novy hdd - otacky, alebo cache ?

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
kolac
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

novy hdd - otacky, alebo cache ?

Príspevok od používateľa kolac »

Ahojte,

planujem kupit novy disk(3,5" sata), sice ceny sa furt drzia astronomickych vysok, ale zrejme sa poklesu tak skoro nedockame co ?

Z toho co je v ponuke mi vychadza ze sa uz neoplati brat 1TB ale 1,5 alebo 2. No moja otazka znie, oplati sa priplatit za napr. 7200 otackovy disk miesto 5900? To iste s cache miesto 32, 64. Resp. na co dat doraz pri vybere disku ?
Curuj
Addict
Addict

Re: novy hdd - otacky, alebo cache ?

Príspevok od používateľa Curuj »

najviac sa oplatí 2 a 2,5TB na GB. aký bude účel disku? na system 7200, na dáta 5900/5400. cache zas tak moc na výkone nepridá
kolac
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kolac »

je badatelny rozdiel, napr. pri kopirovani veci z 7200ot. disku na napr 5900?

System asi necham na starom (7200ot) tento chcem koli datam, na druhej strane sa mi moc nepozdava mat taku hromadu dat na jednom disku (ak odide).

ozaj, stary disk (samsung spinpoint F1) je sata2, tento bude sata3 prinesie to nejaky rozdiel v rychlosti ?
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

medzi SATA2 a SATA3 je velky rozdiel v priepustnosti dat. Kedze mechanicke disky zdaleka nevyuzivaju ani priepustnost SATA2 (3Gbit/s = 384MB/s), je mimo misu bavit sa o prinose SATA3 rozhrania, pokial teda nejdes do rychleho SSD. Navyse, musel by si mat rozhranie SATA3 aj na doske, aby sme sa vobec mohli bavit o prinose tejto verzie rozhrania.
Ak pozadujes rychlost, tak tu naozaj plati, ze cim vyssie otacky platni, tym rychlejsie citanie/zapis. A teda rozdiel medzi 7200rpm a 5900rpm je citelny, pokial ti ide o rychlost citania/zapisu/kopirovania vacsich suborov.
Napísať odpoveď