Domaci web server
Domaci web server
Chcem postavit domaci server a rozpehnut na nom nejaky apache, popripade dalsie aplikacie, len mam problem sa rozbehnut a navrhnut vhodnu topologiu. Mam k dispozicii internetove pripojenie so statickou IP adresou, pod ktorou ma server v internete vystupovat... avsak pod touto IP by som chcel mat aj nadalej domacu LAN a pristup na internet z NB (ktory je v LAN zapojeny).. z ktoreho chcem zaroven vzdialene server konfigurovat.. je taketo nieco vobec mozne ?? Popripade nejaku myslienku ako sa taketo nieco riesi ?
Re: Domaci web server
Ano, spravis si NAT cez router.
som rad, ze sa to da, avsak poprosil by som o konkretnejsiu odpoved. Takto som to pochopil:test napísal:Ano, spravis si NAT cez router.
Server bude v ramci LAN s privatnou IP napr 192.168.1.2... NB 192.168.1.3 .. adresa routra 192.168.1.1 a vonkajsia adresa napr 100.100.100.100.. cize vsetky poziadavky z vonku na 100.100.100.100 budu prelozene na 192.168.1.2, okrem pripadu, ked bude paket podla prekladovej tabulky urceny pre NB (192.168.1.3) rozumiem spravne ?
Tak nejak. Po pripojeni na 100.100.100.100 na porte 80 (standardny port pre Apache) ta portforwarding presmeruje na ten server v sieti, teda asi 192.168.1.2. Ak sa budes chciet pripojit na notebook a bude ti tam bezat napriklad VNC, administracia neviem coho alebo nieco co potrebujes, tak sa budes pripajat ale na inom porte, napriklad na porte 5555.
test napísal:Tak nejak. Po pripojeni na 100.100.100.100 na porte 80 (standardny port pre Apache) ta portforwarding presmeruje na ten server v sieti, teda asi 192.168.1.2. Ak sa budes chciet pripojit na notebook a bude ti tam bezat napriklad VNC, administracia neviem coho alebo nieco co potrebujes, tak sa budes pripajat ale na inom porte, napriklad na porte 5555.
diki za reakciu.. cize budem presmerovavat porty. Lenze ked presmerujem port 80 na 192.168.1.2 (server), tak bude mi fungovat internet na NB ? Nebudu vsetky odpovede zo vzdialeneho servera na poaziadavku 192.168.1.3 (NB) presmerovavat na 192.168.1.2 (server) namiesto NB ... alebo tie uz su na inom porte...? v tomto nemam uplne jasno. Druhej casti tvojej odpovede som presne nepochopil... pristup k vzdialenej obrazovke v privatnej sieti by nemal byt problem.
Ano, internet ti bude fungovat na notebooku. Internet v sieti je jedna vec, NAT je druha vec.