Kriza €ura a co by mal urobit bezny clovek?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Mek
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Kriza €ura a co by mal urobit bezny clovek?

Príspevok od používateľa Mek »

Vopred sa ospravedlnujem, ak tu uz podobna tema je, no ja som nenasiel...
Tak k veci: vsetci vidime, kam to s EU smeruje a ze €uro straca hodnotu a vsetko smeruje vieme kam. Toto dianie isto bezneho cloveka ovplyvni, az to raz vypukne - peniaze stratia hodnotu a mnoho ludi pride o dlhorocne uspory. Keby sme sa napr. mali vratit ku korune, isto by bol vymenny kurz riadne nevyhodny.
Temu som zalozil, aby som sa dozvedel vase nazory na to, co by mohol urobit bezny clovek, ako som ja alebo vy, aby sa ho eventualny pad €ura dotkol co najmenej.
Napadlo mi viacero moznosti, kazda ma ale svoje nevyhody:
  • Dat prachy na ucet v inej banke, odkial by sa peniaze nevytahovali, iba tam vkladali, ale hlavne by bol ucet vedeny v inej mene, napr. japonsky jen? Nevyhoda: vsetko je aj tak napojene na USD
  • Kupit drahe kovy. Nevyhoda: skladovat ich doma je riskantne kvoli riziku kradeze a nosit ich do banky tiez, kedze bankam sa da verit coraz menej. Ceny kolisu a tazko povedat, kedy je lepsie kupit. A kupit radsej napr. zlomkove zlato, nez spracovane a ak, tak v akej podobe? Likvidita je nizka, ale na ucel dlhodobeho ulozenia kapitalu by to nemuselo prekazat
  • Kupit nehnutelnost. Len tu je problem, ze na nejaku poriadnu nehnutelnost (co i len maly byt) treba dost vela penazi. Ked ma clovek tych penazi malo, a ani o to malo nechce prist, mozno by stacilo kupit nieco mensie, napr. garaz ci pozemok? Likvidita este nizsia, nez v pripade predtym... vas nazor?
Nejake dalsie/lepsie napady? Ako sa chystate postavit k situacii vy? (ak vobec). Vdaka za nazory :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Re: Kriza €ura a co by mal urobit bezny clovek?

Príspevok od používateľa beardie »

zasoby, zbran, vela nabojov a v okoli podobne zmyslajucich ludi, aby ste sa mohli obranit v skupine

padnu peniaze => padne doprava => nedostatok potravin => z ludi budu zvierata => hlavne je prezit :)
Jakub140
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jakub140 »

Zastávam sa názoru "užívať si". Ako hovoríš- peniaze strácajú hodnotu, na čo ich budem skladovať (už v akejkoľvek forme), kúpim si čo chcem a na čo mám. Robím môj život komfortnejší a cítim sa dobre.
:arrow: beardie: Boli tu dve svetové vojny a sme tu. Myslíš si, že obyčajná kríza môže prerásť až tak, že sa budeme navzájom zabíjať? Bolo už aj horšie, a svet sa točí ďalej...
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

Hej ty uzivat si, male je na ceste a Mek pojde na cestu okolo sveta, nie?
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Myslim si, ze az tam, ze ludia budu ako zvierata, sa to nedostane. Preto treba peniaze premenit na nieco, co bude mat hodnotu aj potom. A preto aj existuje tato tema :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Jakub140 napísal:Zastávam sa názoru "užívať si". Ako hovoríš- peniaze strácajú hodnotu, na čo ich budem skladovať (už v akejkoľvek forme), kúpim si čo chcem a na čo mám. Robím môj život komfortnejší a cítim sa dobre.
:arrow: beardie: Boli tu dve svetové vojny a sme tu. Myslíš si, že obyčajná kríza môže prerásť až tak, že sa budeme navzájom zabíjať? Bolo už aj horšie, a svet sa točí ďalej...
Že obyčajná kríza. Toto, čo sa deje, má ďaleko od "obyčajnej krízy." A veľké krízy často vedú aj k vojnám.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Nič, akokoľvek sa človek pripraví, aj tak ho strhne katastrofa, buď "živelná", finančná, alebo militantná. Pokiaľ sa ľudia nevzbúria takticky a rozumne, tak vznikne chaos. A to čo som napísal si protirečí, vzbura nikdy nie je taktická a rozumná, takže vznikne chaos.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Mek napísal:Myslim si, ze az tam, ze ludia budu ako zvierata, sa to nedostane. Preto treba peniaze premenit na nieco, co bude mat hodnotu aj potom. A preto aj existuje tato tema :)
pozemky
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

