Uplatnenie po ekonómii(?)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Uplatnenie po ekonómii a práve(?)

Príspevok od používateľa begbeee »

No podľa tohto roku uverejnenej tabuľky uplatnenia absolventov v SME.sk - nech si googli, kto chce, bola viackrát postnutá aj tu - vôbec najhoršie vyšiel ekonomický smer. Absolútne najhoršie uplatnenie.
badboy007
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Re: Uplatnenie po ekonómii a práve(?)

Príspevok od používateľa badboy007 »

Prepáčte, že reagujem až tak neskoro, ale ako som nemal čas tak som úplne zabudol na túto tému..

Už som viac-menej rozhodnutý pre ekonomiu :) .
icefiresr napísal:Ekonomiu som dostudoval tento rok (druhy stupen). Bol som zamestnany 2 dni po statniciach. Ak vies jeden-dva svetove jazyky a mas vystudovanu ekonomiu, dvere mas v sucasnosti otvorene na vela miestach. To ale nemozem povedat o prave, ktore dostudovalo so mnou 6 znamych. 1 sa zamestnal po znamosti v tatko-firme, jeden robi predavaca a 4 su nezamestnani. Nevidim zmysel studia prava, pokial ta to tam vyslovene netaha.

A este jeden detail: mam za sebou gympel a dane, ucto a podobne veci sme my gymnazisti davali o dost lepsie ako ludia z obchodnej, dokonca to hovorili profesori na skuskach.

Just my 2 cents.
Kde si sa zamestnal a na akej pozícii? A ak sa smiem opýtať ako si finančne ohodnotený?

Od toho práva som už upustil. To memorovanie by ma asi veľmi nebavilo. Navyše ide mi dobre anglina a nemina. V matike zase veľmi nevynikám, ale celkovo ma trošku baví. A necítim k nej odpor ako k chémii alebo fyzike.

Ako je to s vysokou školou, kde je najlepšia na ekonómiu? Dá sa získať prax popri škole?
A náročnosť ekonómie? Od 1-10, pričom 10 je medicína..
Penguin
Star
Star

Re: Uplatnenie po ekonómii(?)

Príspevok od používateľa Penguin »

Mna by zas zaujímalo na akú vysokú školu chodili tí štyria nezamestnaný právnici. Pretože sa mi nechce veriť že by sa nedokázali zamestnať ako nejakí koncipienti.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Penguin napísal:Mna by zas zaujímalo na akú vysokú školu chodili tí štyria nezamestnaný právnici. Pretože sa mi nechce veriť že by sa nedokázali zamestnať ako nejakí koncipienti.
Bah, ja poznám právničku čo už 2 roky predáva v drogérii a záhradnú architektku, ktorá sedí za pokladňou. Life ain't easy, bro.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Presne tak, právnikov sú mraky, takže každý advokát si môže vyberať z milióna uchádzačov na pozíciu koncipienta. Čo z toho vyplýva? Tí ostatní nepracujú vo svojom obore.
badboy007
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Markoff
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Markoff »

no ja studujem ekonomiu na sukromnej VŠ a tu narocnost by som hodnotil asi na 1 :D som v druhom rocniku a zatial som musel len 1 skušku opakovat aj to len preto ze som mal cas na naucenie iba 1 den. Na verejných školach to bude asi tahsie, ale určite lahsie ako na prave/medicine.
Inak mne tiez ide dobre anglina/nemina a trochu matika co je idealna kombinacia pre ekonomiu/manazment kedze tam potrebujes jazyky.
Prax sa samozrejme dá ziskat, u nas to je tak ze mozes mat prax aj namiesto nejakeho predmetu, ale podnik v ktorom budes praxovat si vacsinou musis zohnat sam a napln praxe musi suvisiet s tvojim oborom.
badboy007
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Markoff, kde konkrétne chodíš? Ináč nemali by byť súkromne školy ťažšie ako štátne? Ako to vidíš s pracovnými príležitosťami po skončení štúdia?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Súkromné školy ťažšie ako štátne. Na Slovensku teda určite :lol:
Markoff
Light Professional
Light Professional

Ja chodim na ISMPO. V nejakom prieskume o zamestnanosti absolventov dopadla tato skola katastrofalne na poslednom mieste, ale to je dane aj tym ze nema inzinierske ani doktorantske studium :smt081
master23
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa master23 »

podla mna je to blbost, ze je velka nezamestnanost medzi absolventami eko. smerov. ked si zoberieme, FM UK ma dost nizku nezamestnanost, taktiez EUBA, a v CR ma VSE snad najnizsiu nezamestnanost (tusim nejak v top 3).

ja si myslim, ze treba rozlisovat absolventa ekonomie a ekonomickeho smeru. predsa absolvent ekonomie je ten, ktory studoval cisto odbor ekonomia (ekonomicka teoria). podla mojho nazoru ma taky clovek urcite horsie uplatnenie ako absolvent financii, ucta, dani, bankovnictva atd.

a este dodam, ze skoli ako EUBA a VSE by sa mali premenovat na business skoly, tak ako to aj byva vacsinou v zahranici.
badboy007
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

master23, myslíš že je tam tak veľký rozdiel medzi ekonomickými smermi a ekonómiou? A podľa teba, aký smer je najlepšie vyštudovať aby som sa dobre uplatnil??

Aká je na Slovensku top vysoká na ekonómiu?

