Mrtva baterka alebo?
Mrtva baterka alebo?
Cize stala sa mi taka vec, pred cca 3 mesiacmi mi odisla spojka, tu som dal opravit az pred niekolkymi dnami, lenze debil som vobec nemyslel na baterku, ta uz teraz nestartuje... cize mechanik mi pomohol po oprave spojky nastartovat pomocou kabla... pojazdil som asi hodinu, potom som zaparkoval a podarilo sa mi znovu nastartovat. Rano zase uz nie. Su mrazy, tak ani to ku dobremu stavu baterky nepomaha, lenze teraz neviem ci z tej baterky bude este nieco. Od stvrtka nam tu hlasia pozitivne teploty tak som rozmyslal ze este raz ju nastartujem cez kable a skocim s autom az do andorry, to mam 5 hodim tam aj spat, tak po takej jazde uz by som ju mal slusne nabyt nie?
Re: Mrtva baterka alebo?
urcite ano, teraz cez noc si ju mobol zobrat domov a dobit, alebo aspon nech je v teple
aj ked neviem ci by som osobne riskoval taku cestu s mrtvou baterkou
aj ked neviem ci by som osobne riskoval taku cestu s mrtvou baterkou
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Retne: Bateria by mala mat ukazovat, ten treba odlepit a pokial je cierny, baterka je KO. Okrem toho ak zapojis bateriu na multimeter, tak zistis ake ma napatie. Najlepsie je to robit par hodin po jazde alebo rano, ked auto dlho stalo, pretoze nebola dobijana alternatorom. Tu su hodnoty, ktore som prave dnes cital, lebo som hladal nieco podobne:
Stav nabití Napětí v klidu [V] Hustota elektrolytu [g/cm3]
100% > 12,60 1,26 - 1,28 v pořádku
75% 12,40 - 12,54 1,24 - 1,25 v pořádku
50% 12,24 - 12,40 1,21 - 1,24 ihned dobít
25% 11,88 - 12,18 1,13 - 1,18 ihned dobít
0% < 11,88 < 1,12 ihned dobít
CheZteR: Predsa pri jazde ju dobija alternator, nie??? Takze pokial nastartuje a pojde, nemal by byt problem
Ci???
Stav nabití Napětí v klidu [V] Hustota elektrolytu [g/cm3]
100% > 12,60 1,26 - 1,28 v pořádku
75% 12,40 - 12,54 1,24 - 1,25 v pořádku
50% 12,24 - 12,40 1,21 - 1,24 ihned dobít
25% 11,88 - 12,18 1,13 - 1,18 ihned dobít
0% < 11,88 < 1,12 ihned dobít
CheZteR: Predsa pri jazde ju dobija alternator, nie??? Takze pokial nastartuje a pojde, nemal by byt problem
Pozor pozor, ja tu nemam ani dvanastku kluc :DD kde to nieco na meranie napatia... a ani neplanujem nic kupovat, to radsej zmenim baterku...
Neviem dam jej este sancu, buduci vikend skocim do tej andorry, uvidime ci sa dobije, ak nie tak nie...
Chezter: Neboj nejako to zvladnem tych 350 km bez toho aby mi zdochol motor
a potom aj z andorry je fajn kopec dole, tak to by ju malo este lepsie nabit 
Neviem dam jej este sancu, buduci vikend skocim do tej andorry, uvidime ci sa dobije, ak nie tak nie...
Chezter: Neboj nejako to zvladnem tych 350 km bez toho aby mi zdochol motor
-
hojko
Site Admin
Za bateriu das dost eur, neviem ake mas auto a v nom bateriu. Pokial mas dake male prditko so slabou bateriou, tak tu kupis tak za 50 eur. Pokial uz mas nieco vacsie, tak sa da ocakavat aj vacsia bateria a teda ta cena moze ist ku 100 eur, ba aj viac. Za multimeter das mozno 10 eur, za kluc tak 2 eura. Vo Francuzsku to urcite najdes tiez v pohode, trebars Carrefour predava vsetko, pripadne si to objednaj z Dealextremu. Alebo ti to premeraju podla mna v pohode aj v servise.
