omnidirectional vs directional wifi ant
omnidirectional vs directional wifi ant
Zdravím, taká otázočka - keď mám 10dBi všesmerovku a zachytený signál je povedzme len 20%, bude so smerovou 10dBi tiež intenzita zachyteného signálu len tých 20%, alebo viac?
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: omnidirectional vs directional wifi ant
Vsesmerova a smerova antena maju rozdielne vyzerovanie. Najdi si graf, kde to budes mat zobrazene, nieco taketo: http://www.dipol.sk/vnutorna_wlan_wi-fi ... A71290.htm
Zisk by mal byt vacsi v pripade smerovej anteny.
Zisk by mal byt vacsi v pripade smerovej anteny.
vyžarovanie mi je jasné ... 10dBi smerová anténa má udávaný zisk len v priamom smere pred ňou, podla charakteristiky ... a všesmerová teoreticky ten zisk 10dBi z hociktorého smeru? alebo je to len niečo ako súčet z viacerých smerov? ide mi o to, že keď mám teraz všesmerovku a zachytávam signál dosť slabo, či mi pomôže smerová s rovnakým ziskom, alebo či treba silnejšiu ... teória je jedna vec, ale čo prax? má niekto skúsenosť? je snáď jediná výhoda smerovej antény iba jej konštrukčná jednoduchosť oproti všesmerovým a potlačenie nežiadúcich bočných/zadných signálov resp rušenia?
-
hojko
Site Admin
Na aky bod sa chces pripajat, je to smerova, sektorova ci vsesmerova antena???
čím je podstatná táto otázka? ... ide o všesmerovú anténu
-
hojko
Site Admin
V sposobe vyzarovania.
lineárne vertikálne vyžarovanie, čomu by zodpovedala aj teoreticky myslená anténa na prípojnom bode
-
vendo
Guru
ano, smerova s rovnakym ziskom, ak bude dobre natocena bude mat lepsi prijem
davaj si inac pozor aj na polarizaciu
nakreslil som aj maly obrazok, mozno pomoze objasnit nieco (ospravedlnte kvalitu, som po tuhej noci)
ale ked sa tak pozeram nan, ten toho moc nevysvetli
davaj si inac pozor aj na polarizaciu
nakreslil som aj maly obrazok, mozno pomoze objasnit nieco (ospravedlnte kvalitu, som po tuhej noci)
ale ked sa tak pozeram nan, ten toho moc nevysvetli
ďakujem ... z toho obrázku je to jasné, aspoň mne, nakolko viem a je všeobecne známe u anténnej techniky, že zisk sa zvyšuje za cenu zmenšovania vyžarovacieho uhlu. aj bežná všesmerová anténa je zoskupením viacerých prvkov v sérii na spôsob franklinovho pola, čím sa tiež zmenšuje (v tomto prípade iba horizontálny) uhol vyžarovania. je teda dané, že všesmerová anténa čím je dlhšia, tým má väčší zisk, ale aj jej vyžarovanie zviera menší uhol nahor a nadol od vodorovnej osi. čo je ale podstatou otázky tohto vlákna mi stále nikto konkrétne nevysvetlil. z akého dôvodu je príjem 10dBi smerovej lepší než príjem 10dBi všesmerovej?
-
vendo
Guru
ale ved si si uz sam odpovedal, teda myslim
pre lepsie vysvetlenie pouzijem anteny ako vysielace (hodnot sa moc nechytajte uvadzam to ako priklady)
500mW antena vsesmerova, zaobstara pokrytie signalom s charakteristikou na vyssom obrazku pricom toto ziarenie je rozkadane do okolneho priestoru a teda pokryva okruh 1km
500mW smerova antena, vyzaruje len jednym smerom, jej vyzar char je celkom jednoducha a sustredena na urcity smer, a ziarenie neni rozptylene kade tade po vtakoch a pokryva jednym smerom dajme tomu 1.5km
zase obrazok
pre lepsie vysvetlenie pouzijem anteny ako vysielace (hodnot sa moc nechytajte uvadzam to ako priklady)
500mW antena vsesmerova, zaobstara pokrytie signalom s charakteristikou na vyssom obrazku pricom toto ziarenie je rozkadane do okolneho priestoru a teda pokryva okruh 1km
500mW smerova antena, vyzaruje len jednym smerom, jej vyzar char je celkom jednoducha a sustredena na urcity smer, a ziarenie neni rozptylene kade tade po vtakoch a pokryva jednym smerom dajme tomu 1.5km
zase obrazok
možno. ale aj tak mi nie je jasné, z akého dôvodu. veď aj tá smerová má predsa zisk rovnaký ako všesmerová, hoci len z jedného smeru. bavme sa o klientskej anténe.