jackb - až vznikne to, kam to celé mieri, nebude mať hodnotu NiČ. Pozemky, zlato, nehnuteľnosti, platina, len tri veci. Jedlo, pitná voda a pištoľ...
hughito
Redeemer
Redeemer

A to jedlo (základné, napr. zemiaky) vypestuješ kde ? Pozemky sú práveže rozumnou investíciou a netratia na hodnote.

Dá sa povedať, že tí, čo žijú na dedine a majú za domom kus poľa, pozemku, sú na tom dobre. Ešte treba dokúpiť tie zbrane na tých činžiakových hladných. :)
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

No tak pokial by nieco take cisto teoreticky nastalo (netvrdim ze ano), tak ti tie pozemky vezmu ludia ktori budu mat zbrane. A nepomoze ti ked budes mat pistol.
[irony] Nech zije USA [/irony], s kalibrom .50 (legalne nadobudnutym) a miskou popcornu do podkrovia.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hughito - neviem no, chce to trochu viac ako len záhradku a jedno políčko aby si z toho uživil rodinu. Keď som bol mladší, tak sme mali v záhorskej bystrici 7 polí, makali sme na nich kvôli zemiakom [lol] a poviem Ti moc ich nebolo. Záhrada bola jedna gigantická, jablkový sad, jedna na zeleninu, kopec druhov, fakt obrovské pozemky a moc tam toho nebolo. Ako niečo sa dopestovalo, ale 24/7/365 sa z toho žiť nedalo. Dokonca zo začiatku boli aj prasatá, králiky, neskôr ostali len sliepky a aj tie vymizli. Takže to tam tí ľudia nebudú mať tiež Boh vie aké ružové.
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

No.... šťastie praje pripraveným (poprípade staré známe.... človeče pomôž si, a aj pán Boh Ti pomôže).... Takže tak.... Treba brať do úvahy všetky scenáre možného vývoja.... Furt je lepšie byť pripravený na horšiu alternatívu a dočkať sa potom tej lepšej ako naopak....

Mek,
bankám by som neveril.... pretože v dnešnej zglobalizovanej dobe sa môžu v prípade nejakého veľkého otrasu (dajme tomu nejaké prudké kurzové výkyvy či niečo podobného) zrútiť doslova z hodiny na hodinu - viď príklad čierny štvrtok v roku 1929.... A to bolo viac ako 80 rokov dozadu... a odvtedy doba pokročila....
A v takom prípade aj napriek pre mňa za mňa miliónom na konte by si bol v prdeli.... Teda na účtoch udržiavať pomerne nízke stavy.... A používať radšej hotovosť (to je aj môj prípad, lebo v prípade platby na osobný či firemný účet peniaze okamžite z veľkej časti vyťahujem....) Totiž aj v prípade spomínaného bankového krachu si peniaze ešte chvíľu (ktorú bude treba využiť naplno na nákup zásob etc.) zo zotrvačnosti podržia svoju hodnotu, a teda lepšie 500 EUR v hotovosti ako 10 000 na účte, ktoré budú nedostupné....
k iným menám.... poohliadol by som sa po nórskych korunách.... ale nie v podobe vkladov na účet, ale po hotovosti....
drahé kovy.... zlato jednoznačne.... dlhodobo cena stúpa.... či už v podobe mincí, alebo zlomkové zlato (malé prstienky, retiazky a tak).... a o tom skladovaní.... kto si ako zariadi, tak má.... čím menej ľudí o tom bude vedieť, tým lepšie....
pozemok.... je rozdiel pozemok a pozemok.... teda je niečo iné kus lesa 50 km od bydliska ako rozšírenie záhrady o susednú.... ak pozemok, tak len využiteľný, v dosahu....
ešte k použitiu peňazí.... ešte pokiaľ majú hodnoty, tak ich treba premeniť na zásoby a vedomosti.... Trvanlivé potraviny, knižky o všetkom možnom, náradie, zbrane a strelivo, stroje, palivá, zásoba kvalitného oblečenia.... dajú sa síce aj prechľastať, prehrať na automatoch či porozjebávať ich s kurvami.... to môže síce priniesť krátkodobý dobrý pocit, ale som skôr priateľ hmotných v prípade núdze využiteľných vecí....

