vlastný projekt siete

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
getdown
Novice
Novice

vlastný projekt siete

Príspevok od používateľa getdown »

Dobrý den, v skole sme dostali za koncorocnú ulohu zostavit návrh prevedenia pocitacovej siete. Povedzme ze potrebujem zosietovat 4 ludi v bytovke a napojit ich na wifi. A kedze som to dost flakal tak neviem ani zacat. Mám tam 5 prvkou a to návrh prevedenia, materiálove poziadavky, cenová kalkulácia, sw vybavenie a nastavenie.

som si istý ze sa tu nájde aspom jeden ochotný clovek ktorý mi s tým trochu pomoze.

//autoeditácia príspevku (19 Jan 2012, 19:11)
myslim ze pre zaciatok by som mohol zacat s tým ze kazdemu uzívatelovi dám switch ktoré zosietujem a pripojím to na router ktorý sa pripojí na vonkajšiu wifi siet. Je to správne? zabudol som na nieco?
test
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: vlastný projekt siete

Príspevok od používateľa test »

Na co ku kazdemu switch? Niekde v strede panelaka bude router a od kazdeho uzivatela tam pojde sietovy kabel. Ci si uz klienti doma daju router a pripoja tam 4 PC, tak to je uz ich vec a do tvojho rozpoctu by som to dodal len ako moznu alternativu v pripade zaujmu klientov. Z routra pojde sietovy kabel do AP v rezime klient, ktore je na streche. Pouzit tam mozes nieco ako NanoStation alebo doplatit na Mikrotik. Zadanie co si napisal je slabe, daju sa uviest jednotkove ceny a podla toho si to dopocitas, ale nepoznam poziadavky, aky internet tam bude a ine dalsie pozadovane specifikacie.
getdown
Novice
Novice

oks dakujem, ono sme vlastne nemali blizie specifikovane nejake poziadavky co by mala siet obsahovat a co by mala splnat. Dnes sa to chystam spravit, najveci problem asi budu asi nastavenia
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Ake nastavenia? Hlavny router moze mat DHCP a aj vsetci klienti, povolit klientov mozes podla MAC adresy. Alebo im vsetkym priradis pevnu IP.
getdown
Novice
Novice

no hej tak to aj spravim. Len mám problém vtom ze ak od každého užívatela vyvedem utp kábel tak pred router musí dat este nejaký prvok lebo sa mi vsetky tie káble do 1 routra nemestia. Tam mám dat tiež normálny viac portový switch a odneho to vyviest do routra?

//autoeditácia príspevku (20 Jan 2012, 17:32)
moze to byt zapojené takto ? http://imageshack.us/photo/my-images/856/zapojenie.png/
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Moze, ale klient nedostava switch, ale router. Switch pri routri a AP by mohol byt menezovatelny switch.
getdown
Novice
Novice

oks dakujem, uz to mam hotove
Napísať odpoveď