SATA 2x RAID (čierne)
SATA 2x RAID (čierne)
Ako spravím aby som to mohol používať ako normálne SATA ?
-
uplink
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: SATA 2x RAID (čierne)
V Biose vypneš mód radiču z RAID, na AHCi, alebo SATA.
dik
a kde to v Biose najdem ?
a kde to v Biose najdem ?
-
uplink
VIP
Záleží akú máš dosku. Je to inde v EFI a inde v starých biosoch. Hodíš mi názov Tvojej dosky? Alebo druh biosu? [AMi, Award...]
-
uplink
VIP
Niečo takéto tam nájdi, ak máš SSD, alebo nejaký super disk, tak daj AHCi, ak základný tak SATA/iDE mode.
- Prílohy
-
- Aspire-4740G-BIOS-SATA-IDE-mode-large.jpg (25.68 KiB) 1180 zobrazení
-
- BIOS_integratedPeripherals.gif
- (80.64 KiB) 337 stiahnutí
idem pozrieť
//autoeditácia príspevku (05 Jan 2012, 15:26)
vyzerá to takto
a tak to aj bolo
a ak som na to zapojil mechaniku tak v biose ju neukázalo
a ani vo Win.
//autoeditácia príspevku (05 Jan 2012, 15:45)
ak osm dal aj SATA HDD tak tiež nejde
//autoeditácia príspevku (06 Jan 2012, 9:13)
ako to mám spraviť ?
lebo aj ked je SATA mode tak to nejde
//autoeditácia príspevku (05 Jan 2012, 15:26)
vyzerá to takto
a tak to aj bolo
a ak som na to zapojil mechaniku tak v biose ju neukázalo
a ani vo Win.
//autoeditácia príspevku (05 Jan 2012, 15:45)
ak osm dal aj SATA HDD tak tiež nejde
//autoeditácia príspevku (06 Jan 2012, 9:13)
ako to mám spraviť ?
lebo aj ked je SATA mode tak to nejde
-
vikko78
Medium Professional
tak skus najsť v biose, niekde v posledných položkách niečo ako Load default, alebo jednoducho vyresetuj bios a to buď jumperom na základovke, alebo vytiahnutím baterky zo základnej dosky...takto by sa ti mal bios hodiť do továrenských nastavení, kde určite nebol aktívny Raid mode, čiže každý hdd budeš používať jednolivo....teda ak ti ide o toto...
ale ja som nikdy RAID nenastavoval
a ani ujko (od neho som kupoval) a ako vidno taž SATA už bolo nastavené
ale skúsiť to môžem dať to do zak. nastavení
a ani ujko (od neho som kupoval) a ako vidno taž SATA už bolo nastavené
ale skúsiť to môžem dať to do zak. nastavení
Okrem tohoto problemu mas este jeden - jasne opisat tvoj problem. Veskera snaha napomocnych vysla myslim vnivoc, kedze len hadali kde moze byt problem, preto by ma vobec neprekvapilo, keby ti niektora z rad sposobila skor problem nez poskytla riesenie.
Podla manualu cierne odlisene konektory nie su vyhradne urcene k pouzitiu pre RAID, ale cervene su vyhradene konektory pre HDD, ktory chces prevadzkovat v IDE rezime. (Toto tvrdenie lahko dolozim tym, ze doska podporuje RAID5, kde su potrebne minimalne 3 disky, na co by 2 cierne konektory nestacili). Tj, vsetky z piatich portov su urcene zaroven aj pre raid.
To, ze ci v biose zvolis RAID mode, nema ziadny vplyv na zariadenia v portoch zapojene. Pri zapnuti modu RAID len zapnes moznost pouzit tieto porty pre raid, tj pri bootovani sa RAID inicializuje a mas moznost ho konfigurovat. Kludne tak so zapnutym modom raid, mozes mat v ktorychkolvek 2 portoch disky s RAID0 a v hociktorych dalsich ine sata zariadenie a nebude to problem - len to tretie SATA zariadenie nebude nakonfigurovane v RAID diskovom poli, ale ako samostatna jednotka.
Ci zvolis RAID/SATA/AHCI mode je tiez uplne jedno, ak to zvolis pred instalaciou Windows 7 (u HDD). Zmena po instalacii ma za pricinu, ze nenabootujes (system nema k tomu nainstalovany ovladac).
Nastavenie AHCI modu na Vistach/XP znemozni uz samotnu instalaciu (pokial nie je AHCI driver dodavany zvlast, na co sa akosi kasle). Pri instalacii XP je nutne pouzit cervene porty, aby si vedeli XPcka disk najst v IDE mode.
Laicke riesenie tvojho problemu sa da overit napriklad takto:
- nefunguje ti viac zariadeni prave v jednom konkretnom porte, ale v inom funguju bezproblemovo? Zrejme bude vadny port. Reklamuj dosku, alebo pouzi iny port.
