Rozmery pneumatik

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Klemen
Medium Expert
Medium Expert

Rozmery pneumatik

Príspevok od používateľa Klemen »

Zdravim! Vcera sa mi postastilo dostat defekt na 2 gumy, obe mozem hodit do kontajnera (touto cestou by som chcel vyjadrit nekonecnu vdaku slovenskym cestarom) a potreboval by som pomoct s novymi. Moj dotaz je, ci mozem mat na prednej a zadnej naprave rozlicne rozmery? Jedna sa o to, ze 2 ktore ostali su 185/55/R15 a teraz sa rozhodujem, ci nove kupit take iste, alebo 195/50/R15. Medzi casom som zapisal nove rozmery do technicaku a prve su o 25€/ks lacnejsie a su skladom, zatial co pri druhych je este navyse dodacia lehota 5-7 pracovnych dni. Je vobec legalne pouzit gumy takto, alebo radsej priplatit a pockat? Za opdovede vdaka :)

PS: Pneuservisak mi povedal, ze pri stave slovenych ciest by nebolo zle porozmyslat aj o tom, ze by sa terajsie hlinikove disky predali aj s 2 ostavajucimi gumami a nove by sa kupili 14 s vyssim profilovym cislom, aby lepsie tlmili nerovnosti. O esteticku stranku mi nejde, len ci to nebude zbytocna namaha a strateny cas a vysledok 0b.
RATZINGER666
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Rozmery pneumatik

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

co mas za auto, aky nahon?

195/50/15 si nekupuj, je ich malo a su zbytocne drahe, sam ich mam...

ak si to rozsekol na ceste, da sa to riesit so spravou ciest a mas narok na preplatenie skody...
Klemen
Medium Expert
Medium Expert

Auto je Fiat Bravo 2000, predny nahon uz asi spominat ani nemusim :)

V technicaku mam zapisane:
175/65/R14, 185/60/R14
185/55/R15, 195/50/R15, 205/50/R15
No na aute boli 15tky disky, takze lacnejsie 14 asi vypadavaju z hry, a z ostatnych su sice najlacnejsie 195/50, no neviem, ci teda nebude robit problem, ak budu na jednej naprave 185/55 a na druhej 195/50.

Stalo sa to tak, ze som v noci padol do jamy, no verdikt privolanej policie je, ze rychlost a styl jazdy nebol prisposobene stavu vozovky. Pritom viem, ze rychlost bola cca 40km/h a ked sa spoza zakruty vynori trolejbus a nieje sa velmi kam vyhnut. Ak sa k tomu pripoji cesta, kde sa da miestami vybrat len mensi vymol... Ked si predstavim, ako dlho by mi auto stalo na dvore, kym by bol vyneseny verdikt, plus dokazne bremeno, ze sa nebolo kam vyhnut je na mne. Pri slovenskych uradoch by sa mi auto asi skor rozpadlo...
Vitaaa
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vitaaa »

ak sa jedna o zimne pneumatiky, vybral som na porovnanie pneumatiku Semperit speed-grip 2 ktoru povazujem za velmi slusny mainstream, sam ju pouzivam, ma za sebou cca 10000km a zatial nehlucna (vybral som ju aj na zaklade ze momentalne sa nachadza aspon v jednom e-shope na sklade v oboch rozmeroch)

http://pneumatiky.heureka.sk/semperit-s ... 5-r15-86h/ 2 kusy, celkove naklady 157e bez postovneho
http://pneumatiky.heureka.sk/semperit-s ... 0-r15-82h/ 2kusy, celkové náklady 140,14e bez postovneho

asi by som oželel tychto cca. 17eur navyse za problemy s kymkolvek (policia, poistovna) a isiel do tych 185/55R15. aj ked si myslim ze pokial mas oba rozmery zapisane... tak staggered tire setup neni vyslovene vo vyhlaske zakazany, kedze sa pouziva seriovo pri niektorych autach hlavne RWD. neviem aky vplyv to ma na jazdne vlastnosti pri FWD ale pri RWD ale vseobecne (ale nie absolutne) plati ze staggered setup pôsobí na auto viac nedotáčavo... to v akej miere zalezi uz od konkretneho auta. myslim ze ale to pri takomto malom rozdiele a na brave vobec nepocitis.

co sa tyka toho ze predas disky... uprimne, co mylsis, kolko za ne dostanes? kedze neviem v akom su stave nedovolim si ani tipnut ale vela to nebude. za tie peniaze musis kupit 14" disky a schopne pneumatiky rozmeru 175/65R14 50e jedna. dve pouzite pneumatiky ti nijak cenu nezdvihnu... to mozes dat len ako bonus ze si to niekto zobere.
Klemen
Medium Expert
Medium Expert

