HTP a strata kompresie - kuriozny problem

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
brdydudu
Novice
Novice

HTP a strata kompresie - kuriozny problem

Príspevok od používateľa brdydudu »

Zdravim vsetkych, rad by som sa s vami podelil o problem na motore HTP 1,2, rok vyroby 2004. Auto ma najazdene 100 tisic km.
Fabiu sme kupili v dobrom technickom stave, po roku jazdenia sme ju dali prerobit na LPG. Na plyn sme najazdili 6000 km, dokopy asi 10 000 km (striedavo sme jazdili aj na benzin, hlavne na kratsie trasy). Po spominanych 6000 km na plyn zrazu prestala LPG riadiaca jednotka vstrekovat plyn. Na benzin auto jazdi pekne. Ako zistila diagnostika, kompresny pomer na valci c. 3 bol cca polovicny ako predpisany, zjavne sme teda nasli chybu - pri tejto kompresii este je mozne zapalit benzin, avsak pri palive LPG zacne vypadavat zapalovanie zmesy na spominanom valci a LPG ihned vypne vstrekovanie.

Oprava prebehla nasledovne - demontaz hlavy motora (hlava bez poruchy a rovna, mierne prebrusena), nove tesnenie pod hlavou motora, vyskusanie tesnosti piestnych kruzkov (v poriadku), vymena voditok vyfukovych ventilov a nove vyfukove ventily, zabrusene sedla vyfukovych ventilov, vycistenie motora. Rozvody ako aj rozvodova retaz su v poriadku (verim tomu co mi povedali v servise).

Vysledok - kompresny tlak na 1. valci - 14 bar, na druhom valci 12 bar, na tretom - 7 bar. Zjavne sa chyba na tretom valci neodstranila.
Auto nema ziadnu dalsiu chybu, je od nova garazovane a jazdime s nim slusne, ziadne vytacanie za studena, novy olej a iny servis je pravidelny.
Rad by som sa spytal, ci mal niekto podobny problem, nevieme totiz ako tuto poruchu vyriesit. Dakujem za akekolvek pripomienky.
icefiresr
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: HTP a strata kompresie - kuriozny problem

Príspevok od používateľa icefiresr »

Zmenit servis a skusit znova.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

wtf?? ved za to zaplatil urcite nie malu sumu a nic z toho, ved to neni normalne ked rozoberu pol motora a problem neodstrania, inak to ich to v tom servise nezaujimalo, ze problem neodstranili? urcite reklamacia opravy
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

no v prvom rade by som to asi ani kurioznym problemom nenazyval, podpalene ventily u tohto trojvalca su viac ako znamym javom uz pri 100-120 000km... napovedat by mohli otacky, pri ktorych je meranie tlakov vykonavane, resp. spravanie motora vo vysokych otackach, kedze pri nizsich sa tieto ventily este dovierat stihaju... ak to bolo merane takto, a kompresia napriek tomu vyskocila zla, stava sa pravdepodobnou skutocnost, ze nizku kompresiu sposobuje nieco ine, co sa prejavuje aj pri nizsich otackach a to napriklad taka sviecka alebo odpalovacia cievka... pomohol by nam rocnik vozidla, resp. jeho kodove oznacenie, aby sme zistili, ci tot bolo chorobou aj Tvojho motora, kedze tato zavada bola casom este pred vyrobou odstranena...

pri motoroch HTP su ventily su nekvalitne, to je nam jasne, ale dost castou zavadou je vsak aj spominana vada odpalovacej cievky, ktora ma rovnake priznaky, preto mi je divne, ze sa servis automaticky pustil do tej zlozitejsej a podstatne nakladnejsej opravy... vlastne mi to az take divne nie je... taktiez nerozumiem tomu, preco tam bolo vymenenych tolko nepotrebnych komponentov... servis v tomto pripade uz nie je pre mna doveryhodny a tym padom treba zacat rozmyslat aj nad tym, ci Ta nechceli iba odrbat...