-
vendo
Guru
vysvetlim ti to uplne genialne
zase na obrazku, z tohoto to pochopi snad kazdy
ide o to, ze ked rovnako napajas hadice (rovnako napajas prudom aj anteny, ci uz vysielacie ci prijimacie) a jedna ma tenulinky maly otvor tak to z neho pod danym tlakom bude striekat velmi daleko a presne (satelity) a ked tam das taky ten rozprasovac alebo viac vyvodov tak to z nich umerne pomalsie a slabsie potecie, ale zase do viac stran/ na vacsiu plochu
zase na obrazku, z tohoto to pochopi snad kazdy
ide o to, ze ked rovnako napajas hadice (rovnako napajas prudom aj anteny, ci uz vysielacie ci prijimacie) a jedna ma tenulinky maly otvor tak to z neho pod danym tlakom bude striekat velmi daleko a presne (satelity) a ked tam das taky ten rozprasovac alebo viac vyvodov tak to z nich umerne pomalsie a slabsie potecie, ale zase do viac stran/ na vacsiu plochu
v našom prípade to obávam sa nie je možné, pretože pri rovnakom výkone vysielača a rovnakom zisku antény, či už smerovej alebo všesmerovej, tie vyžiaria rovnaké množstvo vysokofrekvenčnej energie, len v inom vyžarovacom uhle resp do určitej oblasti. čiže som si práve asi aj odpovedal na podstatu otázky tejto témy. je to hop nebo trop. len s tým rozdielom, že všesmerovky sú konštrukčne náročnejšie na vyladenie a pochybujem že nejaká všesmerovka z zoxidovaného krivého drôtu a pochybne pokrútených cievok má reálne ten udávaný zisk, narozdiel od panelovej antény, ktorá obsahuje len hliníkovú protiváhu a na plošáku presne vyleptané prvky. tam imho naozaj nie je čo pokaziť a veril by som aj čiňanovi ... ale zase pozor na rozmery. technicky nie je možné aby mala anténka 18x18cm zisk 15dBi (Maxlink), keď anténa renomovaného výrobcu má pri rovnakom zisku antény podotýkam rovnakej konštrukcie rozmery až napríklad 19x24cm, či už Sano, Cyberbajt, alebo ďalší.
ešte dodám, aby bolo jasné ... úzka hadica dostrelí ďalej než hrubá alebo s viac otvormi do strán a pritom vytlačí rovnaké množstvo vody ... ale u antén je to inak. čím väčší zisk, tým sa výstupný výkon zvyšuje. preto je potrebná regulácia výkonu pre udržanie WiFi v norme 20dBm, tj 100mW. pri 20dBm a velkej anténe to už bude totiž ovela viac ako 100mW ... rovnaký tlak vody (aka výkon do antény) to nespraví. nedá sa to porovnávať.
//autoeditácia príspevku (01 Jan 2012, 23:21)
ale blbosť ... to by bolo perpetum mobile ... mali by sme to porovnávať asi takto: VF vyžiarený výkon = tlak vody ... no zase som sa niekde stratil. čiže plus mínus je aj to s tou vodou správne a beriem späť svoje predošlé tvrdenie o neporovnatelnosti. idem objednať 16dBi CyberBajt LineEter a hodím to už za hlavu. každopádne stále som otvorený ďalším vysvetleniam
ešte dodám, aby bolo jasné ... úzka hadica dostrelí ďalej než hrubá alebo s viac otvormi do strán a pritom vytlačí rovnaké množstvo vody ... ale u antén je to inak. čím väčší zisk, tým sa výstupný výkon zvyšuje. preto je potrebná regulácia výkonu pre udržanie WiFi v norme 20dBm, tj 100mW. pri 20dBm a velkej anténe to už bude totiž ovela viac ako 100mW ... rovnaký tlak vody (aka výkon do antény) to nespraví. nedá sa to porovnávať.