beardie,
tí podobne zmýšľajúci ľudia sú veľmi, veľmi dôležití.... lebo môžeš byť vybavený ako Rambo a vycvičení ako McGyver, ale prežitie osamote v prípade kolapsu je nesmierne obtiažna záležitosť.... a to nehovorím o tom, že stačí prvý nájazd viacerých zúfalých lúpežníkov, ktorí už nemajú čo stratiť či len taká "banalita" ako je zlomená ruka a game over.... Preto radšej aj za cenu slabšieho vybavenia fungovať so skupinou.... Najlepšie ľudia, ktorí sa už nejaký ten piatok poznajú, majú spoločné záujmy, podobné priority, nejaké rodinné zväzky tiež nie sú na škodu.... a z viacerých profesií - pre mňa za mňa, mechanik, učiteľ, zdravotná sestra, kontraktor, kuchár, poľovník, stolár a tak.... Človek je tvor spoločenský a v prípade dobrej spoločnosti šanca na prežitie je vyššia....

Jakub140,
to je tiež jedna z možností.... len v prípade nejakého prúseru budeš Ty a Tebe podobné ako prví v prdeli.... Necháp to zle, ale tak to je.... k prúseru síce nemusí ale môže dôjsť.... A vsadiť všetko na jednu kartu (teda, že sa nič nestane) je dosť riziko.... ale tak každému čo jeho jest....

hughito,
skôr ako nejakej veľkej "plnohodnotnej" vojny by som sa skôr bál konfliktu s nízkou intenzitou, sociálnych nepokojov, otrasov v hospodárstve, následného nedostatku všetkého a z toho vyplývajúceho kolapsu a chaosu (WTSHTF)....

uplink,
človeka môže strhnúť katastrofa, čo by nie.... Ale lepšie sa čelí problému v skupine.... Nejde o to sa búriť.... nech sa búri kto chce a za čo chce..... Za seba hovorím, že pokiaľ k tomu chaosu dôjde, nebude ma zaujímať názor väčšiny, jediné čo ma bude zaujímať budú záujmy moje, medzi ktoré patrí prežitie (podľa možnosti "čo najpohodlnejšie") mňa a ľudí mne z nejakého dôvodu blízkych....
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Paci sa mi, ako z pragmatickej otazky, ako sa zariadit v case krizy spravite behom 4 prispevkov temu o anarachistickom boji o vodu, jedlo a oheň na urovni jednotlivca. Vazeni prebudte sa.

Aby som sa vratil k mekovej otazke. Slovensko ako stat garantuje aj 100% kryje vklady v banke do urcitej (nie vysokej) hodnoty. Vacsie sumy by som v banke rozhodne neukladal. Uz toto je taka zaruka/nezaruka.
Co sa tyka investovania, terminovane vklady su blud, uroky nepokryju ani inflaciu. Jedna moznost su drahe kovy (unca stoji dnes skoro $2000, takze tehly to asi nebudu) alebo strategicky povabne pozemky.
A samozrejme najdolezitejsie mat robotu, ktora neustane v case krizy, kedy ludia setria a vydavky zuzuju na to najnutnejsie.

