Uplatnenie po ekonómii(?)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
badboy007
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Uplatnenie po ekonómii(?)

Príspevok od používateľa badboy007 »

Momentálne som na SŠ, na gymnáziu. A už by som sa mal rozhodovať na akú VŠ pôjdem. Rozmýšľam medzi ekonómiou a právom. Ale vôbec sa neviem rozhodnúť :? .
Aké je to po ukončení VŠ, nájdem si prácu hneď? Pýtam sa hlavne ľudí, kt. vyštudovalo ekonómiu alebo právo. A aká je obtiažnosť, právo vs. ekonómia?

//nevedel som, kde to zaradiť... do topicu"Aka vysoka skola ?"som to nezaradil, lebo presnú školu budem riešiť až potom.
RaiN
Zablokovaný
Zablokovaný

Re: Uplatnenie po ekonómii a práve(?)

Príspevok od používateľa RaiN »

Nevyštudoval som ani jedno z toho... No môj názor je taký, že právo je najťažšia škola aká je a ak máš nato, tak jednoznačne právo. Určite bude aj uplatnenie...
Študujem ekonomiku (SŠ) ni tiež to nie je najľahšie... hlavne, čo sa týka účtovníctva... Uplatnenie je aj tu dosť dobré... Môžeš byť manažér, riaditeľ etc... No neviem, poznám dosť veľa ľudí čo skončili v Tescu za pokladňou... :/
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

pravo vobec nie je tazka skola, ak ta bavi tak sa to nabiflit nie je problem, ak ta to nebavi budes tam trpiet...ekonomia podla mna to iste, akurat, treba trochu pohnut rozumom pri matematike, ale ako gymnazista by si nemal mat problem(tazka matika je na inych skolach, kde ju treba vyslovene pochopit, inac si v <>, na ekonomii staci vyslovene zakladna mozgova kapacita)

uplatnenie je uz horsie, ako pravnikov tak ekonomov kazdy rok chrlia skoly mrte, ak sa ktomu postavis s rozumom, budes sikovny a popri skole zozenies nejaku prax (napr v advokatskej kancelarii a pod) tak sa ti to jednoznacne ulahci, no urcite o teba nebude bitka, ale skor ty sa budes musiet bit o miesta, stym rataj uz teraz
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Ako bolo písané.. ak sa vieš bifliť a baví Ťa právo, choď na právo... ak sa bifliť nevieš a nemáš problém s matematikou... a ekonómia Ťa baví, choď na ekonómiu. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že gymnazisti na ekonomike mali len minimálne problémy s matematiku, ale trochu ťažšie im išli veci ako dane a účtovníctvo. Všetci z obchodných akadémií zase nemali problém s účtovníctvom a daňami, ale z matematiky prechádzali LTT. Avšak ekonómia sa netočí len okolo účtovníctva a daní.. ja mal z oboch predmetov po dve skúšky a zvládol som s odretými ušami... a odvtedy som v podstate k týmto dvom veciam nepričuchol.. ak dobre pamätám, ani na štátniciach nebola k týmto veciam otázka. A veci ako manažment, marketing sú celkom v pohode... samozrejme všetko závisí od konkrétneho odboru.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

RaiN napísal:Nevyštudoval som ani jedno z toho... No môj názor je taký, že právo je najťažšia škola aká je a ak máš nato, tak jednoznačne právo. Určite bude aj uplatnenie...
Študujem ekonomiku (SŠ) ni tiež to nie je najľahšie... hlavne, čo sa týka účtovníctva... Uplatnenie je aj tu dosť dobré... Môžeš byť manažér, riaditeľ etc... No neviem, poznám dosť veľa ľudí čo skončili v Tescu za pokladňou... :/
pravo praveze nieje vobec tazka skola a patri skor k tym lahsim ,taka FEI alebo FIT v bratislave ju zlozia hned ,v prave sa podla mna na dobrom mieste uplatnis len vtedy ak sa presadis uz pocas studia nejakymi vysledkami a celkovo u nas su dobre plateny asi len ti lepsi pravnici ,kazdopadne ani jednu ani druhu skolu nemam cize presne povedat neviem ...
RaiN
Zablokovaný
Zablokovaný