mas dve moznosti - na vlastne naklady vyskusat vymenit cievku, co Ta nebude vela stat, ale ak to bude ucinne, bude viac ako pravdepodobne, ze ten predchadzajuci servis bol absolutne nepotrebny, ale v tomto momente ty uz nebudes moct tuto opravu reklamovat... druhou cestou je prave spominana reklamacia v servise s odvolanim sa na neodovodnenu vymenu komponentov a tym padom na nevyriesenie problemu... urcite to kazdopadne zacni minimalne konzultovat so servisom... servis by totizto nemal fungovat tak, ze "tipneme si a uvidime"...
brdydudu
Novice
Novice

Dakujem za Vase nazory. Je pravda, ze servis je ochotny vratit mi peniaze za odvedenu pracu, pokial mi to v inom servise opravia. Len mi stale vrta v hlave to, ze motor je o dost tichsi ako predtym. Urcite zlepsenie teda nastalo. Stare voditka ventilov boli uz zdeformovane, co som sam videl (stare mi vratili aj s ventilmi). Kruzky na piestoch vraj tesnia velmi dobre. Neviem ci mam zmenit servis, keby ma chceli oklamat, mohli mi zaratat ovela viac (retaz, rozvody, vacky, hydrozdvihatka...).

Kurioznym som problem nazval preto, lebo je slaby tlak vo valci hoci jediny podozrivy zostava uz len saci ventil (co je ale nepravdepodobne, ale nehovorim ze nemozne). Neviem kde inde by mohla byt netesnost. Je mozne, ze oprava by mala zmysel, ale spravili mi to neodborne?

PS: kod motora BMD, auto je prvy krat zapisane v 9/2004.

Dakujem

//autoeditácia príspevku (27 Feb 2012, 16:51)
Este maly dotaz, cievky ako aj sviecky som prehadzoval medzi sebou uz na zaciatku, dokonca som skusil 3 rozne druhy sviecok, no problem pretrvava vzdy iba na 3. valci. Myslim si ze sa jedna o netesnost, ale nevieme zistit kde. Inak auto sa sprava uplne normalne, nebyt merania kompresie tak by som na tento problem vobec neprisiel - asi az potom ked by bolo uplne neskoro.
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Traktorista »

tak napisem sem napriek tomu ze ti poradit neviem, snad sa nenahnevas.

Mame tiez fabiu 1,2htp 2003ku, nabehanych skoro 200t km a tiez menili daku cievku na valci, asi 2x sa stalo ze pri konstantnej rychlosti cca 100kmph asi na 2-3 sekundy vypadol plyn, teda auto zacalo spomalovat a za 2-3sekundy zasa zacalo tahat.
chyba bola zaznamenana v diagnostike, a menili kvoli tomu daku cievku za par eur,...

tak neviem ci to moze mat suvis s tvojim problemom, ale ked ta cievka stoji par eur a ratzi myslel tu cievku co aj ja, tak by si ju mohol vymenit :)
brdydudu
Novice
Novice

Diky za tip, ja to skor vidim na zmenu servisu :) kazdopadne som zvedavy ako to dopadne, pokial mi v druhom servise odstrania chybu, pojdem do prveho a samozrejme budem pozadovat nejaku kompenzaciu.. a urcite napisem ako to dopadlo :)
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

zatial tomu najviac nasvedcuje ta cievka, pretoze pri beznom merani tlakov pri volnobeznych otackach nezistis vadne voditko ventilu... netesnost tam uz byt nemoze, ved je vsetko na valci vymenene... teda ak Ta neodrbali...

nechapem, ako si menil cievky medzi sebou, ten zapalovaci modul je len jeden... a ano, myslim tu istu cievku ako Traktorista :)
brdydudu
Novice
Novice

