plný HDD
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: plný HDD
Thommas: Pocitam s tym, ze vacsina ludia ma v PC viac ako jeden disk + moznost vyuzitia externych diskov.
-
uplink
VIP
Reinštalovať systém mimo upgradu, hmm. Ak má človek túto potrebu, niečo nie je v poriadku. Také riešenie je pre ľudí čo sa nevedia postarať o svoje Windooze. Naposledy som "reinštaloval" pred 3mi rokmi keď som robil upgrade z hlísty na 7. Takže o reinstall sa ani nejednalo.
Podľa mňa sú partície na serióznejších stolných PC [hry, HPC] už viacmenej nepotrebné [nejaké notebooky, pracovné stanice na Office, HTPC, tam to pochopím ako tak]. Dva fyzické disky je podľa mňa to pravé orechové, teda z hľadiska bezpečnosti dát a práce. Osobne vnímam rozdelovanie jedného fyzického disku na viacero partícií ako zastaralý prežitok z obdobia, keď disky boli cenovo nedostupné a človek si málokedy dovolil mať viac ako jeden. Dnes keď disk stojí pár korún [green 500-1000 GB], tak je podla mňa celkom prirodzené mať jeden/dva [raid0/1] na OS a jeden či viac na dáta. Primárne využitie toho, mať dáta na "inom" fyzickom disku je podľa mňa bezpečnosť dát a nie dôvod že chceš preinštalovávať OS. Doba keď bolo treba preinštalovávať OS [Win 95/98/98SE/Plus/Me/Xp alpha] je už dávno za nami. Keď máš na jednom fyz. disku dve partície, tak Ti nepomôže ani všemohúci [hojko] keď Ti rupne disk.
Podľa mňa sú partície na serióznejších stolných PC [hry, HPC] už viacmenej nepotrebné [nejaké notebooky, pracovné stanice na Office, HTPC, tam to pochopím ako tak]. Dva fyzické disky je podľa mňa to pravé orechové, teda z hľadiska bezpečnosti dát a práce. Osobne vnímam rozdelovanie jedného fyzického disku na viacero partícií ako zastaralý prežitok z obdobia, keď disky boli cenovo nedostupné a človek si málokedy dovolil mať viac ako jeden. Dnes keď disk stojí pár korún [green 500-1000 GB], tak je podla mňa celkom prirodzené mať jeden/dva [raid0/1] na OS a jeden či viac na dáta. Primárne využitie toho, mať dáta na "inom" fyzickom disku je podľa mňa bezpečnosť dát a nie dôvod že chceš preinštalovávať OS. Doba keď bolo treba preinštalovávať OS [Win 95/98/98SE/Plus/Me/Xp alpha] je už dávno za nami. Keď máš na jednom fyz. disku dve partície, tak Ti nepomôže ani všemohúci [hojko] keď Ti rupne disk.
Myslím, že on nemyslel rupnutie disku, ako skôr rupnutie OS. Je pravda, že sedmička, a momentálne osmička mi ešte nerupla, a to je to prakticky Alpha, alebo ako to nazvať. No také XP som používal dosť dlho, a k reinštalácií kvôli problémom s OS došlo asi 3 krát, a to som sa o ten Win staral dosť podstivo. Vtedy by mi tie rozdelené partície pomohli, aj keď paradoxne vtedy bol ten môj disk taký malý, že som všetko držal na cd/dvd-čkach.
-
Thommas
Addict
Prespal si pár mesiacov?uplink napísal:Osobne vnímam rozdelovanie jedného fyzického disku na viacero partícií ako zastaralý prežitok z obdobia, keď disky boli cenovo nedostupné a človek si málokedy dovolil mať viac ako jeden.
no už všetko je vyriešené, dík chlapy 
-
uplink
VIP
ak narážaš na záplavy, tak to neriešim. Riešim ceny z pred 7-10tich rokov. Vtedy si Ty o PC ešte evidentne nevedel a práve v tej dobe malo "partíciovanie" diskov ako taký zmysel.Thommas napísal:Prespal si pár mesiacov?
-
Michaelo
Hardcore addict
niekto má aj viac systémov a vtedy tiež partície potrebuješ takže hovoríte kraviny. ja mám radšej poriadok ako bordel v jednej partícii.
Par systemov ma kolko, tak 3 percenta uzivatelov pocitaca? Okrem toho mozno vela z nich je virtual cez VMWare, Virtual PC a podobne softy.
-
Michaelo
Hardcore addict
Tie softy nie sú tak dobré ako reálne nainštalovaný OS. Aspoň podľa mňa.
Hovorím, niekto chce mať proste poriadok. Ja nemám rád bordel v PC.
Hovorím, niekto chce mať proste poriadok. Ja nemám rád bordel v PC.
Jedna alebo viac particii sposobuje bordel?
-
Michaelo
Hardcore addict
U mna jedna. ja to mam pekne potriedene. hlavne hry mam na Dcku lebo bolo neprehladne hladat ich v ProgramFiles. Ja som s viacerymi particiami spokojny.
Ked si hry instalujem na systemovy disk do adresara Hry, tak kde je problem?
-
Michaelo
Hardcore addict
Ja mam na to particiu D kde mam len hry a Kniznice (Hudba, Videa atd. vsetko co bolo v Users/Nick/... kedze prechadzam na SSD).
-
Grim
Darca
...pre niektorých hej...pár jedincov sa stráca v diskovej štrúkture, keď si disk rozdelí na partície...možno to bude aj Michaelov prípad...
-
Michaelo
Hardcore addict
Trochu ta nechapem. Ja mam rad poriadok a preto si to delim na particie (ale iba systemovy disk, zalozne nie).
-
Grim
Darca
..aha...kde som nechal oči?...zle som pochopil, myslel som, že zastávaš názor jednoparticíoveho systému...
Caute ma zmysel zapnut kompresiu diskovej jednotky? Teoreticky by mi to usetrilo par GB. Procesor mam i7 to nebude problem, ale nespomali to rapidne rychlost particie (read/write na disk)?
-
hojko
Site Admin
Spixy: Kompresia sa nezmyselna spomalujuca vec.
Kompresia sa oplati iba pre rozne dokumenty, logy a tak podobne, pretoze tam nevadi horsia rychlost nacitavania. Pri komprimovani hier alebo systemu moze dojst k zhorseniu vykonu a kompresia videa/fotiek uz nema zmysel, pretoze samotne subory uz su komprimovane.
Cize ak mas na disku napriklad vela materialov do skoly, ktore su robene v MS Office, tak to mozes skusit.
Cize ak mas na disku napriklad vela materialov do skoly, ktore su robene v MS Office, tak to mozes skusit.
-
hojko
Site Admin
GothaR: Pri cenach diskov a kapacitam, ktore sa predavaju a byvaju v pocitacoch je nezmysel hovorit o kompresii dokumentov. Ak by tam aj mal dokumentov par giga, tak kolko usetri kompresiou??? Nech ma giga dokumentov, usetri kompresiou napr. polovicu, ale pri 1TB disku je to zanedbatelne.