Máte radi filozofiu?
Máte nejakých obľúbených filozofov?
Filozofia
-
javatar
Hardcore addict
Re: Filozofia
http://www.hojko.com/filozofia-filozofi ... 11167.html
ja rad filozofujem a mam slaby prehlad vo filozofoch
ja rad filozofujem a mam slaby prehlad vo filozofoch
Mám a dobrovoľne si zapisujem predmety o dejinách filozofie.
Ešte ale viem veľmi málo, aby som určil nejakých "favoritov." Ale napr. obdivujem to, ako sa dokázali dostať rôzni grécki filozofi (predsokratovskí) čisto špekulatívnou metódou k záverom, ktorými neboli ďaleko od reality. A to, prosím pekne, pred 2500 rokmi.
Ešte ale viem veľmi málo, aby som určil nejakých "favoritov." Ale napr. obdivujem to, ako sa dokázali dostať rôzni grécki filozofi (predsokratovskí) čisto špekulatívnou metódou k záverom, ktorými neboli ďaleko od reality. A to, prosím pekne, pred 2500 rokmi.
A tak čo ja viem, musia ti byť nejaký sympatický
Mne sa vždy páčil Schopenhauer a Nietzsche.
Mne sa vždy páčil Schopenhauer a Nietzsche.
Sympatickí sú mi filozofi neskorej scholastiky, ktorá začali spochybňovať na dovtedy nediskutovateľné "fakty," útočili na pozíciu pápeža a pod. Scotus, Ockham..
Hej, to je fakt, ktorý ma vždy ohúril. Atomisti sú len vrchol ľadovca. Pytagoras a jeho vzťah hudby a matematiky, Anaximandros pichol do evuločnej teórie, Platón s Aristotelom už nemým hlasom 2000 rokov kričia, že demokracia je vláda lúzy...hughito napísal:Ale napr. obdivujem to, ako sa dokázali dostať rôzni grécko filozofi (predsokratovskí) čisto špekulatívnou metódou k záverom, ktorými neboli ďaleko od reality. A to, prosím pekne, pred 2500 rokmi.
Zrejme neexistuje filozofická téma, ktorá by nebola aspoň načrtnutá už v antike.
S tou evolučnou teóriou pri Anaximandrovi si to trafil, ale mal som na mysli skôr ich úvahy o arché - teda nejakom prapočiatku/prazáklade sveta/kozmu.