Prenajímateľ robí problémy

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
nygiants1
Amateur
Amateur

Prenajímateľ robí problémy

Príspevok od používateľa nygiants1 »

Cca od 2009 som mal prenajatú časť bytu, a pre nezhody sme sa s prenajímateľom dohodli na rozviazaní nájomného vzťahu na určitý dátum. V tomto dátume som sa z bytu vysťahoval, nejaké veci. kabát a dva kusy nábytku som si však nestihol zobrať (v obstarávacej hodnote cca 350eur), nakoľko som ich nemal kam dať do auta. Následne, ked som si ich chcel zobrať o deň, zistil som, že majiteľ vymenil zámky a na sms a mailová výzvy neodpovedá, tel. nedvíha. Mám u neho jedno nezaplatené nájomné, ktoré som mu uhradil oneskorene, neviem, či to s tým niečo má.

Na sms mi odpovedal, že mi bude účtovať skladné za veci, ktoré tam mám, a zašle mi ich na moje náklady do miesta trvalého bydliska, t.j. asi 130km ďalej. Na mail, sms výzvy, aby mi dal termín, kedy si ich môžem zobrať, odpovedá stále toto isté - a tie veci si chcem osobne zobrať čo najskôr, potrebujem ich. Ja som omylom zobral pohovku, o ktorej som si myslel, že je moja (kupoval som ju totiž ja, za 169eur, len neskôr pri kontrole som zistil, že mi ju stiahol z nájmu), a vyhráža sa podaním trestného oznámenia za krádež, nereaguje na to, keď mu ju chcem doviesť naspať, pýta za ňu plnú cenu uhradiť na účet (za používanú, dosť opotrebenú)

Ďalšia vec, ktorá s týmto má určite niečo spoločné je, že mi nechce dať výpoveď z nájmu, či už z dôvodu oneskoreného nájomného, alebo dohodou. Hovorí, že platí, na čom sme sa mailom dohodli, výpoveď mi nechce dať písomne, aj keď ju vyžadujem. To mi pripadá, akoby zmluva stále trvala, a pritom sa do bytu nemôžem dostať!

Samostatná kapitola sú poškodené dvere, ktoré poškodil niektorý z nájomcov, a nakoľko som odišiel len ja, rozhodol sa pýtať si odo mňa peniaze za nové, a navyše si ich ešte nechať preplatiť v poisťovni, keďze tam volal poisťováka.

Máte nejaké nápady, ako mám toto riešiť? Veľmi ma to vyčerpáva, dohodnúť sa nedá, navyše je to človek, ktorý má dlhy v soc. poisťovni, a možno aj rôzne inde, a týmto zo mňa chce vytiahnuť peniaze.

Ďakujem, ak toto niekto dočítal do konca, a ešte viac radám - nepochybujem, že budú, poprosil by som Vás však aj o niečo ich oprieť, najlepšie o zákon (občiansky) samozrejme....., keďže bez toho to budú k ničomu :(
p4ra
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Prenajímateľ robí problémy

Príspevok od používateľa p4ra »

Toto je velmi neprijemna zalezitost a nezavidim ti danu situaciu, ale podme rad radom:

1. co znamena urcity datum? Dal si mu vediet dopredu dvojmesacnu lehotu, ktora je standardom v prenajimacich zmluvach, resp. dohodli ste sa tak?
2. ak je nabytok a zvysne veci tvojim majetkom, tak nevidim dovod, pre ktory by ti majitel mal robit problemy s tym, aby si svoje osobne veci zobral. Dalej pises, ze si odisiel iba ty, ze ostatni su tam. Naskyta sa mi otazka, ci si mal s nimi dobre vztahy? Ked ano, tak ich popros, ze jeden den prides a bez toho, aby si to oznamoval majitelovi si ich jednoducho zoberies, lebo su tvoje.
3. to, ze si u neho mal nezaplatene najomne, ktore si nasledne uhradil je jasnym dokazom, ze si svoj dlh vyrovnal. Ked o tom mas nejaky doklad o vklade na ucet, pripadne to mas v internet bankingu, staci to ako jasny dokaz.
4. to s uctovanim za skladne je totalny nezmysel. Vyzval si ho viackrat na osobne prebratie veci a mas na to SMS, pripadne maily. Dalsi dokaz toho, ze ti v tom brani on.
5. to, ze si si zobral pohovku, ktora nebola tvoja moze byt za istych okolnosti problem, ale kedze si si vedomy omylu a si ochotny to vratit naspat, myslim, ze ten problem riesitelny je. Urcite by som mu za ziadnych okolnosti neplatil plnu cenu.
6. vypoved ti musi dat pisomne na zaklade zmluvy, ktora bola tiez uzatvorena pisomne. Pri dohode, ze v urcitom datume sa odstahujes, ktora by mala byt pisomne podpisana oboma stranami nie je o com.
7. to s tymi dverami je cista spekulacia. On musi ratat s tym, ze byt je prenajaty, a ze k opotrebovaniu pride. Preto, ak na dverach su len znamky opotrebovania a nie nejaka mechanicka vada, tak ho s tym poistovna a hocikto moze poslat niekam.

