"Volebny prieskum"

Diskusie na politické témy...

Koho by ste volili?

SMER
34
11%
SDKU
16
5%
SNS
9
3%
KDH
11
4%
SAS
112
37%
MOST
8
3%
ĽS-NS
38
12%
HZDS
2
1%
SMK
0
Žiadne hlasovania
NIKOHO
40
13%
INE
36
12%

Celkom hlasov: 306

Pinhead
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: "Volebny prieskum"

Príspevok od používateľa Pinhead »

....skôr to chápem tak, že hughito a kali nesúhlasia so systémom ako takým (čož sa im ostatne vôbec nedivím) a teda nevolením tento systém "nelegitimizujú".... pretože už jedno aká strana vyhrá a aká prehrá.... ide o celkovú zmenu ihriska a nie len o výmenu hráčov na ňom, ak tomu rozumiem správne....
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Opäť sa pýtam, aký môj hlas sa rozdeľuje ? Je snáď voliť povinné a hlasy nevoličov sa nejak prerozdeľujú ? Keby to tak bolo, máte pravdu, ja však túto vedomosť nemám.

Odkazujem vás opäť na tento príspevok. Je tam explicitne napísané, že pri prerozdeľovaní mandátov sa operuje s PLATNÝMI HLASMI. Všetky ďalšie výpočty, prepočty, rozdeľovania sa dejú len s týmito hlasmi.

Pýtam sa: aký platný hlas som odovzdal ?

javatar mi na to napísal toto:

Kód: Vybrať všetko

ale ved to tam je napisane - pocet platnych hlasov delene 151 a maju kreslo, pokial nevolis/volis neplatne, klesa pocet platnych hlasov a tym padom je ich na kreslo potrebne menej - co sa odrazi cim vacsi podiel hlasov strana dostane, teda najviac u vitaza - matematika proste nepusti
Moja odpoveď:

Kód: Vybrať všetko

Ale ten vyšší podiel strana dostane len preto, lebo ich ľudia volia, za to ja nemôžem. To sme zase pritom, že keby bola volebná účasť napr. 80%, tak sa nič nezmení, lebo Fico by nemal 40%, ale priamoúmerne viac, teda 60 % alebo koľko to vychádza. 
Ďalej sa pýtam: ak by k voľbám nešiel nikto, vyhral by SMER ?

Každá strana získa toľko %, koľko má hlasov od svojich voličov. To je základ. Keď ide málo ľudí voliť a SMERu stačí akoby menej hlasov na viac kresiel - to nie je moja vina. To je vina tých, čo ich volili, len vďaka tomu tie kreslá dostanú. Keby ich nikto nevolil, tak nemajú žiadne kreslo.

V zmysle toho, že sa nesnažím SMER poškodiť volením proti nim, tak to áno, SMER je mi ukradnutý, takisto ako pravicové strany, ktoré takisto nepodporím.

Pinhead: Presne tak.
Sagittarius
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Sagittarius »

Vždy keď vojdem do tejto témy, bavíte sa o tom istom. Už najmenej tri strany. Už to ani nečítam. Hughito má svoju pravdu, ostatní majú svoju pravdu. Problém je v tom, že si to nechcete priznať a dookola píšete o tom istom len s inými slovami alebo prípadne iný užívatelia. Ale stále je to to isté. Takto sa môžte baviť do nekonečna. Jeden si píše a druhí tiež svoje, ale niet toho, čo by to ukončil. Ale keďže nie som moderátor, tak to berte len ako môj názor. :)
pegasusss
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa pegasusss »

a kolko je najmejej potrebnych % voličov z celkovej populacie SK aby sa mohla zformovat vlada ?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

hughito -> Uz ma sice nebavi stale ti vypisovat ze ta chapem a tvoje rozhodnutie respektujem ale nejde mi do hlavy ako mozes napisat toto:
hughito napísal:Opäť sa pýtam, aký môj hlas sa rozdeľuje ? Je snáď voliť povinné a hlasy nevoličov sa nejak prerozdeľujú ? Keby to tak bolo, máte pravdu, ja však túto vedomosť nemám.
Ano - hlasy nevolicov sa prerozdeluju. Keby sa neprerozdelovali tak je v parlamente dost prazdnych stoliciek. A bolo ti to vysvetlovane x-krat. Ten system mi vobec nepripada zlozity aby si ho nechapal.

pegasusss: co je mne zname tak povinna minimalna ucast nie je zadefinovana - cize ak by siel volit co len jeden clovek tak su volby platne (co je oproti referendu dost nefer)
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

jediny problem pravice ako takej na slovensku je po precitani podla diskusie zrejme to, ze existuje lavica...pretoze problemom nie je podpora/nepodpora a volenie/nevolenie smeru, ale to, ze smer je najsilnejsia strana, co je fakt potvrdeny viacerymi volbami, co pravicu stavia do pozicie, ze aj hlass neodovzdany vzhladom na sposob pridelenia mandatov de facto nahra smeru a preto okolo seba kopu a buchaju vsade kde to internet umozni, ta pravica ktora sa s takou oblubou navaza do nepravosti a formality volieb v dobach davno minulych si dovoli tak obrovsky a brutalny zasah do volebneho PRAVA kazdeho obcana ako je "udelenie prikazu" ist k urnam pricom jediny argument je, v podstate demokratickost systemu co je uplne zcestne a namiesto premyslania preco pravicovy volic k tym urnam nejde ako svorne tvrdite (aj ked nezabudate vzdy pdotknut ze je to volic vysokoskolsky vzdelany, z lepsich pomerov, vysokym IQ a urcite aj vacsim vtakom a teda si urcite plne uvedomuje zavaznost situacie) radsej kricite na kazdeho dalsieho, takze moji drahi spoludiskuteri seriete si do huby a kvalitne ... a nezabudnite ma oznacit za ficovolica a komunistu, to je druha cast vasej oblubenej retoriky
J.O.S.E
King
King

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

Ja si skôr myslím, že problém pravice spočíva v jej roztrieštenosti. Ľavicu dnes predstavuje v reálnej podobe Smer-SD, ktorý po svojom vzniku začal pohlcovať menšie ľavicové strany ako bola SOP, SDSS a iné, výsledkom čoho bolo zjednotenie tejto strany barikády. Naproti tomu pravica má mnoho strán, mnoho lídrov a neexistuje jednota medzi nimi, tiež by sa mohli napríklad spojiť pred voľbami (vytvoriť širokú koalíciu) aby voči ľavici vytvorili alternátivu. Dnes si pravicový volič nevie vybrať, ktorého pravicového lídra/stranu bude voliť a pravicové strany sú v mnohých otázkach odlišné v názoroch, nevedia sa dohodnúť. Dnes každá politická strana, ktorá vstupuje do politiky sa prakticky hlási k pravici, k zlepšovaniu podnikateľského prostredia a k iným spoločným znakom pre pravicu, pričom si neuvedomujú, že ich príchodom na politickú stranu sa viac a viac pravica štiepi.
hughito
Redeemer
Redeemer

javatar: Prečo potom píšu v tej knihe čo som skenoval, že pri rozdeľovaní mandátu sa operuje s platnými hlasmi, sú tam celé strany výpočtov, ale nikde som nezaznamenal niečo o prerozdeľovaní hlasov nevoličov.

Ale aj keby, tak ty tvrdíš, že hlasy nevoličov sa prerozdeľujú a to podľa toho, že najsilnejšia strana dostane tých hlasov ako-keby najviac, je to tak ? Stále tu však nevidím nejakú moju podporu - keby sa tie hlasy prerozdeľovali, tak dobre, ale to prerozdeľovanie závisí zase od toho, koľko reálne politické strany dostali hlasov. Opakujem, ja nemôžem za to, že najviac hlasov nemá napr. SaS, alebo SMER. Proste je to len také hrajkanie sa a príde mi to ako zúfalý počin vôbec niečo také predkladať. V podstate to veľmi presne vystihol kolega nado mnou.

Ale inak sa už naozaj opakujeme.

J.O.S.E: Však pravica sa spojila a vytvorila koalíciu, aj keď samozrejme nie v takej podobe, že by to bola jedna strana. Ako to dopadlo si videl. V tomto mal Fico vo viacerých diskusiách holú pravdu v tom, že SMER niekoľkokrát doslova zachraňoval pravicu pri hlasovaniach. Ja osobne považujem za vrchol všetkého to, keď sa dohodlo, že lekárom pôjdu platy hore + tie ďalšie záležitosti. Všetko bolo vyrokované, sľúbené, už to malo len formálne prejsť parlamentom. A čo sa stalo ? Pravičiari (niektorí) to jednoducho neschválili, popreli všetko, podkopali Radičovú a "zahasiť" to musel SMER.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Uf, asi treba kupovat letenky pomaly: http://www.sme.sk/c/6259129/focus-99-by ... mentu.html
Anem
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Anem »

Tej 99% veľmi neverím, skôr by som povedal , že Norika bude mať viac.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

A ja sa na Slovensko v decembri vraciam, dobré, nie?

ColdRain: Iba si domýšľaš, nič menej, nič viac, pričom to zjavne berieš dosť osobne. Nikomu nik nič neprikazuje, bavíme sa tu o tom celý čas na morálnej úrovni. Tak prestaň byť butthurt a vyťahovať tu typické protiargumenty, ktoré zvyčajne čítavam na SME od červených (tie o vzdelanosti, lepších pomeroch a podobne), je to iba demagógia a týmito vecami sa ľudia v diskusiách oháňajú vtedy, keď majú červené očká, ale nemajú argumenty. Tvoj príspevok vôbec nesúvisí s realitou, vôbec netuším, že o čom to píšeš. A či si ficovolič, alebo nie, to ma vonkoncom nezaujíma.
J.O.S.E
King
King

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

Hughito - nemyslel som po voľbách, ale pred voľbami, tak ako to hlása a žiada vždy Dzurinda (nemám tohto pána v láske, ale v tomto má určite Dzurinda pravdu, pokiaľ sa pravica nespojí a nevymedzí s kým pôjde a s kým nie, tak nemožno hovoriť o pravicovom bloku). V blížiacich sa voľbách pravicový volič nemá a nemôže mať istotu, že jeho hlas pravicovému subjektu bude naozaj hlasom pre pravicu, pretože, ako ukazujú prieskumy (a teda to závisí najmä od účasti vo voľbách) Smer by mohol vládnuť aj sám, avšak ako Fico prezentuje už dlhšie, tak sám vládnuť nechce a potrebuje partnera. Ako reálna možnosť sa ukazuje KDH alebo Most (samozrejme si môže každý domyslieť, prečo potrebuje Fico partnera aj napriek 76 kreslám, ktoré zrejme získa :roll: ). V tomto prípade pôjde o vládu s prevahou a rozhodujúcim slovom ľavice a tak aj hlas voliča pravice bude v prípade týchto dvoch subjektov hlasom pre ľavicu a podporu "červenej" vlády, pretože Fico a spol. presadia aby programové vyhlásenie vlády malo také body, ktoré budú v prvom rade vyhovovať najmä Smeru.....veď sme to nakoniec videli aj v rokoch 2006-2010, kedy Smer zruinoval HZDS a takmer aj SNS a odobral im značnú časť voličskej základne.

btw. čo by ste očakávali, keď strana 99% má evidentne silné zázemie v mediálnom prostredí, celé Slovensko je olepené ich dristami, pričom o riešeniach nehovoria, iba o tom, ako vláda schválila toľko a toľko Grécku, ako by mali ženy zarábať rovnako ako muži (feministky) a podobne.....Mňa by zaujímalo, že odkiaľ majú peniaze na toľko bilboardov, letákov, reklám v televízii, keď ako o sebe tvrdia, sú 99 % štátom okrádaní ľudia (to ich ten štát asi zle okráda), pričom nemajú žiadne príspevky od štátu ako nový subjekt v politike za preferenčné hlasy...mne to príde ako fiktívny prieskum, nafúknutý a neposlednom rade dosť skreslený.
hughito
Redeemer
Redeemer

To je pravda, ani by som sa nečudoval, keby bol ten prieskum kúpený, aby sa váhajúci ľudia zbadali - aha, tí 99% nemajú nejaké 3%, ale majú na to, aby sa dostali do parlamentu - podporím ich.

seth: Nepísal si, že sa už vracať nechystáš ? Každopádne, budeš nadšený. :lol: Fico + KDH = ústavná väčšina, som zvedavý, ako to tu bude vyzerať.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

hughito napísal:javatar: Prečo potom píšu v tej knihe čo som skenoval, že pri rozdeľovaní mandátu sa operuje s platnými hlasmi, sú tam celé strany výpočtov, ale nikde som nezaznamenal niečo o prerozdeľovaní hlasov nevoličov.
Lebo to vyplyva z kontextu. Poloz si otazku ako neodovzdany/neplatny hlas ovplyvnuje vypocty a ak dojdes k tomu, ze nijako tak tomu systemu nechapes.
hughito napísal:Ale aj keby, tak ty tvrdíš, že hlasy nevoličov sa prerozdeľujú a to podľa toho, že najsilnejšia strana dostane tých hlasov ako-keby najviac, je to tak ?
Ano - presne podla pomeru platnych hlasov.
hughito napísal:Stále tu však nevidím nejakú moju podporu - keby sa tie hlasy prerozdeľovali, tak dobre, ale to prerozdeľovanie závisí zase od toho, koľko reálne politické strany dostali hlasov.
Ano - teda najviac podporis vitaza. Keby bol vitaz nejasny, situacia je ina ale kedze je nam vsetkym jasne, ze smer to vyhra tak ti piseme, ze podporujes smer. Ale ak to chces univerzalne tak mozem aj takto: Nevolenim podporujes vitaza volieb. Nech su tvoje dovody akekolvek, objektivne ci subjektivne, v tomto systeme ma nevolenie proste takyto nasledok.
hughito
Redeemer
Redeemer

Môj neodovzdaný hlas sa ako-keby rozdelí pomedzi všetky strany, ktoré sa dostanú parlamentu s tým, že keď sa dostane do parlamentu 5 strán, tak sa rozdelí pomedzi ne a to podľa ich sily. Čiže SMERu pripadne najsilnejšia pätina. Ale: to už je len zúfalé hrajkanie sa - opäť - SMER má toľko hlasov preto, lebo ich ľudia toľko volia, nie kvôli nevoličom. Môj podiel na tom nie je žiaden. Ja svoj hlas neodovzdávam, nikoho nepodporujem, ani nikomu neškodím - to, že môj hlas sa takto prerozdelí nie je moja vina a to, že sa prerozdelí v takom a takom pomere, o tom rozhodnú rozhodli ti, čo išli voliť.

V podstate ale platí to, čo som tu celý čas prezentoval. Výsledky volieb záležia od platných hlasov, následné prerozdeľovanie hlasov nevoličov je závislé priamo na tom, koľko ktorá strana hlasov dostane. V samotnej podstate teda tieto hlasy neexistujú, je to úplne jedno, či s nimi operovať nebudeme, ale hypoteticky budeme.

