Zdravím,
potreboval by som poradiť ohľadom jednej (resp. dvoch) vecí týkajucich sa kostnej drene (ľudskej).
Najprv však malý úvod pre nezasvätených.
(http://sk.wikipedia.org/wiki/Kostn%C3%A1_dre%C5%88) resp. (http://sk.wikipedia.org/wiki/Kostn%C3%A ... _dre.C5.88)
červená kostná dreň sa najprv vyberie z tela darcu a potom sa transplantuje do tela (resp. do tiel) príjemcov. Jeden odber kostnej drene údajne dokáže zachrániť viac ľudí, pretože malé množstvo č.k.d. dokáže naštartovať jej ďalšiu produkciu.
A teraz tie otázky:
Aké množstvo kostnej drene sa bežne odoberá darcovi?(berme že je to dospelý 20-30 ročný muž, zdravý, bez genetických chorôb) Aké množstvo odobranej kostnej drene už začína byť pre darcu nebezpečné? (berme že má "parametre" také isté ako hore)
Ďakujem za všetky odpovede, dúfam že sa nájde pár ľudí, ktorí mi pomôžu.
//autoeditácia príspevku (03 Mar 2012, 8:37)
P.S. dúfam že som to dobre zaradil.
chces si ju dat odobrat ako darca alebo ju potrebujes ako pacient? akoze pokial by sa jednalo o moju blizku rodinu, spravil by som to, ze by som daroval, ale pokial si ako darca, tak sa mozu vyskytnut komplikacie, tak ako u jednej pani co vozim, ze sa po tyzdni po odobrati vzorky nevedela postavit na nohy a o pol roka jej menili bedrovy klb... avsak to moze byt pravdepodobnost 1:1 000 000. co sa tyka velkosti vzorky, neviem ti povedat aka velkost sa odobera darcovi, ale uje to male mnozstvo, prirovnam ti to ku striekack injekcnej 15 ml... ale presne netusim
nebudem vravieť, či som darca, či nie, ani nič podobného, len tie dve informácie by som potreboval nutne vedieť. Google mi nechcel totiž nič prezradiť, tak som si povedal, že možno ste s ním väčší kamaráti
Neviem presne ake mnozstvo sa berie(mozem zistit od lekara), ale viem, ze mi ju bravali aj 2 az 3 krat do tyzdna(mal som leukemiu)...dost to boli este asi 2-3dni po tom...
Periférne kmeňové krvotvorné bunky sa získavajú z krvi cirkulujúcej v žilách pomocou špeciálneho prístroja - krvinkového separátora. Pred samotným odberom buniek si darca podkožnou injekciou aplikuje tzv. rastový faktor , ktorý stimuluje kostnú dreň k zvýšenej tvorbe krviniek a tie sa potom vyplavujú do periférnej krvi. Pri dostatočnom počte kmeňových buniek v cirkulujúcej krvi sa môže pristúpiť k ich odberu na krvinkovom separátore. Do separátora sa privádza krv zo žily a následne sa v ňom oddelia kmeňové bunky od ostatných zložiek krvi. Oddelené kmeňové bunky sa zbierajú do vaku, pričom ostatné zložky krvi sa vracajú späť do žily darcovi. Pred separáciou je darca podrobne informovaný lekárom a špecializovanou zdravotnou sestrou.
Kostná dreň sa získava z bedrovej kosti na operačnom sále v celkovej anestézii. Ide o malý operačný výkon, počas ktorého sa z dutiny bedrovej kosti pomocou ihiel a striekačiek odoberie približne 700 ml kostnej drene určenej na transplantáciu. Tento zákrok nezanecháva žiadne následky, darca môže pociťovať bolesti v mieste odberu do niekoľkých dní od odberu. V súčasnosti sa častejšie ako kostná dreň používajú na transplantáciu periférne kmeňové krvotvorné bunky.
Aké je riziko darovania krvotvorných buniek?
Darovanie krvotvorných buniek neprináša pre darcu zvýšené riziko. Teda odber krvotvorných buniek má rovnaké riziko ako bežné každodenné aktivity, ako napríklad cestovanie, turistika alebo práce v záhradke.
nevies googlovat
ale ked tak citam inde uvadzaju ze sa odobera 1500ml, maxima som nikde nenasiel, ale nebudu to velke mnozstva, pre zdraveho cloveka imo ako darovanie krvi - do dvoch tyzdnov ju mas spat