Vetranie skrine

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
110mat110
Light Professional
Light Professional

Vetranie skrine

Príspevok od používateľa 110mat110 »

Ahojte chalani. Presuvali sme v izbe nabytok a PC sa dostal do stredu izby. Z toho dovodu som na neho po asi roku nahodil bocnicu a PC sa zacal hriat. Kupil som 2 lacne 80mm fany Manhatan jeden dopredu jeden dozadu aby som vytvoril aspon ake take prudenie vzduchu. PC sa po par hodinach behu zacne hriat fan na CPU sa hra na vysavac a strasne huci. SpeedFan ukazuje 55-65°C na CPU. Dlho som hladal chybu kedze ked som dal ruku za bednu nebolo vobec citit ze fan nieco vyfukuje. Naozaj len minimum tepleho vzduchu. Ked dam ruku do PC k fanu je citit ako vzduch nasaje, ale nedokaze pretlacit cez mrezu a tak sa vacsina vzduchu vrati nazad. Predny funguje ako ma a citelne tlaci studeny vzduch dnu. Akonahlne dam dole bocnicu teploty sa ustalia, CPUfan zmlkne (uz ide len ako mixer :lol: ) a aj PC ide mierne sviznejsie (subjektivny nazor). Myslite ze je dobry napad otocit prudenie vzduchu zozadu dopredu? Koli hluku a prachu nechcem nechavat bednu otvorenu.

HDD ma tepoty okolo 30-40°C
GPU nema teplotne cidlo, ale je citelne tepla.
PC pravidelne kompletne rozoberiem a precistim
Nechcem do neho vela investovat, predsa len je to asi 8 rocny dedusko
V PC su uz len solty pre 70mm fany pod tymi na 80 a uz na MB nemam solty na fany (jedine jeden bocny)
//stale nechapem ako som to mohol napisat :D
Prílohy
06012012528.jpg
KoCi
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Vetranie skrine

Príspevok od používateľa KoCi »

by, aby, byľ, bystrý, Bystrica, Bytča, byť (existovať), nábytok, bývať, byt, bydlisko, príbytok, dobytok, kobyla, obyčaj, býk, bylina, bydlo (bývanie), dobyť (zmocniť sa), odbyt, byvol, bytosť, bývalý, úbytok, prebytok, zbytočný...

Otocenie prudenia vzduchu je kontraproduktivne. Teply vzduch stupa, studeny klesa (netreba pisat ktorym smerom dufam :)). Takze spodny predny ventilator by sa staral o odsavanie toho chladnejsieho vzduchu. U teba je najvacsi problem uplne zla skrina (predpokladam, ze rovnakej "znacky" ako zdroj) a zrejme aj stary zodraty chladic na CPU (ktory ktovieako odvadza z CPU teplo, kedze 8 rokov stara zasusena pasta nebude ktovieaky vodic)
110mat110
Light Professional
Light Professional

Ach jaj, prazdniny boli az velmi dlhe :roll:

Pasta je asi 3 mesiace stara, ako pisem snazim sa o neho starat aby prezil. Ak je bocnica dole slape to, vramci normy, tak ako ma. Problem je ked je bocnica nahodena a citelne sa PC prehrieva. Samozrejme viem ako to ma byt preto som vetranie ulozil ako je, ale neide to podla mojich predstav a dost sa bojim o grafiku ktora ma len aky taky pasiv a aj to otoceny dole hlavou takze vzduch z vetrakov cez neho nepreteka

//autoeditácia príspevku (07 Jan 2012, 12:30)
Este som dostal napad: myslite, ze by pomohlo keby obidva vetraky fukali smerom dnu?
j@ro
Star
Star

Príspevok od používateľa j@ro »

