na veciach, ktore maju ochranit zdravie sa neoplati.
takze exitrek necham malej neteri, ked bude chciet o rok "kempovat" pri bytovke, ale pri pohlade na ceny nahradnych prutov si kupim nieco co aj nieco vydrzi...
ale stavat ho tento rok na koci juna v pocas vychrice na hrebeni pohoria v strede Macedonska (a spat prvu noc bez hornej vrstvy, ktoru som nasiel na salasi o 2km dalej) mu dalo zabrat. festaky to len dorazili
uz viem, ze na veciach, ktore maju ochranit zdravie sa neoplati.
takze exitrek necham malej neteri, ked bude chciet o rok "kempovat" pri bytovke, ale pri pohlade na ceny nahradnych prutov si kupim nieco co aj nieco vydrzi...
a co je take zle na exitreku? ja som tento rok chcel stan na festak a ten z exisportu mi teda celkom stacil
noo, len to, ze ja ho nepouzivam len na festaky, ale aj ako pribytok pocas expedicii v trochu zlozitejsich podmienkach ako je luka na festaku. a to uz tie pruty nevydrzali...
-
qwerty-xyz
kup lepsi a drahsi, ... klasicky expedicny, nejaky .... 
Survival,turistika a všetko okolo toho
Nooo tak, ale zase na expedicii stravim tyzden za rok, nechodim na 3 mesiace, preto by som chcel daky za rozumnu cenu. Dost ze mam predrazene svetlo a nabijacku a pouzivam to 10 dni v roku :-/
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
jackb - kukni na Jurka, rada Vandr. Cenovo sa dá zmestiť do cca 150e (v akcii aj menej). A máš istotu, že ti ten stan vydrží.
coldrain - exitrek je na fesťáky úplne dopohody. No do lesa by som ho nebral - pre serióznu búrku a vietor má nedostatočný vodný stĺpec a konštrukciu.
coldrain - exitrek je na fesťáky úplne dopohody. No do lesa by som ho nebral - pre serióznu búrku a vietor má nedostatočný vodný stĺpec a konštrukciu.
Používate nejaké repelenty? či stačí len nejaká moskytiera? Tak bežne len na niekoľko dňové výlety, spanie v stane a pod.
-
Stoporko
VIP
t-star: ak ti nevadí chémia, tak momentálne najúčinnejšie na trhu sú repelenty obsahujúce DEET. Potom fungujú aj prírodné, dajú sa vyrobiť aj doma (do alpy dáš zopár klinčekov - tých kuchynských, nie zo stavby
vylúhovať, až bude alpa hnedá).
Na spanie v stane nepotrebuješ ani repelent ani moskytieru, potrebuješ kvalitný stan, ktorý má všetky vetráky kryté sieťkou a otvárať vchod budeš len na chvíľu - keď ho budeš používať - vetrá sa cez moskytierou kryté vetráky, resp. ak máš na vchode moskytieru, tak tade. Potom máš pokojný spánok, do stanu je repelent hovadina.
Na šlapanie je moskytiera hlúposť taktiež, tam je najlepší repelent (handmade, kúpený...). Ak spíš pod celtou, tak tam sa už nad moskytierou dá uvažovať.
Sumár: moskytiera je na väčšinu prípadov hlúposť, kúp alebo vyrob si repelent a zatváraj stan.
Na spanie v stane nepotrebuješ ani repelent ani moskytieru, potrebuješ kvalitný stan, ktorý má všetky vetráky kryté sieťkou a otvárať vchod budeš len na chvíľu - keď ho budeš používať - vetrá sa cez moskytierou kryté vetráky, resp. ak máš na vchode moskytieru, tak tade. Potom máš pokojný spánok, do stanu je repelent hovadina.
Na šlapanie je moskytiera hlúposť taktiež, tam je najlepší repelent (handmade, kúpený...). Ak spíš pod celtou, tak tam sa už nad moskytierou dá uvažovať.
Sumár: moskytiera je na väčšinu prípadov hlúposť, kúp alebo vyrob si repelent a zatváraj stan.
Ako repelen odoporucam Pangamin, alebo nieco ine s obsahom pivovarskych kvasnic. Uziva sa po 12 tabliet denne (4x3) a ked sa vytvori dostatocna hladina, tak ti da bodavy hmyz pokoj. Komar na tebe pristane, ale ked ta "ovonia" uleti prec...
vcera sme boli na Sninskom kameni (Vihorlatske vrchy) - krasne pocasie nam poskytlo paradny vyhlad az na Tatry! 
