Som začiatočník pomôže mi niekto ?

Všetko ohľadom Linuxu...
TheEgopat
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Som začiatočník pomôže mi niekto ?

Príspevok od používateľa TheEgopat »

Ahoj priatelia,

úmysel tejto témy je získať pár rád a po ich odskúšaní aj dobré skúsenosti :).
Linux som si nainštaloval za účelom naučiť sa respektíve porozumieť počítačom konkrétne programovaniu.
Na linux som počul mnoho chvály a tak som neodolal. Púšťam sa do toho ako totálny nováčik a potreboval
by som trošku usmerniť. Pravdu povediac veľa toho neviem ani vo Windowse čo veľmi ľutujem, pretože
pred časom som hrával viacmenej hry, no uvedomil som si že to mi k životu nedá nič.
Bol by som veľmi nadšený keby mi niekto poradil pár vecičiek.

Začal som v linuxe rovno s "CMD" (netuším presný názov CMD v linuxe ale myslím si že Termíny či tak nejak.)
a potreboval by som v ňom menšiu pomoc. Pár príkazov už ovládam no dokopy možno 10 :D.
Bol by som vďačný keby ste mi poslali alebo ma informovali o nejakých príkazoch, ktoré sa používajú najčastejšie.

Momentálne mám Linux pomalý no čítam že vám ostatným to fičí jako ďábel. Tak by som potreboval pomôcť s
nastavením a s Drivermi v Linuxe. To je jedna z ďaľších vecí ktoré by ma zaujímali.

Viem možno si vravíte, že sám neviem čo chcem pretože toto sú banality, no pre mňa je to fakticky dôležité
a práve preto že sú to banality a ja to neovládam sa hambím. Tak hľadám pomoc tu :).

Ako som písal predtým som viacmenej hrával, ale to neznamená že som neprogramoval. Skúšal som pár jednoduchých
vecí v C++ a PHP, najviac ma chytil jednoduchý jazyk XHTML v ktorom robím stránky. Mám vzťah k programovaniu, ale
nemám učiteľa ktorý by mi ukázal správny smer :).

Teším sa na skorú odpoveď :).

PS: Ospravedlňujem sa za rozhádzané vety, ale písal som v momente čo ma čo napadlo :).

Prajem krásny deň :)
Space5800
Medium Professional
Medium Professional

Re: Som začiatočník pomôže mi niekto ?

Príspevok od používateľa Space5800 »

Sa čudujem, že som to zvládol prečítať... Taká slohovka :)
Nie je linux ako linux. Teda je, ale... Záleží na tom akú distrubúciu si si nainštaloval. Ak máš nejakú ťažkotonážnu s KDE na slabšom stroji tak nemôžeš čakať že ti to pôjde rýchlo. Takže napíš aké distro používaš (a v akej verzii) a svoju zostavu.
Príkazy nájdeš napríklad tu http://www.linuxos.sk/clanok/207/index.html
Zvykni si na používanie googlu, pri linuxe ho budeš zo začiatku určite potrebovať. Často sa daný problém riešil už milión krát na forách jednotlivých distier.
TheEgopat
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Hmm :)
Linux (GNOME- To netuším čo to je ale mám aj to :D), mám Ubuntu 10.04.
• Pentinum(R) Dual-Core CPU T4200 @ 2.00GHz (2CPUs)
• ATI Mobility Radeon HD 3400 Series (grafická)

Mám notebook a nieje zrovna najslabší, no nieje ani najlepší. Je tak medzi no takéto záležitosti by mal zobrať ľavou zadnou tak nechápem. V škole som sa to nepýtal, ale spolužiakovy radili nech si posťahuje nejaké ovládače no problém nájsť ich je fakt veľký.

No áno je pravda že sa to už na fórach rozoberalo, ale nikdy som odtiaľ nedokázal vziať potrebné info. Preto som založil vlastnú tému priamo k veci :). A je strašne zdĺhavé hľadať to správne fórko (Kde sa presne táto problematika).

