(ne)ekologicke

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: (ne)ekologicke

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

tak to by bolo uz skoro fajn :-D presiel by som aspon polku cesty domov napriklad a mohol by som na 5 hodin na kafe :-D :-D ... nabijanie baterie je proste limit - tankovanie je efektivnejsie :-)
Axelik.m
Star
Star

Príspevok od používateľa Axelik.m »

alebo nam natahnu kable jak na elektricku a budes nabijat zajazdy xD
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Elektromobil je slepá vetva, IMO je to už jasné. Však a tie batérie, to sú všetko ťažké kovy...kdežto horením vodíka vzniká voda, nie?
Vodík je správny smer, len treba vymyslieť ako ho vyrobiť veľa a lacno.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

No tiez to nie je take jednoduche, pri premene vodika na elektrinu su potrebne elektrody zo vzacnych kovov a tych je dost malo. Niekde som cital/videl tvrdenie, ze ludstvo za celu svoju existenciu vytazilo tychto kovov menej ako by bolo potrebnych na kompletnu nahradu sucasnych aut vodikovymi.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja viem zas tak, že zatiaľ nevieme ekonomicky vyrobiť vodík, t.j. energia potrebná na jeho získanie >>> energia získaná jeho spaľovaním.
Ale tie elektródy, to je tiež zaujímavé.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Mek napísal:Na druhej strane, jedna kamaratka videla, ako prisli smetiari a vsetky tieto kontajnery vysypali do jedneho auta. Vraj odvtedy odpad netriedi. Snazil som sa ju presvedcit o opaku, no marne...
Ja som to tiež videl na vlastné oči. Sklo, papier, bio, komunálny odpad sypali spolu dokopy do auta. Naposledy asi pred mesiacom som si to všimol.
Údajne to znova trieda na TEZASe, čo je na tom pravdy neviem. Separácia by mala byť výchova ľudí na časy, keď to už budú musieť sami triediť.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Preklepol som ich stránku, vyzerá, že triedia, no ale ruku do ohňa by som za to nedal, pretože ak to raz majú roztriedené, tak si robia zbytočné náklady. Na druhej strane možno trojnásobný zber by ich vyšiel drahšie... Netuším.
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

GothaR napísal:Ano, o lenivych smetiaroch som pocul aj ja v suvislosti s tym, ze triedeny odpad sa pozbiera, ale nakoniec sa aj tak spali spolu s ostatnym, ale neviem co je na tom pravdy.
Ja som videla parkrat v TV reportaze alebo dokumenty, kde ukazovali ludi pri beziacom pase, na ktorom bol odpad a oni to este pretriedovali. Neviem, ci to vsade tak funguje, ale nieco na tom bude. Okrem toho papier je skoda palit, kedze sa na recyklovat a sklo a kov nehoria.
Ja teda poctivo triedim.
Gothar
Moderátor
Moderátor

O tom pretriedovani viem, ale myslel som si, ze sa triedia iba jednotlive kategorie. Napriklad plasty na priesvitne, farebne a dalsie, to iste pri skle ak nema oddelene kontajnery, atd.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Taktiez odpad triedim. Platsy, papier a ostatok.
Inak s tym pasom je pravda. Tu mas take video na stranke: http://www.edcodisposal.com/video.html
Ale ci to tak funguje tazko povedat.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Asi funguje, pretoze stale sa najde kopec 1d1otov, ktori nasypu do kontajnera na separovany zber komunalny odpad (staci, ze je kontajner odomknuty). Jak u hotentotov.
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

Myslím, že je zbytočné budovať novú infraštruktúru pre vodíkové autá a ďalšie veci, ktorých zavedenie by mohlo trvať desaťročia a ani nie je jasné, kde by sa získala energia na výrobu vodíka. Stavať ďalšie jadrové elektrárne, hoci aj novej generácie? Ľudia ich nemajú radi, hoci je to v súčasnosti jediná efektívna a relatívne čistá alternatíva v porovnaní s uhoľnými, vodnými a plynovými elektrárňami. Stačilo by prinútiť ľudí využívať hromadnú dopravu a tú viac rozvinúť.

Človek si pozrie dopravnú zápchu a vidí, že 90% áut je v podstate prázdnych. Ľudia sa vozia v 4-miestnych autách sami a potom aj partner si prípadne kúpi automobil a v ňom sa tiež vozí sám. A načo? V USA sa ľudia sťahujú z predmestí do centier, pretože sa im nechce platiť za stále drahší benzín a pretože z predmestia sa musia autom odviezť prakticky všade - do práce, na nákupy, do škôl, za kultúrou. V centre to majú všetko po ruke. U nás sa ľudia stále sťahujú na predmestia, pretože sa im páči mať záhradu rozmerov 2x2 metre v rade domov podľa katalógu. A potom sa samozrejme všade musia trepať autom, lebo nejaká drobná samoobsluha neuspokojí všetky ich potreby.