-
RATZINGER666
Darca
Retne: zalezi od stavu baterie, ono aj keby si absolvoval tuto dlhu cestu, este nie je garantovane, ze ju nabijes, ak je uz po smrti... taktiez mozes mat problem s remenom, pripadne s alternatorom, ak slabo alebo vobec nedobija...
aky je vek baterie? malo by to byt na nej poznacene...
aky je vek baterie? malo by to byt na nej poznacene...
vek baterie, no to musin ceknut, auto som kupoval pred 30 mesiacmi a ja som ju este nikdy nemenil...
a to preto jej chcem dat este sancu, lebo ako som spominal jazdil som cca hodinu a potom som mohol nastartovat, tak uplne mrtva asi nieje. A ked aj tak cert to ber, nic drahe to nebude, kedze sa jedna o fabiu, htp 1,2...
a to preto jej chcem dat este sancu, lebo ako som spominal jazdil som cca hodinu a potom som mohol nastartovat, tak uplne mrtva asi nieje. A ked aj tak cert to ber, nic drahe to nebude, kedze sa jedna o fabiu, htp 1,2...
-
RATZINGER666
Darca
no uplne mrtva byt nemusi, ale na co zase tlacit na pilu... ak ma viac ako 5 rokov, kup rovno novu a mas zase na par rokov pokoj
baterie nie su draha zalezitost...
-
PAuLi3
Darca
Kvoli 35€ za novu 44Ah bateriu riskovat, ze niekde ostane stat a uz nenastartuje, to sa fakt neoplati
-
RATZINGER666
Darca
ved to... a nebude musiet riesit tento problem najblizsich par zim 
viete mate docinenia so strykom dzrgrosom 
Dnes doslúžila moja baterka inač r.v-05/2004.Išiel som kúpiť novú a chlapík v obchode sa iba chytil za hlavu že my to ešte aj štartuje vraj max.životnosť je 5 rokov.Kúpil som Exide Caryon 62 Ah štart.prúd 540A za 63,50€ a ked som pozeral v inter.obchode kde by mala byť lacnejšia tá je 82€ dosť veľký rozdiel.Má niekto s touto značkou dáke skúsenosti?
-
RATZINGER666
Darca
ale tak tie baterky aj cosi vydrzia, ked sa o ne staras... ja som mal vartu, ktoru som minuly rok menil a mala na sebe nalepku z roku 2003 
Moja baterka ma uz 9.5 roka, funguje od 08/2002. Ziadna udrzba, len posledne 2 roky pravidelne jazdenie, kazdy den. Teraz v mrazoch (minuly tyzden) ked auto stalo cely den pred domom som ju kazdy den siel troska dobit 15km jazdou. Inak dostava kazdy den 2x15 km jazdy a raz-dva krat do mesiaca 500km po dialnici. To ju dobije dostatocne a aj teraz v mrazoch motor startuje bez vaznejsich problemov. Len raz na prvy raz nechytilo, uz som myslel ze je s nou koniec. Ale o par sekund som skusil znova a motor naskocil hned ako som otocil klucom v zapalovani. Z mojej strany maximalna spokojnost 
(Auto nie je garazovane, v praci je sice v podzemnej garazi, ale ta je otvorena takze je tam pod nulou a fuka tam sneh).
(Auto nie je garazovane, v praci je sice v podzemnej garazi, ale ta je otvorena takze je tam pod nulou a fuka tam sneh).
-
p4ra
Redeemer
Bateriu radsej kupit lepsiu. Ja som po kupe auta tiez dal cca. 100 EUR za Vartu, najsilnejsiu a vacsiu aku bolo mozne dat do mojho auta a musim povedat zatial (klop, klop), ze startujem bez problemov, ako keby bol stred leta.
Trochu to tu obnovím.. včera som chcel naštartovať svoju Fabiu 1.4MPI ročník 2001, baterka asi 4-5 rokov... prežila tohtoročné mrazy bez jediného zaváhania.. v máji ju merali v servise a ukázalo veľmi dobrý stav..... lenže včera po otočení kľúčom štartéra sa absolútne nič nestalo. Zrazu som zistil, že ani svetlá nesvietia, aj centrálne zamykanie má problém zamykať všetky štyri dvere, kufor som otvoril asi až na 5. pokus, keď som baterku nechal trochu oddýchnuť. Auto stálo ani nie 15hodín a až teraz som si uvedomil, že aj keď s ním jazdím každý deň aspoň 30-50km, posledné 2-3 mesiace to všetko boli iba krátke trate po meste.
Si myslíte, že keď auto naštartujem cez káble, povozím sa asi hodinu, vydrží mi bežnú prevádzku (krátke trate po meste) do zajtra poobedia, aby som zabehol do servisu kúpiť novú baterku?
