Server

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Saphirro
Amateur
Amateur

Re: Server

Príspevok od používateľa Saphirro »

no asi pri diskoch ide o cenu pretoze obycajny ta stoji 250 3TB a 24/7 500e cim by som sa dostal na to keby som chcel 24/7 tak by bolo potom jedina moznost 2TB za 250 ked si zoberies ze potrebujem pre zaciatok 8-10TB + raid tak je to potom fakt palka
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Ja mam 2TB 24x7 a platil som zan okolo 80€ ak sa nemylim.

http://www.alza.sk/seagate-sv35-5-2000gb-d229289.htm

Viem ze to nieje nejaky super extra disk ale na domace pouzitie staci. A rozhode sa daju najst disky 24x7 pre servery za rozumnu cenu.
Saphirro
Amateur
Amateur

lenze ide o server s kade sa bude streamovat 5900 je fakt malo aspon myslim nie som si tymto isty kedze SW budu 2 rychle ostatne by mali byt aspon 7200vky

//autoeditácia príspevku (14 Jan 2012, 16:16)
+ ked si zoberies ze NAS stoji 4 slotovy 300 euro tak je to -4TB na SAN
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Michaelo - Disky boli uvedene ako priklad a aj ked som tam uviedol WD Green, napisal som, ze alternativou moze byt Seagate 7200x12. Na data by sa tam podla mna aj tak hodili WD Black, najlepsie rady RE4. To, ze Alza dopise ku disku, ze je 24/7 neber ako smerodajny udaj, je to len obycajny popis v ich obchode, nie popis vyrobcu! Poznam pripady ked odisli najlepsie kusky na trhu, zacinajuc WD Raptor, WD Velociraptor, WD RE4, WD Black az po SCSI a SAS disky. Disky ako aj vsetko ine su len elektronika a nezabranis poskodeniu a uz vobec nie popisom 24/7.
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa masterdead »

24/7 absolutne nic neznamena. Diskusne forum hojko.com a nas server malo rozne disky, bol tam VelociRaptor, obycajny Hitachi disk, RE4 a ked sa disk mal pokazit, tak sa pokazil. Disky treba intenzivne testovat po dobu 3 mesiacov od kupy aby sa prejavili problemy. Tuto metodiku vyvinul google.

Ked uz server postaveny na kolene, tak vyhradne s intel doskami typu http://www.alza.sk/intel-dz68db-d243150.htm kde nie je potrebna dalsia graficka karta a vyuzije sa GK integrovana v CPU. CPUcko k tomu je vyhodne aj i3 ale aby to cosi vydrzalo zvolil by som radsej i5-2500 ale nie K verziu, ta je ochudobnena o niektore funkcie virtualizacie. Na stream postaci sietovka aj na doske, k tomu je vhodne mat aspon 16gb ram, ideal 32GB. No, diskove pole bude pre teba velky financny problem. Pri tomto rieseni musis pocitat vzdy s mirrorom dat cize systemove disky musis mat 2x, datove 2x + minimalne jeden hot-spare. Urcite by som ale nekupoval nejake NASko typu externy sietovy disk, ci uz USB alebo LAN, i ked pisu o priepustnosti 1Gbit (cisty fake). Streamom by si ho zabil. Treba skor premyslat o kupeni diskovej police, avsak toto riesenie je velmi nakladne. Ak chces cosi z toho vytazit za malo penazi tak je idealne potom disky formatovat do co najvacsich moznych blokov a vyuzit bud ZFS alebo BTRFS filesystem.