Takže ja nijak Fica ani nikoho iného nepodporujem. :smt006
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

hughito napísal:To je pravda, ani by som sa nečudoval, keby bol ten prieskum kúpený, aby sa váhajúci ľudia zbadali - aha, tí 99% nemajú nejaké 3%, ale majú na to, aby sa dostali do parlamentu - podporím ich
2 roky dozadu sa chceli tie iste osoby dostat do parlamentu cez SDL a ta mala kusok pred volbami tiez nejakych 7 %, samozrejme ze to bol kupeny prieskum, realne dosiahli 2,41 %
hughito
Redeemer
Redeemer

Však samozrejme, nemusí to znamenať nič, ja tiež pochybujem, že budú mať viac ako 4%. Mám však pocit, že majú teraz kampaň masívnejšiu a celkovo tú rétoriku lepšiu v tom zmysle, že SDĽ to bola čisto ľavicová rétorika (síce to je aj pri 99%) a aj prezentácia, aj ten názov, mnohí to hneď spájali so SMERom a pod.

No uvidíme.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

hughito: Vzhľadom na špeciálne podmienky a niekoľko nečakaných vecí sa vraciam dočasne, pričom zamestnaný budem aj naďalej v UK. Ešte vždy neviem, či si nehnuteľnosť kúpim na slovenskej časti pri Bratislave, alebo v Rakúsku, Maďarsku, etc. Takže hej, budem určite nadšený, ale pevne dúfam, že viac, ako daň z nehnuteľnosti nebudem musieť doma platiť, pretože už aj to robím cez slzy.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

seth82 napísal:A ja sa na Slovensko v decembri vraciam, dobré, nie?

ColdRain: Iba si domýšľaš, nič menej, nič viac, pričom to zjavne berieš dosť osobne. Nikomu nik nič neprikazuje, bavíme sa tu o tom celý čas na morálnej úrovni. Tak prestaň byť butthurt a vyťahovať tu typické protiargumenty, ktoré zvyčajne čítavam na SME od červených (tie o vzdelanosti, lepších pomeroch a podobne), je to iba demagógia a týmito vecami sa ľudia v diskusiách oháňajú vtedy, keď majú červené očká, ale nemajú argumenty. Tvoj príspevok vôbec nesúvisí s realitou, vôbec netuším, že o čom to píšeš. A či si ficovolič, alebo nie, to ma vonkoncom nezaujíma.
samozrejme ze na moralnej urovni, prave na moralnej urovni je cela tvoja argumentacia sranim si do huby...jediny butthurt si tu uz asi 5 stran ty, len cloveku sa to uz fakt blbo cita

diskusie na sme boli teda vzdy padnym argumentom, len co je pravda, taku znosku primitivizmu a buranstva clovek len tak nevidi
samozrejme, cervene ocka ako inak, kazdy kto nie je modry je cerveny a zly, akoby som sa ocitol na sme...uz len cakam kedy zacnes vykrikovat nieco s vešaním a kandelábrami...

tak to ci pojde hughito volit fica ta trapi, ale ci ja to uz nie? :(
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Oh oh oh...čo je? Ja si čím seriem do huby, prosím ťa? Ak ideš voliť, choď, ak nie, nevyskakuj a určite nie takto. Ja tu nie som butthurt, ja nie som ten, kto na Slovensku platí kopu daní, ste to vy. A napriek tomu nesedím so založenými rukami. Či sa niečo zmení? Neviem, Slovensko je mladá demokracia a nič nevznikalo bez pôrodných bolestí. Ale nič nerobením a pi***** do iných, ktorí idú voliť (že zvolia zasa tých istých) nezmení nikto nič určite, to si buď istý.

Nedomýšľaj si, prosím a nepripisuj mi tu hlúposti (o vešaní a podobne, modrých, červených a podobne), nemám chuť reagovať na tvoje osobné konštrukty. Ak sa nevieš ovládať, nediskutuj so mnou a nereaguj na mňa. A hlavne, neprekrúcaj moje príspevky, napísal som "A či si ficovolič, alebo nie, to ma vonkoncom nezaujíma." - NIE netrápi, chápeš, alebo ti krvou podliate oči komolia text?
Napísať odpoveď