- nefunguje ti to ktore zariadenie v ziadnom z portov, zatial co ine zariadenie funguje? Skontroluj napajanie toho nefunkcneho, alebo vymen napajaci/datovy kabel. Ked nepomoze, najskor bude chyba v tom zariadeni - reklamuj.
Este na zaver zopakujem - pri DVD mechanike je fuk, aky z modov je prednastaveny a ktory z portov je pouzity.
Podla manualu cierne odlisene konektory nie su vyhradne urcene k pouzitiu pre RAID, ale cervene su vyhradene konektory pre HDD, ktory chces prevadzkovat v IDE rezime. (Toto tvrdenie lahko dolozim tym, ze doska podporuje RAID5, kde su potrebne minimalne 3 disky, na co by 2 cierne konektory nestacili). Tj, vsetky z piatich portov su urcene zaroven aj pre raid.
To, ze ci v biose zvolis RAID mode, nema ziadny vplyv na zariadenia v portoch zapojene. Pri zapnuti modu RAID len zapnes moznost pouzit tieto porty pre raid, tj pri bootovani sa RAID inicializuje a mas moznost ho konfigurovat. Kludne tak so zapnutym modom raid, mozes mat v ktorychkolvek 2 portoch disky s RAID0 a v hociktorych dalsich ine sata zariadenie a nebude to problem - len to tretie SATA zariadenie nebude nakonfigurovane v RAID diskovom poli, ale ako samostatna jednotka.
Ci zvolis RAID/SATA/AHCI mode je tiez uplne jedno, ak to zvolis pred instalaciou Windows 7 (u HDD). Zmena po instalacii ma za pricinu, ze nenabootujes (system nema k tomu nainstalovany ovladac).
Nastavenie AHCI modu na Vistach/XP znemozni uz samotnu instalaciu (pokial nie je AHCI driver dodavany zvlast, na co sa akosi kasle). Pri instalacii XP je nutne pouzit cervene porty, aby si vedeli XPcka disk najst v IDE mode.
Laicke riesenie tvojho problemu sa da overit napriklad takto:
- nefunguje ti viac zariadeni prave v jednom konkretnom porte, ale v inom funguju bezproblemovo? Zrejme bude vadny port. Reklamuj dosku, alebo pouzi iny port.
- nefunguje ti to ktore zariadenie v ziadnom z portov, zatial co ine zariadenie funguje? Skontroluj napajanie toho nefunkcneho, alebo vymen napajaci/datovy kabel. Ked nepomoze, najskor bude chyba v tom zariadeni - reklamuj.
Este na zaver zopakujem - pri DVD mechanike je fuk, aky z modov je prednastaveny a ktory z portov je pouzity.
Dik za prehaľad
Problém je jednoduchý, ako som písal chcel tie čierne porty využívať normálne ako tie červené, podľa toho čo si písal tak by to malo ísť ale na zak. testov to o tom nesvečí, inač stále je zvolené to SATA.
Takže zapojil som na jeden z tých 2 portov HDD (nesšlo, myslím tak že vo Win som ho nevidel, ked som dal že "Tento počitač" a v Biose som ho tiež nevidel bolo tam len SATA 1,2,3)
Mechanika tiež nešla (myslím tak že ani v "Tento počitač" nebola a v Biose som tiež zmenu nezaznamenal)
Problém je jednoduchý, ako som písal chcel tie čierne porty využívať normálne ako tie červené, podľa toho čo si písal tak by to malo ísť ale na zak. testov to o tom nesvečí, inač stále je zvolené to SATA.
Takže zapojil som na jeden z tých 2 portov HDD (nesšlo, myslím tak že vo Win som ho nevidel, ked som dal že "Tento počitač" a v Biose som ho tiež nevidel bolo tam len SATA 1,2,3)
Mechanika tiež nešla (myslím tak že ani v "Tento počitač" nebola a v Biose som tiež zmenu nezaznamenal)
Takto - pri aktivovani SATA mode, je mozne vyuzivat prave len tie tri porty. Zvysne dva by mali pracovat iba v AHCI/RAID mode.
Ak to ale teraz zmenis, budes musiet reinstalovat OS (dufam, ze pouzivas Windows 7 - o to budes mat menej problemov pri reinstalacii v AHCI/RAID).
Pri aktivacii SATA mode, pracuju porty zaroven v IDE, a kedze chipset nedokaze prepnut 3 porty do takeho modu a 2 do ineho, tak su zvysne dva neaktivne.
Rataj este s tym, ze aktivacia RAID/AHCI o nieco malo predlzi bootovanie - ale to je v tomto pripade asi zanedbatelne.
Ak to ale teraz zmenis, budes musiet reinstalovat OS (dufam, ze pouzivas Windows 7 - o to budes mat menej problemov pri reinstalacii v AHCI/RAID).
