Evolucia cloveka

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Evolucia cloveka

Príspevok od používateľa gogo956 »

Som sa dnes zamyslal nad takou vecou ohladom cloveka ako takeho a ostatnych zvierat.
Podla mna je neuveritelne, ze za cca 2miliony rokov sa dokazali predchodcovia cloveka dostat
rozumovo na uroven dnesneho cloveka.
Ked si uvedomime ze tato doba je pri pohlade na dobu existencie ostatnych zivocisnych druhov
v podstate dost zanedbatelna. Ostatne zvierata existuju v roznych druhoch a poddruhoch
uz ovela dlhsie a napriek tomu sa ani u jedneho neda dolozit ani naznak takeho radikalneho
vyvoja mozgu, resp. nejakych vyssich mentalnych funkcii.

Co si myslite, co je pricinou takehoto nezvykleho vyvoja?

Vyrazna potreba komunikacie v ramci skupiny- vznik reci?
Strava podporujuca rozvoj mozgu? /hovori sa napr o prechode na masitu stravu ako spustac/
Alebo?

Otvaram diskusiu. :arrow:
Muffi
Addict
Addict

Re: Evolucia cloveka

Príspevok od používateľa Muffi »

No podľa toho čo ja viem, tak sme vyhrali evolučný boj protistojným palcom a zrejme aj vyššou mozgovou kapacitou (s čím logicky ide ruka v ruke schopnosť dorozumievania sa). Rolu určite zohralo aj to, že sme sociálny druh. No a ako to už býva, víťaz môže byť len jeden.
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

gogo956 napísal:Co si myslite, co je pricinou takehoto nezvykleho vyvoja?
NEZVYKLEHO?! Usudzujes na zaklade coho? Poznas snad nejaky iny, "zvyklejsi", vyvoj?
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

kup si knihu Zakazana archeologia od Michaela Cremo a Richard L. Thompson, sice ti to neda ziadne odpovede ale da ti kopec otazok. myslim, ze ludom bol vymazany kus pamati.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Zase ideme spochybňovať evolúciu ?

Je pravda, že kapacita mozgovne celkom rýchlo narastala, keďže sa zvyšoval bielkovinový aspekt stravy. Čím väčší mozog, tým lepšie lovenie a tým pádom sa mozog stále vyvíjal.

Australopithekus: mozog má zhruba 320 az 630 cm kubických - záležalo aj od veku a pohlavia, ale skôr tie menšie čísla. To bolo 4 500 000 - 1 500 000.

Homo habilis: 2 500 000 - 1 500 000, mal už cez 700 cm kubických.

Homo erectus: 1 800 000 - 300 000, už 1200 cm kubických.

Homo sapiens: cca 130 000, zhruba 1500 cm kubických.

A podľa mňa sa nedá povedať, že iné druhy a rody tu boli dlho a my len krátko - veď my sme sa tiež postupne vyvíjali, je to celý rad.

+ toto:

Kód: Vybrať všetko

Firstly, man did not evolve from modern apes. Man and modern apes share a common ancestor, which is extinct. However, the question comes from a flawed understanding of how evolution works. Evolution is not a straight line, where entire populations change into new species all at the same time. Often times, a small group breaks away from a population and begins to evolve independently of the source group. The source group does not need to go extinct, and is generally unaffected by the development of the smaller group.  This is called "Allopatric Speciation," and it is just one of many ways that new species can evolve. There is nothing in evolutionary theory which states a source population must go extinct in order for new species to evolve.
gogo956
Redeemer
Redeemer

nemal som na mysli spochybnovanie evolucie, len si myslim ze vyvoj cloveka je mimoriadne zaujimavy.
Je pozoruhodne ze u inych zivocisnych druhov nie je nic podobne badat, ten fascinujuci rozdiel medzi mentalnymi funkciami cloveka a ostatnych zvierat.
Ked si zoberiete ze zvierata funguju v podstate len na zaklade instinktov a pudov, ich schopnost ucenia
sa je velmi obmedzena a na druhu stranu clovek ktory dokazal postavit kozmicku lod a pristat na inej planete, objavil DNA atd.

Otazka c.2>

Co si myslite, ako dlho ludsky rod ako taky prezije?
100? 1000? 10tis rokov?