Ďakujem ti aj za LINK poskytnutý v predchádzajúcej správe :). Už aj myzím a idem si to omrknúť :).
Space5800
Medium Professional
Medium Professional

Ponúklo ti ubuntu inštaláciu grafických ovládačov? Menu-Systém>správa>dodatočné ovládače. Alebo ich stiahni priamo zo stránok amd. http://support.amd.com/us/gpudownload/l ... linux.aspx
TheEgopat
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

No áno ponúklo mi ovládač presne pre grafiku, ale nič iné tam nenachádzam okrem ovládača pre grafickú kartu.
A to mi nejde do hlavy.

Objavujem ďaľší problém: - Strašne pomaly sa mi napája na sieť (resp. Internet) .
Mám vsunutý LAN (Ethernetový kábel) a vždy ma spojí cez WIFi.
Na LAN absolutne nereaguje. Pokiaľ sa snažím pripojiť pomocou káblu, vždy mi vypíše "Ethernet odpojené/nenadviazané" (niečo v tom zmysle).

V prostredí Linuxu sa veľmi nevyznám a je mi problematické vyriešiť aj tento problém. Vedel by si mi prosím ťa pomôcť ? :roll: :oops:
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

9.10 a 10.04 malo problémy s wifi a káblom, prečo si nehodil 11.10 napr ? abo 11.04
TheEgopat
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

No pretože učitel zo školy mi odporučil práve toto. Ja osobne som chcel nainštalovať MANDRIVU ktorú mám k dispozícií.
Odporučil mi to z dôvodu že Ubuntu obsahuje EAGLE čo je pre mňa dosť dôležité v súvislosti s odborom ktorý študujem.
Lýši sa niečim 10.04 od 11.04 alebo 11.10 ?
Trebars prostredím? Je v tom niečo iné ?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Minimálne, respektíve si to vieš prepínať medzi Unity a Classic. Rozhodne ti odporúčam upgrade verzie, najmä ak používaš ešte "čistý" na ktorom si môžeš dovolit experimentovať a vyskúšať pár distribúcií. Ja používam Ubuntu 11.04. Ale napr. Fedora je tiež super.
TheEgopat
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

begbeee napísal:Minimálne, respektíve si to vieš prepínať medzi Unity a Classic. Rozhodne ti odporúčam upgrade verzie, najmä ak používaš ešte "čistý" na ktorom si môžeš dovolit experimentovať a vyskúšať pár distribúcií. Ja používam Ubuntu 11.04. Ale napr. Fedora je tiež super.
Takže mi odporúčaš zbaviť sa 10.04 ? A nedala by sa verzia 10.04 aktualizovať ? Aby tam proste tie chyby neboli ? Hmm :(

//autoeditácia príspevku (28 Jan 2012, 15:05)
Vieš čo asi skúsim tú 11.04 a poprosil by som ťa, vedel by si mi priložiť link na stiahnutie? Aby som bol na tom na 100%. Nechcem si stiahnúť hocijakú somarinu čo nájdem. Vopred ti veľmi ďakujem :) +karma. :)
black evil
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa black evil »

TheEgopat napísal:
Takže mi odporúčaš zbaviť sa 10.04 ? A nedala by sa verzia 10.04 aktualizovať ? Aby tam proste tie chyby neboli ? Hmm :(

//autoeditácia príspevku (28 Jan 2012, 15:05)
Vieš čo asi skúsim tú 11.04 a poprosil by som ťa, vedel by si mi priložiť link na stiahnutie? Aby som bol na tom na 100%. Nechcem si stiahnúť hocijakú somarinu čo nájdem. Vopred ti veľmi ďakujem :) +karma. :)
10.04 je verzia . Čiže 10 je rok 2010 a 04 je mesiac ciže april. Ked aktualizješ prejdeš na najnovšie čiže na 11.10, poradim ti aktualizuj, je to lepšie, a máš tam skoro to isté čo v 10.04 práveže tam máš viac.