//autoeditácia príspevku (01 Jan 2012, 23:21)
ale blbosť ... to by bolo perpetum mobile ... mali by sme to porovnávať asi takto: VF vyžiarený výkon = tlak vody ... no zase som sa niekde stratil. čiže plus mínus je aj to s tou vodou správne a beriem späť svoje predošlé tvrdenie o neporovnatelnosti. idem objednať 16dBi CyberBajt LineEter a hodím to už za hlavu. každopádne stále som otvorený ďalším vysvetleniam
-
vendo
Guru
ja vobec neviem naco sa potom vobec pytas........
na ked sa nesnazis chapat jednoduche priklady precitaj si to tu
http://en.wikipedia.org/wiki/Directivity
http://en.wikipedia.org/wiki/Directional_antenna
http://en.wikipedia.org/wiki/Dipole_antenna
http://en.wikipedia.org/wiki/Antenna_gain
a este raz to napisem ako pre debilov, ked sustredis el. vyzarovanie na jeden smer bude vyssie ako ked ho vypustits vsetkymi smermi
zisk pre takyto priklad nemusis ani uvazovat
na ked sa nesnazis chapat jednoduche priklady precitaj si to tu
http://en.wikipedia.org/wiki/Directivity
http://en.wikipedia.org/wiki/Directional_antenna
http://en.wikipedia.org/wiki/Dipole_antenna
http://en.wikipedia.org/wiki/Antenna_gain
a este raz to napisem ako pre debilov, ked sustredis el. vyzarovanie na jeden smer bude vyssie ako ked ho vypustits vsetkymi smermi
zisk pre takyto priklad nemusis ani uvazovat
ak to porovnáme so svetlom ... predstav si 10 žiaroviek v kruhu (akože 10dBi u antény vyžarujúcich von, navôkol ... a jednu (akože 1dBi) s reflektorom o rozmeroch plochy 10tich žiaroviek, ale smerujúci do jednej strany. stále je to 10dBi vs 10dBi. jediný rozdiel je ten, že tá smerovaná dožiari ďalej. ale aj zachytí svetlo z väčšej dialky.
lenže to tiež nebude správne. možno u sektoroviek a paraboly. ale konštrukčne všesmerovky a panelovky si môžeme predstaviť jednoznačne iba tak ako 10 žiaroviek nad sebou, vyžarujúcich von, navôkol ... a smerovú ako 10 žiaroviek na jednej ploche smerujúcich do jednej strany. stále je to 10dBi vs 10dBi, ale protiváha panelovky plní čiastočne funkciu paraboly, nie však s takou účinnosťou. takže verdikt:
smerová anténa zachytí signál lepšie než všesmerová s rovnakým ziskom.
lenže to tiež nebude správne. možno u sektoroviek a paraboly. ale konštrukčne všesmerovky a panelovky si môžeme predstaviť jednoznačne iba tak ako 10 žiaroviek nad sebou, vyžarujúcich von, navôkol ... a smerovú ako 10 žiaroviek na jednej ploche smerujúcich do jednej strany. stále je to 10dBi vs 10dBi, ale protiváha panelovky plní čiastočne funkciu paraboly, nie však s takou účinnosťou. takže verdikt:
smerová anténa zachytí signál lepšie než všesmerová s rovnakým ziskom.
-
vendo
Guru
nie, ziarovkar moj mily
ty si predstav jednu ziarovku, vynechaj zisky zabudni na ne, bavime sa o niecom uplne inom zisk je nam tu na ko*ot
takze pre najlepsiu nazornost, zober si dve autoziarovky, jednu len tak pripoj na elektriku a zaves si ju doma na plafon
to mas vsesmerovu antenu ako vychytenu aj charakteristikou sa jej autoziarovka bude blizit
teraz tu druhu za rovnakych elektr. podmienok daj do svetla auta a hla, ktora ti dalej dosvieti pri rovnakom napajani?
