Starostlivosť o auto počas zimy/pred zimou/priprava na zimu
-
Ing.Zoidberg
Guru wannabe
Re: Starostlivosť o auto počas zimy/pred zimou/priprava na z
ja som tam prave dal taku tu vec co sa kupuje v tesku za dve koruny a sluzi na okno ked je vonku slnko aby ho odrazala .. taka termo nejaka vec ... no dal som to tam zvnutra . medzi naraznik a chladic .. nemoze sa mi auto prehriat ? mam totiz pokazeny ukazatel teploty motora 
mas na mysli taku tu striebornu foliu? ako alobal? (samozrejme nemam na mysli alobal
)
ja sa akurat obliekam a idem tam dat karton, nezavidim si v tom mraze vyrezavat spravnu velkost a tvar kartonu
ja sa akurat obliekam a idem tam dat karton, nezavidim si v tom mraze vyrezavat spravnu velkost a tvar kartonu
No ono sa jedná o benzínovú Fabiu MPI (2001)... a zatiaľ celý tento mrazivý týždeň štartovala v pohode, aj keď som ju ešte v pondelok večer stihol umyť wapkou pri -4°C... dvakrát potočí pomalšie, ale na tretiu otáčku sa zatiaľ stále chytí. Pre istotu s ňou stále ráno cestou do práce idem trochu obkľukou, aby sa motor zahrial na prevádzkovú teplotu... a na večer s ňou urobím jedno kolečko okolo KE (cca 25km). A v pondelok s ňou určite chcem ísť ešte do práce, nechce sa mi utekať na električku. Od utorka už bude stáť v garáži, bo budem voziť zadok v huňdajke.. ale to by už mali mrazy povoliť.
Sestra má HTP.. v podstate tiež celý čas jazdí iba po meste... a od roku 2006 už menila druhú baterku, preto sa trochu obávam.
Sestra má HTP.. v podstate tiež celý čas jazdí iba po meste... a od roku 2006 už menila druhú baterku, preto sa trochu obávam.
-
Shark NX
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Neviem ako vase autka, ale Fiatka sa momentalne chova tak, ze vnutorny okruh zohreje za cca 2km a vonkajsi sa zacne otvarat az pri trochu agresivnejsej jazde (A ten prd sa rad vytaca). Avsak zatial ho hned zavrela po tom, co auto zastalo na mieste.
Uprimne, uz dlho sa mi nestalo aby som celu celucicku cestu mal kurenie naplno a v interieri mal "prijemnych" +20°C, tzn ze maly okruh chladenia dostatocne chladil motor.
Teraz kurenie vypinam hned po starte aby sa najprv zohrial motor, az ked stupne jeden dielik na LCD tak ho zapnem.
Fiesta mi vonkajsi okruh otvara, len ked si to prasim po obchvate 120km/h, inac aj po hodinovej jazde po meste je hadica privodu chladiaceho media do chladica bud uplne studena alebo ma takych 20-30°C
V oboch pripadoch by som sa nebal pouzit nejaky ten karton, prip. inu, riadne tepelne odolnu foliu.
Neviem sice kam by som to natlacil u Fiatky, ale Fiesta ma uplne idealnu medzeru medzi chladicom klimatizacie a chadicom motora ...
Uprimne, uz dlho sa mi nestalo aby som celu celucicku cestu mal kurenie naplno a v interieri mal "prijemnych" +20°C, tzn ze maly okruh chladenia dostatocne chladil motor.
Teraz kurenie vypinam hned po starte aby sa najprv zohrial motor, az ked stupne jeden dielik na LCD tak ho zapnem.
Fiesta mi vonkajsi okruh otvara, len ked si to prasim po obchvate 120km/h, inac aj po hodinovej jazde po meste je hadica privodu chladiaceho media do chladica bud uplne studena alebo ma takych 20-30°C
V oboch pripadoch by som sa nebal pouzit nejaky ten karton, prip. inu, riadne tepelne odolnu foliu.
Neviem sice kam by som to natlacil u Fiatky, ale Fiesta ma uplne idealnu medzeru medzi chladicom klimatizacie a chadicom motora ...
tak dal som tam 1ks kartonu, a rozdiel? motor zohriaty o 2km skôr a to pri vyssich mrazoch...teraz mi nameralo -15, pri startovani sice tocilo pomalsie, ale chytilo
(3 dni statia)
neskor hodim foto
neskor hodim foto
V SME vysiel clanok s prekvapivo dobrymi radami: http://natankuj.sme.sk/c/6245905/precit ... mrazy.html
v podstate nieco podobne vyslo aj v CASE
http://adam.cas.sk/clanky/11901/5-uzito ... antom.html
nic nove co by sme nevedeli
tiez tam mohli dat iny obrazok a nie skapatý Yaris
to sa len tak nevidí 
tiez tam mohli dat iny obrazok a nie skapatý Yaris
Dnes (-10°C) som po týždni státia absolvoval krátku jazdu a musím povedať, že bolo to zaujímavé...