Keby niekto však dokázal prísť s komplexným urbanistickým plánom, ktorý by umožňoval dostupnosť všetkých potrieb pešo/bicyklom prípadne zopár vlakovými spojmi a obmedzilo by sa využitie automobilov až na nejaké zásobovanie a pod., tak by emisie z automobilov istotne klesli. A čiastočne by to riešilo aj obezitu. Bohužiaľ tu sa plánuje výstavba asi takým štýlom, že čo chce developer, to aj dostane. A auto je tiež vecou prestíže a statusu.

//begbee: áno, aj o tom píšem. Každé riešenie nakoniec stroskotá na ľudskej blbosti a malichernosti, časom všetko padne a budeme všetci žrať iba popol a repu pri sviečkach.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

U náš MHD nefunguje a rovnako 30 rokov by trvalo niektorých ľudí presvedčiť, že je to okey. Mnoho ľudí odchovaných na Slovensku sa MHD nikdy voziť nebude, lebo potrebujú ukázať, že "na to majú".
Sám som niekoľko rokov chodil 8 mesiacov do roka do práce na bicykli lebo som ju mal 4km po dobrej ceste. A viem ako sa na mňa ľudia dívali.
Gothar
Moderátor
Moderátor

MIRV: ale auta v sucasnosti s elektrinou nic nemaju, prevaznu cast elektriny spotrebuju budovy a prechodom na elektromobily by ta spotreba este stupla.
begbeee: suhlasim, uz som to davnejsie pisal v inej teme. V skratke: ked sme boli v Taliansku, tak tam bolo velmi vela bicyklov a v pohode na nich chodili aj ludia v oblekoch, u nas je to bohuzial nepredstavitelne.
Tiez bohuzial tu ide aj o uroven MHD, mam skusenost z Kosic a z Prahy - ak treba nieco povybavovat a urady nie su na jednom mieste, tak v Prahe si neviem predstavit chodenie autom a v KE zas MHD.
Pri primestskych linkach je to este horsie. Uz ked idu dvaja ludia autom, tak sa to financne oplati viac ako autobus a k tomu treba pripocitat usporu polovice casu len na ceste, ak treba vyuzit MHD tak je uspora casu aj penazi vyssia.
V tom vidim hlavny problem, ak chceme cistejsie ovzdusie v mestach, tak treba znizit cenu MHD hoc aj za cenu vyssich dotacii. Ja by som nemal problem chodit autobusom, ale co mam robit ked ma to proste vyjde vyrazne lacnejsie?
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

Gothar, veď to píšem. Elektromobily alebo vodíkový pohon by vyžadovali el. energiu (uvažujem, že vodík by sa vytváral napr. elektrolýzou alebo bohvie ako, keďže v súčasnosti sa priemyselný vodík vyrába z fosílnych palív, čo asi nie je príliš eko postup). Automobily el. energiu v súčasnosti nevyužívajú a všetko je už dávno vybudované, takže nie je nutné stavať dodatočnú infraštruktúru atď., jednoduchšie by bolo zefektívniť súčasné druhy dopravy - vo forme sprístupnenia hromadnej dopravy.
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Len jedna jediná otázka pre tu prítomných agitátorov verejnej dopravy....
Aby ste ju presadili vo väčšom merítku ako dnes obmedzili by ste nejakým zákonným spôsobom dopravu individuálnu????
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Neviem kam tým mieriš. Narážaš na "nútenie" ľudí používať verejnú dopravu?
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

begbee,
presne na to myslím....
Gothar
Moderátor
Moderátor

To nie, pisal som o dotaciach, takze by islo o znizenie cestovneho a pripadne zvysenie intervalov. V Ostrave mali bezplatnu MHD takmer rok, potom to zrusili kvoli nedostatku financii, co je podla mna skoda. Zaujimalo by ma vsak ci to malo nejaky dopad na uroven znecistenia ovzdusia v meste.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak myslím, že tade cesta nevedie, ale je jednoduché vymyslieť plán MHD tak, že sa stane výhodnejšou ako auto. Teda platí najmä pre väčšie mestá. Samozrejme, bez obmeny vozového parku je to len utópia.
Napísať odpoveď