Corp neviem... počul som, že pravo je najťažšia škola po medicíne, čo je na tom pravdy neviem...
V každom obore sa človek uplatní jedine, ak sa vie presadiť. Inak má smolu...
Tak isto aj v druhom príde, môže ísť napr. podnikať, ale bude sa vedieť presadiť ? Takže je to hlavne o tom...
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Moja stredná škola bola zameraná takisto na ekonomiku, ale nemôžem povedať, že by to nejak pomohlo pri podnikaní. Darmo, škola ťa naučí len teóriu, ale od praxe je to niekedy na míle ďaleko.

A k tomu uplatneniu ako manažér alebo riaditeľ. Si robíš srandu? Manažér je v podstate hocikto, kto má pod sebou nejakých ľudí a na riaditeľa sa môžeš hrať jedine, ak si sám založíš napr. s.r.o. Na takýto post sa len tak nedostaneš.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

No právo určite nie je najťažšia škola po medicíne.

Inak ako tu bolo spomenuté - záleží primárne od tvojho prístupu, od tvojho záujmu, snahy, aktivitu. Ak budeš len prechádzať, tak sa ľahko môže stať to, že sa naplní vízia Tesca alebo podobnej ustanovizne.
RaiN
Zablokovaný
Zablokovaný

Pinco tak to nemáš celkom pravdu... Prax sa v škole viac menej naučiť nedá... No vďaka tej teórii má veľké plus... Či chceš povedať, že môže ísť podnikať človek, ktorý nevie čo je ZI a o podvojnom účtovníctve ani nepočul ?

Nie nerobím si srandu... Samozrejme treba si uvedomiť rozdiel medzi manažérom a viac menej vedúci... Bol som na školení od Axi, kde boli 2ja manažéri a obaja museli mať ekonomické zameranie...
A čo sa týka riaditeľa... Povedal som, že sa tam hneď dostane ?

A o tom či je najťažšia, alebo nie som čítal aj na tomto fóre, že je tak teraz neviem :)

Ale sme už dosť OT svoj názor som povedal, viac sa k tomu nebudem vyjadrovať

// Jasné, že nepotrebuješ žiadnu školu, ale ako rýchlo začneš, tak rýchlo aj skončíš... A už vidím ako obyčajný živnostník, alebo človek ktorý práve nahrabal 5K eur za s.r.o si bude platiť účtovníka... :roll:
Prosím ťa prestaň tu plieskať somariny aspoň okí ? Aj keď to nemá nijaké obmedzenie pustil by sa do toho iba blázon
Keď už, to zabili oni... tak povedali možno 100 ľudom, ktorí tam boli... Chceš sa teraz za nimi ísť hádať ?
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

pravo sa moze brat ako najtazsia jedine s velkou davkou humoru a recesie a to pisem ako student prava...kedysi sa tu niekde nachadzala nejaka statistika o narocnosti ukoncenia VS v druhom stupni studia(Mgr) sa na prvom mieste nachadzala medicina na druhom pravo, prisudil by som to jedine tomu, ze v skolach technickeho zamerania vyhodia vsetkych ktori na to nemaju vlohy este na bakalarskom stupni studia a teda na magistra postupuju len ti ktori to maju v sebe a teda uz je velky predpoklad, ze ak stym neseknu tak tu skolu dokoncia aj keby tanky padali lebo to maju proste v sebe, zatial co na prave by som povedal nie je moc problem ukoncit bakalara, avsak na magistrovi uz je relativne obrovske kvantum bilfovaciek a teda ten kto ku tomu nema vztah vyleti a preto moze zo statistickeho hladiska pravo posobit ako tazka skola, no koho to zaujima ten to da, no viem si predstavit, ze pre cloveka ktory k tomu nema vztah musi byt to nekonecne biflovanie peklo
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

RaiN napísal:Pinco tak to nemáš celkom pravdu... Prax sa v škole viac menej naučiť nedá... No vďaka tej teórii má veľké plus... Či chceš povedať, že môže ísť podnikať človek, ktorý nevie čo je ZI a o podvojnom účtovníctve ani nepočul ?