- motor naskočil cca po troch sekundách (3-4 otáčky)
- stuhnutý olej v prevodovke: 1 a 2 išli veľmi sťažka; spiatočka najprv rátala zuby, po 10 min už išla zaradiť
- netypycký zvuk motora pri otáčkach nad 4000 (to som skúšal až keď bol podľa indikátora zohriaty)
- tuhý plynový pedál, tuhý posilňovač riadenia
- náchylnosť na zdochnutie pri parkovaní bez plynu
- stuhnutý olej v prevodovke: 1 a 2 išli veľmi sťažka; spiatočka najprv rátala zuby, po 10 min už išla zaradiť
- netypycký zvuk motora pri otáčkach nad 4000 (to som skúšal až keď bol podľa indikátora zohriaty)
No bohuzial ten clanok je taky typicky novocasovyCheZteR napísal:v podstate nieco podobne vyslo aj v CASE
tiez tam mohli dat iny obrazok a nie skapatý Yaristo sa len tak nevidí
-
Kibo
Hardcore addict
whisper, ak sa po zahriatí Cicíka všetky menované nedostatky vytratili, je to OK. Cez týždeň bolo v noci v BA aj pod -20°C, takže sa nečuduj, tiež má nárok, aby mu bola zima 
Dnes som skúsil po týždni naštartovať . 3 krát pretočil a ľahko naskočil. Avšak, čo ma prekvapilo, čakal som že prehadzovať pôjde ťažšie (a aj išlo
) ale aj pri neutráli keď som po naštartovaní pustil spojkový pedál, auto sa trošičku pohlo, ako keby do záberu. Samozrejme neišlo ďalej, iba sa pohlo. Robí to tuhý olej v prevodovke?
-
Michaelo
Hardcore addict
Ja som dnes po týždni štartoval mamin Peugeot 207. Odomkol som, upravil sedačku aby som sa tam vtrepal, sadol som a pozrel som sa na prístrojovku. Keď som ja toto videl čo som videl tak som si myslel že to auto nemám šancu naštartovať. Okolo budíkov bolo vidno námrazu (niečo ako na nanuku, také biele ako sneh) a celé okno bol z vnútra zamrznuté (z vonku nie keďže na celom aute bola celta). Tak som vložil kľúč a otočil ním. Ten krásny panel kde ukazuje Oil OK a podobné texty, rovnako ako aj display od rádia boli tak zmrznuté že sa prekrývali staré a nové texty (nezmizli hneď ako by mali ale trvalo im to pár sekúnd). Potom som stlačil spojku a otočil kľúčom. To auto nahodilo na prvý pokus bez problému. Divný bol ale zvuk motora, tak som pustil spojku a zvuk bol zrazu OK. Teplomer v aute ukazoval -30°C.whisper napísal:Dnes (-10°C) som po týždni státia absolvoval krátku jazdu a musím povedať, že bolo to zaujímavé...
Ak budem mať čas tak ho asi vezmem na prechádzku lebo tých 20 minút týždenne mu asi nestačí. Ale ide o to že aj pri takom mraze že bolo vnútri zamrznuté nakoplo na prvý krát, pričom bolo všetko pekne prituhnuté (riadiaca páka, spojka, brzda jak s tehlou pod ňou ...).
Čo je podľa vás lepšie riešenie. Deka alebo celta? Ja by som na jednu noc odporúčal skôr deku a ak to má byť na týždeň tak by som asi dával celtu lebo deka by IMHO primrzla. Alebo sa pletiem?
