Survival,turistika a všetko okolo toho

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Survival,turistika a všetko okolo toho

Príspevok od používateľa Stoporko »

audio:
http://www.mall.sk/turisticke-batohy/va ... =480934001 u nás v obchode ti ho dám za 70.

http://www.vaude.com/epages/Vaude-de.sf ... /110904590 super bágel, no cena je vyššia - z hlavy si nepamätám. :)
m4jor
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa m4jor »

No a čo sa týka výberu vodného rezervoára, na ňom by som si dal záležať, ja idem kupovať niečo takéto - http://www.velotrade.sk/katalog/action/ ... /127.xhtml (na ilustráciu)

Otvára sa celá horná strana, takže dá sa pohodlne vyčistiť a vysušiť, čiže nekvasí to tam. Doteraz som mal lacný rezervoár s okrúhlym otvorom na prednej strane a už taký systém viac nechcem ani vidieť.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

V lete idem opäť do Álp a tento raz plánujeme aj vyššie nadmorské výšky 4000+. Treba mi kúpiť topánky a chcem také čo to zvládnu a vydržia nejaký ten rok, mali by byť celokožené, s gore-tex membránou a aby boli kompatibilné s mačkami :) Pozeral som Garmonty, ale čo som počul tak ako sa vyrábajú v číne išli s kvalitou dole. Čo sa ceny týka tak +- 150€. Čo by ste doporučili?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ak si niečo prihodíš, tak kukni po HanWag Tatra :)
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Diky, pobehal som obchody u nas a tiez mi odporucili Hanwag a potom Asolo, na kupu je este cas asi pockam na nejaku akciu, ale vyzera, ze 150€ bude malo, no uvidim
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

Stoporko napísal:audio:
http://www.mall.sk/turisticke-batohy/va ... =480934001 u nás v obchode ti ho dám za 70.

http://www.vaude.com/epages/Vaude-de.sf ... /110904590 super bágel, no cena je vyššia - z hlavy si nepamätám. :)
dík, včera som kúpil mammut lithium 25l, mali ho zlacnený z 89€ na 59.90€
m4jor napísal:No a čo sa týka výberu vodného rezervoára, na ňom by som si dal záležať, ja idem kupovať niečo takéto - http://www.velotrade.sk/katalog/action/ ... /127.xhtml (na ilustráciu)

Otvára sa celá horná strana, takže dá sa pohodlne vyčistiť a vysušiť, čiže nekvasí to tam. Doteraz som mal lacný rezervoár s okrúhlym otvorom na prednej strane a už taký systém viac nechcem ani vidieť.
s rezervoárom som sa rozhodol počkať, kým mi príde batoh domov. Aby som vedel odhadnúť rozmer, prípadne ho kúpim u nás niekde v kamennom obchode, ktorý bude najlepšie sedieť. Ale pozeral som test na http://hiking.sk/hk/ar/918/vodne_rezervoare.html a ten čo si ukázal tam vyhral ako najlepší, tak asi tiež budem niečo také hladať
Aealo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Aealo »

Potreboval by som poradiť nejaký stan pre dve osoby do nejakých 200€ a spacák vhodný aj do zimy okolo 100€. Spacáky Husky su dobré?
T0m
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa T0m »

Zdravím, ide o survival v pravom zmysle slova, takže som to dal sem :D Spacák Husky Mantilla by mohol postačiť na 10 týždňový pobyt (od júna do polky augusta) v maringotke v škótsku? Vďaka :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

spacák to vydrží, len či 70 nocí v spacáku vydrží aj tvoja chrbtica
T0m
Amateur
Amateur

No vďaka..budú tam postele, ale vnútri zrejme nebude najteplejšie, takže myslím že budem spať v spacáku... :) Ďalšia vec, na výšku 191 cm cca postačí obyčajný 220 cm dĺžka? do tohto som úplný jeleň pre istotu sa pýtam :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

TOm - ak sa ti dá, vezmi radšej niečo dlhšie (verziu XL alebo tak). Ak by ti to bolo veľké, do nôh dáš oblečenie, ktoré si ráno oblečieš.

Do maringotky by som zobral kľudne perie - ušetríš na váhe a objeme, nebudeš mať problém s vlhkosťou. Inak ja mám s Husky spacákmi dobrú skúsenosť. Za tie peniaze poskytnú slušný výkon. Možno by som ešte byť tebou kukol po spacákoch od Pinguin.

Aealo: stan za 200e? To máš širokú škálu výberu, no špecifikuj: budeš to nosiť na chrbte alebo v aute? Do akých podmienok? Má byť samonosný, kempingový...? SPacák - čo je to zima? Mínus 10, 20, 30?
Silmer
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Silmer »

Mal by som jednu otazku, mozno je to hlupa otazka ale v turistike som totalny amater, cize nevyznam sa :) . Rad by som vedel co vsetko si zobrat na turu, ktore dolezite veci nezabudnut a na ktore sa skor vykaslat, napr kolko litrov vody si so sebou zobrat ked je teraz celkom teplo, atd. Presiel som si tuto temu, ale nenasiel som uplne odpoved na moju otazku. Takze k veci.
Chcem ist na turu do malych karpat , cize to nieje ani velka nadmorska vyska, cez den planujeme prejst cca 25-30km a prespat jednu noc ( zrejme na plaveckom hrade). Spacak, karimatku i stan mame. Je mi jasne, ze hlavne je dolezita kvalitna obuv. Ale co take ine by ste mi odporucili.
Vdaka
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