Nie nerobím si srandu... Samozrejme treba si uvedomiť rozdiel medzi manažérom a viac menej vedúci... Bol som na školení od Axi, kde boli 2ja manažéri a obaja museli mať ekonomické zameranie...
A čo sa týka riaditeľa... Povedal som, že sa tam hneď dostane ?

A o tom či je najťažšia, alebo nie som čítal aj na tomto fóre, že je tak teraz neviem :)

Ale sme už dosť OT svoj názor som povedal, viac sa k tomu nebudem vyjadrovať
Jasné, že môžeš podnikať aj bez akejkoľvek znalosti podvojného účtovníctva. Na to, aby si pochopil základ ti stačí sedliacky rozum a ostatné predsa nebudeš robiť sám, ale účtovník.

A tou Axou si to inak zabil. Na takých manažérov nemám slov.
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Pravo a najtazsia skola ... Oh my :smt065
Na Pravo ti staci dobra pamat, a aspon nejaka ochota sa pozret 24hodin pred zapoctom/skuskou do skript a materialov.
Studuje to par mojich znamych a zeby sa pretrhli to ani z daleka.

Samozrejme tak bude vyzerat aj ich buduce zamestnanie ... Na JuDr to 2/3 z nich nedotiahnu a ked hej tak nechcem vidiet tie sluzby ponuknute za presmyknutie sa dalej.

Ak chces studovat pravo, tak musis byt clovek ktoreho to bavi a rad sa "bavi" vytahovanim ludi z omylu a pod ...
Musis mat k tomu vztah.

Ono to plati vsade. Ked vystudujes skolu len pre titul tak sa mozes zaradit medzi filozofov, humanitarnych a socialnu pracu. Su to proste skoly, ktore chrlia obrovske mnozstvo nepouzitelnych ludi ...

K ekonomii ... Dnesny trh prace je strasne presyteny ekonomami. Je neuveritelne povrchne mysliet si ze ked budem Mgr. Ekonomie tak budem riaditel. A manazer je dnes ktokolvek. V byvalej praci sme mali strasne sympaticku upratovacku ktoru sme titulovali MPK ... Manazerka podlahovych krytin.

Musis vystudovat to v com si dobry ... Inac ti je cela vysoka zbytocna. Ak to nie je nic, tak to makaj zistit.
icefiresr
Addict
Addict

Príspevok od používateľa icefiresr »

Ekonomiu som dostudoval tento rok (druhy stupen). Bol som zamestnany 2 dni po statniciach. Ak vies jeden-dva svetove jazyky a mas vystudovanu ekonomiu, dvere mas v sucasnosti otvorene na vela miestach. To ale nemozem povedat o prave, ktore dostudovalo so mnou 6 znamych. 1 sa zamestnal po znamosti v tatko-firme, jeden robi predavaca a 4 su nezamestnani. Nevidim zmysel studia prava, pokial ta to tam vyslovene netaha.

A este jeden detail: mam za sebou gympel a dane, ucto a podobne veci sme my gymnazisti davali o dost lepsie ako ludia z obchodnej, dokonca to hovorili profesori na skuskach.