Systemove disky mozu byt kludne aj 5900rpm, myslim ze na systemove disky sa bude pristupovat minimalne a cely system je potrebne narvat do pamate a nie citat z disku, zabranit swapovaniu. V neposlednej rade treba doriesit radic, ktory musi byt velmi vykonny a spolahlivy. Len ten bude stat cca 500€.
Saphirro
Amateur
Amateur

master velmi dobry popis :) ak budes mat cas mozes skusit spravit nejaku zostavu ? nech viem aspon predstavu :)

//autoeditácia príspevku (14 Jan 2012, 19:27)
o diskovej polici pocujem 1. krat a tak som zacal hladat trosku v googli
nasiel som jednu policu http://www.itsk.sk/hp-storageworks-msa- ... 48367.html ostatne su 1000euro+ takze to absolutne nechapem
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Podla toho budgetu co udavas, by som nefusoval do home-made servera.
http://www.alza.sk/ibm-x3650m3-rack-2u-d286774.htm toto riesenie je uplne dostacujuce, vynikajuci vykonny procesor, v pripade nedostatku CPU dokupis druhy taky isty a mas 12 jadier a pri zapnutom HT dokonca 24 :) RAM dokupovat podla potreby, minimalne by som zacal na 8GB a casom doplnal podla zataze. K diskovemu polu: na datove riesenie budu stacit aj 7200RPM, kupovat podla velkosti a casom len doplnat http://www.alza.sk/pevne-disky/serverov ... 850041.htm. Potrebujes minimalne 2 do raid 1, avsak radsej by som kupil 4 do raid 10 z coho kuka uz pekny vykon. Ak chces mat zabezpeceny vypadok disku je dobre doplnit este jeden disk do hot-spare.

Systemove mozu byt aj kludne 146GB http://www.alza.sk/pevny-disk-seagate-2 ... 109203.htm ale minimalne 2 kvoli mirroru.

Toto vsetko je len HW stranka, bez velmi dobreho know-how v oblasti SW by vsetko toto mohlo prist nazmar a zo servera nedostanes maximum jeho potencialu.

Moj osobny postreh: Pisal si ze SW ti bude riesit kamarat, neviem preco potom tu ziadas rady ohladom stavby servera, toto vsetko musi ovladat on, ak tomu tak nerozumie tak cela prevadzka servera bude jedno velke fiasko. Treba vyriesit failover riesenie aby vypadok jednej sluzby neovplyvnil chod inej sluzby. Idealne oddelit systemovy chod od datoveho streamingu. Tu sa uz dostavame na uroven virtualizacie.

PS: Kym nevyriesis SW, nekupuj HW. To je moja rada.
Saphirro
Amateur
Amateur

na to servery mi vadi jedina vec... 2.5disky okrem toho ze su kapacitovo mensie tak su aj skoro 2x drahsie -.-
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

2.5'' su vykonnejsie, kapacitovo nie su mensie. Dam ti otazku ktoru som zabudol v predoslom prispevku napisat. Mas urobeny aspon nejaky audit ake vytazenie je planovane? Aby sme tu neriesili server na datovu prevadzku niekolko stoviek mbit a nakoniec by postacil aj vykon netbooku.
Saphirro
Amateur
Amateur

no 2.5 su max 1TB pricom 3.5 max 3TB
server ma zvladnut streamovat videad bez kompresie pritom este aj dovolit stahovat nwm ake prepocty mam pouzit lebo sa do serverou nevyznam preto sa pytam tu
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Mne sa tu ale vynara omnoho vacsi problem ako mensia kapacita diskov. A to ze ty ani ludia ktori na tom budu pracovat nemaju sajnu do coho sa pustate. Server si vo vacsine pripadov stavia prave systemovy administrator po konzultacii s programatorom, aby bolo jasne ako sa ma HW dimenzovat a ake technologie budu nevyhnutne. Tymto ti nechcem povedat ze robis zle, ale kedze planujes do toho dat celkom slusny obnos penazi, chcem ta uchranit od neuvazeneho minania na HW ktory mozno bude uplne nanic. V streamingu je potrebne vyriesit vela drobnych veci ktore bez potrebnych znalosti mozu sposobit velke problemy a dalsie minanie penazi ci uz na kupu dalsieho HW alebo know-how ktore vobec nie je lacne. Kedze riesis uz kupu servera, aplikacia na streaming by mala byt uz aspon v stadiu alfa testovania aby bolo jasne kolko cpu/ram/IO vykonu bude potrebovat. Z informacii ktore su tu dostupne by mne postacoval aj server postaveny na Atome.
Saphirro
Amateur
Amateur

preberiem to so systemovym sialencom co mame a dam mozno presnejsie cisla :) jedine co viem ze je dobry ale nwm ako moc takze urcite sa tu ozvem hned ako sa s nim porozpravam potom to asi bude jednoduchsie :)
Rikudou_Sennin
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Rikudou_Sennin »