ono nebolo zamrznute, to sa stava ked ostane vela snehu alebo vody na kobercekoch, popripade ked pred vypnutim motora sa auto poriadne nevyvetra, tak to zvykne mat za nasledok mrznutie namrazy na celnom skle zvnutra
mozno pomoze ta specialna hubka na pohlcovanie vlhkosti
//autoeditácia príspevku (05 Feb 2012, 20:11)
takže tak nejako mi to vyzerá, ako som písal vyššie je tam obycajny 1ks kartonu, a ak by som sa nepresvedcil na vlastne oci, neveril by som ze to urobi taky rozdiel
mozno pomoze ta specialna hubka na pohlcovanie vlhkosti
//autoeditácia príspevku (05 Feb 2012, 20:11)
takže tak nejako mi to vyzerá, ako som písal vyššie je tam obycajny 1ks kartonu, a ak by som sa nepresvedcil na vlastne oci, neveril by som ze to urobi taky rozdiel
-
Michaelo
Hardcore addict
Rozdiel to urobí. To musím potvrdiť aj ja. Auto malo na sebe celtu no zakrávala iba vyššiu polovicu mriežky na chladiči ale auto bolo za 15 min naozaj horúce (+ 5 min bez vyhrievania vnútri). Teplo v ňom podľa mňa bolo o dosť skôr no ja som tm vbehol asi tak po 15 minútach od kedy som zapol vyhrievanie a mal som sto chutí sklopiť sedačku a ostať tam 
po SME a CASE tu mame nieco aj z topiek 
http://www.topky.sk/cl/10/1298171/Start ... -motoroch-

http://www.topky.sk/cl/10/1298171/Start ... -motoroch-
good jobNajčastejšou radou ako naložiť so stuhnutou naftou, je podľa internetových fór, naliať do nádrže benzín. Konkrétne v pomere 2,5 litra benzínu na 50 litrov nafty.
Ako spojazdniť auto s údajne zamrznutou naftou? Známa má Renault Clio I ..mal by to byť 1.9 díesel. A vraj má zamrznutú naftu. Ako to auto spojazdniť? Známy jej vraj dobil baterku (zatiaľ ju má doma v teple) a do nádrže dolial naftu aj s nejakými aditívami. A niekedy koncom týždňa (cez víkend) by ho chcela spojazdniť, bo potrebuje niekam ísť. V tých článkoch písali, že treba rozmraziť a vyčistiť filter... kebyže sa na to podujmem.. nájdem ho? Bude problém ho rozobrať? Pomôže to? Alebo sa na to vybodnúť a radšej zavolať odborníka? Auto stojí pred panelákom.....

vo filtri sa vytvoria krystaliky, ktore filter upchaju - prave to by trebalo vycistit, no pred samotnym rozoberanim ho skus najprv poriadne poblievat vriacou vodou, napr plnu kanvicu vody nanho pomaly povylievaj, kludne aj 2x, ono to nebude az tak zamrrznute aby sa to nedalo, najdes ho raz-dva, clio tam zase tolko veci nema aby si to nenasiel
vyzera takto nejak, neviem ci je to presne z clia, je to umiestnene vertikalne - na fotke to je horizontalne, cize si to pootoc o 90stupnov doprava a je to umiestnene za motorom, cize doslova pod celnym sklom niekde
// tie aditiva jej uz bohuzial nepomozu - na to je uz neskoro, rozpustaju sa totiz iba nad bodom mrazu - zakon schvalnosti? ?
nema moznost odtiahnut auto do garaze?
//omg este ze tu chodia borci co maju skusenost s made in france, hladal by si to tam v tej zime zbytocne, sorry:D
vyzera takto nejak, neviem ci je to presne z clia, je to umiestnene vertikalne - na fotke to je horizontalne, cize si to pootoc o 90stupnov doprava a je to umiestnene za motorom, cize doslova pod celnym sklom niekde
// tie aditiva jej uz bohuzial nepomozu - na to je uz neskoro, rozpustaju sa totiz iba nad bodom mrazu - zakon schvalnosti? ?
nema moznost odtiahnut auto do garaze?
//omg este ze tu chodia borci co maju skusenost s made in france, hladal by si to tam v tej zime zbytocne, sorry:D
- Prílohy
-
- u_110620_115038.jpg (10.02 KiB) 1120 zobrazení
-
Kibo
Hardcore addict
CheZteR, to auto bastlili žabožrúti, benzínové Clio má palivový filter pri pravom zadnom kolese, to čo si dal na obrázku.
Nafťák bude mať vymeniteľnú vložku v motorovom priestore 
ked vidim kolko to stoji tak sa ti to ani neoplati cistit, rovno kupit novy a vymenit
-
Kibo
Hardcore addict
Ja sa do áut nevyznám, mne len ukázali kde sa tankuje
A žabožrútov neznášam, hlavne Renault za to, čo spravil s Nissanom
Filter určite nový, tam netreba nad tým rozmýšľať. Aký je ročník to Clio? Hľadal by som inštinktívne tu:
Filter určite nový, tam netreba nad tým rozmýšľať. Aký je ročník to Clio? Hľadal by som inštinktívne tu: