Univerzálny katalyzátor

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
m4jor
Medium Star
Medium Star

Univerzálny katalyzátor

Príspevok od používateľa m4jor »

Aké máte skúsenosti s univezálnymi katalzátormi? Prípadne, poradil by niekto s výberom? Môj ide do kytek, čiže budem ho musieť v krátkej dobe vymeniť. Viem, že treba dať pozor aby sedel priemer rúry, na kubatúru motora, ja mám 1690ccm, tak uni. KAT do 2500ccm by mal byť OK. Bolo by lepšie, keby bol čo najplacatejší.
Treba si dať ešte na niečo pozor?

Avšak mám info od kamaráta, na Xsare má univezálny kat. a neprešiel s tým emisnú. :evil:
RATZINGER666
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Univerzálny katalyzátor

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

mal by byt radsej predimenzovany ako poddimenzovany, ale pri 1,7l by mal ten do 2,5l stacit... na to, ci spravis plyny, Ti vsak nikto zaruku neda... to radsej nekupovat ziadny a emisie uplatit... aj z dlhodobeho hladiska to vychadza lacnejsie...
m4jor
Medium Star
Medium Star

vyraziť ho von a dať miesto neho iba trubku je najjednoduchšie, drobný problém ale asi (rozumej určite) bude robiť lambda za KATom
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

...to uz pochopitelne zalezi od toho, ake mas auto... a o ziadnej rure nehovorim, dokial nebudu problemy uz aj so zmesou, mozes tam kludne nechat tento vylagrovany...
m4jor
Medium Star
Medium Star

Auto Niva 1.7 MPi, čiže 4-bodové vstrekovanie od Bosh, k tomu LPG. Emisná norma Euro IV. V tých autách majú origo katalyzátori extrémne krátku životnosť, môj je na to ešte dobre, prežil 31 tis. km, kamarátovi sa rozsypal po 10 tis. km preto by som sa orignálu véééľmi rád vyhol. Akurát čo ma štve, že zrejme vďaka tomu stúpla spotreba o 2,5l....

Mám možnosť zohnať ešte kat na nivu so zvýšenou priechodonosťou o 30%, avšak to tak skoro zrejme nebude.
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Uprimne, ked ti odide Kat po 30000km tak to nie je problem Katu ale motora. Motor spaluje olej, vodu, prip. spalovaci proces je tak zly, ze to Kat po kratkej chvili zanese a prestane fungovat.

V normalnom aute casto katalyzator vydrzi minimalne 4 roky alebo 120000-160000km. Casto sa da kat ozivit aj vypalenim, dlhou agresivnou jazdou cim ho tak povediac "vypalis" a na dlhsiu dobu (20k-50Kkm) je zas dostatocne funkcny na prejdenie emisnou.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

... ja neviem co s tymi autami robite :-D ... jazdil som aj s autami co maju 400 000km, katalyzator vraj vymeneny nebol a emisie presli v pohode :-) ...

univerzalny katalyzator je tak trochu loteria, ale na Nive by to mohlo zhoret - otazka je ci neni v prdeli motor, tak ako vravi Shark - to uz bude lepsie emisie zmerat obalkovou metodou a dat tam iba trubku :-)
m4jor
Medium Star
Medium Star

Prečo by mal na nive uni. kat zhorieť a na inom aute nie? Môžeš to bližšie vysvetliť? Veď všetky benzínové motory majú predsa približne rovnaké splodiny, či?

Nemyslím žeby malo byť dačo s motorom. Kontrolka RJ "check engine" nesvieti, vytiahol som sviečky, všetky maju červenohnedu (tehlovu) farbu, tym by som vylúčil chudobnú / bohatú zmes, voľnobežné otáčky cca 950, na studenom motore 1100-1200 (nekolísajú, ale nepamätám presnú, ale je v uvedenom rozmedzí), dnes by sa mi mal vrátiť notebook tak to hodím ešte na diagnostiku....