Jak napsal Saphirro, server bude potřebovat stíhat stremovat tisíce videí, jejichž počet ještě poroste. Prioritou je hlavně rychlý přístup k datům na disku. Bude tam běžet MySQL, PHP, FTP a možná časem ještě něco jiného, ale zatím tyhle tři služby. Zátěž se nedá říct přesně, mělo by to zvládat streamovat zhruba tisíc videí naráz, z nichž každé bude mít cca 300 - 400 MB. Pokud budete chtít vědět další podrobnosti, napište.
Saphirro
Amateur
Amateur

uprava 200-450mb vieda max sem tam nejaky ten film do 2 gb max :)
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Rikudou_Sennin: No, typujem ze ty budes zrejme systemak daneho projektu. Z tvojich specifikacii predbezne odhadovanej zataze sme sa z budgetu 3000€ dostali hned po napisani tvojho prispevku na takmer pat nasobok. Pri streame niekolko stoviek videi bez kompresie simultanne, nemate sancu uhrat to na jednom stroji a uz vonkoncom nie na home-made rieseni. Diskovy backend musi byt velmi vykonny.

frontend: http://www.dell.com/us/enterprise/p/poweredge-r710/pd
backend: http://www.dell.com/us/enterprise/p/pow ... -md1000/pd

to je len hruby odhad na uplny zaciatok.
Rikudou_Sennin
Novice
Novice

Něčeho podobného jsem se obával.
A kdybychom si chtěli poskládat vlastní, máte nějaké návrhy?
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Neodporucam, poskladat by sa dalo ale aj tak presiahnete dany financny limit niekolkonasobne. Ste teraz na razcesti, bud zapnut kompresiu videa a limitovat rychlost stahovania videa, aby sa nestalo ze 20klientov polozi cely server, alebo zakupit skutocne drahe riesenia. Idealne by bolo zakupenie celeho jedneho blade-u http://www.dell.com/us/enterprise/p/pow ... de-servers a k nemu dokupovat diskove polia, na zaciatok kupit dajme tomu jeden node a postupne ako budu rast naroky na vykon a kapacitu dokupovat ako nody tak aj diskove polia. V tomto pripade je nutna skalovatelnost.
Rikudou_Sennin
Novice
Novice

No, rychlost stahování videí jsem měl v plánu omezit na 100 - 300 kb/s, ale pouze download, u streamování by to zůstalo neomezeně. A kdyby se ta videa komprimovala, pomohlo by to nějak výrazněji?
Numline1
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Numline1 »

Kompresiou by pravdepodobne utrpela kvalita videi a dostupny vykon serveru. Naviac, ak som spravne cital, chcete streamovat hd a na to moze byt este 300kB/s dost malo.
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Kompresia jednak zmensi potrebne naroky na datove pole a tym ze video bude mat mensiu velkost, rychlejsie sa aj stiahne pri streame. Tu je zase dalsia vec a to ze na kompresiu potrebujes velky CPU vykon. Cize ziadne home-made riesenie sa v tomto smere neponuka.

Kompresiou znizite kvalitu, nemusi sa jednat o drasticke znizenie. Zalezi na komprimovacom rieseni. Na toto vsetko ale uz musis mat servery, ci uz virtualne alebo fyzicke. V tomto smere uz zase musis oddelit kompresiu od streamingu. To su uz 3 typy VM ktore musis mat. Ked si spocitam co vsetko potrebujes, tak to scita uz asi 10 virtualnych strojov.

VM list minimum:
2+1 webserver (1 backup)
4 kompresne servery
2+1 datove streamery (1 backup)

Moj navrh riesenia: Zakupenie komplet blade chasis + storage. Tento navrh vychadza z predpokladov streamu niekolko tisic videi simultanne ako bolo avizovane.
Napísať odpoveď