Kúpaliská

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Kúpete sa na rybníkoch?

áno
13
37%
nie
19
54%
ak sú tam sprchy
3
9%

Celkom hlasov: 35

XY01
Novice
Novice

Kúpaliská

Príspevok od používateľa XY01 »

Chodíte sa cez leto kúpať na rybníky? Chcel by som poznať skúsenosti tých, čo tam chodia, že či z toho nemajú zdravotné problémy.
Napríklad rybie pásomnice, akné, hnačkovité infekcie, atď...? Už ste mali? Volakedy som sledoval reportáž o tom, že vajíčka pásevníc prežijú iba vo vlhku a sladkovodné ryby ich mávajú bežne.
Známi rybár mi hovoril, že raz našiel pásomnicu v kaprovi vylovenom v Plaveckom Štvrtku na "kúpalisku" Pieskoveň. Ľudia sa tam chodia kúpať, ale v podstate je to rybník do, ktorého nevteká žiadny potok a špinavá voda sa tam neodplavuje, ako je tomu na iných kúpaliskách. Je to plné rýb a tie výkaly po rybách sa odtiaľ nemôžu odplavovať (môžu sa tam jedine hromadiť a ak má jazero niekoľko desaťročí a tá voda vyzerá kalne, tak nech si každý spraví úsudok sám, že z čoho...). Ale podľa niektorých čo sa chodia kúpať do Plaveckého Štvrtku už v Pieskovni videli aj plávať ľudské výkali a dokonca aj kapre, ktoré ich požierali. Kapor zožerie skoro všetko. A to že si v rybníkoch vo vode vykoná malú potrebu skoro každé decko a pustí to rovno do vody je asi jasné (ale nikoho nebudem presviedčať ak neverí)... ale na prírodné kúpaliská (rybníky) nedávajú dezinfekciu: chlór a modrú skalicu ako do bazénov. Aj v mory je aspoň nejaká dezinfekcia - morská soľ, takže z tej morskej vody nevyleziete až ani z ďaleka špíiiinavý, smŕŕradlavý a možno aj nakazený ako z rybníkov zakalených od rias, baktérii žijúcich z hnijúcich rastlín a rybých výkalov. Nebojíte sa kúpať na kúpaliskách a-la Pieskovneň Plavecký Štvrtok, ktoré nie sú dezinfikované a neodteká odtiaľ voda, ani tam nie je sprcha?

Na kúpalisku Pieskoveň v Plaveckom Štvrtku nie sú sprchy... a čo na vašich kúpaliskách? Máte tam sprchy a chodíte sa kúpať na rybníky ako napríklad do Plaveckého Štvrtku?

Celkom dobrá služba, ktorú som našiel na internete e tu: stačí kliknúť na značku na mape, ale nájdete tam iba info o siliciach, atď... v tých vodách nehladajú zase všetko.
Ager
Novice
Novice

Plavecky Stvrtok

Príspevok od používateľa Ager »

Na rybniky chodim, lebo nie v kazdom rybniku je az taka spinava voda. Hlavne ak je to napajane na nejaky potocik, tak to nemusi byt spinave a neni tam tolko ludi ako na kupaliskach pre solventnych ludi, ktori si potrpia na sprche a vode co nesmrdi... Plaveckehy Stvrtok poznam... Plavecky Stvrtok je blizko Bratislavy, tak som si povedal, ze vyskusam, ale mal som dost a uz viac krat som tam nepotreboval. Radsej plavecky piatok, sobota, alebo nedela :) Do rovnakych sraciek dva krat nevleziem. Ale rybu z jazera z Plaveckeho Stvrtku by som nejedil :) Napriklad cez zimu je tam lad, tak tie kapre domorodci v tom Plaveckom Stvrtku nemozu nechtiac zasobovat vykalmi (pisal si, ze kapor zozerie aj ludske lajna, ak to clovek do tej vody pustí :), ale maso z tych bahinatych ryb proste smrdi a ani macanie v mlieku nepomoze
Bobr
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Re: Kúpaliská

Príspevok od používateľa Bobr »

Plavecky stvrtok ked som bol ovela mladsi ako teraz nasi znami tam mali chatu. Vtedy sme tam travili jedno leto a voda bola vsade cista az na riasi. Pri vode vzdy byvalo len zopar ludi, pretoze to bolo este asi malo zname. Odkedy PS okupuju indiani (k***y cier**), tak by som tam nesiel bez brokovnice.