1) Toaleťák (to bezosrandy - a celkom fajn je naučiť sa utierať si prdel listami)
2) nôž
3) NEBRAŤ žiadne konzervy
4) vodu rátaj tak cca 2-3 litre na osobu denne. No v Karpatoch je mrte studničiek a prameňov (kuk na www.turistickamapa.sk), takže voda sa dá brať aj z nich, no rátaj, že nie všetky pramene budú vždy "fungovať" - existuje veľa stabilných (Máriin prameň, Zbojnícka studnička... no je veľa malých, ktoré tečú len občas).
5) Na dva dni budeš brať asi malý batoh (cca 30 litrov) a dáš spacák a stan zvonka. Nezabudni na karimatku, inak sa nenaspíš. Topánky stačia dobré trekové tenisky (zabudni na módne shity ako Adidas, NIke, Puma... tie sú dobré len do mesta), veľké pohorky by ti boli zbytočné.
6) Vezmi si buď nepremokavú bundu alebo pončo (no to nedýcha, spotíš sa pod ním neskutočne).
7) Vezmi si nôž. Lepšie než jeden nôž sú dva nože.
8) Nesprávajte sa tam ako dementi, čo po sebe nechávajú bordel, robia hluk na celý les a ostávajú po nich rozbité fľaše, plastové sáčky a podobne - to sú hovädá a nie ľudia.
9) Ak robíte oheň (ja preferujem oheň pred varičom na plyn, benzín...), tak použite už vytvorené ohnisko a oheň po sebe uhaste VODOU (nie močom). Mokrý popol rozhádžte po lese RUKAMI (tak zaručíte, že je ten popol fakt bezpečne vychladnutý a pohnojíte prírodu).
10) kukni na www.bushcraft-portal.sk a kukni si témy pre začiatočníkov
11) užite si to, les je super!
Aealo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Aealo »

Stoporko napísal:Aealo: stan za 200e? To máš širokú škálu výberu, no špecifikuj: budeš to nosiť na chrbte alebo v aute? Do akých podmienok? Má byť samonosný, kempingový...? SPacák - čo je to zima? Mínus 10, 20, 30?
Stan budem nosiť na hrbte, čiže asi skôr niečo okolo 2-3KG ako som kukal. Teoreticky by som ho používal aj v horách v zime, lepšie bude teda samonosný. Zima asi nejakých -20, netuším, kolko bude max v zime :D
Silmer
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

vdaka za rady
neboj sa, nie sme deti ( mame 23-24 rokov :) ) , cize ziaden bordel z nasej strany nehrozi ( odpadky, hluk a podobne ) ide nam cisto o turistiku.
Konzervy brat nebudem, to si radsej zabalim nejake spekacky, klobasku alebo slaninu.
+ je lepsie zobrat uplne obycajnu vodu?, alebo moze byt aj jemne bublinkova?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Silmer - najlepšia je obyč z vodovodu. Bublinková je dosť zlá, ak z nej varíš kávu, kakao... má to takú divnú chuť (vypiť sa to dá). :) A v teple by som sa vyhýbal špekáčkam - najlepšia bude klobáska (suchá) alebo slanina. Tak isto by som vylúčil syry :)

Ono na dva dni toho netreba moc, dá sa aj bez stanu a prespať v altánku čo je v Karpatoch na každom rohu vedľa opekaniska - ušetríš tak 3kg v batohu :)

Aealo - kukni sa po stanoch od firmy Jurek - ja mám Vandr a je to super, nezradil ma ani vo fakt silnom vetre a celodennej búrke. Váhovo tak 2,6kg. Cenovo sme okolo 150eur.
Spacáky - buď perie (napr. niečo od Vaude alebo Coleman, nemám rád, nekamaráti sa to s vlhkosťou) alebo Pinguin Spirit (spodný komfort niekde pri mínus 16) a podobne. Cenovo bežne cez 100e, no v akcii sa dá občas zohnať aj pod 100e. Je to kvalita, osvedčený výrobca. Prípadne kukni po značke Prima. Alebo Husky, ja mám Magnum a je to v pohode :)
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

ja len doplnim lebo stoporko zabudol napisat baterku na svietenie :)
a preco nehasit ohen mocom?
Silmer
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

lebo asi ked budes rozhadzovat ten popol po okoli, tak ked tie uhliky ostis, tak ich nebudes chciet zobrat do ruky :D
T0m
Amateur
Amateur

Ak si to porovnám s mantillou, tak cena o dosť nižšia a deklarované vlastnosti rovnaké. Ide o spanie v maringotke od júna do augusta v Škótsku (na posteli). Čo poviete? http://www.najlacnejsisport.sk/spaci-ki ... -6928.html :?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ak ti ide v prvom rade o cenu, tak jasne. No ak ti ide o kvalitu a aby ten spacák spĺňal tie hodnoty aj po roku používania, tak sa poobzeraj inde. Ono drahšie spacáky sú plnené kvalitnou náplňou, ktorá si svoj loft (nadýchanosť) dlhodobo uchováva.
Napísať odpoveď