Mám autonabíjačku, ale má už asi 30 rokov a má asi 5 prepínacích čudlíkov.. a manuál na obsluhu nikde, čiže nechcem riskovať, musím dobiť prirodzenou cestou.

Si myslíte, že keď auto naštartujem cez káble, povozím sa asi hodinu, vydrží mi bežnú prevádzku (krátke trate po meste) do zajtra poobedia, aby som zabehol do servisu kúpiť novú baterku?
Mám autonabíjačku, ale má už asi 30 rokov a má asi 5 prepínacích čudlíkov.. a manuál na obsluhu nikde, čiže nechcem riskovať, musím dobiť prirodzenou cestou.
-
RATZINGER666
Darca
v lete by nemala mat problem ani slabsia autobaterka, zvlast ak prezila zimu bez naznakov starnutia... 4-5 rokov je doba, kedy uz moze nekvalitnejsia bateria trochu zavahat, ale nie az takto... ja tiez jazdim iba kratke trasy po meste, denne nastartujem kludne aj 7-8 krat, ale nikdy nebol problem...
vydrz do zajtra a skus si pozicat v servise nabijacku, pripadne si ju tam nechaj nabit... ak vypadne, zacneme zistovat, ci je chyba v baterii alebo nebodaj niekde inde...
vydrz do zajtra a skus si pozicat v servise nabijacku, pripadne si ju tam nechaj nabit... ak vypadne, zacneme zistovat, ci je chyba v baterii alebo nebodaj niekde inde...
V prvom rade zmeraj ake ma napatie, musi mat okolo 12V, ak ma vyrazne menej je mozne, ze odisiel jeden alebo viacero clankov v baterii a uz jej nepomoze nic. Mne takto z nicoho nic odisla baterka, vtedy sme jej namerali iba necelych 10V.
Fyzika a ja sme si nikdy veľmi nerozumeli, takže zmeranie nejakého napätia nehrozí.. 
Som dnes naštartoval cez káble.. len sme pripojili káble, všetká elektronika sa obnovila, svetlá vo dverách začali svietiť, aj auto následne pekne naštartovalo. Nechali sme to tak asi 5min, potom sme odpojili a šli sme každý svojou cestou.. ale len som sa pohol z miesta, skončil mi posilovač riadenia.. reku skúsim nabehať pár km, aby som dobil baterku.. lenže prišiel prvý semafor, na ktorom som samozrejme ostal visieť, ani výstražné blinkre nerozsvietili. Tie nabehli, akonáhle sme pripojili káble na baterku.. tak sme to nahodili a auto rovno putovalo do garáže.. samozrejme pred ňou opäť motor skapal, tak sme ltt auto natlačili dnu (mierne do kopčeka cez dva obrubníky). Zajtra idem volať servis, nech mi baterku vymenia, respektíve spravia nejakú diagnostiku.
Nakoniec som sa dozvedel, že baterka je tam už asi od roku 2005, čiže....... pevne verím, že je to len odpálenou baterkou a nič viac tam nie je (nefungujúci alternátor)..

Som dnes naštartoval cez káble.. len sme pripojili káble, všetká elektronika sa obnovila, svetlá vo dverách začali svietiť, aj auto následne pekne naštartovalo. Nechali sme to tak asi 5min, potom sme odpojili a šli sme každý svojou cestou.. ale len som sa pohol z miesta, skončil mi posilovač riadenia.. reku skúsim nabehať pár km, aby som dobil baterku.. lenže prišiel prvý semafor, na ktorom som samozrejme ostal visieť, ani výstražné blinkre nerozsvietili. Tie nabehli, akonáhle sme pripojili káble na baterku.. tak sme to nahodili a auto rovno putovalo do garáže.. samozrejme pred ňou opäť motor skapal, tak sme ltt auto natlačili dnu (mierne do kopčeka cez dva obrubníky). Zajtra idem volať servis, nech mi baterku vymenia, respektíve spravia nejakú diagnostiku.
Nakoniec som sa dozvedel, že baterka je tam už asi od roku 2005, čiže....... pevne verím, že je to len odpálenou baterkou a nič viac tam nie je (nefungujúci alternátor)..
Je nepravdepodobne, ze by to bolo odpalenou baterkou. Toto vyzera na dobijanie. Ak uz mas raz nastartovane, tak vies fungovat aj bez baterky, alternator to cele utiahne.