ochrana - prosba o radu

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Svetluška
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

ochrana - prosba o radu

Príspevok od používateľa Svetluška »

Zdravim, ospravedlnujem sa za zakladanie novej temy ak sa tu uz nieco taketo riesilo.

Viete mi niekto poradit, ako je to v nasej krajine s ochranou obete trestnej cinnosti? Moze nieco stat urobit v nasledujucom pripade? Nasilnik napadol a znasilnil dievca, potom isiel do basy, z basy ho po case prepustili a opat si to dievca nasiel a scenar sa opakoval. Viem, ze som asi velky optimista, ale - moze nasa krajina nejako chranit obet, aby sa jej to uz v buducnosti nemohlo stat? To, ze nasilnikovi zabrania sa s obetou stykat za ochranu nepovazujem - ked ho prvy raz odsudili tiez to mal zakazane a po prepusteni zakaz nerespektoval a opat konal trestnu cinnost.

Velka vdaka za komenty.

P.S.: Prosim, nepiste odpovede typu ze si to dievca ma kupit kaser alebo sa naucit bojove umenia... Zaujima ma co jej ponuka stat (ak nieco...)
Pinhead
King
King

Re: ochrana - prosba o radu

Príspevok od používateľa Pinhead »

No....
je možné uplatniť zásadu 3x a dosť a násilník pôjde do basy natrvalo.... Ale to je dosť chabá útecha.... Lebo prežitú traumu a bolesť nevylieči....
je mi ľúto, polícia koná až keď sa niečo reálne udeje.... takže nejaká účinná pomoc zo strany štátu nepríde.... takže buď si najať súkromnú ochranku, až sú na to peniaze alebo vec riešiť tak nejak "neoficiálne"....
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

mozes poziadat o sudom nariadeny zakaz priblizenia na urcitu vzdialenost...a ked ho budes mat, tak potom zavolat policiu, ak by to ten clovek porusil...a oni si ho uz zase zoberu...

pokial viem tak policia ma u nas aj nejaky program na zmenu identity, sice nie sme nejaka FBI...no a potom este tu je aj institut policajnech ochrany, ale za akych podmienok sa tieto veci u nas robia, to uz musis pozistovat inde ako na fore :)
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

o tej zmene identity,
áno funguje to, ale u dôležitých svedkov tak podobne....
nie v prípade "bežných" obetí trestných činov....
o policajnú ochranu síce človek požiadať môže, ale ako som už spomenul, polícia koná až keď sa niečo udeje.... a žiaľ, nejaké znásilnenie nie je z hľadiska polície a súdov dôvod na neustálu ochranu....
Svetluška
Light Expert
Light Expert

Diky moc! Pomohli ste mi.
J.O.S.E
King
King

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

Svetluška napísal:Zdravim, ospravedlnujem sa za zakladanie novej temy ak sa tu uz nieco taketo riesilo.

Viete mi niekto poradit, ako je to v nasej krajine s ochranou obete trestnej cinnosti? Moze nieco stat urobit v nasledujucom pripade? Nasilnik napadol a znasilnil dievca, potom isiel do basy, z basy ho po case prepustili a opat si to dievca nasiel a scenar sa opakoval. Viem, ze som asi velky optimista, ale - moze nasa krajina nejako chranit obet, aby sa jej to uz v buducnosti nemohlo stat? To, ze nasilnikovi zabrania sa s obetou stykat za ochranu nepovazujem - ked ho prvy raz odsudili tiez to mal zakazane a po prepusteni zakaz nerespektoval a opat konal trestnu cinnost.

Velka vdaka za komenty.

P.S.: Prosim, nepiste odpovede typu ze si to dievca ma kupit kaser alebo sa naucit bojove umenia... Zaujima ma co jej ponuka stat (ak nieco...)
Moment, ten páchateľ bol v tom prvom prípade vôbec odsúdený ? (teda rád by som poznal scenár, ako sa to vyvíjalo v trestnoprávnej rovine) V tom prípade, ak sa scénar opakoval, išlo o individuálnu recidívu a už samotný fakt, že spáchal opakované po odsúdení TČ je pre súd v rámci výmery trestu priťažujúcou okolnosťou (samozrejme trest môže dvíhať aj iná skutočnosť, napr. osobitný motív, závažný spôsob konania a pod.) a tým sa zvyšuje sadzba trestu. Z toho čo si napísal, nie je nič jasné ako to prebiehalo po znásilnení, činnosť OČTK, ako rozhodol súd, prípadne odvolací súd po podaní opravného prostriedku...

Samozrejme, viem z vlastnej skúsenosti ako pracujú súdy na Slovensku, ale aj tak mi tu nie je jasných mnoho vecí...ale budiš...pokiaľ ide o zmenu identity, ta je tuším v prípade chráneného, ohrozeného svedka..nie predsa každý človek postihnutý trestným činom môže mať zmenenú identitu, to by bolo potom trochu moc... a zase by som upozornil na právnu pomoc, ktorú môže poškodená využiť. :wink:
Svetluška
Light Expert
Light Expert

J.O.S.E, z toho co viem bol vo vazeni a teraz je vo vazeni opat. Presne detaily nepoznam. Aku pravnu pomoc moze poskodena vyuzit? Viem, ze pachatel mal zakazane sa k nej priblizit a porusil to, preto by som chcela vediet, ci sa da urobit este nieco ine okrem toho ze mu zakazu sa k nej priblizovat (co nedodrziava....).
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Svetluška - aký trest mu vymerali po prvý krát a teraz?
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Inú ochranu ako tu už bolo napísané jej štát nemôže poskytnúť. Mala by si požiadať o zbrojný preukaz zakúpiť zbraň a v súlade s Trestným zákonom sa brániť.
Napísať odpoveď