a nie, anteny takto nefunguju, ale nechapem ako ti mam vysvetlit ze ............. ale sak to mas v tych odkazoch tak preco si ich neprecitas?
ty si predstav jednu ziarovku, vynechaj zisky zabudni na ne, bavime sa o niecom uplne inom zisk je nam tu na ko*ot
takze pre najlepsiu nazornost, zober si dve autoziarovky, jednu len tak pripoj na elektriku a zaves si ju doma na plafon
to mas vsesmerovu antenu ako vychytenu aj charakteristikou sa jej autoziarovka bude blizit
teraz tu druhu za rovnakych elektr. podmienok daj do svetla auta a hla, ktora ti dalej dosvieti pri rovnakom napajani?
a nie, anteny takto nefunguju, ale nechapem ako ti mam vysvetlit ze ............. ale sak to mas v tych odkazoch tak preco si ich neprecitas?
lenže v tomto prípade by podla teba mala byť všesmerová anténa len jeden vyžarovací prvok. jedna žiarovka. to ale nie je. všesmerovky majú v sérii ďalšie a ďalšie rovnaké prvky, aby dosiahli určitý zisk. a dosahujú ho potom z akéhokolvek smeru. to je to čo som písal. collinear antenna, franklin array, etc... čiže zase je to +- jedno či budem mať smerovú alebo všesmerovú anténu, zisk bude rovnaký. stále mi to vŕta hlavou, sem-tam si tu protirečím počas "rozmýšlania nahlas", ale stále mi tu ukazuješ len linky na niečo čo je mi známe. jeden dipól ako vyžarovací prvok a to samé + parabola ktorá zúži charakteristiku. tak ale panelovky ani všesmerovky nefungujú.
//autoeditácia príspevku (02 Jan 2012, 1:01)
jaaaj no už mi zaplo
tie prvky u všesmeroviek len zužujú horizontálny vyžarovací uhol, čiže predsalen je to len ako keby jedna žiarovka. a písal som to už na začiatku niekde, že čím je u všesmerovky väčší zisk, tým je vyžarovanie plytšie ...
ALE
tu máme grafy z TP-Linku ... prvý pre 8dBi všesmerovku, kde je jasne znázornený zisk 8dBi zo všetkých smerov ... a na druhom 9dBi panelovku, kde je tých 9dBi len z jedného smeru
tak kde je potom pravda? ako môže byť smerová lepšia, keď má rovnaký zisk ako všesmerová?
//autoeditácia príspevku (02 Jan 2012, 1:01)
jaaaj no už mi zaplo
tie prvky u všesmeroviek len zužujú horizontálny vyžarovací uhol, čiže predsalen je to len ako keby jedna žiarovka. a písal som to už na začiatku niekde, že čím je u všesmerovky väčší zisk, tým je vyžarovanie plytšie ...
ALE
tu máme grafy z TP-Linku ... prvý pre 8dBi všesmerovku, kde je jasne znázornený zisk 8dBi zo všetkých smerov ... a na druhom 9dBi panelovku, kde je tých 9dBi len z jedného smeru
tak kde je potom pravda? ako môže byť smerová lepšia, keď má rovnaký zisk ako všesmerová?
-
vendo
Guru
jezis, ty ako prvok o ktory ti tu ide udavas vykon alebo lepsie povedane dosah
nikde v obrazkoch ani zo zisku ani z porovnani zisku u rozdielnych anten nezistis dosah to su len vyzar charakteristiky ktore nemaju s dosahom NIC spolocne
ja uz fakt neviem, chces tu nejake detailne vzorce s milion velicinami ktore ani nepoznas aby si sa dopracoval k dosahu teoretickemu? fakt sa mi nechce otvarat knihy/zosit ked vsetko mas na NETE
hladaj studuj
nikde v obrazkoch ani zo zisku ani z porovnani zisku u rozdielnych anten nezistis dosah to su len vyzar charakteristiky ktore nemaju s dosahom NIC spolocne
ja uz fakt neviem, chces tu nejake detailne vzorce s milion velicinami ktore ani nepoznas aby si sa dopracoval k dosahu teoretickemu? fakt sa mi nechce otvarat knihy/zosit ked vsetko mas na NETE
hladaj studuj