odozva LCD monitora

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
mi-chau
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

odozva LCD monitora

Príspevok od používateľa mi-chau »

Taka rychlovka: citit rozdiel medzi 2ms a 5ms? da sa ten rozdiel spoznat?
A este jedna vec ohladom kontrastu; v com spociva dynamicky kontrast? V com sa odlisuje od normalneho? Aky kontrast je malo a aky dost? 5k? 30k?

Ide o to, ze si planujem kupit novy monitor a rozhodujem sa len na zaklade uhlopriecky, ceny a dizajnu - a nechcem kupit nieco, co bude mat hrozny vysledny efekt.
KoCi
Darca
Darca

Re: odozva LCD monitora

Príspevok od používateľa KoCi »

Rozdiel medzi 2, 5, 8ms nespoznas. Vyrobca vzdy uvadza len odozvu Grey to Grey. Nikde neudava odozvu prenosu po kabli, odozvu spracovania a vypoctu obrazu a ktovie ake dalsie odozvy vznikaju vo vga. V celkovom sucte vsetkych moznych odoziev sa tak budeme bavit o odozve (uvadzam priklad, nie presne cisla) 23ms a 28ms. Tam rozdiel naozaj nespozorujes.
Uz je to davno co som niekde cital taky postreh, ze 8ms u LCD monitora je ekvivalentnych ku 100Hz u CRT. Ci medzi ms a Hz je nejaka suvislost, je na diskusiu.

Dynamicky kontrast spociva v tom, ze monitor umelo zasahuje do farebneho podania aby tak zvysil dynamiku obrazu. Imho cely dynamicky kontrast je kravina na entu, akesi ciselko marketingu, ktore na ludi funguje. Pozri sa na profesionalne monitory, sluziace pre spracovanie fotografii, DTP a pod - u tych sa udava iba realny kontrast a to je zvycajne 800:1 - 1000:1.

Na svietivost si sa nepytal, no odpoviem ti rovno aj na to, nech mas komplexnejsi prehlad. Ci si zoberies monitor so svietivostou 300cd, 250cd.. mas uplne jedno. Ak by si si monitor nechal skalibrovat v beznom pracovnom prostredi (tj. nie na priamom slnku), tak ti odporuci hodnotu niekde pri 120cd.

Pri vybere monitora sa teda absolutne nemusis orientovat na uvadzane ciselka. Zameraj svoj vyber na to, ci ti postaci 22" palcov alebo 24", TN panel alebo chces pokrocilejsi PVA / IPS panel (ktory je ovela drahsi, ma uvadzane slabsie parametre - odozva, kontrast - no tie parametre sa blizia realite a obraz na nich je uplne niekde inde). Dalej sa zameraj ci chces displej leskly alebo matny (chvalabohu mania lesklych displejov u LCD monitorov uz je nejaku dobu prec, tak sa da pohodlne vybrat aj matny). V neposlednom rade samozrejme dizajn, farba, vybava (ci chces mat vystup na sluchadla/USB v nom, ake porty by mal mat /hdmi/dvi/dp/d-sub/rca)

A este na zaver - na pozorovacie uhly tiez nepozeraj. 178° ako v horizontalnom tak vo vertikalnom smere ti dnes uvadza kazdy vyrobca, pricom kazdy pod tym rozumie nieco ine (zrejme). Takato hodnota u TN panelu hovori, ze sa vies na monitor pozriet aj pod takymto uhlom a nieco uvidis. Nieco. U PVA/IPS panelov tato hodnota hovori, ze aj pod takymto extremnym uhlom, nedochadza k extremnej degradacii farieb obrazu.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Odozva a kontrast su len "vymyslene" udaje, v skutocnosti je ta odozva podstatne vyssia ako uvadzaju vyrobcovia. Dolezity udaj je aj input lag. Realne hodnoty zistis z recenzii.
5 ci 20 ms je jedno, ludske oko to nema sancu rozlisit. Viac uz by mohol byt problem, ale aj nemusel zalezi kto je na to ako citlivy.

Dynamicky kontrast je oblb na zakaznika, je to rozdiel medzi svietivostou celej ciernej a celej bielej plochy. Taka situacia vsak logicky nastat relne na jednom obraze nemoze.

Prave preto sa podla papierovych udajov orientovat neda, tv alebo monitor s udavanym vyssim kontrastom ho moze mat v skutocnosti mensi, to iste odozva. Ak chces realne hodnoty tak recenzie. No ani tie realne namerane hodnoty nepovedia vsetko o kvalite obrazu, subjektivne vnimanie moze byt odlisne.

Kazdopadne drviva vacsina monitorov ma uplne dostacujuci kontrast aj odozvu. Trosku horsie je to s input lagom.

8ms ani menej nemoze byt nikdy ekvivalentom CRT, kedze ten nema odozvu ziadnu a ani input lag. Uz z principu technologie nemoze lcd rychlostou crt konkurovat.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Presne tak, dnes su uz monitory na relativne vysokej urovni, takze aj najlacnejsie TN panely na domace pouzivanie plne postacuju. Vyrobcovia uz nasli sposoby ako ciselka prikraslit, takze sa podla nich neda orientovat. Faktom ale je, ze na monitoroch s LED podsvietenim je kontrast znatelne lepsi ako na obycajnych. Vysoka svietivost je tiez zbytocna, ja mam 300 cd/m2 a plny jas som mal nastaveny iba v prvy den, odvtedy maximalne 50%.
Spravne podanie farieb (hlavne bielej) si potom lahko nastavis cez softver k monitoru a doladit to mozes aj nastavenim grafickej karty.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Porovnával som si viacero LCD monitorov od Aceru, HP (w2207h) aj LG (W2486L) a nikde som nerozoznal žiaden rozdiel v odozve (každý ju mal samozrejme v papieroch inú).

Ale skôr ma zaujíma funkcia môjho LG s názvom TRUE BLACK. Tá čierna je potom naozaj čierna oproti iným LCD ale štve ma že aj (poriadne) tmavo sivú farbu vidím ako čiernu. Otestoval som to takže som do čierneho obrázku v skicári nakreslil pár čiar tmavo-sivo-hnedou farbou. na druhom (HP) displayi som tie čiary videl no na tomto LG už nie.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

GothaR napísal:Faktom ale je, ze na monitoroch s LED podsvietenim je kontrast znatelne lepsi ako na obycajnych.
Faktom to nie je, neda sa to vobec takto pausalizovat. Zalezi na porovnani konkretnych modelov. CCFL moze mat kludne rovnaky alebo aj vyssi kontrast. Dnes uz ma ale vacsina novych monitorov led podsvietenie, takze nejak to nema zmysel riesit.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

No evidentne je ta funkcia na hovno :D
Ja sa v tomto spolieham radsej na graficku kartu, NVIDIA dokaze trochu zlepsit farby vo videach, kedy je cierna tmavsia a aj celkovy kontrast je lepsi.
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

Dakujem vsetkym, v podstate som predpokladal ze to je uplne fuk - ale radsej sa opytam.
Napísať odpoveď