Tá VSE v českú je na vyššej úrovni ako sú u nás školy? Je to tam o moc ťažšie ako ú nás? A čo sa týka nákladov na školu, ubytovanie, stravu-je to nákladnejšie?
master23
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa master23 »

neviem ci so to zrovna dobre nazval, ze ekonomicke smery (snad ano), ale mam na mysli tie vyssie spomenute obori.
A podla mna je urcite lepsie studovat tie prave spomenute obori ako cistu ekonomiu (ekonomicku teoriu), teda pokial nechces byt nejaky ekonom co bude pisat clanky, robit nejakeho poradcu pre politika atd. ale asi existuju aj ine moznosti ako tieto dve.

na Slovensku neviem aka je kedze som tam neni, ale ja osobne som mal prihlasku na FM UK, ale ak chces ekonomie tak ta je tusim na FSV UK, a asi aj NF EUBA.

tak snad je VSE lepsia ako slovenske, inac by som tu bol zbytocne :) skola sa urcite nemoze porovnavat so zapadnymi skolami, ale myslim, ze na nase pomery je dobra a urcite lepsia volba ako slovenske. absolventi maju pomerne vysoke platy (bol teraz nejaky prieskum UKacky a podla nej maju VSE absolventi najviac z ceskych skol) a je nizka nezamestnanost.

narocnost nedokazem porovnavat, lebo som nestudoval na SK. ale moj odbor neni narocny, vseobecne sa vravi, ze je tazsia fakulta financii a ucetnictvi,
a z nej je asi aj najlepsie uplatnenie.

naklady: 100 EUR intrak, ostatne naklady ma kazdy rozdielne (zalezi kde sa clovek stravuje atd.)

a je tu tiez niekto z VSE, tak snad da tiez svoj nazor ohladom skoly :)
M4jk1:-)
Professional
Professional

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

ekonomiu studovat je najvacsia kktina aka moze byt a dovodov je mnoho.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Napríklad?

Osobne si myslím, že existujú omnoho horšie humanitné obory, ktoré nemá absolútny zmysel študovať.
Prioritas
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Prioritas »

každy odbor ma zmysel študovať ak si v nom nadpriemer a nerobiš to len preto aby bol čim skor titul...
badboy007
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

M4jk1:-) napísal:ekonomiu studovat je najvacsia kktina aka moze byt a dovodov je mnoho.
Keď ti to ide a baví ťa to, tak prečo nie :smt006 !

Master23, s akým odborom sa dá najlepšie uplatniť :) ? Myslíš že finančníctvo? Sú tieto údaje reálne: http://naseplaty.sk/prehlad-platov/ekon ... ictvo.html ? Máš popri škole prax?
M4jk1:-)
Professional
Professional

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

trhovy mechanizmus, kapitalizmus(ak sa to vobec tak da nazvat) je na pokraji zrutenia. Na slovensku mame 6 alebo kolko komercnych bank, kde nevytvaraju ziaden produkt ale len ziju z obycajnych ludi, ktori su finacnimi otrokmi v podobe uverov, splatok, hypotek, poziciek a neviem coho. Ekonomia nie je ziadna veda ako fyzika, chemia etc. Je to proste suhrn "poznatkov" podla ktorych sa momentalna spolocnost riadi. Ekonomovia nevytvaraju ziaden produkt len sleduju chod trhov, burz, bank a otravuju ludi ako usmernit svoje uspory. A tie bajky co sa tam ucite aj tak o 10 rokov nebudu mat vyznam. Mal som teraz v zimnom semestri ekonomiu a uz nechcem mat nic spolocne s takou pi*ov***. :D
Anem
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Anem »

Asi ti ten semester udrel na mozog. Tu sa chlapec pýta aké má uplatnenie a nie na filozofovanie, na to tu máš Politiku alebo čo. Ja som chodil na strednú obchodnú, a vedel som ,že ma to v živote určite živiť nebude pretože ma to nebavilo. Určite sú z hladiska uplatnenia oveľa väčšie "ko****ny" ako sociológia a politológia alebo čo. A keď tu už hovoríš o zrútení nejakého systému, tak môžem povedať ,že študovať IT je pi***ina pretože po zrútení toho systému nebudú mať ľudia pomaly čo žrať a nie sa starať ešte do počítačov.
Markoff
Light Professional
Light Professional

zrutenie systemu kvoli nejakej malej krize? :D v 30-tych rokoch bola ovela vacsia kriza ktora vyvrcholila do 2. svetovej vojny a svet sa z toho spametal. Komunisti kydali na kapitalizmus celych 40 rokov a kde su teraz komunisti? Banky budu existovat pokial budu existovat peniaze a peniaze budu existovat pokial bude existovat obchod, teda pokial nechceme vymienat tovar za tovar, no a ked sa zruti obchod tak potom sa zruti, ako napisal Anem, aj vsetko ostatne
(sry za OT ale nemohol som nereagovat)

Edit: tomu co mi zvysil karmu (asi nechtiac) s komentom ze tato kriza je horsia ako ta v 30-tych rokoch: keby si zazil tú dobu asi by si inac rozpraval :roll: co by dali tí ludia keby mohli zit v nasej dobe kde mame strechu nad hlavou, plne stoly jedla, 12% nezamestnanost a nazyvame to krizou :lol:
Napísať odpoveď