Skoda pekneho jazera.
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Lubenečko »

Často krát počujem, ževraj rybníky sú čistejšie ako kúpaliská. Hlavne tie s prietokom vody. No nemám rád ten pocit, keď neviem čo je podo mnou. :D
Stačí, že sa dotknem nejakého klzkého kameňa alebo riasy nohou, už si predstavujem najhoršie, že som stúpil na nejakého tvora žijúceho tam dole :D
jefty
Star
Star

Príspevok od používateľa jefty »

chodieval som na rybnik, no odkedy sa tam par rokov dozadu vsade pri brehu vytvorila 2 metrova riasova zabrana, odvtedy tam nechodim. ked to este byvalo normalnejsie chodieval som sa kupavat no casto krat som sa porezal bud na ostrom kameni alebo na niecom co bolo vo vode. ja viac preferujem kupalisko.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

No podľa mňa je kúpalisko (cháp umelo vytvorené, bazén) špinavšie ako prírodné rybníky, priehrady a podobne. Ja som v živote nič nemal - teda z rybníkov a priehrad, som úplne imúnny. Osobne si myslím, že sa tá "špinavosť" preceňuje a ľudia sú proste hákliví a posraní zo všetkého, kde nie je tona chlóru.

Je to ale určite spôsobené aj tým, že odmalička (doslova od bábätka) som každé leto trávil na priehrade pri našom meste, takže u mňa nie je problém. Ak je niekto žije v lekárskom prostredí, tak sa ani nečudujem, že hneď nejak reaguje na prírodu.

Heh, toto je napísané u priehrady, kam dodnes každé leto chodím:

Kód: Vybrať všetko

Voda nie je vhodná na kúpanie (mikrobiologické znečistenie). Kúpanie na vlastné riziko!!! Nie je vyhradená plocha kúpaliska ani plážová plocha. Nie sú k dispozícii šatne, sprchy, WC. 
Akože, to sa vie dávno, že sa tam aj bárčo vypúšťalo, ale tak, netreba byť háklivý. :D
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...ale WC k dispozícii je...nie oficiálne, ale aj tak všetci vieme, že to každý robí do vody...
hughito
Redeemer
Redeemer

Ja to moc vo zvyku nemám, max. keď som sám a som dostatočne ďaleko od brehu a od ľudí (naša priehrada je dosť veľká). Ale tak keď už sme pri tom, tak tak trochu šťanky na tú plochu, to je nič. V tomto sú horšie bazény, malá plocha a ucvrkávajúci dôchodci s deckami. Raz o tom bol dobrý diel v South Parku, kedy hladina moču na kúpaliskách prekročila limit a nakoniec dosiahla 100%. :lol:
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

V rybniku by som sa nikdy nekupal, je to humus, ked je vidno uz z brehu, aka je voda spinava a co vsetko na nej plava. Jedina prirodna voda, ktoru som parkrat okusil, bol Vah, ale ten bol cistucky a dost riadne tecuci, tam to bolo v pohode.
hughito
Redeemer
Redeemer

A aká má byť tá voda? Priezračná ? Veď to je v podstate živý organizmus, sú tam rastliny, živočíchy, ryby - na tom nie je nič špinavé.
ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ
Star
Star

Príspevok od používateľa ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ »

hughito oni sa chcú kúpať v destilovanej vode, nechaj ich.
rufus59
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa rufus59 »

Stale sme sa od mala chodili kupat na vodné plochy do prirody. Napr. Vinné jazero, Domaša, Širava ale ta uz je znecistena riadne a vobec uz neni navstevovana.
Samozrejme taký co nikde nechodia a maju imunitu tak z Actimelu tak do niečoho takeho nepôjdu sa kupat. Beriem to tak, ze niekedy kupaliska neboli/nebolo ich tolko a ludia chodili sa kupať k jazeram, priehradam, teraz kazdy radsej investuje do kupaliska a zabuda sa na taketo lokality a su coraz menej navstevovane.

Bazeny - neznasam chlorovanu vodu.
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Lubenečko »

Inak mne sa veľmi páčilo na Šútove (nevie aký je správny tvar :D)

To je fakt, že nádhera :)
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Ja preferujem štrkoviska, mam vytipovane lokality s čistou vodou (raky vo vode). Chodim aj rybarčiť.
Prítok do jazera vnimam skor ako minus, pretože akurat tam posplavuje všetky priesaky žump z celeho okolia a cez prepad odtoku sa sediment z dna aj tak nedostane von.

Nikto tu ešte nespomenul biobazeny. Dnes velmi popularne riešenie udržavania nezavadnosti vody.
Kok
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Kok »

Sutovo je velmi pekne to mas pravdu Lubenecko, a pouzil si spravny tvar :)
Napísať odpoveď