Just my 2 cents.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

z mojich skusenosti (mam hromadu kamaratov na prave aj ekonomii), tak sa zamestnas v pohode, ak mas znamosti. ak nemas, musis makat a byt vynimocny. potom je velmi vysoka pravdepodobnost, ze si ta niekto vyhliadne.
PS: este na strednej skole, jeden z profakov povedal taku krasnu vetu, ze na zapade je obrovska hustota pravnikov aj ekonomov na kilometer stvorcovy a pomaly tato tendencia sa presuva aj k nam
majko87
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa majko87 »

noo ja si tiez vobec nemyslim zeby pravo bola najtazsia skola, to skor ta technika je tazsia...a je urcite pravda ze pravnikov je vela a pokial nemas znamosti tak je tazke sa dobre uplatnit...no ale ak by ta to velm bavilo tak potom treba zamakat a skoncit pravo s cervenym diplom na takej Karlovej univerzite napriklad a potom budes mat dvere vsade otvorene :D moj nazor...
ekonomia neviem...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

majko: to je velmi individualne, ja som napriklad techniku zvladol normalne, aj ked boli nejake problemy, ale dalo sa to. Zaroven rovno hovorim, ze pravo by som nezvladol, pretoze v dlhych pouckach sa snazim hladat nejaku podstatu a takmer nic nedokazem zopakovat 100%ne, to je vsak pri vyklade zakonov dolezite. Memorovanie od slova do slova mi nikdy neslo a akurat na prave je to jedna z veci, ktore treba vediet.
Proste je to o tom, ci ma niekto blizsie k matematike alebo k memorovaniu kvant textu :)
majko87
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa majko87 »

GothaR: mas pravdu...je to samozrejme individualne a je tazke to porovnavat, len z mojho pohladu je na vyske narocnejsia napriklad taka fyzika kedze sa ti nestaci nejaky text len naucit ale hlavne to pochopit, vediet logicky uvazovat atd atd...
a zas na takom prave nie je tolko veci na pochopenie a nepokladam ucenie sa spamati za nejake kriterium narocnosti....
samozrejme ako pre koho :) osobne nestudujem ani jedno z toho a toto je len moj nazor...urcite tym nechcem povedat ze pravo je lahka skola

inak reagoval som hlavne na RaiN -a:
že právo je najťažšia škola aká je
Anem
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Anem »

Právnikov a ekonómov je ako hadov. Pokiaľ nie si nejaký riadny makač a už dlhšie sa o job s takouto tématikou nezaujímaš / nemáš v takýchto joboch známych tak by som to veľmi neodporúčal... To o tých známych platí pri mnohých profesiách ale u práva to platí dvojnásobne. Advokátskych kancelárií je milión a štátna správa je preplnená a zarodinkovaná (notári, prokurátori..)

GothaR:
Proste je to o tom, ci ma niekto blizsie k matematike alebo k memorovaniu kvant textu
Problém je keď memorovanie textu nie je mojou silnou stránkou a matematike sa snažím vyhýbať. :D
twardykamen
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa twardykamen »

uplatnenie s ekonomiou nie je az take bezproblemove.mozno v Ba.Priatelka vystudovala ekonomiu (zamestnana sice je ale stoji to za ***)vyberat si nevyberala a aj teraz by velmi rada zmenila job avsak nemoze pretoze niet kam.jej byv.spoluziacky na tom tiez nie su najlepsie.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Čo keby som to zjednodušil ? V podstate je jedno čo študujete, ide o to, ako to študujte a čo preto robíte (napr. štúdium aj mimo školskému rámca, teda vlastný záujem).

Dovolím si tvrdiť, že ak niekto študuje niečo, čo ho baví, študujte to poctivo a robí nadprácu v tom zmysle, ktorý tu bol x-krát spomínaný, tak sa zamestná a to v obore. Samozrejme treba dodať aj to, že pri niektorých oboroch to môže byť percentuálne o niečo ľahšie/ťažšie vzhľadom na nejaký súčasný kapacitný alebo aktuálny záujem, ale pointa je rovnaká.
Napísať odpoveď