Cievky mam tri, nad kazdou svieckou je jedna, vymenit ich medzi sebou je otazka par sekund. Tymto som eliminoval chybu cievky aj sviecky, pretoze problem pretrvava stale na 3. valci, Je to ocividne pri odmerani kompresneho tlaku, je iba polovicny oproti pozadovanej hodnote - takze netesnost. Je zaujimave, ze zmes vzduchu a benzinu je aj pri tychto podmienkach schopna zapalenia, ale zmes propan-butan a vzduch uz ma pri zapaleni zmesy problem zapalit sa vplyvom maleho kompresneho pomeru.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

aha, takto si to myslel, som to zle pochopil... kable si skusal menit, ci neprebijaju?

chyba na kompresii moze vzniknut aj zlym odpalenim, resp. dorucenim zlej zmesi, nie len netesnostou... kazdopadne toto vsetko malo byt odskusane este pred opravou, ktoru vykonal servis...
brdydudu
Novice
Novice

kompresiu sme merali pri odpojenych svieckach, miesto sviecky isiel vzdy tlakomer a motor sa pretocil o 5 az 7 otacok pomocou startera, skrtiaca klapka otvorena na maximum. Ako vravim, vyskusam zmenit servis, lebo mi tu nieco smrdi.. ale nechcem nikoho ociernovat. Sam som zvedavy co najdeme ked dame dole hlavu motora po druhy krat.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

tak potom v tomto pripade ostava uz iba netesnost... urcite napis, ako to dopadlo, velmi ma to zaujima :wink:
Matej18
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Matej18 »

celkove motory htp fabia stoja za houby kazí sa to hlavne valec číslo 3 aj kamoš čo má auto taktiež 2004 rok a to auto už nema RGD ventil pre riadenie katalyzatora takže chyba iba v tom čo si písal presne výmena stála niečo cez 500 a to ratali iba tak málo lebo že to bolo urobene u nich ale on mal problem v tom že atuo malo iba 40000km a to je ni ale je to 1,2 htp a tá najslabšia verzia a tam vypadaval valec číslo3 presne čo si písal vymenili všetko čo v tom bolo + nejaka opravna sada ale neveril som tomu čo tam všetko popísali ale odvtedy ako to vymenili tak auto ťaha výborne a ide taktiež tichšie a aj motor sa inak chova čo k tomu dodať 1,2 a trojvalec to sa porste k auto nehodí aspoň moj názor a to nehovorím o dieseli 1,4 tdi 3 valec to je škoda o tom niečo vriavieť - zastavil som na červenej vedla toho a znie to ako traktor
brdydudu
Novice
Novice

Sakris, vymazal sa mi komentar.. tak este raz. MAtej18, ak mozes skus mi napisat co vsetko mu menili, pripadne v com presne bol problem. Mozno by mi to pomohlo sa zorietntovat, alebo servisakom. Ja sem napisem ako som vyriesil tento problem ked to bude opravene, mozno to tiez niekomu pomoze.

//autoeditácia príspevku (04 Máj 2012, 21:01)
Takze pani po dlhsej odmlke pisem. Mal som v praci vela povinnosti, takze pisem az teraz. Fabka jazdi ako ma. Po najazdeni niekolko 100 km sa kompresne tlaky zacali zlepsovat, momentalne je 14 atmosfer na prvom valci a 15 na ostatnych. Takze pomohla vymena voditok a zabrusenie sediel, po nejakom case sa zrejme uklepali. Plyn rovnako ide ako ma, nakoniec problem sposobila iba hadicka na privod plynu do vstrekovaca na 3. valci = chudobna zmes, preto zle spalovalo. Z toho mi vyplyva ze uz viac netankujem LPG na OMW, problem so vstrekovacom som mal uz po druhy krat. Zrejme je plyn horsej kvality a moze upchat vstrekovac.
Takze vsetko je v poriadku, dufam ze tento clanok niekomu pomoze vyriesit podobny problem.
Dakujem
Napísať odpoveď