Pri aktivacii SATA mode, pracuju porty zaroven v IDE, a kedze chipset nedokaze prepnut 3 porty do takeho modu a 2 do ineho, tak su zvysne dva neaktivne.
Rataj este s tym, ze aktivacia RAID/AHCI o nieco malo predlzi bootovanie - ale to je v tomto pripade asi zanedbatelne.
tak to je zanedbateľné
takže čo mám presne spraviť ?
takže čo mám presne spraviť ?
Pre skusku - prepni na AHCI mode, pozri do biosu, ci vidis spravne SATA1 - SATA5. Ak ano, polovica problemu je vyriesena.
Druha polovica spociva v reinstalacii systemu, pretoze po tejto zmene nenabootujes. A ked sa ti nechce, tak to mozes opat vratit na SATA Mode a tesit sa z 3 portov.
Druha polovica spociva v reinstalacii systemu, pretoze po tejto zmene nenabootujes. A ked sa ti nechce, tak to mozes opat vratit na SATA Mode a tesit sa z 3 portov.
Ok
tak to skusim
takže ak dám na to AHCI a bude tam SATA 4 a 5 tak to znamená že tam už v poho zapojim mechaniku či HDD ale bude treba na novo dať systém.
Chápem správne ?
//autoeditácia príspevku (12 Jan 2012, 17:56)
skúsil som a vyzerá to nejak tak:
PC nezapne, (ako do Win)
a po resete na to SATA mode PC chcel nejaké recovery
dal som cancel
a potom to už šlo
//autoeditácia príspevku (12 Jan 2012, 17:57)
//autoeditácia príspevku (12 Jan 2012, 17:59)
tak to skusim
takže ak dám na to AHCI a bude tam SATA 4 a 5 tak to znamená že tam už v poho zapojim mechaniku či HDD ale bude treba na novo dať systém.
Chápem správne ?
//autoeditácia príspevku (12 Jan 2012, 17:56)
skúsil som a vyzerá to nejak tak:
PC nezapne, (ako do Win)
a po resete na to SATA mode PC chcel nejaké recovery
dal som cancel
a potom to už šlo
//autoeditácia príspevku (12 Jan 2012, 17:57)
//autoeditácia príspevku (12 Jan 2012, 17:59)
Ked to mas na AHCI, tak ti povodny windows nenabootuje, treba reinstall (nema totiz ovladace zavedene pre AHCI). To je to, o com som ti uz raz pisal 
ok
a si si všimol že je tam 6 portov ?, to ako berie aj PATA/IDE port ?
a ak reinstalnem Win tak to na 100% pôjde ?
a si si všimol že je tam 6 portov ?, to ako berie aj PATA/IDE port ?
a ak reinstalnem Win tak to na 100% pôjde ?
Hm, fakt. Je mozne, ze radic je robeny na 6HDD, ale na dosku vyviedli iba styri (pripadne, nemas eSATA?)
A co sa reinstalacie tyka - nevidim dovod, preco by to nemalo ist. Prinajhorsom pri instalacii nebude vediet rozpoznat disky (aj ked myslim, ze W7 by mal), a bude potrebne loadnut ovladace (viac info mas v manuale)
A co sa reinstalacie tyka - nevidim dovod, preco by to nemalo ist. Prinajhorsom pri instalacii nebude vediet rozpoznat disky (aj ked myslim, ze W7 by mal), a bude potrebne loadnut ovladace (viac info mas v manuale)
tak manual k doske nemám 
a mám eSATA takže asi preto 6
takže mám teraz nastaviť to AHCI a dať bootovacie DVD a re-istall
ak to nepôjde tak potom v poho môžem dať to SATA mode a pôjde to kao predtým ?
//autoeditácia príspevku (15 Jan 2012, 10:41)
inač to len re-instalnem WIn s nastaveniami AHCI a sám si nainštaluje aj ovládače ?
lebo mi to pride divne prečo kvôli ovládačom preinštalovávať Win.
Prečo si ich nenainštaloval keď nebolo AHCI ?
a mám eSATA takže asi preto 6
takže mám teraz nastaviť to AHCI a dať bootovacie DVD a re-istall
ak to nepôjde tak potom v poho môžem dať to SATA mode a pôjde to kao predtým ?
//autoeditácia príspevku (15 Jan 2012, 10:41)
inač to len re-instalnem WIn s nastaveniami AHCI a sám si nainštaluje aj ovládače ?
lebo mi to pride divne prečo kvôli ovládačom preinštalovávať Win.
Prečo si ich nenainštaloval keď nebolo AHCI ?
Prax je najlepsia. Skus to tak, ako vravis, to ti da viac, ako citanie riadkov na forach
Daj potom vediet, ako si to nakoniec poriesil.