Ešte ma napadá jedna vec, pri 11300km umrel vstrekovač benzínu 2 valca vďaka "kvalitnému" palivu natankovaného v RO. Tým pádom auto išlo asi 40 km na diagnostiku do servisu (vtedy som ešte nemal vlastnú) na 3. valcoch. :mrgreen: Ale aby sa tým spôsobená závada prejavila až po ďalších 20. tis. km, no čo ja viem...

Poznám viacero pripadov áut rôznych značiek, ked kat umrel takto skoro, pripadne este v zaruke. (VW, Škoda, Citroen).
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

major, to nie je pravda. Pozri si napr Octaviu 1. generacie s 2.0 motorom. Bol to kusok z 90 rokov do ktoreho napchali elektroniku. Mal vo zvyku aktivne jest olej uz od vyroby (cca 0,5l na 1000km).

Vraveli ze splna najnovsiu normu Euro 3 v tych casoch, ale vdaka spalovaniu oleja sa 1. λ sonda zasrala po 60000km a prestala fungovat. Motor v momente presiel na nudzovy rezim a uz aj tak nacaty katalyzator si v priebehu 600km kompletne odpisal. Po vymene λ si aj tak emisnou uz nepresiel, ak si si nedal 50km uphill zavod, kde si to vytacal do 5000ot/min a tym katalyzator uspesne docasne vypiekol ... inak si mohol kupovat novy.

Pokial je motor ok a obcas s autom jazdis dlhe a narocne streky (300-400km) raz za mesiac, tak sa kat dozije kludne aj 200-300 tisic km. Samozrejme uz nie je tak ucinny, ale si na tom furt lepsie ako najlepsie zachovala Favoritka.

Niva nie je ziadna technologicka bomba. Moze zlym spalovanim tazko zanasat katalyzator. To, ze splna EURO 4 nic neznamena ... To staci spravit 3 cestny kat s dvomi λ sondami a mas EURO 4.
Funkcnost tohoto riesenia sa uz neriesi.
Ak mas dobru ODBII diagnosticku masinu, nahliadni do hodnot prvej λ sondy a vygoogli si priemerne spravne hodnoty. Taktiez mozes privonat k vyparom z vyfuku, sledovat farbu, teplotu, druh zapachu (drazdivy, ostry, neutralny).
V domacich podmienkach toho zistis fakt vela.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

zaujimalo by ma aka je to obalkova metoda, ktoru spomina nordkapp :)
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

V niektorych STK/EK sa ta metoda nazyva sedackova. Pri zaparkovani auta na brzde polozis na sedadlo 20€ a vsetky testy spravia, povedia ti kde mas chyby ale do protokolu zapisu prekrasne hodnoty.
Inde je to obalkova ... Ta je ale menej bezpecna ;).
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

alebo podte sa pozriet na ten vas podvozok dolu do jamy...
Ked som bol naposledy na STK tak som mal rozladenu rucnu. Ucinok nebol sumerny. Mlady chalan mi povedal, ze spravil som Vam to tak aby ste presli, ale dajte si to do poriadku. A slo to za dobre slovo :)
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Tak tak, u mna identicka situacia, este teraz mi rucna brzdi prave koleso silnejsie nez lave.
Informovali ma o tom, ale do protokolu napisali normalne hodnoty. Aj tak rucnu vobec nepouzivam.

Za mesiac, dva aj tak vymienam komplet brzdy na celom aute. Uz by sa po 130000km patrilo.
m4jor
Medium Star
Medium Star

Jazdím s tým autom aj dlhšie trasy, síce nie pravidelne ale 1-2krát do mesiaca Mi-KE a späť, no a potom podľa potreby MI-TT a späť. Ale to je tak že niekedy za mesiac aj 3x a potom 3/4 roka nič. Teraz to vyšlo tak že zajtra by som s tým mal ísť do TT a o týždeň späť.
Je mi jasné že to nie je žiadny technologický zázrak, čo by sme chceli od auta navrhnutého pred 33 rokmi a už vtedy boli niektoré použité riešenia zastaralé. Ale vyhovuje mi práve tá jednoduchosť, i keď takto s*ať by sa to nemmuselo :mrgreen:

Pach z výfuku mi pripadá úplne bežný, nedymí to nejak nadmerne, nemám podľa čoho usudzovať žeby tam bol nejaký problém. Podľa mierky sa to však skontrolovať nedá, tam je úbytok vidno kvôli tomu že prepúšťa jedno tesnenie (slzí - u Nív normálka)

Takže ak to k niečomu pomôže, pripájam report z diagnostiky.
Prílohy
OBD-II Report.rar
(2.77 KiB) 81 stiahnutí
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ak ti slzi nejake gufero, tak by to nemal byt problem opravit. Proste potrebujes zistit kolko oleju ti zozere na napr 1000km.
Mne napr. Fiesta cucne menej ako 0,3l za 20000km. Z plnej mierky mi to do vymeny oleja zleze do rozmedzia medzi plnym a vysoko nad 3/4 obsahu.

Pravdu povediac, z tej diagnostiky som sa toho moc nedozvedel. Akurat ze mas bud podtlakove EGR alebo ziadne, co ma uistuje v zaostalosti toho motoroveho agregatu.

Manualne (Podtlakove) EGR sa montovalo do malobjemovych dieslov alebo fakt konstrukcne starych zazehovych motorov. Odpustilo sa od neho z dovodu "cukania" autom v momente ked bolo EGR niekde v strede polohy (Zvacsa v pripade vysokeho prevodoveho stupna, nizkych otackach a plyn stlaceny cca v 1/3) a preslo sa na elektromagneticke EGR, alebo EGR ovladane krokovym motorom.

Kolko mas km na tej Lade?
m4jor
Medium Star
Medium Star

V živote som nepočul spojenie EGR ventil a akákoľvek Lada....Zabudni. Je to úplne rovnaký motor ako sa montoval do hociktorej klasickej lady, akurát osadený vstrekovaním. Jediny rozdiel je v objeme. Ale aj to je dosiahnuté iba prevrtaním, iným zdvihom x vŕtaním. Akurát do sania je privedené odvetrávanie kľukovky, ale tak to bolo na všetkých ladách.
Prevodovky detto, 5stupňvá z Nivy je zámenná so 4-kvaltom z akéhokoľvek žigula, rozdiel je len v jednom držiaku, inak nič.

(len pre info - nivy r.v. 2012 majú Euro V, je to zasa ten istý motor akurát obohatený ďalším bazmegom - el. plynom. ďalšia vec čo sa do*ere :lol: )

Total 31 700km.

uzavrel by som to mizernou životnosťou katalyzátora ako takého. Na týchto autách odhcádzajú "na počkanie." Medzičasom som získal rýchlejšiu možnosť ako sa dopracovať k vyššie spomínanému katalyzátoru so zvýšenou priepustnosťou o 30% origo na Nivy, že vraj made in USA, za veľmi priateľnú cenu, tak to budem takto riešiť...

No a motor sa bude riešiť keď bude teplejšie, teraz len to najnutnejšie.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Niva 1600 podtlakove EGR urcite ma, novsie Nivy uz maju elektronicky riadeny egr, aspon podla el. schem to tak vyzera. Ale zaujima ma ako si prisiel na to, ze kat odchadza, mas dve lambdy a check engine nesvieti, aky mas vlastne problem s autom?
m4jor
Medium Star
Medium Star

Pod plynom počuť určitý zvuk z katalyzátora, akoby narážanie kovových predmetov či tak niečo. Bol som s tým u mechanika na jame, ide to jednoznančne z KATu.

EGR sa dá nazvať aj nejako ináč? Lebo s EGR ventylom ako takým som sa pri žiadnej Lade nestretol.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

mozno ho mali len exportne verzie kvoli emisiam, neviem, mam anglicke manualy a v nich egr je
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ak pocujes nejaku divnu rezonanciu z Katu tak to uplne meni situaciu preboha.
Mas podla vsetkeho rozsypanu keramicku mriezku v Kate ... Co mohlo sposobit extremne prudke ochladenie (Vletis do hlbokej vody), mechanicky naraz (uder o nieco trciace zo zeme) alebo explozia nespaleneho benzinu z motora.

Vyber si.
Napísať odpoveď