Kazda skrinka je riesena inak. Pri nasadeni bocnice sa kumuluje vo vnutri teply vzduch a tie 8mm fany to nezachrania a zbytocne davaju o sebe vediet. Mam novsie komponenty a podobnu kumulativnu skatulu, na ktorej je permanentne nenansadena jedna bocnica. Niekto tvrdi, ze to zabranuje airflowu, ale mne naopak v takejto situacii klesnu teploty. Povazujem to za najlepsie a najlacnejsie riesenie pri lacnych skrinkach. Hlucnost bez bocnic skus obmedzit regulaciou cez speedfan alebo vymenou ventosov.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

teplota 65C je v zatazi uplne vporiadku tak neviem kde je problem... ked to velmi huci problem bude vo ventilatoroch
110mat110
Light Professional
Light Professional

Nejde mi ani az tak o procak ako o grafiku ktora nema ani cidlo a je citit ze je horuca. No co uz radsej vydrzat hluk ako prist o PC
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Daj si pod nu chladic a mas pokoj ;)
110mat110
Light Professional
Light Professional

Aj nad tym som rozmyslal, ale v grafike su len nejake 2 divne dierky ktore maju atypicky rozmer (alebo ja mam atypicke pravitko :D ) a asi aj to len na stranu bez chipov (hornu) na pasiv asi len prilepit alebo nejakou skpaskou comu dlhu zivotnost nedavam, ale skusit mozem, diki za tipy
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Nie nemyslel som na nu ale pod nu. Pockaj poskladam ti jeden a odfotim ako som to myslel ;)

Dĺžka práce: 5 min.
Použité nástroje: Šraubovák a kliešte
Budeš potrebovať: 1 ventilátor (80mm alebo 90mm), 2 záslepky (to zo zadu z PC, uvidíš na fotkách), 2 šrauby na ventilátory a trochu izolačnej pásky.
Postup: Jednoducho prvú záslepku pripevníš šraubami o ventilátor, jej koniec trochu zahneš a izolačkou ho prilepíš k druhej záslepke ktorú už len pripevníš do PC (ako keď zasunieš grafickú kartu a prišraubuješ ju).
Fotky:
Prílohy
DSC_0074.JPG
DSC_0075.JPG
DSC_0076.JPG
DSC_0077.JPG
DSC_0078.JPG
Muftinko
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Muftinko »

pekný nápad, raz to využijem :D
j@ro
Star
Star

Príspevok od používateľa j@ro »

Nevibruje to prilis? Predsa ten klbovy spoj nevyzera najpevnejsie?
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Nie, nevibruje. Ak to dobre spravis tak nie, kedze to je vlastne volne a tie vibracie sa po tom spoji ani nedostanu ku skrini. A aj keby nejake presli, tak prave preto je aj k druhej zaslepke ventilator pripojeny izolacnou paskou.
Flowy
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Flowy »

citelne tepla GPU neni nic zle ... ty mas teplotu 36 stupnov na rukach o 3 menej ... vsetko okolo tejto hodnoty sa ti bude zdat teple a 40 stupnov na GPU neni zle
vyskusaj vybrat chladic na CPU a dat ho spet (so starou pastou a potom s novou)
... ja som kupil chladic (pasta included) a ked som ho pripevnil procesor isiel este vyssie ako predtym so stock ... dal som ho dole pritlacil znova a nestupne to na 55 (10 minutovy benchmark)
btw skus tiez uzatvorit otvory na stene ktoru mas demontovanu (pravdepodobne tam budu minimalne pre CPU stock fan ... aktivne odsavanie do strany bude urcite efektivnejsie) ... snazit sa otocit prudenie vzduchu by bola blbost - horuci vzduch z CPU by prechadzal cez RAM a v spojeni s GPU by zbytocne zohrievali tiez disky ... navyse preco tlacit teply vzduch dole

air tunel vytvaras aby si pravidelne privadzal chladnejsi vzduch ku teplejsim zariadeniam ... ak ti chyba jedna strana tak mas chladneho vzduchu ovela viac ale zase nemas taku dobru cirkulaciu a v lete ti pojdu teploty urcite vyssie - zastavia sa pri urovni ked bude teply vzduch dostatocne rychlo stupat
Napísať odpoveď