//autoeditácia príspevku (28 Jan 2012, 15:13)
A aktualizuješ pomocou programu správca aktualizácii. Aspoň ja som to robil tak, kedže príkazy na to neviem.
TheEgopat
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

black evil napísal:
10.04 je verzia . Čiže 10 je rok 2010 a 04 je mesiac ciže april. Ked aktualizješ prejdeš na najnovšie čiže na 11.10, poradim ti aktualizuj, je to lepšie, a máš tam skoro to isté čo v 10.04 práveže tam máš viac.

//autoeditácia príspevku (28 Jan 2012, 15:13)
A aktualizuješ pomocou programu správca aktualizácii. Aspoň ja som to robil tak, kedže príkazy na to neviem.
Hmm práve som prihlásený na Linuxe a nenachádzam tu žiaden spôsob aktualizácie. Vedel by si mi skonkretizovať cestu k jeho aktualizácií ? .. Mám tu takú možnosť že -> Správca aktualizácií <- no tam som nič nenašiel. Iba aktuálnu verziu ktorú mám v Notebooku. Poradil by si mi ako spusiť aktualizáciu Linuxu cez Správcu ? :) Ďakujem :)
black evil
Light Star
Light Star

Takže, otvor si toho správcu aktualizácii, ak nevieš ako a kde je, stlač len alt+f2 a napiš update-manager alebo update-manager-d a otvor to.
Otvorí sa ti spravca aktualizacii.
Potom daj dole check alebo skontrolovať.
Malo by ti vyhľadať aktualizácie http://cdn.unixmen.com/wp-content/uploa ... natty2.png
Ak tam nenájdeš tak daj na settings alebo nastavenia.
Tam už len pozaškrtávaj čo chceš aby ti aktualizovalo a radím ti nastav si dennú aktualizáciu, viac neviem.
TheEgopat
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Hmm to mi teda veľa nepomohlo ale ďakujem ti :). Aspoň som sa niečomu priučil.
No k výsledku sme sa ešte nedopracovali.

-Takže ostávame vysieť na problematike Aktualizácie LINUXU distribúcie UBUNTU 10.04 na novšiu verziu ideálne by bolo na 11.10 ...

Kto by vedel mohol by poradiť ? :) Ďakujem veľmi pekne :).
Space5800
Medium Professional
Medium Professional

Urob čistú inštaláciu a máš pokoj.
TheEgopat
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Space5800 napísal:Urob čistú inštaláciu a máš pokoj.

Máš na mysli cez Boot menu nie ? No lenže treba stiahnúť Ubuntu 11.10 niekde sa popozerám :).
Space5800
Medium Professional
Medium Professional

TheEgopat
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Ešte jedna maličká otázka, pri REINŠTALÁCIÍ respektíve pri Aktualizácií ubunty 10.04 Lucid Lynx na Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot je nutné odinštalovať starú verziu (t.j. V10.04) ??? Ak áno robí sa to cez boot menu ? Alebo ako sa zbavím starej verzií bezpečným spôsobom, tak aby mi nezmyzli žiadne dáta okrem Linuxu Ubunty 10.04 ?
black evil
Light Star
Light Star

Len napáľ inštalačné CD a vlož do mechaniky a daj bootovať, neviem ti povedať ,že či ti ostanu súbory,no kedže je to "upgrade" mali by.
Ja som to robil tym spôsobom čo som písal a všetko ostalo OK.
Pre istotu si radšej ulož dáta na externý disk/alebo USB.
No ja si myslim že Ubuntácy to hádam vyriešily a tým pádom by si nemal mať zmazané súbory po bootovaní, no to je len môj názor.
TheEgopat
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Hmm objavil som závažný problém.
Nechce mi prijať Bootovanie. Proste otvorí mi BOOT menu ale následne po tom ako si zvolím DVD/CD mechaniku, tak ma automaticky presmeruje na Voľbu OS (pretože mám aj XP a aj UBUNTU) Nechápem.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

nemas bootovacie medium
Napísať odpoveď