Vdaka. S tym predajom elektronov to bol len napad, co keby nahodou, ale ked som si pozeral ceny tak radsej ostanem na nich :)

Este dotaz, aky je rozdiel medzi tymito pneu? 185/55 R15 82 T a 185/55 R15 86 H XL? T a H je mi jasne, ale co je to oznacenie XL?
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

ze ma silnejsiu bočnicu ako zvyčajne
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Jungle »

Ako sa na Slovensku stavajú zelení k širším pneu, než sú v TP? Konkrétne ja by som mal mať 205/45 R17, ale tie sú zbytočne drahé a preto rozmýšľam o 215/45 R17...
Vitaaa
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vitaaa »

podla mna dolezitejsie je ako sa k tomu stavaju poistovne... to treba zistit. a tiez tí Polizei od nas za zapad.
Klemen
Medium Expert
Medium Expert

Ja by som daval len tie, ktore su zapisane v TP. Aj ked jazdis len na SVK a zeleni ti nebudu na ceste kontrolovat rozmer pneumatik a mozes dost dlho jazdit bez postihu, v pripade nehody poistovak vie, co ma kontrolovat a kde hladat dovody, aby ti nemuseli vyplatit ani cent
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Klemen napísal:v pripade nehody poistovak vie, co ma kontrolovat a kde hladat dovody, aby ti nemuseli vyplatit ani cent
Tak toto je dobrý point...
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

policajti ma kontrolovali uz 2x, vzdy bezpecnostna prehliadka a nikdy mi pneu nekontrolovali
co sa tyka poistovakov tak verim tomu ze sa najdu aj zakeraci :)
TheSearch
Expert
Expert

Príspevok od používateľa TheSearch »

whisper napísal:Tak toto je dobrý point...
Co sa tyka poistovaka a nehody tak ten to chodi vacsinou konzultovat s mechanikom ku ktoremu sa to auto doveze. Samozrejme to byvaju autorizovane servisi (vacsinou).
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

mna kontrolovali policajt milionkrat (dokonca aj dnes), ale nikdy na ziadnom aute nepozerali rozmery pneu... a to som nikdy nemal zapisane na ziadnom svojom a ani na sluzobnom...

s poistovakmi moze byt problem, to ano, ale co viem, tak zatial sa mi na to nikto nestazoval, ze by niekomu neuznali poistku kvoli rozmeru pneu... a to viem o niektorych pripadoch, kedy pneu neboli zapisane na 100%...

TheSearch: samozrejmostou nebyvaju autorizovane servisy ani nahodou, hoci by sa zdalo, ze kazdy pojde radsej tam, kde to spravia "kvalitnejsie" a "kvalifikovanejsie", opak byva pravdou... autorizaky iba v pripade novsich aut, zalezi od formy plnenia poistneho...
TheSearch
Expert
Expert

Príspevok od používateľa TheSearch »

RATZINGER666 napísal: TheSearch: samozrejmostou nebyvaju autorizovane servisy ani nahodou, hoci by sa zdalo, ze kazdy pojde radsej tam, kde to spravia "kvalitnejsie" a "kvalifikovanejsie", opak byva pravdou... autorizaky iba v pripade novsich aut, zalezi od formy plnenia poistneho...
No presne takto som to aj myslel len som sa nevedel aj vyjadrit a ani sa mi nechcelo tolko pisat.... dakujem za doplnenie.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

RATZINGER666: Pokial vsak ide o udalost vo forme tukesu, kde mas napriklad len prehnuty blatnik a vymenis ho, nastriekas do farby a nahodis spat, tak ako autorizak mi skor pride rozumnejsie to dat niekde do dielne, kde to rovnako objednaju, kvalitne nastriekaju (pokial su dobre referencie) a tak ci tak pouziju tabulkove ceny, ktore poistovna preplati s tym, ze vzdy sa da pri takejto dielni dohodnut, aby ti v tej cene este nieco spravili, pretoze to dokazu vykryt tym co dostanu od poistovne. Takze si zaroven mozes dat nastriekad hrdzave podbehy, vymenit capy a podobne...
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

hojko: ano, presne takto bol ten prispevok mysleny a presne toto je dovod na servis mimo autorizaku...
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Viete mi niekto objasniť, prečo je ten istý model pneu s nižším rýchlostným a hmotnostným indexom drahší, než s vyšším?

Príklad: 87V je drahší než 91Y a podobne - všetky značky, čo som pozeral tam mali cenový rozdiel, vždy cca 5-20 eur...
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

linky Ta poprosim...
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

kto mi tu hergot zmazal prispevok??

whisper: je to zaujimave, pravdepodobne pojde o starsie modely, o ktore nie je zaujem, preto je tam taka cena... Tebe to vsak vadit nema preco, ak zhanas pneu s nizsimi indexmi, este aj usetris :)
Napísať odpoveď