Budu pricinou zaniku nezvratne prirodne prejavy, biologicke /epidemie/, ale sa vyhubime vlastnou
cinnostou?
Ovladnu nas raz roboty? - na tuto moznost upozornuje aj S.Hawking a riesenie vidi vo vylepsovani
ludi robotickymi prvkami
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ja by som to zdovodnil tym, ze cim viac stupa inteligencia, tym rychlejsie napreduje dalsi vyvoj. Dobre to podla mna zdovodnil hughito. Co sa tyka kozmickej lode, tak to je zas o tom, ze cim viac vieme, tym viac napredujeme: prvy parny stroj bol vymysleny koncom 18teho storocia, prvy spalovaci motor koncom 19teho storocia, v roku 1904 prve lietadlo, v roku 1947 prve nadzvukove lietadlo, pristatie na mesiaci v roku 1969, potom prisli mikrocipy, nanotechnologie, atd. - behom 20teho storocia sa ludstvo posunulo technologicky omnoho dalej ako za tisice rokov predtym.
Co sa tyka dalsieho prezitia, tak to je otazne, v sucasnej podobe nie velmi dlho, kedze sme zavisli na rope a ak kvoli nej niekto pouzije nuklearne zbrane, tak sa cela situacia zmeni. Ale clovek ako taky podla mna moze prezit dost dlho, pretoze sa vie vyborne prisposobit okolnostiam - dokaze si postavit pristresok a najst iny zdroj potravy.
A este k instinktom zvierat: nie je to az take jednoduche, pozri si nieco o tom ako lovia kosatky alebo vlci, pripadne nieco o opiciach, ktore pouzivaju jednoduche nastroje na rozbijanie orechov, to uz nie su iba instinkty.
etc.
Professional
Professional

Príspevok od používateľa etc. »

To ako dlho prežije ľudský rod záleží podľa mňa len od toho akým smerom sa rozhodne ísť. Buď sa fakt začneme správať zodpovednejšie k prírode (potom to budeme mať podľa mňa ľahšie) alebo sa to viac menej "odignorujeme". Zasie nie som nejaký mega ekológ.. Len si myslím, že je to podstatná vec pri prežití ľudí na tejto planéte.
Keby sa naša planéta stala neobývateľná pre nás, tak by bolo dôležité, že kedy by sa tak stalo, či by sme (teraz trošku fantázie) "odleteli" na inú vhodnú planétu, alebo by sme nemohli robiť nič tak by sme zahynuli.
To si myslím že ohrozuje ľudstvo momentálne, nakoľko s tými robotmi to zatiaľ nie je až také aktuálne.. Ale zase niečo ako film Ja robot si myslím že je reálne niekedy v budúcnosti.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ako som uz spomenul, nepopieram ze zvierata su schopne urciteho, ale velmi obmedzeneho rozsahu ucenia. Napr aj krkavcovite vtaky su povazovane za zvlast inteligentne , tiez vedia pouzit jednoduche nastroje.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

etc. napísal:Ale zase niečo ako film Ja robot si myslím že je reálne niekedy v budúcnosti.
...podľa mňa je reálnejší film "Wall-E"...hlavne čo sa týka tých odpadkov...
jojo1996
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa jojo1996 »

etc.
Professional
Professional

Príspevok od používateľa etc. »

Blbe.. :D ale príde mi to divné že (prvý obrázok) celé telo sa zmení, farba sa zmení, jednoducho všetko ale tvár ostáva skoro nezmenená..
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

To bol urcite nejaky vedec, ktory pracuje v labaku.. a hral sa s vojenskym LSD.
hughito
Redeemer
Redeemer

gogo: To o tom spochybňovaní nepatrilo tebe, tvoje otázky sú legitímne, ale na zelovoca. :wink:
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

ale zase mi dole davat karmu nemusis ne? (strielam len tak od boku, ale myslim ze si to ty ;)

co sa tyka spochybnovania, neviem kde je? ja som pisal o jednej zaujimavej knihe.

v to, ze v evoluciu cloveka moc neverim je moj nazor, nemusis sa ho snazit zmenit, tak ako sa ja nesnazim zmenit tvoj.
m4jor
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa m4jor »

Kto by sa nudil môže pozriť tento dokument (SK titulky) Podľa mňa nedáva presné odpovede na všetky otázky ale sú tam načrtnuté zaujímavé teórie.

V Darwinovej teórii nechápem napr. Prečo sa z opice chodiacej po 4 nohách vyvinul človek (resp. opica, ľudoop) ktorý už chodil práve po dvoch nohách? Žiadny iný živočích nepoužíva na chvôdzu 2 nohy. (alebo sa mýlim? vtáky ano, ale tie hlavne lietajú, kengura áno, ale nohy má uspôsobené na skákanie).
Čítal že vraj kvôli lepšiemu zberu plodov zo stromov. Čo sa mi tiež nezdá, veď práve primáty sú dokonale prispôsobené na lozenie v korunách stromov, a zrazu pár jedincov bolo tak blbých že sa nevedeli pohybovať po strome a radšej sa načahovali za potravou? Imho - Divné.
gogo956
Redeemer
Redeemer

m4jor

vysvetluje sa to tym ze sa predchodca cloveka zacal kvoli prirodnym zmenam viacej pohybovat v priestore savany kde tych stromov zase az tak moc nie je, a vzpriamena poloha dava vyhodu v rozhlade
hughito
Redeemer
Redeemer

gogo to presne vystihol. Tým pádom, že začal chodiť po dvoch, mu zostali predné "nohy" ruky volné, takže začal sa s nimi "hrať," narábať - opäť rozvíjanie mozgu.

zelovoc: Pokúsiť sa o to pokojne môžeš. :wink: A ja som ti karmu nedal, vždy sa podpisujem.
Napísať odpoveď