-A skoro by som zabudol na velmi dolezity faktor a to pouzitie uspor na tvorenie dalsich ziskov. A to v prvom rade! Rozvijat hodnoty, obchod, remeslo. Cokolvek, co dokazete. A az potom prebytky investovat do pasivnych hodnot, no nedrzat v hotovosti.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ja len tak na okraj: aj pri tych pozemkoch a pestovani potravin pre vlastnu potrebu som dost skepticky. Dnes je totiz taka doba, ze ked sa z 10tich ludi pripravi 1, tak tych 9 dalsich za nim pride, aby sa podelil a ked sa nebude chciet delit, tak bude zle. Este niekde na samote by to mohlo byt ok, ale ak ma niekto pozemok blizko mesta, tak mu to v skutocnej krize velmi nepomoze, pretoze podla mna tam urodu pocas celeho leta neuchrani.
Ja vsak investiciu do nehnutelnosti vnimam skor ako poistku pre pripad, ze peniaze stratia hodnotu a zaroven tu nebude apokalypsa ked sa ludia zmenia na zvierata :)
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

GothaR napísal:Dnes je totiz taka doba, ze ked sa z 10tich ludi pripravi 1, tak tych 9 dalsich za nim pride, aby sa podelil a ked sa nebude chciet delit, tak bude zle.
Bohu žiaľ, v tomto máš 100% pravdu. Keď ide o život, morálka neexistuje. Buď sa podelíš, alebo umrieš.
Prílohy
misc-true-story.jpg
hughito
Redeemer
Redeemer

uplink: Áno, vyjadril som sa nepresne. Samozrejme, tá "záhradka" by bola na prt, proste normálne pole za domom, tam sa už predsa len aspoň niečo dopestovať dá.

A tiež súhlasím s Pinheadom, že pozemok kdesi v lese ďaleko je nanič. Musí byť pri bydlisku.

Frikso: K jedným znakom o konci civilizácie patrí aj ten, že ľudia si to v drvivej miere vôbec neuvedomujú (alebo aj nechcú uvedomiť).
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

ako to tu citam, tak niektori by ste mali obmedzit post apokalypticke filmy. podla toho co tu pisete, sa mu najviac oplati zainvestovat do nejakej samoty na horach a do konzerv :lol: viem, ze dnesna doba je super neista a urcite si budeme musiet v buducnosti utahovat opasky, ale nemyslim ze dojde ku katastrofe az takych rozmerov.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ale to nemusí byť ako z toho filmu, to si tak predstavujete vy, nie my. Ten istý "krok späť" k viac autarktnému a regionálnemu spôsobu života je možný a to, čo spomenul Pinhead, teda, sociálne nepokoje s tým môžu byť spojené, tak preto hovoríme o tých zbraniach a pod.

Samozrejme si to nepredstavujem ako vo tom poslednom apokalyptickom filme filme, kde sa "niečo" stalo, všetko horí a je spustošené, nikde nikoho, akurát hlavný hrdina tlačí vozík s bordelom a prepadáva ho gang s jediným autom, ktoré ešte funguje.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

M142 - vieš, ale tie filmy si ľudia nevycucali z prstov, ich námety sú z kníh a knihy si taktiež ľudia "nevymysleli", obvykle pochádzajú od celkom inteligentných, sčítaných, a rozhľadených ľudí, ktorí vedia čo to o sociológii, spoločnosti a fundamentálnych pravidlách prežitia. To len my LOLujeme nad 2012 a podobnými filmami, aké sú "fantastické" a ohromne vtipné, ale keď nám sem taký šuter *ebne na hlavy, alebo do mora a zaplaví nás tu voda, tak neviem či to bude až tak moc odlišné od tých filmov. Samozrejme ľudia snáď nebudú ako tupci hore na budovách a čakať na spásu od mimozemšťanov, ale verím v to že ten chaos by bol podobne "epický", ako práve v týchto apokalyptických a post-apokalyptických filmoch.
Napísať odpoveď