(fotka ako dokaz
)
(fotka ako dokaz
noo tak som sa konecne rozhodol, ze sa teda obdarujem
spacak mi zatial udrel do oci tento: http://penzo-spacaky.cz/cyklo-k_10408/mikro-z_19390/
a stan: http://www.mall.sk/lahke-stany/hannah-blow
mate navrhy na lepsi pomer "cena-vykon"?
spacak mi zatial udrel do oci tento: http://penzo-spacaky.cz/cyklo-k_10408/mikro-z_19390/
a stan: http://www.mall.sk/lahke-stany/hannah-blow
mate navrhy na lepsi pomer "cena-vykon"?
-
Stoporko
VIP
jackb - všetko závisí od toho, na čo to potrebuješ. Ak budeš spať v tom stane na záhrade, tak je to OK, tak isto aj na fesťáky.
Všade inde by som stany Hannah nebral - prednedávnom si si sám kupoval stan a hľadal si o tom spústu info. Najlepší pomer cena/výkon/váha (váha je pritom dosť podstatná) vychádza český výrobca Jurek. Cenovo si niekde na 130e, kvalita spracovania je oproti Hannahu úplne inde, tak isto aj vodné stĺpce a kvalita materiálov (jurek dáva prakticky všade duralové tyčky...).
Ešte by stálo za to, kuknúť sa po stanoch od firmy Pinguin, no tie sú o čosi ťažšie a cenovo nevýhodnejšie. Na stany Coleman zabudni, sú to ťažké mrchy. Hovorím o bežnej turistickej triede, nie mikro stany a expedičné.
K spacáku: Ja mám Husky Magnum a som spokojný. Opäť - do akých podmienok to chceš? Rátaj, že vekom, ako vlákna "zplihnú," sa spacáku posunie spodný komfort (na extrém nemá význam vôbec pozerať) o cca 3-5° hore (do plusu). Pri tom, čo si linkoval, je spodný komfort 10°C, to je tak na teplé leto a spanie v budove. Samozrejme, v prvom rade závisí na tom, ako si otužilý. No ani otužilec nebude spať na jeseň v letnom spacáku, aj keď je v stane o čosi teplejšie ako keď sa spí pod holým nebom. Rátaj, že trojsezónny spacák (teda celoročný okrem tuhých zím) má spodný komfort cca -9 a nižšie. V lete nie je problém ho rozopnúť. Samozrejme, váhovo i rozmerovo si inde ako pri letných mikrocyklistických prdítkach. Potom je tu varianta, kúpiť perový spacák, ktorý aj trojsezónny má rozmery cyklistického spacáčiku. Ale tam fest bacha na dážď a veľkú vlhkosť!!!
Teda - ten stan isto NIE. Radšej Jurek, prípadne Pinguin alebo Rock Empire (predražení). A spacák závisí od použitia a podmienok kde v tom budeš spať a ako často.
Všade inde by som stany Hannah nebral - prednedávnom si si sám kupoval stan a hľadal si o tom spústu info. Najlepší pomer cena/výkon/váha (váha je pritom dosť podstatná) vychádza český výrobca Jurek. Cenovo si niekde na 130e, kvalita spracovania je oproti Hannahu úplne inde, tak isto aj vodné stĺpce a kvalita materiálov (jurek dáva prakticky všade duralové tyčky...).
Ešte by stálo za to, kuknúť sa po stanoch od firmy Pinguin, no tie sú o čosi ťažšie a cenovo nevýhodnejšie. Na stany Coleman zabudni, sú to ťažké mrchy. Hovorím o bežnej turistickej triede, nie mikro stany a expedičné.
K spacáku: Ja mám Husky Magnum a som spokojný. Opäť - do akých podmienok to chceš? Rátaj, že vekom, ako vlákna "zplihnú," sa spacáku posunie spodný komfort (na extrém nemá význam vôbec pozerať) o cca 3-5° hore (do plusu). Pri tom, čo si linkoval, je spodný komfort 10°C, to je tak na teplé leto a spanie v budove. Samozrejme, v prvom rade závisí na tom, ako si otužilý. No ani otužilec nebude spať na jeseň v letnom spacáku, aj keď je v stane o čosi teplejšie ako keď sa spí pod holým nebom. Rátaj, že trojsezónny spacák (teda celoročný okrem tuhých zím) má spodný komfort cca -9 a nižšie. V lete nie je problém ho rozopnúť. Samozrejme, váhovo i rozmerovo si inde ako pri letných mikrocyklistických prdítkach. Potom je tu varianta, kúpiť perový spacák, ktorý aj trojsezónny má rozmery cyklistického spacáčiku. Ale tam fest bacha na dážď a veľkú vlhkosť!!!
