Zivnostnik
-
Alex481991
Medium Star
Zivnostnik
Prosím aby sa vyjadrovali len ty čo sa v oblasti význaju alebo majú skúsenosti. Ide možno o trochu banálu otázku ale moze zivnostnik zamestnávať dalších živnostníkov ktorý preň vykonávajú stavebné činnosti? Ide o to že chcel by som sa začať orientovať/podnikať v oblasti stavebníctva (viem presadit sa je problem ale podobne veci teraz neriešme) avšak založenie s.r.o.-cky je nákladna záležitosť najmä pre študenta, takze hľadám iné riešenia.
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Zivnostnik
...nerieši sa to v takom prípade na zmluvu?...čiže ty zadáš zakázku, on ju vyhotoví a ty za ňu potom zaplatíš na základe faktúry podľa zmluvných podmienok, ktoré ste si dohodli v objednávke...
nemusí byť ani zmluva, živnostníci ti každý mesiac budú vystavovať faktúry, ty ich zaplatíš a založíš do nákladov v účtovníctve, o ďalšie info by som sa informoval u nejakej účtovníčke
-
Kibo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Ak chceš začať podnikať v stavebníctve, práve tá s.r.o. bude pre Teba vhodnejšia, nakoľko toto je oblasť, kde sa dá toho veľa pokaziť. Ako živnostník by si totiž v prípade problémov (reklamácia, nedodržanie termínov,...) ručil celým svojím majetkom, kdežto s.r.o. iba majetkom firmy. Aj na jednaniach lepšie klientovi znie, ak jedná s s.r.o. a nie so živnostníkom. Navyše, ak nemáš ani na založenie s.r.o. (cca 300€), ako chceš rozbehnúť podnikanie?
Neber to v zlom, len sa pýtam... 
Čo sa týka iných živnostníkov, nepotreboval by si zmluvu, ale bolo by pre Tvoje dobro, ak by si dáku mal, hlavne z pohľadu zodpovednosti za odvedenú prácu a pracovnú morálku zo strany "zamestnaných" živnostníkov...
Čo sa týka iných živnostníkov, nepotreboval by si zmluvu, ale bolo by pre Tvoje dobro, ak by si dáku mal, hlavne z pohľadu zodpovednosti za odvedenú prácu a pracovnú morálku zo strany "zamestnaných" živnostníkov...
Pokial budes zivnostnik, tak mozes s ktorymkolvek zivnostnikom uzavriet zmluvu o dielo (idealne podla OBZ). Toto je pre teba, ako objednavatela prace najvyhodnejsi pravny rezim.
Pokial vsak bude pre teba nejaka osoba vykonavat zavislu pracu, tak nielenze mozes, ale musis s nou uzavriet pracovny pomer podla Zakonnika prace. V tomto pripade je irelevantne, ze osoba ma zivnost vo vztahu k tebe bude v postaveni zamestnanec-zamestnavatel a ty ako zamestnavatel budes povinny plnit si svoje povinnosti, ktore ti vyplyvaju z pracovnopravnych predpisov. To ze ma nejaka osoba zivnost neznamena, ze nemoze sucasne vystupovat aj v pracovnopravnych vztahoch ako zamestnanec.
Pokial vsak bude pre teba nejaka osoba vykonavat zavislu pracu, tak nielenze mozes, ale musis s nou uzavriet pracovny pomer podla Zakonnika prace. V tomto pripade je irelevantne, ze osoba ma zivnost vo vztahu k tebe bude v postaveni zamestnanec-zamestnavatel a ty ako zamestnavatel budes povinny plnit si svoje povinnosti, ktore ti vyplyvaju z pracovnopravnych predpisov. To ze ma nejaka osoba zivnost neznamena, ze nemoze sucasne vystupovat aj v pracovnopravnych vztahoch ako zamestnanec.
ale prečo keď má živnosť, by ho mal zamestnávať a platiť za ňho odvody. Môže si ho kľudne najímať ako živnostníka aj 10 rokov.
V idealnom pripade ano, ale ak nejaku stavbu pokazia a vznikne velka skoda, tak z neho moze byt bezdomovec. (vid Kibov prispevok)