Je toho vela, ale zakladom by bola najomna zmluva, do ktorej nemam moznost nahliadnut, preto viac napisat o tom neviem.
nygiants1
Amateur
Amateur

Pripajam najomnu zmluvu, ak by niekto chcel vidiet. P.S. - tato bola uzatvorena tento rok, predtym som mal inu, ale od tej mam riadne vypoved. zmluva sa uzatvarala nova kvoli sume....

K bodu 1. - dohodli sme na 10. januar, ziadnu vypoved som mu nedaval, ani nedostal. Dohodli sme sa len medzi sebou - jedine co o tom mame, su maily. Pisomnu dohodu odmieta vydat.

Dakujem za odpovede, pomohli mi. Viem sa aj opriet o nejake predpisy - ci zakony?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Je to velky spekulant, najlepsie by asi zabral sud, pretoze podla toho co pises si v prave a on by potom mozno aj pristupil na dohodu, pretoze si musi byt vedomy, ze ta len oblbuje - zvlast to vidno na tom, ze ti chce veci posielat postou aj ked si ich chces vyzdvihnut sam. Maily si pre istotu vytlac.
nygiants1
Amateur
Amateur

Nerobim zo seba svatca, aj ja som niekedy meskal s najmom. Ale obvinovanie z kradeze, a ostatne veci, plus zadrziavanie mojich veci je uz dost. Co mozem podniknut ako najlepsie? Chlapec si mysli, ze ked ma znamosti na policii, a znameho judr., moze vsetko.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ved jasne, toto by malo byt v zmluve. Ked si s najomnym meskal, ale potom si ho v danom termine zaplatil, tak by to nemalo robit ziadne problemy. Ale konkretne kroky ti poradit neviem, nemam s pravom skusenosti, len si myslim, ze sa sudnej cesty nemusis bat.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Na margo toho meskania s platbou. Ak v zmluve nie je zakotvene inak, tak nemoze ti z pravneho hladiska nic okrem vypovedia zmluvy na zaklade hrubeho porusenia zmluvnej dohody. Vacsinou sa ale toto zakotvuje do zmluvy, ze ake su postihy v pripade meskania.
nygiants1
Amateur
Amateur

Dobry den,

aj po opakovanych vyzvach mi prenajimatel odmieta vratit moje veci, ktore som si tm nechal. Najomne doplatene mam Co mozem robit?

Veci, ktore som omylom zobral, ako spominam hore, vratit nechce, a ziada za ne zaplatit nakupnu cenu, a pritom su pouzivane. Je toto normalne?
black evil
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa black evil »

Sudna cesta, pokiaľ ti nechce vratiť tvoje vecy dopúšťa sa v podstate krádeže, a kedže nechce ani aby si mu vrátil ty jeho vecy tak vydno ,že špekuluje a chce od teba čo najviac vyťažiť, nedaj sa.
noone
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa noone »

1. Posli mu vypoved zmluvy. Inac bude mat moznost od teba vymahat najom. Ak prenajme tvoju izbu niekomu inemu, tak budes asi vo vyhode, ale tazko povedat.
2. Dohodni sa so spolubyvajucimi, zober si svoje veci a vrat mu jeho.
3. Asi v tom nie si uplne nevinne. Ked nam povies viac, tak ti skor poradime.
nygiants1
Amateur
Amateur

Vsetko, co som doteraz uviedol, je zo skutocnosti, takze neviem, ci som v tom vinne alebo nevine, ale nemyslim, ze by som nieco zle spravil. Zakon jasne nedefinuje aka musi byt vypoved, bolo mi povedane odbornikom, ze sa mozem spolahnut v pripade dokazovania na sms ci maily, a malo by to stacit.

Zo spolubyvajucimi sa dohodnut bohuzial neda, on je stale na byte, resp. tam vzdy niekoho ma - byva hned vedla.
mr_margera
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mr_margera »

prepáč za OT, ale nieje dotyčný pán z Trenčína? ku*evsky mi to niečo pripomína.
noone
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa noone »

Ak byva vedla, tak mu dones co je jeho pred dvere bytu.
Ak odmietne vydat co je tvoje, tak je to porusenie prava na vlastnictvo.
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hotwire »

boze si jak pako, riesis to uz minimalne 4 dni ale len tym ze mu furt vypisujes, boze uz si uvedom ze toto nanho nestaci a chod s tym uz na policiu cim skor tym lepsie...
black evil
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa black evil »

Čo ,dúfam ,že si to už poriešil.
Napísať odpoveď