Teda - ten stan isto NIE. Radšej Jurek, prípadne Pinguin alebo Rock Empire (predražení). A spacák závisí od použitia a podmienok kde v tom budeš spať a ako často.
dobre, dobre. hladal som najlahsi, ale zase nahanat stan po macedonskej planine nechcem. dolezita je nizka hmotnost, lebo najvacsi dovod preco som nesiel na single vystupy bolo, ze sa mi jednoducho nechcelo vliect tazky stan a obrovsky spacak na ukor nevynutnej vody a jedla.
takze poda tvojich rad Jurek Vandr 1 bude the best.
spacak, ano primarne budova a festak, ale ako som pisal, koniec juna ukazal, ze na Balkane obcas padne teplota do rana na nulu a sliz z hmly na paperovy spacak nebude vhodny. a rovnako je vyhrava nizka hmotnost a zlozeny rozmer.
ten Husky Magnum nevyzera zle, len nie je kusok velky a tazky?
//autoeditácia príspevku (23 Dec 2011, 11:19)
Stoporko - aku alternativu za Husky Magnum by si mi poradil? u nas som ho nasiel za 75€ ale nie je dostupny, cesky husky ho ma za 50€, ale neposiela to k nam.
a dalsia vec, ake oblecenie - nohavice a vetrovku, by si mi poradil? vodeodolnost je samozrejme na prvom mieste
takze poda tvojich rad Jurek Vandr 1 bude the best.
spacak, ano primarne budova a festak, ale ako som pisal, koniec juna ukazal, ze na Balkane obcas padne teplota do rana na nulu a sliz z hmly na paperovy spacak nebude vhodny. a rovnako je vyhrava nizka hmotnost a zlozeny rozmer.
ten Husky Magnum nevyzera zle, len nie je kusok velky a tazky?
//autoeditácia príspevku (23 Dec 2011, 11:19)
Stoporko - aku alternativu za Husky Magnum by si mi poradil? u nas som ho nasiel za 75€ ale nie je dostupny, cesky husky ho ma za 50€, ale neposiela to k nam.
a dalsia vec, ake oblecenie - nohavice a vetrovku, by si mi poradil? vodeodolnost je samozrejme na prvom mieste
-
Stoporko
VIP
Sorry, že píšem až teraz.
V krátkosti: Magnum je super spacák za primeranú cenu. Ak chceš niečo "bombproof and everlasting" tak odporúčam spacák od Pinguin, plnený vláknom Polarguard 3D, cenovo okolo 100e a viac.
Nohavice a vetrovka - napr. kombo Pinguin Parker - bunda a Alpin - nohavice, je super a cenovo si spolu okolo 185 + 150e. Teraz nestíham, neskôr dopíšem viac.
V krátkosti: Magnum je super spacák za primeranú cenu. Ak chceš niečo "bombproof and everlasting" tak odporúčam spacák od Pinguin, plnený vláknom Polarguard 3D, cenovo okolo 100e a viac.
Nohavice a vetrovka - napr. kombo Pinguin Parker - bunda a Alpin - nohavice, je super a cenovo si spolu okolo 185 + 150e. Teraz nestíham, neskôr dopíšem viac.
cenou aj parametrami je pre mna super. narazil som len na cisto prakticky problem ako pisem vyssie: u nas v obchodoch nie je, ale jeho cena sa uvadza 75€. cesky husky eshop ho predava, za cenu okolo 50€, ALE neposielaho mimo CR. takze bud si najdem cloveka, ktory mi ho posle, alebo sa musim poobzerat po inom.Stoporko napísal:Sorry, že píšem až teraz.
a nieco za "ludovejsie" ceny? alebo to uz potom nie je tak kvalitne?Nohavice a vetrovka - napr. kombo Pinguin Parker - bunda a Alpin - nohavice, je super a cenovo si spolu okolo 185 + 150e. Teraz nestíham, neskôr dopíšem viac.
a neoplatilo by sa ti spravit si vylet k nasim ceskym bratom a cestou vyzdvihnut vak? ja som takto isiel uz do ciech kvoli niecomu a moc som neprerobil a pozrel som si brno
o mesiac skor by som aj vedel ze kym do toho Brna pojdem a ze to zase bude akcia na nezaplatenie, ale ta moznost uz nie je, ale ked budem mat po skuskach cas, tak si ten vylet asi naozaj urobim
-
Stoporko
VIP
jackb - k tomu magnumu: kukni sem, ja som bral odtiaľto http://www.huskysk.sk/spacak-outdoor-ma ... a-d96.html 
Pinguin Parker + Alpin - majú najlepší pomer cena a výkon. Napíš mi PM a môžme podebatovať o slušnej zľave v Ba v obchode, kde robím...
Prípadne, od iných firiem: Membránový softshell Tilak Latok a k tomu nohavice napr. Direct Alpine Badile? Nie sú celkom nepremokavé, no svoje si zastanú... stále máme na pamäti základné kritérium, čo si uviedol - nepremokavosť...
ak by si sa vydal cestou "premokavé odolné nohavice + v prípade dažďa nahodíš tenké nepremokavé nohavice navrch," tak odporúčam Pinguin Ranch (cca 80e) a na to niečo od Zaja...
Pinguin Parker + Alpin - majú najlepší pomer cena a výkon. Napíš mi PM a môžme podebatovať o slušnej zľave v Ba v obchode, kde robím...
Prípadne, od iných firiem: Membránový softshell Tilak Latok a k tomu nohavice napr. Direct Alpine Badile? Nie sú celkom nepremokavé, no svoje si zastanú... stále máme na pamäti základné kritérium, čo si uviedol - nepremokavosť...
ak by si sa vydal cestou "premokavé odolné nohavice + v prípade dažďa nahodíš tenké nepremokavé nohavice navrch," tak odporúčam Pinguin Ranch (cca 80e) a na to niečo od Zaja...
no ano, ano maju ho, len je rozdiel medzi hranicami 25€ ale asi inu moznost nemam...
na vodeodolne zvrsky dosetrim a potom sa ozvem.
dakujem velmi pekne za cenne rady
na vodeodolne zvrsky dosetrim a potom sa ozvem.
dakujem velmi pekne za cenne rady
-
audiotrack
VIP
ahoj, chcel by som si kúpiť trekový batoh na jedno (maximálne dvoj) dňové turistiky. Požadujem od neho hydrosystém, no tu je kameň úrazu. S integrovaným systémom na vodu som našiel iba camelbak a tuším pár modelov od nejakého iného neznámeho výrobcu. Takmer každý však má napísané, že je kompatibilný (asi všetky mammut, treksport, vaude...). To znamená, že do neho môžem použiť akýkoľvek systém? Lebo čo som ich pozeral na nete, tak je viacero výrobcov a lýšia sa dosť rozmermi. Vie mi teda niekto poradiť, aký vak by som mal kúpiť aby som potom nemal problém nájsť nejaký kompatibilný systém s mojim vakom?
Prípadne odporučiť konkrétny model? Požiadavky:
Hydrosystém (nemusí byť integrovaný, ale nech má samostatné vrecko a nech je naň pripravený)
Nepremokavý plášť (tiež nemusí byť súčasťou vaku, no aby ten vak nemal nejaké extraordinary rozmery a tvary, že potom žiaden plášť nenájdem)
Cena do tých 60€, čím menej tým lepšie
Bedrový a hrudný popruh
A keďže sa venujem horolezectvu, nemusí ísť čisto o trekový vak, ale môže byť aj lezecký (napríklad petzl bug / http://www.outdoor.sk/vyzbroj/batohy/bug.html / sa mi celkom pozdáva, o ktorom píšu že je vhodný aj na jednodňové turistiky)
Prípadne odporučiť konkrétny model? Požiadavky:
Hydrosystém (nemusí byť integrovaný, ale nech má samostatné vrecko a nech je naň pripravený)
Nepremokavý plášť (tiež nemusí byť súčasťou vaku, no aby ten vak nemal nejaké extraordinary rozmery a tvary, že potom žiaden plášť nenájdem)
Cena do tých 60€, čím menej tým lepšie
Bedrový a hrudný popruh
A keďže sa venujem horolezectvu, nemusí ísť čisto o trekový vak, ale môže byť aj lezecký (napríklad petzl bug / http://www.outdoor.sk/vyzbroj/batohy/bug.html / sa mi celkom pozdáva, o ktorom píšu že je vhodný aj na jednodňové turistiky)